Hlavní navigace

FreeOrion: dobudete vesmír!

7. 3. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Bílá místa na mapě jsou dnes už jen pozůstatky nehod s jogurtem, který jsme jedli během plánování prázdnin u babičky. Romantické chvíle objevování a dobrodružství jsou nedostatkovým zbožím. Pohlédneme-li však nahoru, což znamená od klávesnice směrem pryč, napadne nás, že pár takových míst ještě zbývá.

FreeOrion je výsledkem snažení týmu mnoha dobrovolníků při tvorbě open-source strategie, která byla položena na kvalitních základech oblíbeného titulu Master of Orion, jenž neskončil pouze u jednoho dílu. Hned z kraje prozradím, že jejich úmorná práce je patrná a stojí za naši pozornost. Sami autoři při popisování vlastností svého výtvoru užili slova epický, s čímž bez okolků souhlasím. Čeká nás totiž jedno pořádně rozsáhlé dobrodružství. Že byste prošli veškeré herní elementy za odpoledne, je vyloučeno. K dispozici máme jak hru jednoho hráče, tak také výzvu v podobě multiplayer. Pojďme se podívat na samotný program.

FreeOrion 1

Jakmile jej spustíme, již začne působit atraktivní prostředí hvězdných dálek. Hlavní nabídka v mnoha aspektech odráží vlastnosti celé hry. Vypadá prostě, ale stejně jako já i vy záhy zjistíte, že skrývá velkou škálu možností. Decentně přeskočím položky about a credits. Ačkoliv tu první je dobré si přečíst. Poodhalí nám vizi autorů. Podívejme se na oblíbené options. Nahoře se nachází skupina záložek a pod nimi … mnoho moc hodně příležitostí k přizpůsobení FreeOrion k naší větší libosti. Myslím, že není věc, kterou byste chtěli a nenašli ji tam. Zde podotknu, že k vývojářům této hry můžete patřit také vy (určitě znáte náborový leták strýčka Sama), takže pokud se vám přece jen něco nelíbí, změňte to. Co mi zde scházelo, byla absence více překladů. Jejich nastavení je v sekci UI Apperance hned nahoře. Hra je svými nabídkami obsáhlá a pokud jste nikdy obdobnou strategii nehráli, budete mít zpočátku řadu problémů v orientaci. Ty ještě znásobí případná neznalost jazyků dostupných překladů.

FreeOrion 2

Tím se nyní nezabývejme a přejděme k počátku samotného zrodu galaxie. Navolíme si počet hvězd, tvar galaxie, její stáří, atd. Poté ještě pár podrobností o našem impériu a potvrdit. Vítejte na mapě právě zrozené galaxie. FreeOrion je strategií tahovou. Během kola tak máte dost času na veškeré plánované úkony. Na počátku vlastníte pouze pár lodí a domovskou planetu, postupem času se snažíte o její vývoj v pěti hlavních směrech. Jsou to vzdělání, růst, produkce, stavění a ekonomika. Jejich vývoj probíhá pod taktovkou výzkumu. Naším úkolem je zadávat sféry vědeckého bádání. Jejich schéma se nachází pod tlačítkem research a zde buď jednotlivé oblasti nebo komplexní souvislosti pod all. Každý krok kupředu je vykoupen zdroji a tahy. Byla jednou jedna informace, kterou jste proměnili na znalost. Znáte to, ne? Znalosti upotřebíme v dalším růstu vaší říše – populace, vojsko, zdroje atd. Je pouze na nás, zda budeme rovnoměrně rozvíjet veškeré podrobené oblasti, nebo některé jednoduše zneužijeme coby otrokářské kolonie. Není v mé moci detailně popsat ovládání FreeOrion. Podrobný tutoriál by byl spíše seriálem na pokračování. Odkáži tedy na domovskou stránku www.freeorion­.org, kde naleznete více informací.

FreeOrion 3

Zpracování této vesmírné akce je nadmíru povedené. Příjemně vyhlížející magické prostředí hvězdných dálek přímo láká. To vše ještě umocňuje líbivá hudba. Jedinou nevýhodu tak spatřuji v obtížném začátku, než náležitě proniknete do herního systému. Pro zkušené hráče by to neměl být problém, spíše otázka toho, jak rychle získají orientaci.

CS24_early

FreeOrion 4

Slyšeli jste mnoho kladů a pár záporů. Alespoň doufám, že to tak vyznělo, jelikož přesně tak na mě hra FreeOrion působila. Máte-li rádi tahové strategie, rozhodně stojí za vyzkoušení.

FreeOrion 5

Budete-li se pídit po stažení hry, dojdete z oficiální stránky asi na fórum hry. Zde najdete ke stažení staticky slinkovanou verzi, stačí rozbalit a spustit  freeorion.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku