Hlavní navigace

Gentoo a jeho klony

8. 9. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V úvodním díle seriálu o Gentoo Linuxu se společně podíváme na to, co to "džentů" vlastně je a v jakých variacích je ho možné nalézt na internetu. Pojďme tedy na to a podívejme se co za source based distra vycházející z Gentoo se venku v internetové a open-source divočině vlastně nachází.

Gentoo (www.gentoo.org)

Gentoo Linux byl založen Danielem Robbinsem 4. října 1999. Pro ty z nás, kteří neradi počítají, to znamená, že Gentoo už je tu s námi 10 let, to to letí, co?

Kdo zde čeká nějaký popis Gentoo, tak je na omylu, protože článků popisujících samotné Gentoo jsou tuny, i v češtině zde na Root.cz jich určitě už pár najdete a já se nerad opakuji. Proto jen zmíním výhody a nevýhody, jak to vidím já.

Jaké jsou tedy výhody používání zrovna pro Gentoo:

1) Přísná QA pro většinu věcí, které jsou přidávány do stromu i do oficiálních repozitářů (třeba pro KDE máme velice přísná pravidla).

2) Hodně vývojářů (nezdá se to, ale při 250 alespoň trochu aktivních vývojářích jich máme řádově více nežli ostatní).

Nevýhody:

1) Rolling-updates STABLE. Tohle je nevýhoda, pokud chcete na server sahat jen jednou za půl roku, tak je to utrpení. Na druhou stranu pokud se do cronu hodí aktualizace jednou týdně, tak to většinou ani nevyžaduje dozor.

2) Některé části stromu jsou silně „understuffed“, což znamená, že pro danou část systému není žádný nebo pouze jeden vývojář. Třeba všechny web-based aplikace jsou udržovány dvěma vývojáři. V jedné z dalších částí seriálu si budeme povídat o tom, jak se můžete stát přispěvatelem/vý­vojářem a jak nám třeba pomůžete tento problém odstranit.

Jsou vám příjemnější rolling-updates nebo statická vydání?

Sabayon (www.sabayon.org)

Sabayon je podezřelé dítko Gentoo. Je to totiž binární distribuce. Může sice využívat portage pro instalaci libovolného balíku, ale v základní výbavě má binární balíčkovací manager s názvem Equo, který instaluje binární balíčky.

Vývojáři Sabayonu jsou velice provázáni s Gentoo. Pokud si někdy najdete čas a zajdete se podívat do kanálu #sabayon-dev na síti Freenode.net, budete určitě velmi překvapeni počtem Gentoo vývojářů na tom místě se vyskytujících. Překvapivé je to, že i hlavní vývojář Sabayonu Fabio Erculiani právě dokončuje přijímací proces, aby se stal Gentoo vývojářem.

Sabayon je ve své podstatě přímou odnoží Gentoo Linuxu, kdy Joost Ruis při každém release vybere verze balíků, které se použijí pro daný release, celé se to zkompiluje, otestuje a nakonec vydá. Výhodou je, že všichni vývojáři Sabayonu jsou vedeni k tomu, aby oznamovali a opravovali chyby přímo do Gentoo. To vede minimálně ke zlepšování RUNTIME/BUILDTI­ME/Automagic závislostí, protože je to nejčastěji detekovaná chyba.

Výhody:

1) Je to binární s možností používat portage pro kompilaci. Tato kombinace umožňuje jak různé úpravy pro vybrané balíčky, tak rychlou instalaci pro většinu věcí, které z výchozího stavu většinou nepřenastavují.

2) Mají pěkný artwork a díky nepoužívání lokálních patchů je to fakticky Gentoo. takže člověk se vždy může přesunout k přímému používání portage.

Nevýhody:

1) Požadavky na binární balíčky se musí hlásit na Bugzille Sabayonu a rozhodně nejsou pro všechny balíčky, co jsou dostupné přes portage.

2) Málo vývojářů. Přímo na Sabayonu, pokud nepočítám Branding/Artwork, pracují pouze tři lidé.

Funtoo (www.funtoo.org)

Funtoo je distribuce, která byla také založena zakladatelem Gentoo Linuxu Danielem Robbinsem.

V krátkosti se jedná o Gentoo fork, kdy se vezmou vybrané Gentoo overlaye a hlavní Gentoo strom, celé se to spojí do gitu a poté distribuuje uživatelům.

Situace je podobná té v Sabayonu, kdy se používají přímo Gentoo ebuildy. Problém ale nastává v tom, že komunikace s lidmi z Funtoo vázne, nebo je téměř nulová. Pokud se nejedná o flamewary nebo věci týkající se přímo balíčkovacího manageru (portage), tak o nich skoro neslyšíme.

Riskantní věcí, kterou na této distribuci vidím, je, že používají GIT, protože ačkoliv i my v Gentoo plánujeme přechod na tento SCM, provádíme testy a v současné chvíli čekáme na implementaci některých věcí.

Další nepříjemnou věcí je přímá integrace experimentálních overlay (někteří z vás to můžou považovat za výhodu). Stačí, když popíšu dva největší zdroje, které Funtoo používá:

1) Sunrise – Tento overlay slouží pro uživateli přidané ebuildy. Tedy jediné, co my vývojáři na tomto overlayi děláme, je, že kontrolujeme, jak ebuildy vypadají a jakou mají syntaxi, nejsou na nich spouštěny žádné testy a ani žádné QA kontroly.

2) Perl – V tomto overlayi se pečou ebuildy pro nové verze perlu a nové perl balíky z CPANu. Funtoo tento overlay používá i pro hlavní Perl balík a třeba ten byl přepsán z 80 procent za poslední měsíc, protože tam byly nalezeny různé chyby, které způsobovaly nepředvídatelné chování některých Perl skriptů.

Exherbo (www.exherbo.org)

Exherbo de facto není Gentoo klon, protože nepoužívá přímo ebuildy z hlavního Gentoo stromu, ale má vlastní specifikaci, která se jmenuje v tuhle chvíli exheres-0. Syntaxe je ovšem velice podobná, takže Exherbáci můžou přebírat balíčky od Gentoo a naopak.

root_podpora

Tato distribuce byla založena bývalými vývojáři Gentoo, kteří nesouhlasili s některými rozhodnutími Gentoo Councilu, nebo byli z Gentoo vyhozeni kvůli špatnému chování k lidem. Fakticky celá vývojářská základna jsou těžcí elitisté (přeju jim, že se v tomhle zlepší), kteří většinu chyb považují za váš problém a nebo vás prostě budou ignorovat.

Celkově je tato distribuce velice pěkně techologicky postavená, ale je teprve někde u alpha stádia, kdy ne vše je plně použitelné a cokoliv se může hodinu od hodiny rozbít. Jediným problémem je, že se musí používat paludis jako balíčkovací manager.

Byl pro vás článek přínosný?