Hlavní navigace

I like Q

13. 12. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

6.12.2000 byl spuštěn projekt I LIKE Q, umožňující provádění tzv. mikroplateb na Internetu. Včera proběhla oficiální tisková konference, kde byli novináři seznámeni s podrobnostmi tohoto projektu.

Předpokládám, že většina čtenářů start serveru zachytila a ví alespoň přibližně o co jde, takže jen stručně:
I LIKE Q je prvním evropským projektem mikroplateb – placení částek v řádech halířů až stokorun. K platbám uživatelé používají novou virtuální měnu Q, jejíž reálná hodnota je vázána pevným kursem k české koruně v poměru 100 Q = 1 Kč. Obě dvě měny jsou mezi sebou plně směnitelné.
V praxi to vypadá tak, že se zaregistrujete na serveru I LIKE Q, kde je vám zřízeno konto vedené v Q. Q můžete jednak utrácet za různé produkty, např. za povídky Ondřeje Neffa na serveru Evidky.cz, které jsou za 150,– Q (jedna bonusová je za 10,– Q) a jednak je naopak získávat – vyplněním ankety, návštěvou nějaké stránky a podobně. Samozřejmě můžete Q získat i směnou za skutečné Kč.

Bankovní rozhraní zajišťuje Expandia Banka. Převádí tak obousměrně jednotky virtuální měny Q na reálné peníze – české koruny. K využívání systému I LIKE Q není nutné mít korunový účet u Expandie, ale samozřejmě, že transakce uvnitř Expandie probíhají rychleji, než když peníze posíláte z jiné banky. Pro zákazníka Expandie není problém převést na Q konto částku, kterou potřebujete právě teď hned a nemusíte čekat tři dny na převod z jiné banky. Z Q na koruny probíhá převod pouze jednou denně a opět můžete samozřejmě požádat o zaslání Kč i do jiné banky.
O tom, kolik je momentálně v systému peněz, se může každý uživatel přesvědčit, protože peníze jsou ukládány v Expandii na tzv. transparentní účet, u kterého má možnost zjišťovat stav kdokoliv.

Uživatelé přijali nový systém poměrně dobře, což dokládají provozovatelé čísly za šest dní provozu. Za tuto dobu je registrováno 1500 uživatelů a proběhlo již 34.000 transakcí.
Rovněž mezi servery zájem je a Q již používá internetový obchod Obchodni-dům.cz, Pohlednice.cz, Fotobanka.cz nebo již zmiňované Evidky.cz. Na Evidkach bude svoji vánoční povídku prodávat i v současnosti nejčtenější český spisovatel Michal Viewegh.

Provozovatelé I LIKE Q plánují proniknout i mimo Internet, nebylo však upřesněno co to znamená. Můžeme se však domnívat, že další metou pro mikroplatby by mohly byt mobilní telefony.

I LIKE Q je jistě po technické stránce dobře zajištěn, Sun Microsystems a Expandia Banka jsou myslím dostatečnou zárukou. V následné diskuzi s novináři však vyvstal jeden podstatný problém a to jak se vlastně k virtuálním penězům staví naše zákony a hlavně finanční úřad? Pokud totiž firma vymění např. 10.000 Kč za Q a pak je rozdá návštěvníkům svých stránek, nemá v ruce žádný doklad o tom, co s penězi udělala a naopak, pokud nějaký server bude vydělávat Q a jednou se rozhodne je převést na skutečné koruny, nemá žádný doklad o tom, jak tyto koruny získal. Pokud by měl server všem uživatelů vystavovat daňové doklady např. za přečtení článku nebo poslání pohlednice, logicky by se zlikvidovala výhoda mikroplateb a navíc by účtenky musely být vystavovány v Q (?).
Opravdu si nedovedu představit, že se mne kontrola na finančním úřadu zeptá, kde mám 10.000,– Kč, které chybí v účetnictví a já jim řeknu, že je mám momentálně v „kvéčkách“, a že těch 15.000,– Kč co mi znenadání přišlo na účet je převod z 1.500000 „kvéček“, které jsem vydělal v minulém měsíci.
Představitele I LIKE Q byli otázkami na toto téma viditelně zaskočeni, přiznali, že nečekali, že diskuze se povede převážně tímto směrem. Nicméně i toto bylo prý konzultováno s právníky i auditory a vše je „čisté“. Ovšem co udělá praxe se teprve ukáže nebo-li, jak vtipně podotkl jeden z diskutujících, „uvidíme jak dopadne první proces“. Ondřej Neff vše korunoval výrokem „… a to se k tomu ještě přidá DPH a až se to rozjede ve velkém, tak vás všechny zavřou.“ Samozřejmě to je asi nadsazené tvrzení, ale opravdu je třeba se zamyslet i nad těmito aspekty, protože dokud nebude zcela jasné jak s Q účetně nakládat, nedočkáme se jeho masivnějšího nasazení.

ict ve školství 24

Celkově hodnotím I LIKE Q pozitivně. Pokud bude dostatek serverů, kde se budou dát Q utrácet i získávat, nemusí se provozovatelé o budoucnost bát. Uživatelé Internetu jsou totiž „hračičkové“ a s radostí se vrhají do všeho nového. Navíc všechno nové a zajímavé se Internetem řítí jako lavina a umím si živě představit, jak se za pár týdnu bude za Q vesele kšeftovat se vším možným i nemožným.

Pokud ROOTa čte nějaký účetní, budu rád, když se k problematice účetnictví vs. Q vyjádří v diskuzním fóru pod článkem. A samozřejmě uvítám i názory na mikroplatby všeobecně – považujete systém mikroplateb do budoucna za zajímavý z hlediska financování zpravodajských serverů (bez reklamy) či pro šíření hudby a dalších věcí po Internetu bez zprostředkovatelů?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.