Hlavní navigace

Dungeons of Dredmor: roguelike RPG pro začátečníky

9. 12. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Připadají vám moderní RPG hry směšně lehké a naprosto bez svobody? Toužíte po výzvě a dobrodružství, jehož tempo budete udávat vy sami? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ano, mohl by pro vás Dungeons of Dredmor být nejlepší volbou, jak vstoupit do pro většinu hráčů neprobádaných vod Roguelike RPG her.

Hry na hrdiny v posledních letech získávají značně na oblibě. Vývojáři se doslova předhánějí v tom, kdo vytvoří větší a detailnější svět nebo co nejinovativnější herní mechanismy. Sem tam se ale objeví RPG, kterému jsou moderní trendy slušně řečeno šumák. Dungeons of Dredmor na první pohled nemá co nabídnout, ani oslnit zhýčkané mainstreamové masy. Jedná se totiž o takzvané Roguelike RPG neboli, vyrabujte podzemí a nakopejte zadek hlavnímu záporákovi.

Jde o herní mechanismy

Roguelike RPG je často hra s opravdu minimalistickou grafickou stránkou. Nejčastěji je herní svět i váš avatar tvořen pouze z písmen a čísel. Za nimi se skrývá unikátní a propracovaný herní mechanismus. Dalo by se říct, že tento typ her nemá daleko od klasických papírových RPG, jako je například Dračí doupě. Vaše fantazie a schopnost se sám bavit hraje prim a za svou snahu jste často odměněni jedinečnou dobrodružnou výpravou, v niž jste hlavních aktérem a ne jen divákem pseudodivadla, do něhož občas zasáhnete.

Dungeons of Dredmor staví na principech tohoto okrajového žánru a zpřístupňuje ho širšímu okruhu hráčů. Místo znaků v konzoli se díváte na poměrně povedenou kreslenou grafiku doplněnou o intuitivní interface. S ovládáním tedy není sebemenší problém a po absolvování krátkého tutorialu se můžete ihned pustit do prozkoumávání podzemí.

Opravdu tupý příběh, ale tisíce předmětů

Příběh je velmi neoriginální a primitivní. Zlý Dredmor opět povstal a ohrožuje všechny živé bytosti v okolí. Vy, jakožto mladý hrdina, musíte projít nespočtem pater jeho kobek a ukázat mu, zač je toho loket. Kdyby hra žádnou dějovou linku neobsahovala, rozhodně bych se nezlobil. S textem a artefakty přibližujícími vám svět, v němž se pohybujete, se téměř vůbec nesetkáte. Doprovodné úkoly byste také spočítali na prstech jedné ruky a vůbec, motivace v podobě záchrany všeho živého není to, co vás žene neustále dopředu v hraní.

Hlavním herním motorem jsou předměty. Počet unikátních kousků bych si dovolil tipovat až na stovky ne-li tisíce! Ano, většina z nich jsou už na první pohled cetky, ale sem tam se dostanete k opravdu unikátnímu vybavení nebo receptu. Pokud vám totiž vývojáři předložená nabídka předmětů nestačí, můžete si nové vytvořit. Tvůrci Dungeons of Dredmor jsou vtipálci a tak s nepřáteli budete bojovat třeba dřevěným palcátem, basebalovým míčkem nebo masovým mečem.

Netradiční vývoj postavy

Co se vývoje postavy týče, nemáte na výběr žádná předdefinovaná povolání, ale hned na začátku si namixujete své vlastní. Zvolit si můžete sedm z několika desítek atributů. Po získání úrovně si jednu schopnost můžete vylepšit. Někdy dojde jen k vylepšení statistik postavy, jindy zas dostanete klasické kouzlo. Ty si řadíte v dolní liště, jak to většina hráčů zná například u World of Warcraft, nebo je můžete po vybrání rychle vyvolávat zmáčknutím pravého tlačítka myši.

Zničující svoboda

To by snad bylo vše k nastínění herních mechanismů. Jak se to ale celkově hraje? Pravdou je, že proniknout do hry je zpočátku docela obtížné, obzvlášť, pokud jste v Roguelike RPG úplní zelenáči jako například autor této recenze. Na hrdinově vzhledu se vybavení neprojevuje, což je další demotivace, kterou musí každý překonat. Vše ale vynahrazuje množství činnosti, jež můžete ve hře provádět. Engine a pravidla hry vás ani moc neomezují. Jednoduše hrajete po svém. To je největší plus i mínus. Svobody je totiž tolik, že vlastně ani nevíte kde začít a zpočátku budete opravdu často umírat. To je obzvlášť zdrcující, neboť v základním nastavení máte pouze jeden život.

Totální smrtelnost

Tahle smrtelnost posouvá hru do úplně jiné roviny. Navíc se s vámi vývojáři opravdu nemazlili a v generovaných světech může smrt číhat doslova na každém rohu. Lahvička plná údajně léčivého lektvaru může rozleptat vaše vnitřnosti, dlaždice v chodbě se náhle může změnit v past a každé dveře ukrývají děsivé tajemství – například houf nepřátel.

Grafická ani zvuková stránka opravdu neohromí. Pokud hrajete ve fullscreenu, tak jsou objekty ošklivě rozmazané a hudba se pořád opakuje dokola. Od vyhození bedýnek z okna mě zachránila jen možnost zvukovou kulisu vypnout a pustit si vlastní hudební alba. Množství rozličných nepřátel vás také nečeká. Většinou je drsnější a smrtelnější verze záporáka stejná až na barvu.

Závěr

Pokud chcete s drobným osmělením vstoupit do opravdu ledových a pro většinu hráčů neprobádaných vod Roguelike RPG žánru, Dungeons of Dredmor je v současné době asi ta nejlepší volba. Intuitivní ovládání a alespoň nějakou grafická stránka vám umožní zažít pocit téměř absolutní svobody bez nadměrné frustrace. Pokud vás ale podobný typ her nechytne, nemusíte zoufat, RPG žánrů je opravdu dost a každý si najde ten, který mu bude nejvíc vyhovovat.

Hra vyšla i v akci Humble Introversion Bundle.

root_podpora

Výhody:

  • Roguelike RPG pro začátečníky
  • Množství možností
  • Tisíce předmětů
  • Generované úrovně
  • Humor

Nevýhody:

  • Hloupý příběh
  • Grafická stránka
  • Hudba i zvuky
  • Není pro každého

Byl pro vás článek přínosný?