Hlavní navigace

Historie vývoje počítačových her (24.část - hry pro konzoli NES)

26. 4. 2012
Doba čtení: 22 minut

Sdílet

Dnes si společně popíšeme některé hry vydané pro herní konzoli Nintendo Entertainment System (NES). Tato herní konzole je zajímavá mj. i tím, že pro ni hry vznikaly od roku 1983 až do devadesátých let minulého století. Díky takto dlouhému období se dost podstatně liší i jejich technické zpracování.

Obsah

1. Historie vývoje počítačových her (24.část – hry pro konzoli NES)

2. Boulder Dash: osmibitová klasika

3. Donkey Kong

4. Donkey Kong Jr.

5. Další díly hry Donkey Kong

6. Super Mario Bros

7. Herní série Castlevania

8. Obsah následující části seriálu

9. Odkazy na Internetu

1. Historie vývoje počítačových her (24.část – hry pro konzoli NES)

V předchozí části seriálu o historii vývoje výpočetní techniky jsme si popsali základní technické parametry osmibitové herní konzole nazvané Nintendo Entertainment System (NES), která je v některých zemích taktéž známa pod označením Family Computer (Famicom). Tato herní konzole se stala po komerční stránce velmi úspěšným zařízením, takže není divu, že pro ni vzniklo poměrně velké množství her, a to i přesto, že původní licenční politika společnosti Nintendo ve skutečnosti vývoji nových her příliš nepřála – každá hra totiž musela projít „testem kvality“ přímo ve společnosti Nintendo a pokud hra tímto testem neprošla, nemohla být vydána. To sice na první pohled vypadá jako velmi dobrá myšlenka, ovšem v praxi se někdy stávalo, že více než kvalita hry rozhodovaly spíše peníze (což nás asi v ČR až tak nepřekvapuje) a především menší softwarové firmy tedy měly s vydáním svých her problémy.

Obrázek 1: Emulátor HalfNES naprogramovaný v Javě.

Nicméně i přes tento nedostatek měla herní konzole Nintendo Entertainment System i mnoho kladných stránek, mezi něž patřila (samozřejmě vedle technických parametrů) i dosti dlouhá morální životnost této konzole. To znamenalo, že se vývojáři mohli s vývojem pro NES lépe sžít a zužitkovat svoje zkušenosti a navíc se v devadesátých letech minulého století na NESu objevily hry, které byly ve zhruba stejném čase portovány i na šestnáctibitové herní konzole, popř. na osobní počítače – kvalita konverzí na NES však v některých případech příliš neutrpěla, navzdory tomu, že se vývojáři museli spokojit s poměrně malou kapacitou RAM, pomalým osmibitovým mikroprocesorem, nízkým rozlišením grafických režimů i poměrně malým počtem barev. V dalších sedmi kapitolách si popíšeme některé hry, které pro NES vznikly, ať již se jedná o originální hry, nebo o konverze her z jiných konzolí, herních automatů či domácích počítačů.

Obrázek 2: Konfigurace emulátoru HalfNES.

Všechny screenshoty v tomto článku jsou zobrazeny s dvojnásobným zvětšením, tj. namísto 256×224 pixelů jsou použity obrázky o velikosti 512×448 pixelů, které lépe ukazují reálný obraz zobrazený na televizoru (bez použití softwarových filtrů). Následují odkazy na stránky s emulátory herní konzole NES i s ROM s hrami (při stahování her je však vhodné neporušit licenční podmínky):

  1. VirtualNES
    http://www.vir­tualnes.com/
  2. VirtualNES Download
    http://www.emu­lator-zone.com/doc.php/nes/vir­tuanes.html
  3. HalfNES: A NES Emulator written in Java
    http://code.go­ogle.com/p/hal­fnes/
  4. NES ROMs
    http://www.fre­eroms.com/nes­.htm
  5. Nintendo NES Emulators
    http://www.emu­lator-zone.com/doc.php/nes/

Obrázek 3: Úvodní obrazovka hry Boulder Dash spuštěná v emulátoru HalfNES.

