Hlavní navigace

Firefox: vlastní služba pro videohovory a další novinky

6. 8. 2014
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Mozilla hlásí, že jako výkonný ředitel byl potvrzen zkušený Chris Beard. Vývojáři se mohou plně soustředit na zářijový Firefox 32 a říjnový Firefox 33 s řadou zásadních novinek. Nejvíce pozornosti zřejmě přitáhne integrace nové služby pro videohovory. Stává se Firefox konkurencí pro Skype či Hangouts?

Na úvod jedna personálie. Mozilla oznámila, že ve funkci výkonného ředitele byl potvrzen Chris Beard, který tuto funkci vykonával již několik měsíců, ale pouze s krátkodobým mandátem. Kanadský rodák sice loni neodolal vábení nadnárodní investiční společnosti Greylock Partners, ovšem letos ho Mozilla zlanařila zpět. Až na tuto krátkou přestávku pro ni Chris Beard pracuje již od roku 2004.


Zdroj: Greylock Partners

Mozilla oznámila, že jejím výkonným ředitelem se stal Chris Beard. Od loňského roku je již čtvrtým člověkem v této funkci.

Začínal jako produktový viceprezident, kdy šéfoval týmu, který přiváděl Firefox na trh jako zbrusu nový browser. Po třech letech se stal ředitelem inovací a měl na starost například výzkumné projekty Mozilla Labs. Další tři roky zastával post marketingového ředitele. Nese nemalé zásluhy na tom, že se Firefox OS z pouhého experimentu stal reálnou konkurencí současných nejen mobilních systémů.

Chris Beard získal titul MBA na University of Edinburgh. Vystudoval mezinárodní obchod. V oboru informačních technologií se pohybuje 17 let. Po studiích založil start-up, který vyvíjel hardwarové ovladače pro Linux. Pak pracoval ve firmě Linuxcare, která jeho start-up koupila. Později přešel k Sun Microsystems, když tato firma pro změnu koupila Linuxcare. Působil též u Hewlett-Packard.

Snad Mozilla konečně získala výkonného ředitele s dlouhodobější perspektivou, protože Chris Beard je mezi lety 2013 a 2014 již čtvrtým člověkem, který funkce zastává. Před ním se ve stejném křesle postupně vystřídali Gary Kovacs (zlanařen AVG Technologies), Jay Sullivan (pouze dočasná volba) a Brendan Eich (ze známých důvodů rezignoval po několika dnech). Taková fluktuace není dobrá.

Firefox 32 přinese vyšší výkon také díky českým vývojářům

Již pod dohledem nového, resp. potvrzeného výkonného ředitele vzniká Firefox 32, který vyjde přibližně za čtyři týdny. Nejdůležitější z chystaných novinek jsou tentokrát technického rázu, což jistě potěší uživatele, kteří jsou již alergičtí na další a další zásahy do uživatelského rozhraní. Mozilla opět slibuje rychlejší JavaScript díky integraci Generational Garbage Collection (GGC). Povědomé?

Rychlejší JavaScript se dnes nehodí jen pro webové hry, ale nekonečnou řadu dynamických webů a webových aplikací.

Tuto novinku měl již před dvěma týdny přinést aktuální Firefox 31, ale na poslední chvíli byla pozdržena ve stádiu betaverze kvůli dalšímu ladění. Svou roli zřejmě sehrál fakt, že Firefox 31 je další verzí s rozšířenou podporou (ESR), na kterou by z principu měly být kladeny vyšší kvalitativní nároky. Každopádně nyní je integrace Generational Garbage Collection naplánována pro Firefox 32.

Výraznou českou stopou a další technickou novinkou je nový HTTP caching. Stojí za ním čeští vývojáři Jan BambasMichal Novotný, které si možná pamatujete díky kdysi ambicióznímu projektu AllPeers. Přínosem by měla být například lepší odezva, kterou po výkonnostní optimalizaci slibují rovněž Password Manager (Správce hesel) a Add-on Manager (Správce doplňků).

Vybrané weby dostanou lepší ochranu před odposloucháním

V oblasti bezpečnosti se Mozilla poslední dobou více zaměřuje na certifikáty. Aktuální Firefox 31 začal pro jejich ověřování používat zbrusu novou knihovnu. Firefox 32 přinese novinku zvanou Public Key Pinning. Jedná se o preventivní ochranu před tzv. man-in-the-middle útoky, kdy útočník využije falešný certifikát, aby mohl realizovat datový odposlech šifrované komunikace.

Nový ochranný mechanismus počítá s tím, že certifikační autorita vydá falešný certifikát, resp. poskytne někomu takový certifikát, který by neměla. Již se tak stalo například před třemi roky v kauze DigiNotar. Tehdy si pravděpodobně iránský útočník nechal neoprávněně, leč úspěšně vystavit několik certifikátů od certifikační autority, jejíž služby využívala i nizozemská státní správa.

Ochrana před datovým odposlechem s falešným certifikátem bude zaváděna postupně pro jednotlivé weby. Twitter je mezi prvními.

