Hlavní navigace

Firefox 65: podpora obrázků WebP, video AV1 a připravované novinky

1. 2. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Mozilla
Nová verze Firefoxu s pořadovým číslem 65 přináší kromě obvyklé várky inovací pro uživatele i webové vývojáře také konečně posuv v oblasti podpory nových formátů obrazu a videa. Co chystá Mozilla dál?

Nelze samozřejmě tvrdit, že toto je nejdůležitější aspekt novinek „pětašedesátky“, nicméně dovolte mi pro tento moment obrátit pořadí novinek a začít právě multimédii. Firefox 65 konečně přináší podporu obrazového formátu WebP a vylepšuje podporu video formátu AV1.

Video s AV1

AV1 jistě netřeba představovat blíže, zde na Rootu jsme vás informovali jak o finální verzi 1.0 tohoto standardu (březen 2018), tak o jeho chystané patentově zatížené konkurenci „H.266“ a fázích postupného začleňování AV1 do služeb, zařízení či programů, což vše završila obecná úvaha na téma, zda má AV1 a od něj odvozený obrazový formát AVIF vůbec šanci prolomit hegemonii MPEG/JPEG světa.

Víme také o výrazně rychlejším nereferenčním dekodéru AV1 jménem DAV1D. Firefox 65 nově nasazuje podporu AV1, a to konkrétně ve verzi pro Windows (další systémy budou následovat brzy).

Obrázky s WebP

O obrazovém formátu WebP toho též bylo napsáno spoustu. Jde de facto o I-snímek WebM videa, což je evoluční Googlí formát získaný koupí firmy On2 Technologies. Firefox 65 implementuje podporu WebP obrázků, což za prvé znamená srovnání kroku s Google Chrome a za druhé zvyšuje procento používaných prohlížečů, které tento formát podporují.

Víceméně lze odteď říci, že z hlediska desktopového prohlížení webů není zásadního důvodu, proč se držet JPEGu. Ano, jsou zde důvody zásadnější, třeba vzorkování barev 4:4:4, které JPEG umí.

Mozilla však připomíná, že WebP je typicky o čtvrtinu až třetinu efektivnější než JPEG a PNG. Není ovšem upřesněno, zdali to platí i při použití nástrojů jako pngcrush či pngout. PNG je v souvislosti s WebP zmíněno kvůli jeho podpoře alfa kanálu.

Otázkou tak pouze zůstává, zdali léta od ohlášení WebP k jeho alespoň trochu slušné podpoře v prohlížečích a službách nebyla příliš dlouhá. Vždyť sám Google se účastní vývoje AV1 a tudíž i AVIF a lze předpokládat, že tento formát jednoho dne převezme úlohu, pro kterou Google kdysi (v roce 2010 – to to letí) stvořil právě WebP.

Další novinky

Dále jistě potěší, že MediaRecorder konečně podporuje události pause a resume. Vývojáři pracující s WebGL mohou počítat s podporou formátů komprese textur BPTC a RGTC. Jsou zde úpravy v Tabs API (motivaci podrobněji rozebírá Piro ve svém blogpostu na téma Tree Style Tab).

Uživatele hodně minoritních platforem může překvapit či potěšit možnost sestavit Firefoxu 65 ze zdrojáků i pro PPC64LE (chystaný Firefox 66 zatím ne, obsahuje chybu; informuje Talos). applisté zase ocení podporu pro Handoff.

Pro vývojáře je zde CSS Flexbox Inspector, panel změn, pokročilejší nástroj pro posouzení kontrastu barev, lepší debuggování JavaScriptu, CSS proměnné, Storage Access API a mnoho dalšího.

Příští verze

Když už jsme naťukli i šestašedesátku, tak doplňme, že ta má vyjít po polovině března. Aktuálně se nachází v beta verzi, přičemž přinese jako možná nejviditelnější věc schopnost zafixovat pozici na stránce, která je právě načítána (scroll anchoring) – pokud nesnášíte to otravné odskočení stránky, na které jste někde uprostřed, ve chvílí, kdy se na ní někde nahoře donačte obrovský banner, tak víte své.

CS24_early

Upravena bude uvítací obrazovka anonymního prohlížení (jednodušší popis). V anonymním režimu budou stránky bez HTTPS automaticky označovány jako nezabezpečené.

Příští verze také umožní nastavit si vlastní klávesové zkratky pro rozšíření řešící postranní panel či spouštění jiných akcí. Nová volba umožní standardně blokovat automatické přehrávání zvuků na stránce a majitelé novějších Macbooků nejspíš ocení podporu Touch Baru těchto strojů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.