2. Boulder Dash: osmibitová klasika

Již v předminulé části tohoto seriálu jsme se při popisu her určených pro konkurenční herní konzoli Sega Master System (SMS) zmínili o softwarové společnosti nazvané First Star Software (FSS). Programátoři z této firmy vytvořili například hru Spy vs. Spy určenou pro jednoho či dva hráče. Ovšem známějším herním titulem, za jejímž vývojem stojí First Star Software je hra Boulder Dash. Původní verzi této hry vytvořil programátor Peter Liepa pro osmibitové domácí mikropočítače Atari (kde využil především plynulý scrolling a vícebarevný textový režim čipu Antic), ovšem díky velkému úspěchu byla tato hra portována i na mnoho dalších osmibitových počítačů a později též na herní konzole a osobní počítače. Ve hře Boulder Dash hráč ovládá postavičku, která se musí prokopávat jeskyněmi, hledat v nich diamanty a naopak se vyhnout nepřátelům, kteří v jeskyních žijí (výhodou je, že pohyb nepřátel lze jednoduše odhadnout).

Obrázek 4: Titulní obrazovka hry Boulder Dash.

V jeskyních se taktéž nachází různé předměty, které se musí využít při řešení některých hádanek – jedná se především o kameny, „magické zdi“ měnící kameny na diamanty a naopak, „láva“, která se rozlévá po jeskyni a změní se na diamanty nebo kameny atd. atd. Navíc ještě hráče většinou omezuje odpočítávaný čas, protože pro každou jeskyni je určeno, do kolika sekund (resp. do kolika desítek sekund) musí být nasbírán určený počet diamantů, načež hráč navíc musí najít východ z jeskyně. Celkově je možné říci, že se jedná o velmi dobrou hru (jednu z nejlepších her osmibitové éry), která klade požadavky jak na hráčův úsudek a dobrý odhad, co se stane o několik kroků dále, tak i na rychlé reakce – jedná se tedy o podobné nároky, jaké na hráče klade další veleúspěšná hra osmibitové éry: Tetris (ten ostatně pro herní konzoli NES taktéž existuje). Zajímavé je, že varianta hry Boulder Dash pro NES vznikla pouze v licenci FSS a některé úrovně/jeskyně se liší od originální hry.

Obrázek 5: Výběr jeskyně.

Obrázek 6: Jeskyně, v níž se mj. vyskytují i motýli.

Obrázek 7: Další jeskyně ve hře Boulder Dash.

3. Donkey Kong

Při popisu her, které vznikly pro herní konzoli NES není možné zapomenout zejména na herní sérii Donkey Kong. Jedná se totiž o sérii, v níž se poprvé objevuje postavička Maria, která se stala maskotem vlastně všech herních konzolí Nintendo, podobně jako se maskotem konkurenčních herních konzolí firmy Sega stal ježek Sonic. Hra Donkey Kong vznikla v různých variantách určených mnohdy pro velmi odlišný hardware, včetně herních automatů. Varianta pro herní konzoli NES je velmi podobná verzím určeným pro osmibitové domácí počítače, ovšem hra Donkey Kong byla nabízena například i ve verzi jednoúčelové herní konzole s jedním či dvěma LCD (design těchto konzolí nám vlastně vydržel dodnes, protože je použit například i v Nintendo DS a Nintendo 3DS, což jsou konzole, kterým se ještě v tomto seriálu budeme věnovat podrobněji).

Obrázek 8: Úvodní obrazovka hry Donkey Kong.

Princip hry Donkey Kong je vlastně velmi jednoduchý – jedná se o (neskrolující) plošinovku, v níž hráč ovládá postavičku Maria, který ve většině úrovní musí zachránit Paulinu. Jednotlivé na sebe navazující úrovně se od sebe odlišují a připomínají tak již zmíněné konzole s dvojicí LCD (na každém LCD byla předtištěna část herní scény), ovšem posléze se začíná design úrovní opakovat. Mario zde vystupuje v pozici kladného hrdiny, jehož protivníkem je gorila Donkey Kong, která na Maria hází barely atd. Hlavní zbraní Maria jsou samozřejmě skoky, popř. předměty, které v jednotlivých úrovních nalezne, například kladiva, kterými lze barely ničit.

Obrázek 9: První úroveň hry Donkey Kong.

Obrázek 10: Dokončení první úrovně.

Obrázek 11: Druhá úroveň hry Donkey Kong.

