Hlavní navigace

Editor plošných spojů Eagle

25. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Díky narůstajícímu nasazování Linuxu si firmy začínají všímat "alternativních" operačních systémů. Odpovědí na to je snaha jejich dodavatelů vyhovět jim. Linuxové verze profesionálních programů se objevují stále častěji. Stejný osud čekal i Eagle, program pro editaci elektronických schémat a plošných spojů. Krátce si jej představíme.

Eagle (Easily Applicable Graphical Layout Editor) je program pro návrh a editaci elektronických schémat a plošných spojů od Německé firmy CadSoft, která má pobočku také v USA. Používám ho vlastně ze tří důvodů:

  1. S tímto programem jsem měl možnost pracovat ve škole a snad si ještě něco pamatuji ;).
  2. Program je pro nevýdělečné použití naprosto zdarma. Co přesně znamená ono „nevýdělečné“, se dozvíte na webu.
  3. Nejdůležitějším důvodem však je, že existuje i verze pro Linux!

Eagle se skládá ze tří základních částí:

  • Editor spojů – umožňuje navrhnout desku plošného spoje o velikosti až 1,6×1,6 m při rozlišení 1/10.000 mm (0,1 mikronu). Můžete použít klasické i SMD součástky, které jsou uloženy v knihovně součástek, která se standardně dodává s programem. Pokud se vaše součástka nenachází v knihovně, můžete si ji sami vytvořit v editoru. Použít můžete až 16 signálových vrstev.
  • Editor schémat – schéma je možné navrhnout až na 99 listů. Desku ze schématu vytvoříte jediným jednoduchým příkazem.
  • Autorouter – modul pro automatické rozmístění součástek na desce a jejich propojení vodiči. Uživatel samozřejmě může nastavit pravidla propojování.

Požadavky na systém:

  • PC Pentium (nebo lepší)
  • Windows 95/98/NT4/2000 nebo Linux (kernel 2.x nebo vyšší)
  • myš
  • alespoň 32 MB RAM
  • pevný disk s alespoň 20 MB volného místa

Instalace

Program si můžete stáhnout z ftp://ftp.cad­soft.de/pub/pro­gram/4.15/. Naleznete tam jak verze pro MS Windows, tak i pro Linux.

Můžete si vybrat mezi angličtinou a němčinou. Jestliže používáte balíčkovací systém RPM, můžete jej použít, pokud ne, nepropadejte panice; stáhnete si prostě tgz archiv.

Protože nepoužívám RPM, musel jsem si stáhnout tgz archiv. Po rozbalení se před námi prostírá celá adresářová struktura programu – skript install pouze zkopíruje všechny soubory v adresáři do /opt/eagle (včetně sama sebe, to kvůli odinstalaci). Pokud jste instalovali program jako root a chcete jej využívat jako freeware, musíte pozměnit práva souboru /opt/eagle/bin/freeware.key na 666. Po spuštění příkazu eagle klikněte na Freeware a objeví se před vámi hlavní okno programu.

Eagle 1

Zde můžete zapínat či zakazovat knihovny součástek, vytvářet moduly programu nebo skripty.

Editor schémat

Spustíte jej v nabídce File/New/Schematic.

Eagle 2

Nejvíce místa zabírá „malovací“ plocha, tam usazujeme součástky a propojujeme je. Nalevo od ní jsou ikonky s použitelnými příkazy. Můžete vkládat součástky z knihoven, měnit jejich označení a popisky, propojovat je a další a další operace.

Editor spojů

Spustíte jej v nabídce File/New/Board.

Eagle 3

Většina operací, které je možné s deskou provádět, je stejná jako u editoru schémat (kopírování, zrcadlové převrácení…). V tomto módu jsou součástky spolu propojeny tzv. gumovými spoji. Tyto spoje je možné dále ještě zjednodušovat a posléze z nich „vymodelovat“ požadovaný spoj.

Eagle 4

U složitějších schémat je však někdy téměř nemožné propojit součástky ručně. Na řadu přichází autorouter, který provede propojení za vás.

Eagle 5
Eagle 6

Kvalita výstupu dost závisí na na nastavení, pokud necháte defaultní, bude deska dvouvrstvá a navíc se nemusí spojit všechny součástky (jako výše). Pak je potřeba změnit jejich rozestavení nebo pomoci ručně.

CS24_early

Pokud vážně uvažujete o nasazení Eagle na vašem Linuxu, na eagle.cz naleznete jednoduchého průvodce, který by vám měl osvětlit základní body návrhu spojů. Českou nápovědu naleznete také na eagle.cz.

Na adrese www.eagle.cz/pri­ces.htm naleznete ceník pro nasazení ve firmách. Veškeré další informace o programu naleznete na domovských stránkách CadSoft a na www.eagle.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku