Hlavní navigace

Galeon - Mozilla killer

30. 4. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Velmi akutním problémem Linuxu je v současné době absence 100% použitelného WWW prohlížeče. Poměrně kvalitní textové prohlížeče links a lynx uspokojí jen malou část uživatelů. Starší a nemoderní Netscape Navigator (4.x) má svá nejlepší léta už dávno za sebou a snad navždy vyvíjená Mozilla se ještě nezbavila nálepky nehotového a nestabilního programu. Disponuje však docela kvalitním jádrem, které dává vzniknout programům jako je třeba Galeon.

Pokud jste již měli tu možnost nahlédnout pod pokličku prohlížeče Mozilla a nainstalovali jste si některou z „milestones“ nebo snad novější 0.X betaverzi, určitě jste si všimli, že samotné stránky se renderují rychleji. Je to znát už jen na skrolování prostého textu, ale zvláště je to patrné u delšího HTML kódu nebo u stránek se složitější strukturou vnořených tabulek.

Velmi kontrastně s tím však působí samotné prostředí Mozilly, které je náročné na paměť, velmi velmi pomalé i na rychlých strojích a docela často padá. Alternativou se snaží být Galeon, který zabalil vcelku vydařené jádro do nenáročného, ale velmi funkčního GTK kabátu. A přibalil k tomu i některé nové funkce, které mu může Mozilla tiše závidět.

Galeon

Jak jsem se již zmínil, Galeon není plnohodnotný prohlížeč, ale pouhá nadstavba nad renderovacím jádrem prohlížeče Mozilla – Geckem. Abyste ho mohli používat musíte mít některou verzi Mozilly, nejlépe hned tu nejnovější, nainstalovanou. Kromě toho je nutné používat prostředí Gnome, nebo alespoň mít nainstalovány příslušné knihovny (to když používáte třeba KDE). Vhodné Gnome nejsnáze získáte s některou novější distribucí Linuxu (Red Hat 7.x), ale úplně nejlepší je použít aktuální distribuci Ximian-Gnome, která kromě nejnovější verze Gnome obsahuje také samotnou Mozillu. Více o prostředí Ximian si můžete přečíst například tady.

Galeon je ryze WWW browser a nesnaží se proto integrovat další funkce, jako třeba mailového klienta, WYSIWYG editor stránek nebo adresář. Tomuto přístupu je potřeba zatleskat, protože program je díky tomu menší a méně náročný na zdroje a koneckonců i přehlednější.

Určitě nejzajímavější funkcí Galeonu je práce s více okny. Možná víte jak pohodlná je práce s více listy v okně tabulkového editoru, kde se mezi stránkami přepínáte pomocí grafických záložek. Úplně stejně můžete ovládat i okna se stránkami v Galeonu. Ten kdo to nezkusil neuvěří, jak takováto maličkost může zpříjemnit a hlavně zrychlit práci s více stránkami. Samozřejmě zůstává zachována i možnost pracovat klasicky – co stránka to samostatné okno.

Galeon se ani nepokouší napodobovat populární programy a nesnaží se implementovat grafická témata (když pomineme změnu systémového GTK tématu). Ačkoliv tyto funkce shledávám toliko nepotřebnými, protože zbytečně požírají paměť, jiným se může možnost změnit grafickou tvář prohlížeče líbit. Jedinou volbou pro nekonformního uživatele tedy zůstává možnost vybrat si ikonu, která mu animací sděluje, že probíhá komunikace po síti.

Obvyklou funkcí prohlížečů je vytváření a uchovávání bookmarků. Připadá mi o něco přehlednější a hlavně stabilnější než u Netscapu nebo Mozilly. Dokonce umí sestavit z Bookmarků jednoduchý portál. Zajímavá je možnost okamžitého exportu/importu do obou těchto programů, takže můžete mezi nimi plynule přecházet. Určitou vadou na kráse je fakt, že jsem při převodu mezi těmito programy přišel o české znaky v názvech bookmarků. Velmi bych uvítal možnost uchovat bookmarky na vzdáleném počítači například v databázi LDAP, jako tomu bylo u Netscapu a jeho funkce „Roaming profile“. Dodejme, že Galeon neukládá bookmarky ve formátu HTML, ale v XML.

Co se týče kompatibility, tak se občas stane, že některá stránka se zobrazí špatně (např. některé stránky na www.eurotel.cz) a nebo dokonce dojde k pádu prostředí. Vinu je třeba hledat částečně v tom, že Gecko se stále ještě intenzivně vyvíjí (finální Mozilla 1.0 by mohla být k dispozici už 28.5, nejpozději však ve třetím čtvrtletí letošního roku, viz. roadmap), a částečně také na straně autorů stránek, který svůj kód optimalizovali pro něco jiného než pro standardy W3C, které se snaží co možná nejvíce ctít autoři Mozilly. Může se stát, že některé stránky budou lépe vypadat ve starším Netscapu. Je to smutné, ale tak dnes vypadá situace na kolbišti WWW standardů.

Proti reklamním bannerům se snaží Galeon poněkud naivně bojovat pomocí funkce omezení stahování obrázku jen ze serveru na kterém se nachází vlastní stránka. Úplně stejně umí Galeon zacházet i s cookies. Navíc v sobě zahrnuje i přehledný nástroj pro jejich správu.

Poněkud zmateně na první pohled působí podpora stahování souborů. Chvíli mi trvalo, než jsem zjistil, že je třeba nainstalovat program gtm – Gnome Transfer Manager, který – propojen přes technologii CORBA – teprve naučí Galeon interaktivnímu stahování souborů. Jinak je možné použít jakýkoliv externí program (třeba wget), kterému Galeon předá příslušné URL parametrem. V takovém případě však přicházíte o vizuální kontrolu procesu stahování.

Naproti tomu k identifikaci MIME formátů používá vlastní databázi typů, ačkoliv by bylo logičtější, kdyby se spolehl na možnosti prostředí Gnome.

Galeon

Stejně jako Mozilla podporuje i Galeon zobrazování stránek v různých znakových sadách (tedy včetně ISO8859–2 a Windows-1250), nicméně v mém případě nefungovalo korektně jejich rozpoznávání – musel jsem je přepínat ručně.

root_podpora

Galeon je podařený browser. Nesnaží se zaujmout rozsahem funkcí, ale spíše rychlostí a použitelností. A to se počítá.

Zajímavé odkazy:

Byl pro vás článek přínosný?