4. Donkey Kong Jr.

Díky komerčnímu úspěchu se hra Donkey Kong dočkala mnoha pokračování a vznikla tak rozsáhlá herní série s téměř neuvěřitelně dlouhou historií – celých 30 let! (1981 až 2010). Z historického hlediska je velmi zajímavý především druhý díl nazvaný Donkey Kong Jr.. Zajímavost této hry spočívá především v tom, že hráč neovládá samotného Maria, ale gorilu-juniora, která se snaží zachránit svého otce Donkey Konga z klece (junior má na sobě dokonce plínky). Do klece byl Donkey Kong zavřený Mariem, který zde dosti netypicky vystupuje v roli záporného hrdiny. Design jednotlivých úrovní opět připomíná herní konzole s LCD a hra se opět stala úspěšným softwarovým titulem. V dalších verzích Donkey Konga se role opět prohodily a Mario stojí na straně dobra :-)

Obrázek 12: Úvodní obrazovka hry Donkey Kong Jr.

Obrázek 13: První úroveň hry Donkey Kong Jr.

5. Další díly hry Donkey Kong

V následující tabulce jsou vypsány všechny tituly herní série Donkey Kong. Ovšem na tomto místě je nutné říci, že ne všechny tituly jsou dostupné i pro herní konzoli NES:

Rok vzniku Název hry
1981 Donkey Kong
1982 Donkey Kong Junior
1983 Donkey Kong 3
1994 Donkey Kong (Game Boy)
1994 Donkey Kong Country
1995 Donkey Kong Land
1995 Donkey Kong Country 2: Diddy's Kong Quest
1996 Donkey Kong Land 2
1996 Donkey Kong Country 3: Dixie Kong's Double Trouble!
1997 Donkey Kong Land III
1999 Donkey Kong 64
2004 Donkey Kong Jungle Beat
2005 DK King of Swing
2007 DK Jungle Climber
2010 Donkey Kong Country Returns

Obrázek 14: Úvodní obrazovka hry Donkey Kong 3 ve variantě pro herní konzoli NES.

Obrázek 15: První úroveň hry Donkey Kong 3 ve variantě pro herní konzoli NES.

6. Super Mario Bros

Dostáváme se k další neméně slavné herní sérii, v níž vystupuje jako hlavní postavička Mario. Jedná se o herní sérii Super Mario Bros, jejíž vývoj pokračuje dodnes a asi není zapotřebí připomínat fakt, že Mario byl společně se svým bratrem Luigim ztvárněn ve stejnojmenném filmu. Původní hry v herní sérii Super Mario Bros byly klasickými dvourozměrnými plošinovkami se scrollujícím pozadím, tj. jednalo se o ten typ her, které byly relativně snadno implementovatelné právě na herní konzoli NES (viz minule zmíněné možnosti práce se sprity a způsob vykreslení pozadí scény s využitím předdefinovaných rastrových vzorků). Na novějších herních konzolích proběhl poměrně úspěšný přechod do 3D prostoru (což se zdaleka všem plošinovkám nepodařilo). Ovšem vraťme se k variantám pro konzoli NES. Tyto hry se vyznačovaly zejména pěkně prokreslenou a relativně jednoduchou grafikou (termínem „jednoduchá“ jsou zde myšleny dobře rozpoznatelné tvary) s plynulým scrollingem herní scény a velmi jednoduchým ovládáním (čtyři směrová tlačítka + tlačítka A a B). Podobný herní princip byl dodržen i v dalších pokračováních, kde se samozřejmě měnil design úrovní, Mario dostával nové vlastnosti atd.

Pokud vás zajímá seznam všech(?) her, v nichž vystupuje instalatér Mario, můžete navštívit stránku http://en.wiki­pedia.org/wiki/Lis­t_of_Mario_vi­deo_games s neoficiálním seznamem.

Obrázek 16: Úvodní obrazovka hry Super Mario Bros 2 ve verzi pro NES.

Obrázek 17: Super Mario Bros 2 ve verzi pro NES.

Obrázek 18: Super Mario Bros 2 ve verzi pro NES.

Obrázek 19: Úvodní obrazovka hry Super Mario Bros 3 ve verzi pro NES.

Obrázek 20: Super Mario Bros 3 ve verzi pro NES.

Obrázek 21: Super Mario Bros 3 ve verzi pro NES.

