Hlavní navigace

Igor Šmerda, Nokia: uživatelům na systému nezáleží

18. 1. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Aktualizováno: Upraveno o opožděnou autorizaci společnosti Nokia (4. 2. 2010 0:00)
Společnost Nokia je známá svým pozitivním přístupem k linuxovým telefonům. Nedávno navíc představila svou novou vlajkovou loď N900, od které si mnoho slibuje. Tím je také uzavřen vývoj tabletů. Proč Nokia používá právě platformu Maemo? Jak to bude do budoucna se systémem Symbian a jak do vývoje zasáhne Qt?

Kdo je Igor Šmerda?

Igor Šmerda Nokia

Igor Šmerda působí v IT od roku 1991. Pracoval pro české i zahraniční společnosti zaměřené na distribuci hardware a software, konzultace nebo vývoj aplikací. Od roku 2003 byl ve společnosti Logos a.s., kde stál u zrodu služeb jako byl Eurotel Office Connector, Orange Business Mail, Logos Smart Messaging Server nebo O2 Záloha. Od poloviny roku 2009 působí ve společnosti Nokia Czech Republic na pozici Go-To-Market Program Managera. Součástí jeho práce je koordinace produktových a marketingových aktivit spojených s uvádění nových mobilních zařízení a inovativních mobilních služeb na trh v České a Slovenské republice.

Nová N900 a starší tablet N810

Vaše nová N900 běží opět na linuxové platformě Maemo. Rozumím tomu dobře tak, že se jedná o přímého nástupce N810?

Nokia má v Linuxu tradici, protože, přesně jak říkáte, na platformě Maeomo běžely naše tablety. N900 je vylepšena o GSM, 3G a HSPA, které zajišťují připojení do mobilních sítí.

Své uživatele si ale tablety našly a dodnes jsou lidé, kteří na ně nedají dopustit.

Určitě, to je pravda. Ale tahle řada byla uzavřena v roce 2007 a v roce 2008 probíhal už jen doprodej.

Podobné internetové tablety tedy už Nokia vyrábět nebude?

Igor Šmerda Nokia

Nemůžeme komentovat naše budoucí plány. Ale určitě vidíme budoucnost tohoto segmentu v konvergovaných přístrojích které uspokojí potřeby uživatelů dřívějších tabletů. Taková zařízení jim dávají větší možnosti připojení k internetu.

Přeci jen z N810 a N900 je z pohledu uživatele úplně jiné zařízení. Lidé oceňovali velikost, displej a pohodlnou práci. V tomhle ohledu by byla logická N810 s GSM modulem, což je něco jiného něž N900. Proč Nokia v ničem podobném nepokračuje?

Nasloucháme našim zákazníkům a N900 byla vyvinuta na základě našich průzkumů v tomto směru. Naši zákazníci preferovali integraci a my z trhu vidíme pozitivní odezvu.

Pokud chcete zařízení na internet s větším displejem, můžete si pořídit netbook nebo jiné zařízení. My jsme se jednak chtěli dostat na jinou úroveň velikosti, ale také na jiné trhy. Pokud chcete navrhnout široce použitelné zařízení, musí se trochu zmenšit, protože takhle velké zařízení se příliš dobře neprodává. Uživatelé pak zvažují, jestli se jim nevyplatí místo takto velkého a těžkého zařízení koupit netbook.

Otázkou tedy je, jakou váhu ještě u kapesního zařízení akceptuji. A podle mého názoru N810 nebyla „pocket size“ v tom pravém slova smyslu. Tedy zařízení které si skutečně strčím do kapsy a jsem s ním takto spokojený.

Svou cílovou skupinu si ale tablety našly. Ale podle vás byly spíš pro geeky?

Uživatelé těchto zařízení jsou vždy tzv. „technology leaders“. Z tohoto hlediska je Nokia N900 průlomový produkt, který má veliký dopad na trh. S intuitivním ovládáním a vylepšeními uživatelského prostředí otevírá přístup k linuxu vedle jeho tradičních fanoušků i široké komunitě uživatelů. Tablety v tomto smyslu byly přístroje, kterými nebylo možno oslovit miliony uživatelů a nabídnout jim kapesní přístroj, se kterým mohou být na Skype, ICQ, Facebooku, mohou si zatelefonovat nebo si objednat zboží na internetu.

