Hlavní navigace

Distribuční věstník: Sabayon oznámil spolupráci s Funtoo, Librem 5 jde do sériové výroby

30. 11. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Sabayon oznámil vzájemnou spolupráci s projektem Funtoo. Společnost Purism zahájila sériovou produkci telefonu Librem 5. Tvůrci balíčku Debianu ignorují alternativní init software. Haiku podporuje jak souborový systém XDF, tak UFS.

Sabayon

Sabayon je linuxová distribuce, která má svůj základ v Gentoo. Teď ale jeho vývojáři zahájili spolupráci s týmem kolem distribuce Funtoo a chtějí Sabayon přepracovat právě na jeho základě. Chtějí tak spojit síly a vzájemně přispívat do svých projektů. Tým kolem Sabayonu zároveň začal pracovat na novém projektu s názvem MocaccinoOS a novém správci balíčků s názvem Luet.

Sabayon 19.03

PureOS

Kyle Rankin oznámil, že společnost Purism zahájila sériovou produkci telefonu Librem 5. Toto otevřené mobilní zařízení je dodáváno s předinstalovanou linuxovou distribucí PureOS. Tento telefon je zaměřený na bezpečnost a má několik hardwarových vypínačů na vypnutí sítě, bluetooth a kamery.

Librem 5

Debian

Zhruba před rokem proběhlo hlasování o tom, jaký init software bude používán v Debianu. V hlasování zvítězil systemd s tím, že alternativám zůstaly dveře otevřené. Matthew Vernon teď ale vyjádřil své znepokojení nad tím, že vývojáři pracující na alternativách jsou ignorováni těmi, kteří pracují na balíčcích Debianu. Ti prý často odstraňují podporu pro tyto alternativy a odmítají přidat záplaty s podporou pro jiný init software než systemd.

ict ve školství 24

Haiku

Tým kolem lehkého otevřeného operačního systému Haiku zveřejnili svůj měsíční report o pokrocích, kterých dosáhl. Jednou z významných změn je podpora pro souborové systémy XFS a UFS. Instalátor systému je teď možné použít k jeho resetování bez nutnosti smazat z disku uložená data a systémová nastavení. Dále bylo vykonáno spoustu práce s pročištěním kódů, vylepšením ovladačů nebo rozšířením dokumentace.

Haiku beta 2

Nově vydáno

Experimentální linuxová distribuce EasyOS oznámila vydání verze 2.5. Na Debianu založená distribuce se sadou forenzních a bezpečnostních nástrojů Kali Linux vyšla ve verzi 2020.4. Na Ubuntu založený Operační systém pro školní servery Karoshi je k dispozici ve verzi 13.0.1. Francouzská distribuce zaměřená na vzdělávání Primtux vydala svou šestou verzi.

Kali Linux 2020.4
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.