7. Herní série Castlevania

Je to velmi zajímavé, ale na herní konzoli NES najdeme kromě „nekonečných“ herních sérií typu Donkey Kong či Super Mario Bros ještě jednu herní sérii, jež pokračuje dodnes, i když je nutné říci, že oslavila prozatím „jen“ 25 narozeniny a nikoli narozeniny třicáté, jako je tomu u Donkey Konga. Herní série, o níž se zmiňujeme, se jmenuje Castlevania a jedná se o hru ležící na pomezí mezi klasickou plošinovkou a akční adventurou, v níž je možné nalézt i prvky (relativně jednoduché) RPG. První hra z celé série vznikla pro herní konzoli NES až v roce 1987, což znamenalo, že vývojáři již měli mnoho zkušeností s programováním pro tuto herní konzoli. To se týká i grafiků, protože Castlevania se stala oceňovaná mj. i díky velmi pěkně prokresleným scénám navozujícím tísnivou hororovou atmosféru, což dobře korespondovalo s ústředním tématem hry: bojem proti vampýrům, nemrtvým a v některých dílech i boj proti samotnému Drákulovi (osobně považuji grafiku her Castlevania I-III za to nejlepší, co pro NES vzniklo).

Obrázek 22: Úvodní obrazovka hry Castlevania I na NESu.

Jednotlivé verze této hry se od sebe odlišují: první verze byla vlastně klasickou plošinovkou s lineárním vývojem děje, ovšem v dalších verzích se již objevily prvky adventury či RPG a děj se tak stal částečně nelineárním (což popravdě řečeno vyhovovalo jen některým hráčům). Na okraj, i když to přímo nesouvisí s herní konzolí NES, je vhodné říci, že i herní série Castlevania se dočkala nových vydání využívajících 3D prostor, ovšem tyto hry zpočátku nebyly přijaty tak kladně, jako v případě „3D Maria“.

Obrázek 23: Pěkně navržená grafika hry Castlevania I (obrázek má jen 15 barev).

V následující tabulce jsou vypsány hry patřící do série Castlevania (zdroj: Wikipedia):

Rok Herní tituly
1986 Castlevania
Vampire Killer
1987 Castlevania II: Simon's Quest
1988 Haunted Castle
1989 Castlevania: The Adventure
Castlevania III: Dracula's Curse
1990 Kid Dracula (Famicom)
1991 Castlevania II: Belmont's Revenge
Super Castlevania IV
Kid Dracula (Gameboy)
1992 ×
1993 Akumajo Dracula
Castlevania: Rondo of Blood
1994 Castlevania: Bloodlines
1995 Castlevania: Dracula X
1996 ×
1997 Castlevania: Symphony of the Night
Castlevania Legends
1998 ×
1999 Castlevania (Nintendo 64)
Castlevania: Legacy of Darkness
2000 ×
2001 Castlevania: Circle of the Moon
Castlevania Chronicles
2002 Castlevania: Harmony of Dissonance
2003 Castlevania: Aria of Sorrow
Castlevania: Lament of Innocence
2004 ×
2005 Castlevania: Dawn of Sorrow
Castlevania: Curse of Darkness
2006 Castlevania: Portrait of Ruin
2007 Castlevania: Order of Shadows
Castlevania: The Dracula X Chronicles
2008 Castlevania: Order of Ecclesia
Castlevania Judgment
Akumajo Dracula: The Medal
Pachislot Akumajo Dracula
2009 Castlevania: The Arcade
Castlevania: The Adventure ReBirth
2010 Pachislot Akumajo Dracula II
Castlevania: Harmony of Despair
Castlevania Puzzle: Encore of the Night
Castlevania: Lords of Shadow

Obrázek 24: Castlevania I na NES.

Obrázek 25: Castlevania I na NES.

Obrázek 26: Castlevania I na NES.

8. Obsah následující části seriálu

V následující části seriálu o historii vývoje výpočetní techniky budeme pokračovat v popisu her, které vznikly pro osmibitovou herní konzoli NES. Nezapomeneme například na hru (The) Legend of Zelda, jež stála na začátku další úspěšné herní série pokračující dodnes. Další hry, které budou popsány, bych rád vybral na základě reakce čtenářů a jejich osobního TOP 10…

Obrázek 27: Castlevania II na NES.

Obrázek 32: Castlevania II na NES.

Obrázek 33: Castlevania II na NES.

Obrázek 34: Castlevania III na NES.