Igor Šmerda Nokia

S tím jistě souvisí také česká lokalizace N900.

Ano. Česko je v tomto směru naprosto unikátní, protože jsme jediný takto malý stát, který má v tomto zařízení vlastní jazyk. Nokia si uvědomuje že český trh je v tomto směru vyspělý a považovala proto za důležité přístroj lokalizovat.

Plánujete ještě udržovat starší tablety alespoň po softwarové stránce? Dnes je ten systém přes dva roky starý a novější verze k dispozici nejsou. Bude třeba Maemo 6 k dispozici pro N810?

Vždy se díváme na potřeby našich zákazníků, ale upřímně, v tuto chvíli se soustředíme na N900. Pokud se tomu chce komunita věnovat, pak má samozřejmě možnost, ty tablety fungují a je možné na nich stavět další aplikace. Další výraznější rozšiřování už ale možné nebude, životní cyklus je už prostě uzavřený. My počítáme s tím, že půjdeme směrem vpřed.

A bude možno chystané Maemo 6 nainstalovat alespoň na N900?

Tuto informaci určitě poskytneme v okamžiku, kdy přijde Maemo 6 na trh. Snažíme se nyní zavádět delší životní cyklus pro naše telefony.

Konkrétně jak se prodlužuje?

Starší cyklus trval řádově rok, ale byla i zařízení, která byla na trhu třeba jen osm měsíců. My se ale teď snažíme cyklus prodloužit průměrně na 18 měsíců. Je pro nás logičtější zařízení delší dobu vyvíjet a pak jej také déle prodávat. I uživatelé si mohou lépe zvyknout, vývojáři budou mít více času.

Symbian a Maemo

Jak je to s platformou Symbian? Chce Nokia udržovat obě platformy vedle sebe?

Vlastně máme tři základní platformy – Maemo, Symbian a Series 40. Všechny tři jsou otevřené a dovolují vývojářům přinášet nové aplikace, obsah a služby.

Symbian nám dovoluje přinášet chytré telefony stále více lidem a zajišťuje velké měřítko pro nabízené služby a řešení. Je to vedoucí platforma na trhu a umožňuje nám nabízet široké spektrum přístrojů, ať už zaměřených na hudbu, jako Nokia X6, na byznys (Nokia E72) až po naši vlajkovou loď N97. Symbian nabízí rovnováhu mezi výkonem a cenou a umožňuje demokratizaci chytrých telefonů – jejich dostupnost v širokém měřítku po celém světě. Plánujeme postupovat s platformou Symbian do stále nižších cenových kategorií telefonů.

Igor Šmerda Nokia

Maemo, naše pokročilá linuxová platforma, bude jakýmsi vrcholem pro služby a řešení Nokia. Chceme vytvářet ty nejlepší zkušenosti uživatelů s Maemo také tím, že jej budeme co nejvíce integrovat do Ovi.

Z hlediska vývojářů je tu podstatný rozdíl. Aplikace pro Symbian jsou certifikovány, což znamená, že každá aplikace je kontrolována, zda například neobsahuje nějaký škodlivý kód. To je přínosné pro uživatele, ale brzdí to vývojáře. Může se stát, že někdo vytvoří regulérní aplikaci, u které ale Symbian Foundation řekne: ‚To už je na hraně a my to nepovolíme.‘ Ale vývojář to tak samozřejmě udělat chce, protože to chce jeho zákazník.

Proti tomu Maemo nabízí velmi podobnou platformu, která je ale navíc otevřená. Při vývoji vaší aplikace vám nic nepřekáží. Navíc je Maemo postaveno nad Debianem, takže celý vývoj je naprosto transparentní a je jasně zdokumentovaný. Proti Symbianu je tedy celý vývoj podstatně jednodušší a na konci prostě třeba vystavíte hotový produkt ke stažení.

A nabízejí nějaké rozdíly z uživatelského hlediska?

Klíčem je uživatelská zkušenost kterou obě platformy nabízejí. Maemo vám nabízí především výkon a inovace, zatímco Symbian je určený pro standardní široký trh. Hlavně proto, že běžní uživatelé vlastně ani nic jiného nechtějí, jim to vyhovuje a jejich aplikace v Symbianu fungují velmi dobře.

