Hlavní navigace

Hvězdářův pomocník jménem SkyChart

21. 3. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pozorování noční oblohy patří mezi oblíbené činnosti řady uživatelů i studentů. V dnešním díle našeho seriálu o vzdělávacím software se podíváme na trochu zapomenutý projekt SkyChart, který toho může běžnému uživateli nabídnout poměrně hodně a pomoci mu s tím, aby hvězdám i souhvězdím lépe porozuměl.

V minulých dílek jsme si představili již dvě domácí planetária. Prvním byl robustní nástroj KStars, který si poradil s plánováním pozorování, vyhledával řadu informací o hvězdách, včetně fotografií z teleskopů. Jeho výhoda spočívala v systematičnosti a vědeckosti práce a byl tak vhodný spíše pro poloprofesionální astronomy. Druhý přístup prezentovalo Stellarium, které chtělo uživatele vtáhnout do zábavného pozorování – nabízelo hezký grafický vzhled, jednoduché ovládání, ale jen minimum nástrojů pro opravdu systematickou a seriózní práci.

A právě mezi těmito dvěma přístupy leží dnes představovaný program SkyChart. Jedná se o open source aplikaci, která prochází poměrně intenzivním vývojem a jenž je k dispozici pro Linux, Windows i Mac OS. Mezi jeho další přednosti patří podpora češtiny, napojení na domácí teleskop nebo nativní podpora 64 bitových operačních systémů Windows. Instalace pod Ubuntu je poměrně jednoduchá – stáčí stáhnout deb balíček a nainstalovat jej. Pokud chcete další katalogy nebo právě obrázkové mapy, můžete si je stáhnout z webu taktéž.

Aplikace sází na poměrně jednoduché ovládání, možnost doinstalovat rozsáhlé katalogy hvězd nebo podporu graficky estetických prvků, v podobě bitmapů na jednotlivých hvězdných objektech. Samozřejmostí je poměrně intuitivní nastavení, noční mód nebo vyhledávání objektů pomocí vyhledávače.

Začínáme

Aplikace se snaží o maximální komfort uživatele, což se projevuje již v úvodním nastavení, z nichž to nejdůležitější se týká místa, ze kterého chcete pozorovat. V ČR jsou předzaznamenána všechna větší města, takže na ně stačí jen kliknout a vše je hotovo. Pokud bydlíte někde mimo, pak je nutné vybrat město v jehož blízkosti se nacházíte, vyplnit okruh v kilometrech s názvem obce a SkyChart vám vyhledá potřebné souřadnice. Rychlé a jednoduché.

Samotné ovládání by chtělo být co nejjednodušší a nejpřehlednější, ale ne vždy se mu to úplně daří. Na to, že kolečko myši přibližuje a oddaluje mapu je nutné si zvyknout, neboť by člověk očekával spíše pohyb po stránce. Ne zcela intuitivní je také výběr oblasti, který je realizován „kousek od kurzoru“, což v počátcích působí dosti zmatečně. Asi nejzajímavějším nástrojem co se chování týče je tlačítko pro zobrazování objektů podle hvězdné velikosti – je rozděleno na čtyři části, které ale nejsou vizuálně nijak odděleny a podle toho, na kterou část klepáte, se vám rozsvěcují či zhášejí různé objekty. To jsou ale spíše drobnosti, na které si je možná vhodné dát z počátku pozor.

Pomocí levé nástrojové lišty je možné měnit souřadnice na mapě – ekliptické, galaktické, azimutální či ekvatoriální, otáčet s mapou a měnit nastavení programu. Pravá lišta pak nabízí krokovou práci s přibližováním mapy dle zvoleného pozorovacího úhlu nebo pohyb po hvězdné obloze.

Horní menu pak nabízí základní nastavování toho, co vlastně chceme pozorovat – od hvězd a mlhovin až třeba po hvězdokupy, zmiňované vyhledávání objektů, organizaci více map nebo nastavení teleskopu či času pozorování.

Zajímavé funkce

Mezi užitečné funkce rozhodně patří kalendář, který vám umožní získat představu o tom, kdy se který objekt kde pohybuje, co bude kdy pozorovatelné atp. Nechybí ani informace o tom, kde se bude objekt nacházet nebo jak dobře bude vidět. Vše je navíc přehledně členěno do kategorií jako je Sluneční soustava, asteroidy, komety, zatmění Slunce či Měsíce a několika dalších.

Pokud klepnete na některý objekt, můžete si nechat zobrazit jeho základní charakteristiky. Oproti KStars jsou možnosti poněkud omezené, ale běžnému pozorovateli je nabídnuta základní plejáda informací jako je vzdálenost, spektrální třída, jméno, pozorovaná velikost nebo informace o jejím pohybu a možnosti pozorování. Užitečné také je, že se na jedno kliknutí dostanete k informacím o okolních objektech.

root_podpora

K dispozici by měl být také přístup k obrázkům jednotlivých částí oblohy, ale ten se mi nepodařilo zprovoznit. Za zmínku snad ještě stojí možnost pracovat s více mapami současně, což je čas od času poměrně užitečná a výhodná věc.

Závěr

Pokud hledáte kvalitní nástroj na podporu pozorování a zkoumání noční oblohy, který by byl graficky zdařilý, nabízel možnost simulovat pohyb hvězd a nabízel základní vědecká data, pak může být StarChart poměrně dobrou volbou, pro kterou mluví také dostupnost pro více operačních systémů a podpora češtiny. Práce aplikace je rychlá a stabilní a lze jí tak doporučit k běžnému používání. Mezi nesporné výhody pro pokročilejší pozorovatele bude patřit i podpora teleskopů (např. přes INDI) nebo zajímavý nástroj na studium proměnných hvězd.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.