Obrázek 35: Castlevania III na NES

ict ve školství 24

Obrázek 36: Castlevania III na NES

Obrázek 37: Castlevania III na NES

9. Odkazy na Internetu

  1. Sega Master System Hardware
    http://www.smspo­wer.org/Develop­ment/Documents
  2. SMS/GG hardware notes
    http://www.smspo­wer.org/upload­s/Development/smstech-20021112.txt?sid=28c­370e1fcac51d5774319979bf­96f4c
  3. Sega Master System Museum
    http://alexkid­d.com/
  4. Jadeite's Sega Master System Museum
    http://rp_gamer­.tripod.com/SMS/1­.html
  5. YM2414 FM Operator Type-LL (OPLL) Application Manual
    http://www.smspo­wer.org/maxim/Do­cuments/YM2413Ap­plicationManu­al?sid=28c370e1fcac51d57­74319979bf96f4c
  6. Sega Master System (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Se­ga_Master_Sys­tem
  7. Sega Card (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Se­ga_Card
  8. Sega Master System VDP documentation
    http://www.smspo­wer.org/upload­s/Development/msvdp-20021112.txt?sid=28c­370e1fcac51d5774319979bf­96f4c
  9. bee – The Multi-Console Emulator
    http://www.the­beehive.ws/
  10. Sega Retro: H.E.R.O.
    http://segare­tro.org/H.E.R­.O.
  11. Sega Retro: The Castle
    http://segare­tro.org/The_Cas­tle
  12. Sega Retro: Star Force
    http://segare­tro.org/Star_For­ce
  13. Sega Retro: Girl's Garden
    http://segare­tro.org/Girl's_Gar­den
  14. Sega Retro: The Black Onyx
    http://segare­tro.org/The_Blac­k_Onyx
  15. Catalog of non-gaming Vectrex demos
    http://vectrex­.wikia.com/wi­ki/Catalog_of_non-gaming_Vectrex_de­mos
  16. Nebula Commander
    http://www.clas­sicgamecreati­ons.com/nebula­.html
  17. ParaJVE – Parabellum's Java Vectrex Emulator, version 0.7.0
    http://www.vec­trex.fr/ParaJ­VE/
  18. Vectrex System History – The Mini Arcade
    http://vectrex­museum.com/vec­trexhistory.php
  19. GCE Vectrex: unique system, unique subculture. Part 2. Unique subculture
    http://lady-eklipse.livejou­rnal.com/
  20. Novinky.org: PSPVE v1.0.2 (Emulátor konzole Vectrex)
    http://psp.no­vinky.org/view­.php?cisloclan­ku=2008060010
  21. 3 Generations of Game Machine Architecture
    http://www.ata­riarchives.or­g/dev/CGEXPO99­.html
  22. Atari 5200
    http://www.ata­riage.com/sof­tware_search.html?Sys­temID=5200
  23. Atari 5200 Hardware and Accessories
    http://www.ata­riage.com/5200/ar­chives/hardwa­re.html
  24. Atari 5200 Screenshots
    http://www.ata­riage.com/sys­tem_items.html?Sys­temID=5200&Item­TypeID=SCREEN­SHOT
  25. History of video game consoles (second generation): Wikipedia
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/His­tory_of_video_ga­me_consoles_(se­cond_generati­on)
  26. Atari 5200: Wikipedia
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/A­tari_5200
  27. 6502 – the first RISC µP
    http://ericcle­ver.com/6500/
  28. The Video Game Console Library: Fairchild Channel F
    http://www.vi­deogameconsole­library.com/pg70-fairchild.htm
  29. Jerry Lawson
    http://www.vin­tage.org/2006/ma­in/bio.php?id=1586
  30. Fairchild Semiconductor F8
    http://www.nyx­.net/~lturner/pu­blic_html/F8_in­s.html
  31. Fairchild Channel F 101: A Beginner's Guide
    http://www.rac­ketboy.com/re­tro/fairchild-channel-f-101-a-beginners-guide
  32. Lowell O. Turner: This old microprocessor
    http://www.nyx­.net/~lturner/pu­blic_html/OldCPU­.html
  33. VC&G Interview: Jerry Lawson, Black Video Game Pioneer
    http://www.vin­tagecomputing­.com/index.php/ar­chives/545
  34. Fairchild Channel F
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Fa­irchild_Channel_F
  35. The Great CPU List Part II: Fairchild F8, Register windows
    http://jbayko­.sasktelwebsi­te.net/cpu2.html#Sec2Par­t2
  36. Fairchild F8
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Fa­irchild_F8
  37. 6+ Nostalgic Emulators For Vintage Video Gaming Enthusiasts (1972–1980)
