Hlavní navigace

ISO/IEC 26300? OpenDocument

5. 5. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Tak se to konečně povedlo a OpenDocument byl oficiálně uznán jako ISO standard. Dostal pěkné číslo 26300. Co všechno tomu předcházelo a co to bude pro budoucí vývoj ODF znamenat?

OpenDocument formát (ODF) je zkrácený název otevřeného formátu pro výměnu dokumentů. Jeho plný název zní OASIS Open Document Format for Office Applications. Tento formát založený na XML umožňuje ukládání dokumentů jako jsou texty, databáze nebo tabulky.

Po podobném formátu volali uživatelé už mnoho let, ale tu pravou vlnu zájmu vyvolaly až požadavky vlád zemí celého světa. Ty pochopily, že uzavřený datový formát omezuje nejen je jakožto zákazníka lapeného aktuálně v síti Microsoftu, ale také občana, kterého svým postojem dostávají do stejné pozice.

Evropa začala vyvíjet velmi silný tlak na Microsoft a definovala pravidla pro nový otevřený standard:

  • formát bude vyvíjen a spravován neziskovou organizací
  • formát bude uvolněn a jeho specifikace zveřejněny
  • intelektuální vlastnictví (případně patenty) bude neodvolatelně uvolněno
  • nebudou existovat žádná omezení v použití

Microsoft nikdy své binární formáty neuvolnil ani nezveřejnil jejich specifikace. Začal ovšem pracovat na vlastním „otevřeném” XML formátu, který by se měl stát součástí připravovaných MS Office 2007.

Vývojáři OpenOffice.org a další lidé sdružení kolem tohoto balíku ukázali velkou iniciativu a téměř okamžitě začali pracovat na novém formátu OpenDocument. Ten koncepčně vychází ze staršího formátu OOo a navíc splňuje všechny stanovené podmínky.

Hledání svobodného formátu

Situace kolem datových formátů byla do nedávna velmi nepřehledná a uživatel se musel velmi obtížně rozhodovat, který formát použije. Pokud vás zajímají dostupné datové formáty a jejich nevýhody, přečtěte si článek Hledání svobodného formátu.

Prvního května 2005 prohlásila nový formát za standard skupina OASIS, čímž se mu otevřely dveře do mnoha vládních organizací. Zároveň tak ODF překonal první důležitý milník a mohl se vydat směrem k nálepce ISO standard.

Jakmile se tento nový formát objevil v očekávaných OpenOffice.org 2.0, začala jej používat řada organizací a vývojáři začali jeho podporu začleňovat do dalších aplikací. Některé vlády začaly okamžitě se začleňováním nového standardu do svých systémů.

Přijetí ODF jako ISO standardu bylo ovšem nevyhnutelné a bylo pro to potřeba udělat maximum. Důvody jsou dva:

  • popularita, která ze samotného ISO standardu plyne
  • jistota pro organizace, které se bojí něčeho nového a nevyzkoušeného

Třetího března roku 2006, tedy téměř přesně rok po přijetí ODF skupinou OASIS, vznikla organizace ODF Alliance, která se rozhodla podpořit otevřený formát a jeho zařazení mezi ISO standardy. Na počátku stálo 35 organizací včetně české OSS Alliance, ale už za měsíc měla organizace 138 členů z dvaceti zemí světa.

Microsoft se ale nehodlal vzdát svého monopolního postavení a snaží se zabránit humbuku kolem ODF. Sám proto během pár dní oznamuje, že založil vlastní uskupení, které bude pracovat na Open XML.

Snaží se proto veřejně hlasitě prohlašovat, že jeho Open XML bude stejně otevřené jako ODF. Dokonce se mu podařilo dostat svého člověka do skupiny, která je zodpovědná za přijetí ISO standardu.

Množí se spekulace o tom, zda se jedná o pokus o sabotáž přijetí standardu. Podle některých hlasů se chce Microsoft pokusit celé řízení pozdržet a získat tak čas na přípravu Open XML. Pochopitelně zaznívají i protireakce a společnost tvrdí, že jejich člověk nebude do procesu zasahovat a bude jen pracovat na jejich formátu.

Ať tak či onak, k žádnému viditelnému zdržení nedošlo a 3. května 2006, tedy pouhé dva měsíce po založení ODF Alliance, byl OpenDocument formát oficiálně uznán za ISO standard a bylo mu přiděleno číslo 26300.

Co to znamená?

Především se jedná o malý krok pro formát, ale velký pro lidstvo. Máme tu celosvětový standard, který nabízí svobodný způsob výměny dat bez závislosti na jediné firmě. Je tedy zřejmé, že v mnoha zemích už nebude potřeba dlouze rozhodovat o tom, který formát je nejvhodnější. Máme tu prostě jasného kandidáta.

Uvidíme, jak bude dále reagovat Microsoft, který pravděpodobně stále pracuje na svém Open XML, které asi nebude až tak „open”, jak se tváří.

root_podpora

Bohužel řada společností Microsoftu jeho hru na otevřené formáty vesele baští a těší se na nový kancelářský balík s jejich podporou. To samozřejmě Open XML nahrává a pomáhá mu získávat na popularitě. I kdyby se ovšem rozhodl Microsoft ODF zcela ignorovat, už teď existuje Open Office to MS Office Converter, který umožňuje přímo v MS Office pracovat s OpenDocument. Na dalším filtru se právě pracuje.

Ovšem ODF je tu právě teď a my jej právě teď můžeme nasazovat jako nový ISO standard. Každopádně má výborně nakročeno.

Má teď ODF větší šanci?

  • Samozřejmě, ISO je ISO.
    93 %
  • Nic se nezmění, mělo by šanci i bez něj.
    4 %
  • Ne, stejně to bude propadák.
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.