Hlavní navigace

Názor k článku Distribuční věstník: ReactOS vylepšuje správce médií, vyšel aktualizovaný Debian 9 od Miroslav Šilhavý - příklad - i kdybych nakrásně měl třeba osobní...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 7. 2020 13:42

    Miroslav Šilhavý

    příklad - i kdybych nakrásně měl třeba osobní fotky na vlastím HDD, tak takový OS by si to fotky stáhl, když bych je prohlížel. No, možná i když bych je neprohlížel, jen tak preventivně (aby se to rychleji načítalo, však ty obezličky-kecy známe). A to máte dokumenty, mail, bankovnictví... Vím, že můžete argumentovat tím, že když používám Google, jsem na tom podobně, ale to je dle mě nesmysl, protože každá tato služba Vám "ukradne" jen tu svou výseč soukromí, zatímco tohle by krásně centralizovaně získalo data ze všech služeb + všechno další co máte offline.

    To tu pletete dvě věci dohromady.

    Absolutní soukromí je dnes nedosažitelné. I když OS něco neodešle, odesíláte o sobě všechno. Platíte kartou, máte zapnutý mobil, vybíráte e-mail, ... Tomu se už zabránit nedá.

    Čemu se dá zabránit, a to především pravidly, zákony, je (zne)užívání těchto informací.

    Lapidárně řečeno, pokud se vendor / jeho služba / OS rozhodne porušovat zákony a narušovat Vaše soukromí, stejně tomu nezabráníte, a když se to dozvíte, tak stejně až ex post.

    Pokud se má bojovat o soukromí, tak na půdě právního rámce. Bojovat o "technologickou obranu" v době, kdy "dobrovolně" sdílíme vše, od hodiny kdy vstáváme, přes veškerý pohyb a nákupy až do chvíle, kdy se doma odpojíme před spaním od WiFi, je boj s větrnými mlýny.