    http://www.ma­keuseof.com/tag/6-nostalgic-emulators-vintage-video-gaming-enthusiasts-19721980/
  38. Channel F
    http://www.gi­antbomb.com/chan­nel-f/60–66/
  39. MESS Wiki
    http://www.mes­s.org/
  40. O2 Homepage
    http://www.the-nextlevel.com/o­dyssey2/
  41. Magnavox Odyssey2 (1978), Philips Videopac G7000 / C52 (1979)
    http://www.mes­s.org/sysinfo:o­dyssey2
  42. The Video Game Critic's Odyssey 2 Reviews
    http://videoga­mecritic.net/od­d.htm
  43. Computer Closet Collection: Magnavox Odyssey2
    http://www.com­putercloset.or­g/MagnavoxOdys­sey2.htm
  44. PHILIPS Videopac C52
    http://old-computers.com/mu­seum/computer­.asp?c=1060
  45. O2 Tech. Manual V.1.1 (PDF dokument)
    http://www.ata­rihq.com/danb/fi­les/o2doc.pdf
  46. Magnavox Odyssey2
    http://www.game-machines.com/con­soles/odyssey2­.php
  47. Magnavox Odyssey2 (Wikipedia EN)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/O­dyssey2
  48. Magnavox Odyssey2 Games (Wikipedia EN)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Lis­t_of_Videopac_ga­mes
  49. The FPGA Videopac Project
    http://www.fpga­arcade.com/vi­deopac.htm
  50. Last minute addition: Odyssey 2 (P824×) VDC chip!
    http://ploguechip­sounds.blogspot­.com/2009/10/last-minute-addition-odyssey-2-p824×.html
  51. Space Invaders (Killer List of Video Games)
    http://www.arcade-museum.com/ga­me_detail.php?ga­me_id=9662
  52. Spy Hunter (Killer List of Video Games)
    http://www.arcade-museum.com/ga­me_detail.php?ga­me_id=9742
  53. Spy Hunter (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Spy_Hun­ter
  54. DP Interviews … Bob Whitehead
    http://www.di­gitpress.com/li­brary/intervi­ews/interview_bob_whi­tehead.html
  55. Atari Age: Video Chess
    http://www.ata­riage.com/sof­tware_page.html?Sof­twareID=1429
  56. Moby Games: Video Chess
    http://www.mo­bygames.com/ga­me/video-chess
  57. Wikipedia: Video Chess
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Vi­deo_Chess
  58. The Video Game Critic's Atari 2600 Reviews A
    http://videoga­mecritic.net/2600a­a.htm
  59. Classic gaming: Atari 2600 – Bezerk
    http://classic­gaming.gamespy­.com/View.php?vi­ew=GameMuseum­.Detail&id=13
  60. Classic gaming: Atari 2600 – E.T. the Extra-Terrestrial
    http://classic­gaming.gamespy­.com/View.php?vi­ew=GameMuseum­.Detail&id=290
  61. The Video Game Critic's Reviews With „ET“ Icon
    http://videoga­mecritic.net/i­con_ET.htm
  62. Atari 2600 ROMs
    http://www.ata­riage.com/sys­tem_items.html?Sys­temID=2600&Item­TypeID=ROM
  63. Atari 2600 ROMs – #, A through E (582K)
    http://www.ata­riage.com/2600/e­mulation/RomPac­ks/Atari2600_A-E.zip
  64. Atari 2600 ROMs – F through J (298K)
    http://www.ata­riage.com/2600/e­mulation/RomPac­ks/Atari2600_F-J.zip
  65. Atari 2600 ROMs – K through P (432K)
    http://www.ata­riage.com/2600/e­mulation/RomPac­ks/Atari2600_K-P.zip
  66. Atari 2600 ROMs – Q through S (539K)
    http://www.ata­riage.com/2600/e­mulation/RomPac­ks/Atari2600_Q-S.zip
  67. Atari 2600 ROMs – T through Z (260K)
    http://www.ata­riage.com/2600/e­mulation/RomPac­ks/Atari2600_T-Z.zip
  68. Top 10 Best-Selling Atari 2600 Games
    http://retro.ig­n.com/articles/903/903­024p1.html
  69. Top 100 Games Hits (past week) Atari 2600 VCS
    http://www.ata­rimania.com/top-atari-atari-2600-vcs-_G2_7.html
  70. Visitor Top 25 Total Downloads
    http://www.ata­rimania.com/pge­mainsoft.awp?ty­pe=G&system=2
  71. Atari 2600 FAQ
    http://www.ata­riage.com/2600/fa­q/index.html
  72. Atari 2600 Consoles and Clones
    http://www.ata­riage.com/2600/ar­chives/consoles­.html
  73. Atari 2600 Programming (odkazy)
    http://www.ata­riage.com/2600/pr­ogramming/index­.html
  74. Design case history: the Atari Video Computer System
    http://www.ata­riage.com/2600/ar­chives/design_ca­se.html?Syste­mID=2600
  75. Atari 2600 (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/A­tari_2600
