Hlavní navigace

Do staré serverovny teklo, tak na Strahově vybudovali úplně novou

25. 9. 2019
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Studenti si na Strahově vybudovali novou moderní centrální serverovnu. Bylo to potřeba, protože ta stará už nevyhovovala a navíc do ní občas teklo. Podívejte se s námi do míst, kde se sbíhají strahovské sítě.

Strahovský klub Silicon Hill spravuje rozsáhlou počítačovou síť, která připojuje přibližně 3500 studentů. Optické propoje ze všech bloků se setkávají v takzvané Centrální serverovně (zkráceně CS), která se nachází v suterénu bloku osm. V roce 2013 prošla velkou rekonstrukcí, kterou jsme pro vás tenkrát podrobně zaznamenali.

Přeci jen je to už ale šest let a serverovna přestala postupně dostačovat. Proto se začalo s budováním nového zázemí, do kterého jsme měli možnost po ukončení všech prací nahlédnout. Pro porovnání se nejprve podívejte, jak vypadala původní serverovna během rekonstrukce v létě v roce 2013:

Do staré serverovny teklo

Naše kroky míří na strahovský kopec a rovnou do bloku číslo osm, v jehož suterénu se nacházela stará serverovna a kousek vedle je teď vybudovaná ta nová. U vstupních dveří nás čekají Václav ‚Pužmi‘ Pužman, Jaroslav Zdeněk a Viktor Bohuněk. Všichni tři patří do týmu správců, kteří se tu starají o velkou kolejní síť. Nová Centrální serverovna je jejich dítě a je vidět, že jsou na ni právem hrdi.

Vstupujeme do úzkého prostoru, kterému vévodí veliké okno umožňující pozorovat dění v samotném sále. První místnost je zařízena jako malá dílna, je tu pracovní stůl, nářadí a skříň s náhradními díly. Původní rekonstrukce v roce 2013 jsem se ani neúčastnil, znám to jen z vyprávění a z fotek. Od té doby byla původní serverovna prakticky stejná, vysvětluje Pužman. Bohužel nám do ní začalo téct z pokojů, takže jsme museli nad servery vybudovat střechu z polykarbonátu. Posledně nám teklo kolem úchytů klimatizací ve stropě, takže jsme začali jednat o vybudování nové serverovny.

Podívejte se, jak vypadala původní serverovna po rekonstrukci v roce 2013:

Nový prostor byl vytipován tak, aby nad ním nebyly žádné koupelny, záchody ani stoupačky. Nad námi je jenom vrátnice, směje se Pužman. Původně se jednalo o dva pokoje, které byly rozděleny příčkou. Už se jako pokoje nepoužívaly, v jedné místnosti bylo zázemí pro uklízečky, ve druhé byl sklad nábytku.

Přípravy trvaly přibližně půl roku, studenti se pravidelně scházeli a plánovali. Mluvili jsme s různými lidmi, nechali jsme si v mnohém poradit a byli jsme se třeba podívat na FEL na racky, Milan Beneš ze SÚZ nám dal tipy na PDU a současně jsme plánovali stavební úpravy, popisuje Pužman. Největší oříšek ale představovala optika, která je vyvedená do kabelovny v suterénu. Rezervy na kabelech nebyly dostatečné a přemýšleli jsme, jak sem kabely dostat.

Nakonec si studenti museli pozvat odborníka z externí firmy, který během tří dnů navařil asi 400 spojů a vybudoval tak novou trasu do nového sálu. Byl tu celé dny, pil akorát redbul a colu, směje se Pužman. Bylo to pěkné pozorovat, byl jsem rád, že jsme to nedělali sami, dodává s úsměvem.

Centrum strahovské sítě

Centrální serverovna slouží především jako centrální bod zdejší sítě, zároveň v ní ale běží servery pro potřeby klubu Silicon Hill. Klub vznikl především okolo sítě, později se k tomu přidaly další činnosti. Pro jejich provoz potřebujeme mít dostatečné zázemí, vysvětluje účel Centrální serverovny Pužman.

Podívejte se, jak vypadá nová Centrální serverovna vybudovaná v roce 2019:

Centrem sítě je stále ještě původní přepínač Cisco Catalyst 6509-E. Postupně řešíme jeho náhradu. Zatím funguje spolehlivě, ale podpora je už tak drahá, že za ni každý rok zaplatíme třetinu nového prvku, vysvětluje Jaroslav Zdeněk. Do centrálního prvku jsou připojeny dvě konektivity, o distribuci se starají Cisco Nexus 5596UP a z nich pak vedou optické trasy do každého bloku, kde už jsou přístupové přepínače Cisco 2960.

Na každé patro v každém bloku vedou dvě samostatné 10GE trasy, které končí ve zmíněných přístupových prvcích. Na každý pokoj pak vedou dvě gigabitové linky, každá z jiného switche, popisuje Bohuněk. Na každém bloku jsou také dva PoE přepínače, které napájejí Wi-Fi AP v okolních patrech.


