Hlavní navigace

Google Nexus S je Android s čistým srdcem

18. 3. 2011
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Díky českému zastoupení firmy Google jsme měli možnost na týden vyzkoušet chytrý mobilní telefon Nexus S. Ten je vyráběn firmou Samsung, ale po softwarové stránce je to čistý Google. Za sedm dní dokázal vzbudit snad všechny možné i nemožné emoce, ale nakonec dopadl docela dobře a sám bych si ho rád koupil.

Když si chcete pořídit nějaký telefon s operačním systémem Android a zároveň chcete mít od výrobce podporu i po softwarové stránce, je jediná možnost, jít do modelu, na kterém spolupracuje Google. Po G1 a Nexus One od firmy HTC útočí na světové trhy nový Nexus S. Prý je v názvu S, protože jeho výrobce Samsung nechtěl být dvojkou, ale dokáže Samsung držet krok s HTC ve všech ohledech?

Právě pro nezájem firem o aktualizaci Androida na již prodaných telefonech mě začal lákat jeden z Nexusů. Rád bych své Hero v blízké době vyměnil za něco jiného, za něco, pod čím je podepsaný sám Google, a proto jsem se u českého zastoupení Googlu začal shánět po tomto novém přírůstku do rodiny. Chvíli to trvalo, ale telefon nakonec přišel. V následujících několika odstavcích zkusím rozebrat, jak si Nexus S stojí a jestli dokázal dát to, co od telefonu požaduji.

Na první pohled plast

Jelikož telefon prošel už rukama jiných redakcí, dalo se čekat, že nebude v úplně dobré kondici. Krabice byla vybraná, telefon se v ní volně válel s USB kabelem, a tak se mi dopravce postaral i o malý crash test. První dojmy z telefonu byly plastové. HTC Hero je mnohem menší telefon, a i když se ve specifikacích liší jen asi o 6 g (reálně mají oba telefony 129g), přišlo mi Hero pocitově mnohem těžší. Když si vezmete masivní napůl hliníkové Hero, máte pocit, že držíte pevný kus kamene, proti tomu je Nexus S jak list papíru.

Nexus S je kus plastu a nic na tom nezmění ani jakoby hliníkový zadní kryt. Velikostně je Nexus o něco větší než ideální rozměr do mé malé ruky, ale to už je trend. Chytré telefony se nyní zvětšují s každým modelem. Pokud jde o konkrétní rozměry, tak Nexus S disponuje 123,9 mm na výšku, 63 mm na šířku a 10,8 milimetrů hloubky. Do mého přizpůsobivého pouzdra na ruku se vešel jen tak tak.

Zvláštností tohoto telefonu je prohnutý displej. Ze začátku mi připadalo, že prohnutí pomáhá s pocitovou navigací prstu po displeji, ale nakonec jsem tento jev přestal vnímat. Po bližším prozkoumání bych se přiklonil k možnosti, že prohnutá je pouze kapacitní dotyková vrstva, ale na jistotu to říci nemohu. Obraz nějak deformovaný není a při kolmém pohledu působí displej normálně ploše.

Zadní kryt drží celý na pacičkách, a to znamená horší přístup k baterce a SIM kartě, nic dalšího pod ním nenajdete, a to ani SD kartu. Nexus S má 16 GB vnitřní paměti, která je rozdělená přibližně na necelých 1 GB na aplikace a něco přes 13 GB na data. Toto rozdělení mi je velmi sympatické, protože odpadají starosti s kartou. Na druhou stranu umí třeba Samsung Galaxy Tab pracovat jak s podobně rozdělenou pamětí, tak s kartou.

Když dáme kryt zpět, můžeme se podívat na foťák, který na první pohled nevybočuje z řady proti jiným modelům. Vedle něj najdeme přisvětlovací diodu, která opravdu umí v ledascčem pomoci. Pokud někdy fotíte za šera nebo za tmy na vzdálenost do třech metrů, diodu uvítáte. Dokáže si poradit prakticky s jakoukoli menší místností. Na zadní straně najdeme také malý reproduktor, ale ten kvalitou neoslní. Hero hraje určitě lépe. Navíc je umístěn dost na straně a při hraní nějaké hry je vyloženě rušivým elementem, když se zvuk odráží pouze od jedné dlaně a umocňuje tak postup zvuku jen z jedné strany telefonu. Dva reproduktory by určitě na efektu a zážitku přidaly. Od něčeho tak malého ale zázraky čekat nemůžeme, takže sluchátka by měla být pro pořádný zážitek z her samozřejmostí.