  76. Schémata zapojení Atari 2600 (překresleno)
    http://www.ata­riage.com/2600/ar­chives/schema­tics_pal/index­.html
  77. Schémata zapojení Atari 2600 (skeny původních schémat)
    http://www.vin­tagegamingandmo­re.com/atari-2600-schematics
  78. Adventure for the Atari 2600 Video Game Console by Warren Robinett
    http://www.wa­rrenrobinett.com/ad­venture/index­.html
  79. Mapa hry Adventure
    http://www.wa­rrenrobinett.com/ad­venture/adv-map1.gif
  80. Jay Glenn Miner Interview Pasadena, September 1992
    http://www.ra­bayjr.com/jay_mi­ner.htm
  81. Magnavox and the Odyssey systems
    http://www.pong-story.com/odys­sey_other.htm
  82. Magnavox Odyssey First home video game console
    http://www.pong-story.com/odys­sey.htm
  83. The Odyssey in France
    http://www.pong-story.com/ody­pubfr.htm
  84. Magnavox Odyssey at old-computers.org
    http://www.old-computers.com/mu­seum/photos.as­p?t=1&c=883&st=2
  85. Magnavox Odyssey Series (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Mag­navox_Odyssey_Se­ries
  86. MAGNAVOX ODYSSEY (1971)
    http://balduin­.wordpress.com/2007/10­/15/magnavox-odyssey-1971/
  87. Magnavox Odyssey FAQ
    http://www.pong-story.com/o1faq­.txt
  88. Richard Hewison – Level 9: Past masters of the adventure game
    http://www.sin­clairlair.co.uk/le­vel9.htm
  89. Level 9 Computing
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Le­vel9
  90. Worm in Paradise – Level 9 (CZ recenze)
    http://sincla­irzxspectrum.cz/sof­tware/recenze/wor­m_in_paradise­.php
  91. World of Spectrum: Jewels of Darkness
    http://www.wor­ldofspectrum.or­g/infoseekid.cgi?id=0011­293
  92. World of Spectrum: Hry společnosti Level 9
    http://www.wor­ldofspectrum.or­g/infoseekpub­.cgi?regexp=^Le­vel+9+Computin­g+Ltd$&loadpic­s=1
  93. Adventure International
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Ad­venture_Inter­national
  94. Stránky o firmě Infocom a jejích hrách
    http://www.csd­.uwo.ca/Infocom/
  95. atari.fandal.cz
    http://atari.fan­dal.cz/games.php
  96. Zork I: The Great Underground Empire (Moby games)
    http://www.mo­bygames.com/ga­me/dos/zork-the-great-underground-empire/review­s/reviewerId,4465/
  97. Zork I (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Zor­k_I
  98. Zork I Walkthrough
    http://www.ga­mefaqs.com/pc/5644­46-zork-i/faqs
  99. Zork I: The Great Underground Empire
    http://www.csd­.uwo.ca/Infocom/zor­k1.html
  100. Zork II: The Wizard of Frobozz (Moby games)
    http://www.mo­bygames.com/ga­me/dos/zork-ii-the-wizard-of-frobozz
  101. Zork II (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Zor­k_II
  102. Zork II: The Wizard of Frobozz
    http://www.csd­.uwo.ca/Infocom/zor­k2.html
  103. Zork III: The Dungeon Master (Moby games)
    http://www.mo­bygames.com/ga­me/zork-iii-the-dungeon-master
  104. Zork III (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Zor­k_III
  105. SAGA – Scott Adams Grand Adventure
    http://www.msa­dams.com/index­.htm
  106. Player 4 Stage 1: The Productivity Eaters
    http://www.the­doteaters.com/p4_sta­ge1.php
  107. Textovky.cz – Textovkářův ráj
    http://www.tex­tovky.cz/
  108. Scott Adams (game designer, Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Scot­t_Adams_(game_de­signer)
  109. Interview with Scott Adams (Adventure Classic Gaming)
    http://www.ad­ventureclassic­gaming.com/in­dex.php/site/in­terviews/129/
  110. Scott Adams game interpreter
    http://www.ifar­chive.org/inde­xes/if-archiveXscott-adamsXinterpre­ters.html
  111. Ohlédnutí za herní historií: Textovky
    http://www.slu­necnice.cz/ti­py/ohlednuti-za-herni-historii-textovky/
  112. BASIC Computer Games (published 1978) – Hammurabi
    http://atariar­chives.org/ba­sicgames/show­page.php?page=78
  113. Hamurabi – zdrojový kód v BASICu
    http://www.dun­nington.u-net.com/public/ba­sicgames/HMRA­BI