Širší komunita geeků si pravděpodobně zvolí Maemo, ti jsou schopní si každého půl roku pořídit nový mobil a nový notebook. Proti tomu klasický uživatel je konzervativnější, životní cyklus jeho zařízení trvá dva až tři roky a takový uživatel zvolí zavedenější Symbian.

Obě ty platformy mohou samozřejmě nakonec zvládat podobné úlohy, ale mají jiné cílové skupiny. Pokud jste pokročilý uživatel, určitě sáhnete po Maemo.

Otevřenost Maemo pro vývojáře aplikací je tedy jasná, ale jak moc je otevřená platforma samotná? Bude někdy možno vzít zdrojové kódy Maemo, provést úpravy a zavést nový systém do telefonu?

Na tuhle otázku nedokážu v tuto chvíli odpovědět.

Část uživatelů by ráda měla otevřený a dokumentovaný hardware, na který by pak bylo možno nainstalovat jakýkoliv systém třeba včetně Androidu.

Nedáváme k dispozici údaje o hardwarové struktuře našich přístrojů. V každém případě, N900 byla vyvinuta proto, aby byla používána na platformě Maemo.

Velká svoboda vede k anarchii. Jakmile takto otevřete hardware, začnou si uživatelé dělat se zařízením, co se jim zlíbí. Ale Nokia by si chtěla udržet určitou kontrolu, aby mohla zajistit důvěryhodnost vlastního přístroje. Například teď si můžete být jistý, že v N900 je určitá sada knihoven, které můžete využívat.

Igor Šmerda Nokia

Osobně si myslím, že pokud by vývojář potřeboval skutečně otevřené zařízení, pak existují jiné platformy. Ty jsou přímo určené k tomu, aby se měnily jejich vlastnosti a přizpůsobovaly se potřebě uživatelů. Nokia o takovém postupu zatím neuvažuje.

Nokia tedy hodlá i nadále udržovat obě platformy?

Ano, naše softwarové platformy koexistují aby uspokojily široké spektrum potřeb zákazníků v různých cenových úrovních – od více racionálních potřeb byznysového života až po zábavu.

Už se sice objevily na internetu hlasy, které tvrdily, že Symbian zanikne, ale není to pravda. My máme v plánu držet stále obě větve a bude na uživateli, aby si vybral mezi platformami Maemo a Symbian.

Android a budoucnost mobilních platforem

Všichni se teď zabývají Androidem a Nokia má vlastní linuxovou platformu. Nemyslíte že je na čase se zapojit do nějaké větší skupiny společností, které vyvíjejí Android, než pokračovat na vlastním ‚písečku‘?

Já myslím že ne. To je stejná otázka jako: Proč se otevřená Maemo komunita nepřidá ke Google? My máme velkou developerskou komunitu nazvanou Forum Nokia, máme náš Ovi obchod, kde vývojáři nabízejí své produkty a lidé si je stahují.

Igor Šmerda Nokia

Takže jde o čistě konkurenční postoj?

Nechceme komentovat naši konkurenci. Z našeho pohledu si každý hledá svou cestu a každá z těch cest někam vede. My jsme začali s Maemo podstatně dříve a chceme se této platformy držet. Navíc za tu dobu už vznikla řada mobilních platforem. Dokážete si představit, že by se firma velikosti Nokie pokaždé, když vznikne nová mobilní platforma, rozhodla tu starou opustit a začít se adaptovat na novou?

Nebojíte se, že vám může s Androidem ujet vlak?

Opět nechceme komentovat konkurenci. Ale za nás – ne, to se určitě nebojíme. Máme svou fungující platformu, komunitu vývojářů, obchod s aplikacemi, a vše úspěšně funguje. Ale důležité je, že uživatele vlastně operační systém vůbec nezajímá. Za námi chodí uživatelé a říkají nám: ‚Mě se líbí N97, protože tam máte Symbian, což je ten program, který mi umožňuje vidět Facebook.‘ Uživatelé tedy začali rozlišovat systémy podle aplikace: S40 je pro ně platforma, která nemá Facebook, kdežto Symbian ho má.