Princip fungování nové ochrany podrobněji popisuje článek na webu Mozilla Wiki. Z uživatelského pohledu je důležité, že ochrana není plošná! Firefox 32 a pozdější verze ji budou postupně a nikterak závratným tempem zavádět pro různé weby (domény). Jako první přijde na řadu Twitter. Dalšími ve frontě jsou třeba Google a Dropbox. Mozilla též hodlá chránit některé své služby (např. Mozilla Add-ons či Firefox Accounts).

Chystá se vylepšení správy hesel či prohledávání stránky

Firefox 32 má nově podporovat připojení k HTTP proxy přes chráněný protokol (HTTPS), což dosavadní verze neumí. Dále vylepšený Password Manager (Správce hesel) ke každému heslu bude zobrazovat informace o datu prvního a posledního použití, počtu použití a datu poslední změny, což může přijít vhod svědomitým uživatelům, kteří chtějí používaná hesla pravidelně měnit.

Password Manager (Správce hesel) poskytne nové informace užitečné pro správu hesel. Například datum jejich poslední změny.

Na seznamu novinek figuruje také zobrazování počtu výskytu např. hledaných slov při prohledávání zobrazené webové stránky. Údaj se zobrazuje přímo na vyhledávací liště u spodního okraje okna prohlížeče v levé polovině. Výrazně to usnadňuje orientaci při přecházení od jednoho nálezu k druhému pomocí šipek vedle vyhledávacího políčka nebo příslušnými klávesami.

Při prohledávání zobrazené webové stránky se na tradiční vyhledávací liště bude zobrazovat počet nálezů kýženého obsahu.

Řada dalších novinek se chystá pro webové vývojáře. Nástroje jim určené například přijdou s podporou displejů s velmi jemným rozlišením. Inspector (Průzkumník) bude mít své tlačítko staronově v horním levém rohu, kde na něj vývojáři byli dlouho zvyklí. Scratchpad (Zápisník) nyní při psaní kódu bude nabízet automatické dokončování. Přibude také zcela nový nástroj Web Audio Editor.

Inspector (Průzkumník) bude mít mezi vývojářskými nástroji své tlačítko staronově v levém horním rohu.

S pomocí HTML 5 půjde novým způsobem detekovat uživatelem preferovaný jazyk a jeho případnou změnu, takže například webové aplikace mohou snadno zvolit zobrazení správné lokalizace. Vibration API bude aktualizováno dle nejnovější specifikace W3C. Novinek potenciálně zajímavých pro webové vývojáře přinese Firefox 32 mnohem více. Viz poznámky k vydání betaverze.

Firefox 33 nabídne původní službu pro videohovory

Mozilla pod hlavičkou projektu Loop chystá vlastní službu pro internetové videohovory založenou na webových technologiích, aby byla kompatibilní s platformou Firefox OS. Jejím uživatelům má vynahradit nedostupnost žádaných služeb typu Skype či Hangouts. Průzkumy mezi uživateli jasně ukazují, že služby a aplikace hrají dnes často větší roli než značka, model nebo systém mobilu.

Jak však souvisí Loop a chystaný Firefox 33, který by měl vyjít letos v říjnu? Mozilla se rozhodla, že v zájmu rozšíření uživatelské základny novou komunikační službu prováže také se svým webovým prohlížečem, k čemuž by mělo dojít právě letos na podzim. Firefox 33 ve vývojové verzi umožňuje zrealizovat videohovor se dvěma nebo více účastníky prostřednictvím nové původní služby.

Žádné velké úpravy prohlížeče nejsou nutné, protože nová služba pro internetové videohovory běží jako webová aplikace využívající chystaný standard WebRTC, který již prohlížeč podporuje. Přibylo tak pouze nové tlačítko se symbolem telefonního sluchátka pro „vytvoření“ videohovoru. Na hlavní liště se zatím ve vývojové verzi nezobrazuje. Lze ho tam ale přetáhnout. Stejně tak do hlavního menu.

S novým tlačítkem bude možné získat odkaz na web, kde díky WebRTC půjde realizovat videohovor s dalšími účastníky.

Kliknutím na nové tlačítko se zobrazí vygenerovaný unikátní webová adresa, na které je připraveno spojení pro účastníky videohovoru. Odkazovaná stránka je jakýsi privátní chatroom, ovšem s tím rozdílem, že textovou komunikaci nahrazuje přenos obrazu a zvuku. Připomeňme si, že WebRTC otevírá cestu k multimediální komunikaci v reálném čase za užití čistě webových technologií.

Zatím není vyřešeno, jak k videohovoru přizvat další účastníky. Firefox poskytne webovou adresu, kterou si lze zkopírovat do systémové schránky a následně třeba odeslat e-mailem. To je však příslovečné drbání levou rukou za prvým uchem. Zřejmě ale Firefox bude schopen účastníky přizvat, když se ve vývojové verzi objevuje přepínání mezi stavy (dostupný a nedostupný).