Zadní kryt sám má šedočernou barvu a je pokryt logy Androida. Nechybí ani nápisy Samsung a Google. Když telefon otočíme na spodní hranu, najdeme tam microUSB konektor, mikrofon a klasický konektor na sluchátka. Na přední straně se pak nachází druhý foťák, reproduktor na volání, čtyři dotyková tlačítka a samozřejmě obrovský 4" veliký Super AMOLED WVGA displej s rozlišením 800×480 obrazových bodů. Nemám doma snad nic, co by kvality tohoto displeje dosahovalo, a pokud vám nevadí některé softwarové nedostatky popsané níže, minimálně kvůli displeji stojí Nexus S za zvážení.

Na stranách se pak nachází hardwarová tlačítka s ovládáním hlasitosti a proti nim je situováno tlačítko na probouzení a uspávání telefonu. Takto řešení probouzení telefonu se ukázalo pohodlnější než v případě tlačítka na horní hraně, ale když jsem telefon na tvrdé podložce naklopil, například když jsem kontroloval poštu nebo čas z postele, často se mi vypnul.

Povrchová úprava displeje pravděpodobně nebude dosahovat takových kvalit jako mají HTC, která lze škrábat klíči, aniž by to na nich bylo poznat. Při cestování mezi redakcemi dostal displej dva zásahy a jeden výrazně narušuje požitek, když je na displeji něco bílého. Toto samozřejmě řeší fólie. Když nepočítám škrábance, je displej absolutně čistý, bez známek používání. Na jeho povrchu je vidět každý otisk, stejně jako u jiných podobných telefonů. Pokud máte mastné ruce, za chvíli přes displej nic neuvidíte, hlavně na silnějším světle. Na přímém slunci byl (čistý) displej nádherně čitelný.

Po hardwarové stránce tedy můžu Nexu S vytknout pouze plast, ze kterého je vyroben, ale pokud s telefonem neházíte každou chvíli po nějaké silnici, určitě se v ruce nerozpadne. Konstrukce sama je pevná a nekroutí se.

Všechny fotky telefonu i jeho prostředí najdete v naší galerii.

Na druhý pohled Google

A jsme u toho méně zajímavého, protože Androidy jsou téměř všechny stejné a liší se většinou jen launcherem a v některých případech speciálními funkcemi. Nexus S je prvním sériovým telefonem s Androidem 2.3, tento konkrétně 2.3.2 (s pomocí 2.3.3), takže „legálně“ lze mít tuto verzi jenom na něm.

Po nabootování jste vyzvání k zadání uživatelského google účtu. Pokud to neuděláte, je to prakticky jen telefon bez synchronizace, do kterého lze složitě nahrát nějaká aplikace. Po zadání účtu si začne Nexus sám stahovat aplikace, které máte jinde. Bolestivá funkce, zvlášť když nechcete všechny a když Market funguje tak dobře jako fungoval mně. Aplikace se tváří, že se stahují, ale nakonec jsem musel jejich snažení přerušit a spustit stahování a instalaci znovu. Mám jich asi 40, tak jsem si alespoň vyzkoušel, jak dobře funguje digitizér.

Nexus S je hardwarově našlapaný. Procesor je 1 GHz ARM Cortex A8 a je doplněn grafickým procesorem PowerVR SGX 540 GPU. Společně s 512 MB RAM paměti se z tohoto Nexu stává malá herní konzole. Jednou z nejnáročnějších her pro Android je Dungeon Defenders založená na Unreal enginu a ta šlape opravdu hezky. Občas sice narazíte na menší škubání, ale nejde o nic hrozného, co by bránilo hraní. Přeci jen jde o hru, která má v minimálních požadavcích téměř shodný hardware, jakým disponuje Nexus S.

Měl jsem tu čest řídit s Nexem 200 km do Prahy a zpět do naší kotliny. Použil jsem k tomu navigaci Sygic Aura, která zvládá i 3D zobrazení. Na rozdíl od starší navigace Sygic na Heru jsem zde neměl žádné problémy se ztrátou signálu, displej byl dobře čitelný a navigace navigovala efektivně, resp. po trase, kterou bych volil sám. Během celé cesty jsem nezaznamenal jediný problém. Jako další užitečná aplikace pro řízení se ukázala aplikace tudyNE, kde jsou na mapě zobrazeny problémy na našich silnicích včetně upozornění.