I na prodejnách už lidé nepřicházejí pro‚něco s Bluetooth a velkým displejem‘, ale chtějí ‚něco se Symbianem a Facebookem‘. Technologie i uživatelé se nám posunuli někam jinam.

Co nás čeká v novém Maemo 6?

Maemo 6 Release umožní vyvíjet aplikace pro multitouch na kapacitních displejích, jak v horizontální, tak vertikální poloze. Umožní také developerům distribuovat placený obsah přes Ovi Store za využití Microsoft PlayReady DRM technologie.

Maemo 6 UI framework také umožní vertikální posun na více domovských obrazovkách a „multitouch“ gesta. Maemo 6 Release aplikace budou založeny na Qt4.6 Development framework a Nokia Web Runtime.

My jdeme obecně cestou jistého sjednocování obou našich platforem a dalším krokem bude zavedení univerzálního uživatelského rozhraní. Chceme k tomu využít knihovnu Qt, kterou nasadíme jak na Maemo, tak i na Symbian.

Igor Šmerda Nokia

Takže jádro bude odlišné, ale rozhraní jednotné? To ale nutně přinese výměnu aplikací.

Očekáváme, že vývoj softwaru nám umožní Alpha SDK Release v prvním kvartálu 2010. Od tohoto bodu budeme pracovat společně s komunitou Maemo na vytvoření Beta SDK.

To umožní developerům portovat jejich existující aplikace do nové platformy.

Nabídne společné grafické rozhraní nějakou úroveň kompatibility?

Na to v podstatě odpovídá předchozí odpověď.

Budou tam dvě tlačítka ‚kompilace pro Symbian‘ a ‚kompilace pro Maemo‘?

Nokia již vydala nástroj nazvaný Qt. Qt je cross-platformová aplikace a UI framework. Qt navždy změní způsob jakým developeři vyvíjejí C++ aplikace pro mobilní telefony. Jednoduše použitelná Qt znamená, že developeři již nebudou uvázáni k jedné platformě. Mohou vyvíjet aplikace a “nasadit” je na více platforem bez toho, aby přepisovali zdrojové kódy. Existuje totiž velká skupina vývojářů pro Symbian a velká skupina vývojářů pro Maemo. A my je chceme nějak efektivněji využít.

Plány a budoucí vývoj

Jaké jsou další plány Nokie v této oblasti?

Inovujeme pro rok 2010 uživatelská rozhraní Maemo a Symbian. Pracujeme na vytvoření uživatelské zkušenosti s mobilem, která je přirozená a jednoduše využitelná. Nabídneme novou zkušenost s rychlou a hladkou dotykovou interakcí, více domovských obrazovek, zjednodušenou navigací, multi-taskingem a vylepšeným výkonem na novém hardwaru.

Igor Šmerda Nokia

V příštím roce půjde v každém případě kupředu výkon, do budoucna se pravděpodobně také vylepší rozlišení a zvětší se displej. Co se týče připojení, tak tam už není kam jít, máme 2G, 3G a Wi-Fi.

Dnes už tedy není kam jít dál?

Technologický vývoj nikdy nekončí. Vždyť dnes používáme zařízení a služby které bychom si před pěti lety neuměli představit.

Nemyslím ale, že to je o tom cpát tam za každou cenu gigahertzové procesory s 64 jádry nebo třeba terabajt paměti. V hardwaru se podle mě se dá jít už jen k tomu, aby měl uživatel ostřejší displej, větší kontrast a menší spotřebu.

Teď bychom se měli ale spíš orientovat na to, aby bylo používání nových přístrojů pro uživatele co nejpříjemnější. Nám například chodí řada dotazů na uživatelské prostředí, třeba: proč N900 netelefonuje na šířku, proč se video naopak přehrává jenom na šířku a podobně.

Budou se určitě objevovat nové aplikace, které propojí sociální sítě, využijí akcelerometr, mapy, GPS a další funkce, budou vznikat nové nástroje a podobně. Ale to je čistě otázka software a výhodou Linuxu je, že příprava takových věcí je na něm relativně snadná. Ale velké skoky ve vývoji zařízení už pravděpodobně nebudou.

CS24_early

Děkuji za rozhovor.

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.