Předmětem diskuze jistě bude, jestli místo pevné integrace do prohlížeče nemělo být připraveno pouze volitelné rozšíření. Nemalá část uživatelů si stěžuje na postupné nabalování stále nových funkcí, které s prohlížením webových stránek v tom doslovném smyslu mají pramálo společného. Skype a Hangouts s webovým prohlížečem spolupracují výhradně díky doplňkům.

Nová komunikační služba nežádá rozsáhlé úpravy. Využívající technologii WebRTC, kterou Firefox již podporuje.

Projekt Loop je ovšem v jiné pozici. Jako webová aplikace využívá existující podporu chystaného webového standardu. Spojení služby s prohlížečem spočívá „pouze“ ve funkci, díky které lze vytvořit privátní webový chatroom (videoroom). Kritici však jistě budou tvrdit, že i tuto funkci mohlo přinášet volitelné rozšíření, což skutečně mohlo, ale nenaplnilo by evidentní cíl (tím je co největší penetrace služby).

Cisco pomůže s podporou H.264, ale nejdříve pro videohovory

Mozilla již před časem pragmaticky ustoupila tlaku konkurenčních tvůrců prohlížečů na podporu kodeku H.264, přestože sama prosazovala a prosazuje jeho otevřené alternativy. Firefox tak disponuje podporou kodeku H.264 pro přehrávání webového videa. Běžně však pouze ve Windows Vista a novějších, kde prohlížeč spoléhá na jeho systémovou implementaci.

Například dosud není vyřešena podpora Windows XP, která si stále udržují pozici druhého nejrozšířenějšího systému osobních počítačů. Uživatelé, kteří preferují Linux, si musí nainstalovat plug-in Gstreamer, což je poněkud paradoxní. Mozilla však z licenčních důvodů nemůže kodek H.264 zařadit přímo do svého prohlížeče. Na rozdíl od otevřených alternativ OGG TheoraWebM.

Firefox pod Linuxem bez plug-inu GStreamer nepodporuje kodek H.264. Uživatelům Windows XP nepomůže žádný plug-in.

Mozilla již dříve oznámila, že se naskytlo schůdné řešení. Společnosti Cisco totiž pro potřeby open source projektů zpřístupňuje vlastní implementaci H.264, za níž sama organizaci MPEG LA odvádí licenční poplatky. Již říjnový Firefox 33 by pod systémy, které H.264 přímo nepodporují, měl uživatelům v případě potřeby nabízet stažení dekódovacího modulu ze serverů společnosti Cisco.

Nejdříve tuto novinku Mozilla zavádí pro potřeby WebRTC. Chystaný webový standard totiž nespecifikuje kodek, který má tato webová technologie používat pro videohovory. Google, který za chystaným standardem stojí, vsadil na svůj otevřený kodek VP8 z projektu WebM. Jenže například právě Cisco, dodavatel telekomunikačních řešení, preferuje kodek H.264.

Mozilla a Cisco uzavřely partnerství s cílem společně rozvíjet WebRTC, aby Google při standardizaci této technologie neměl hlavní a poslední slovo. Firefox tak pro webové videohovory bude podporovat kodeky VP8 a H.264. Nejdříve ve verzi pro osobní počítače. Později souběžnou podporu obou kodeků nabídne mobilní Firefox pro Android a rovněž platforma Firefox OS.

V dohledné době bude dekódovací modul poskytovaný společností Cisco sloužit také k přehrávání videa na webu díky HTML 5. Na podobné bázi má fungovat avizovaná podpora tzv. prémiového videa chráněného Encrypted Media Extensions (DRM pro HTML 5 resp. HTML 5.1). Tentokrát však volitelný modul dodá Adobe. Mozilla pro tyto moduly vyvinula speciální sandbox Gecko Media Plugins (GMP).

Mozilla slibuje úspornější JavaScript a spolehlivější obnovu relací

Seznam novinek, které jsou plánované pro říjnový Firefox 33, obsahuje také další položky hodné pozornosti. Zajímavá úprava čeká engine pro zpracování kódu v jazyce JavaScript, jejímž primárním cílem je snížit paměťové nároky, ale jako vedlejší efekt se prý dostaví také vyšší výkon. Změní se totiž způsob práce s řetězci, kdy jeden znak místo dvou bajtů zabere jediný bajt.

CS24_early

Nasazeno má být i spolehlivější obnovení relace odolnější vůči poškození záložních souborů, z nichž se relace obnovuje. K poškození může dojít hlavně při nečekaném restartování či vypnutí počítače v době, kdy browser zálohuje současnou relaci. Pravděpodobnost efektivní obnovy dřívější relace po různých kritických událostech (havárie systému) však prý s novými úpravami výrazně stoupá.

Obnovení dřívější relace má být spolehlivější.

Firefox 33 různých novinek má přinést více. Zmínit lze třeba nový back-end pro Content Security Policy (CSP). Firefox 33 by měl rovněž nově podporovat DOMMatrix z HTML 5 anebo symboly z ECMAScript 6. Vzhledem k poměrně velkému množství nikterak malých novinek je dost možné, že některé nakonec budou přesunuty do pozdějších verzí, ale to už se dostáváme hodně dopředu. Zase někdy příště. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.