O přehrávání hudby se stará standardní aplikace, kterou najdeme v Androidu a je velmi dobře integrovaná do prostředí. Když někdo zavolá, hudba se zastaví a po ukončení hovoru pokračuje. Video lze přehrávat standardně pomocí YouTube a nebo svépomocí přes Meridian. Podpora DivX/Xvid videí dekódování chybí. Čtení knih je na displeji Nexa pohodlné, osvědčila se mi čtečka Moon+ Reader.

Na čem Google zapracoval v novém Androidu, je prohlížeč. Trochu přepracované prostředí doplnila podpora pro dlouhodobější stahování. Bohužel se tato funkce neobešla bez problémů, takže pokud na zdroj neexistuje přímý link, nic si nestáhnete. Mám na mysli například obash schovaný za přihlášením. I další googlí aplikace a funkce na telefonu hned v prvních hodinách oceníte. Zmíním třeba Google Earth, který umí zobrazovat zemi téměř stejně dobře a rychle jako jeho desktopový kolega, nebo převod textu na mluvené slovo, které oceňuji hlavně při hlášení Sportypalu o uběhlé trase.

Proti Androidu 2.2 bylo vylepšeno kinetické rolování a pokud zůstanete u klasického launcheru, tak ten dostal i pěkný 3D efekt u listu aplikací. Android 2.3.2 už má také podporu pro NFC, technologii, která slouží pro přenos dat na velmi krátkou vzdálenost a o které ještě uslyšíme. Pokud si ji chcete vyzkoušet, stačí NFC zapnout a telefon přiložit k peněžence. Nějaká karta se určitě chytne.

Google z tohoto telefonu dýchá o něco víc než z jiných upravených Androidů různých firem. Tento Android není „zmršen“ jejich rozhraním, a tak dostanete téměř to, co se nachází v repositářích se zdrojovými kódy.

Určitě vás zajímá, jak je na tom výdrž na baterii. Mně Nexus S vydržel bez problémů den včetně permanentního připojení k mobilnímu internetu, k WiFi když byl puštěný displej a minimálně čtyřmi hodinami aktivního používání včetně hraní Dungeon Defenders. Pokud nejste připojení pořád a telefon využíváte jen hodinku denně s běžnými telefonními funkcemi, možná se dostanete i na něco přes dva dny. Moje Hero končí někdy i po dvanácti hodinách, a to ho nemusím tak intenzivně používat.

Problém s restarty a zoomem

Ale aby to nebylo jen to hezké. Nexus S trpí jedním vážným nedostatkem. Několikrát za den se restartuje. Všiml jsem si toho náhodou, když se z ničeho nic začal v klidu ležící telefon probouzet sám k životu. Horší už to bylo, když jsem si něco četl a telefon mě v tom přerušil svým restartem, no a nejhorší nakonec byl restart během běhu se Sportypalem, který mi samozřejmě neuložil můj workout. Samovolné restarty jsou problém, který mě od koupi odrazuje a jelikož se projevuje i při hovorech, je zatím Nexus S pro některé uživatele nepoužitelný. Tento půjčený Nexus se restartoval jednou/dvakrát za den, ale uživatelé hlásí i velmi časté restarty a někteří prý nedokončí ani jeden hovor.

Jde o známou chybu a podle zkušeností uživatelů někomu restarty zmizely po aktualizaci na verzi 2.3.3. Jsou tu ale i uživatelé, u kterých problémy pokračují, což Nexus bohužel výrazně degraduje.

Aplikace pro snímání videa a fotek podporuje jak přední, tak zadní foťák, ale po chvilce hledání byste mohli přijít na to, že chybí funkce zoom. Bohužel je to problém firmwaru foťáku, ale Samsung na odstranění pracuje.

CS24_early

Závěr

Týden s Nexus S byl super a vyzkoušel jsem vše, co běžně používám. Výdrž na baterie byla dostačující, kvalita displeje výtečná a písmo tak velké, že si na něm mohl číst e-maily i můj táta. Telefon je dostatečně vybaven na příští dva roky a ani pak se určitě neztratí. Navíc dostane od Googlu aktualizace na nejnovějšího Androida, stejně jako tomu je dnes u Nexus One. Až se podaří Googlu vyřešit problémy s restarty, nebude důvod váhat nad jeho pořízením.

Původně jsem chtěl napsat ještě článek o jeho hackování, resp. získávání roota a instalaci CyanogenMod 7, ale bohužel na něj čekají další redakce a nechce se mi takhle na rychlo do podobné akce pouštět. Navíc by mohl celý postup překazit problém se samovolnými restarty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.