Topologie sítě na Strahově

Servery patří do serverovny

Kromě jádra sítě tu běží také interní služby klubu jako informační systém, databáze, webové služby a také je tu prostor pro testování. Našim posláním je nejen zřizovat síť, ale také nabízet členům možnost si různé věci vyzkoušet. Máme tu spoustu starého železa, u kterého nevadí, když se rozbije, říká Pužman a dodává, že minimum serverů je koupených. Většinu jsme toho dostali, často nám vyřazený hardware dává Active 24. Kupujeme do něj jen paměti a disky.

V průběhu stěhování se dva síťové racky sjednotily do jednoho a naopak se původní dva serverové rozšířily na tři. Dostali jsme nějaký nový hardware, největší novinkou je bladové šasi, které se do staré serverovny ani nedalo nainstalovat. Jednak nebylo místo v racku, ale zároveň jsme měli plně obsazené napájení, vysvětluje Pužman. Šasi jsme dostali s pěti servery, čtyři jsme koupili velmi levně na eBay z Británie a další jsme koupili nové, dodává Zdeněk. Chceme na tom provozovat virtualizaci, zatím testujeme různá řešení.


Nové blade šasi se postupně zaplňuje

Do této serverovny se nedávají stroje jednotlivých členů, ty patří do „housingu“ na bloku čtyři. Tady máme produkční a vývojové prostředí. Celé ty roky, co jsem tady, nic podobného neexistovalo a konečně máme možnost vytvořit si oddělené prostředí pro testování, říká Pužman.

Díky novým top of rack přepínačům se podařilo snížit počet propojů mezi racky z 24 na současných 8. Servery už nemusejí být přímo připojené do centrálního prvku, čímž jsme mohli kabely zredukovat a pořád se můžeme propojit z každého racku do každého, dozvídáme se od správců.

Nová elektroinstalace a lepší chlazení

Výhodou nové serverovny je moderní elektroinstalace doplněná o zánovní UPS. Přívody jsou dimenzovány na třikrát 125 A, což není úplně málo. Tahal se kvůli tomu samostatný kabel z přívodny a musel se kvůli tomu vypnout celý blok, vysvětluje Zdeněk. Tři fáze jsou zapojeny do UPS, která z nich dělá jednu fázi. Máme tu nainstalovaný bypass, který nám jednoduše umožňuje přepnout napřímo do sítě a obejít UPS třeba kvůli údržbě. Zálohovaná je tak zatím jen jedna větev, ale všechny prvky mají více zdrojů.

Serverovna zdaleka plného zatížení nedosahuje, ani to zatím není v plánu. V tuhle chvíli je to asi kolem 10 kW, což není tak zlé, ale kdybychom třeba plně obsadili ten blade, můžeme se dostat jen s ním na 18 kW, vysvětluje naddimenzování přívodů Pužman. Pak by ovšem zřejmě serverovna narazila na hranici toho, kolik je schopna uchladit.


V serverovně u racku s optikou

Používají se tu původní klimatizační jednotky, každá z nich by měla uchladit 14 kW tepla. Jsou zapnuté obě, aby jedna z nich netrpěla příliš velkou zátěží. Venkovní jednotky jsou pořád na stejném místě, ty jsme nemuseli stěhovat, vysvětluje Viktor Bohuněk. V původní serverovně jsme měli jednu klimatizaci otočenou o devadesát stupňů a účinnost nebyla tak dobrá jako teď, když jsou vedle sebe, dodává. Ochlazený vzduch se žene pod stropem směrem dopředu a vzadu u zdi se ohřátý vrací do klimatizace.

Servery jsou pak připojeny do PDU, které používají takzvané dual-lock kabely. Mají zámeček jak na straně PDU, tak i na straně serveru. Zakousnou se do konektoru ve zdroji a nedají se omylem vytáhnout, říká Pužman. 

Okno pro návštěvy

Serverovna je chráněna novým přístupovým systémem a alarmem od Jablotronu. Prostor je rozdělený na dvě zóny: samotnou centrální serverovnu a přední prostor dílny. K serverům má přístup omezený počet lidí, kteří si odemykají čipem. Každá místnost je monitorována svou kamerou s přísvitem, popisuje Pužman. K serverům má přístup přibližně sedm lidí, což v praxi zajišťuje dostatečnou zastupitelnost.

root_podpora


Okno, do serverovny oko

Dílna bude sloužit správcům jako místo, kde budou moci v klidu například rozebrat server a doplnit do něj nějaký hardware. Chceme sem dát ještě nějaké monitory a klávesnice a máme sem třeba vyvedenou síť z patch panelů v jednom z racků, dodává Bohuněk.

Mezi oběma prostory je nainstalováno velké okno, které tlumí veškerý hluk ze sálu se servery. Vodíme sem různé návštěvy a studenty na exkurzi. Dřív jsme je museli brát dovnitř, kde je zima a hluk. Teď máme možnost si s nimi v klidu povídat a všechno jim ukázat, popisuje Pužman. Už se nám tak nemůže stát, že nám tam omylem někdo něco vytrhne, dodává s úsměvem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.