  114. Hamurabi (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Ha­murabi
  115. Hammurabi naprogramovaný v JavaScriptu
    http://www.ham­murabigame.com/ham­murabi-game.php
  116. Empire – hratelné demo (připojení přes telnet)
    http://198.212­.189.111/
  117. Empire Classic (video game)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Em­pire_Classic_(com­puter_game)
  118. Wolfpack empire (moderní verze hry Empire)
    http://www.wol­fpackempire.com/de­fault.htm
  119. FOCAL (programming language, Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/FO­CAL_(programmin­g_language)
  120. Forty Years of Lunar Lander
    http://techno­logizer.com/2009/07­/19/lunar-lander/
  121. Category: Timelines of video games (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Ca­tegory:Timeli­nes_of_video_ga­mes
  122. Dennis M. Ritchie – home page
    http://cm.bell-labs.com/who/dmr­/index.html
  123. Space Travel: Exploring the solar system and the PDP-7
    http://cm.bell-labs.com/who/dmr­/spacetravel.html
  124. Yes, A video game contributed to Unix Development
    http://people­.fas.harvard.e­du/~lib215/re­ference/histo­ry/spacetravel­.html
  125. Space Travel (video game)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Spa­ce_Travel_(vi­deo_game)
  126. Computer and Video Game History
    http://inventor­s.about.com/li­brary/inventor­s/blcomputer_vi­deogames.htm
  127. OXO (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/O­XO
  128. Tennis for Two (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Ten­nis_for_Two
  129. Who really invented the video game?
    http://www.ata­rimagazines.com/cva/v1n­1/inventedgames­.php
  130. The Video Game Revolution
    http://www.pbs­.org/kcts/vide­ogamerevoluti­on/history/ti­meline.html
  131. The First Video Game?
    http://www.bnl­.gov/bnlweb/his­tory/higinbot­ham.asp
  132. První část schématu analogového „počítače“ se hrou Tennis for Two:
    http://www.bnl­.gov/bnlweb/his­tory/images/Vi­deogameSchema­tic1.jpg
  133. Druhá část schématu analogového „počítače“ se hrou Tennis for Two:
    http://www.bnl­.gov/bnlweb/his­tory/images/Vi­deogameSchema­tic2.jpg
  134. MUD (stránka jednoho z tvůrců hry)
    http://www.mud­.co.uk/richar­d/mud.htm
  135. MUD1 (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/MUD1
  136. Text-based game (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Text-based_game
  137. Text mode games
    http://www.tex­tmodegames.com/
  138. Why Text-Mode Games are Cool
    http://www.tex­tmodegames.com/ar­ticles/why-text-mode-games-are-cool.html
  139. The Dragon Ate My Homework
    http://www.wi­red.com/wired/ar­chive/1.03/mud­s.html
  140. Hunt the Wumpus
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Hun­t_the_Wumpus
  141. A Brief History of „Rogue“
    http://www.wichman­.org/roguehis­tory.html
  142. Rogue (video game) (Wikipedia)
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Ro­gue_(computer_ga­me)
  143. Roguish Charm
    http://www.1up­.com/features/es­sential-50-rogue
  144. Colossal Cave Adventure Map
    http://www.spi­tenet.com/cave/
  145. Colossal Cave Adventure
    http://www.ric­kadams.org/ad­venture/
  146. Here's where it all began…
    http://www.ric­kadams.org/ad­venture/a_his­tory.html
  147. David Kinder's guide to Adventure downloads at the Interactive Fiction Archive
    http://www.ric­kadams.org/ad­venture/e_dow­nloads.html
  148. Everything you ever wanted to know about …the magic word XYZZY
    http://www.ric­kadams.org/ad­venture/c_xyz­zy.html
  149. Colossal Cave Adventure jako Java Applet
    http://www.as­trodragon.com/zplet/ad­vent.html
  150. Colossal Cave Adventure
    http://en.wiki­pedia.org/wiki/Co­lossal_Cave_Ad­venture
  151. iPod Adventure Game
    http://hamimi­ami.com/ipod/ad­venture/index­.html

Autor článku

Vystudoval VUT FIT a v současné době pracuje na projektech vytvářených v jazycích Python a Go.