Hlavní navigace

Jak dopadla evoluce?

15. 1. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Je tomu téměř rok, co jsem se na tomto místě rozplýval nad možnostmi tehdy ještě nepříliš známeho emailového klienta Evolution, tenkrát ještě ve verzi 0.08. Před pár týdny dali vývojáři tohoto slibného projektu svým uživatelům dárek v podobě stabilní verze 1.0. Pojďme se společně podívat, jak se jim jejich evoluce vydařila.

Jako příliš optimistickou můžu s odstupem času hodnotit svoji myšlenku, že Ximian se bude snažit vyvinout vlastní groupwarový server, jehož klientskou částí bude právě Evolution. Nyní je však zřejmé, že vývojáři se vzdali myšlenky na vlastní server a rozhodli se soustředit se na podporu klasických, osvědčených a spolehlivých, ale nepříliš homogenních technologií IMAP, POP3, SMTP a LDAP. Kromě toho hodlají v tomto roce nabízet, ovšem již na komerční bázi, produkt Ximian Connector, který do Evolution doplní komponenty pro komunikaci s Microsoft Exchange serverem 5.5/2000, jako například synchronizace kalendářů, sdílení mailboxů a kontaktů. Instalce Connectoru má však stát 59 dolarů (slevy za multilicence) a bude šířen s proprietární licencí. Pojďme se ale nyní věnovat vlastnímu, zaplaťpánbůh (zatím) GPL programu Evolution.

Program se stává jedním z pilířů snah společnosti Ximian, která se snaží podporovat vývoj vlastního desktopového prostředí založeného na GNOME. Evolution není pouhým izolovaným programem, je těsně provázán s technologiemi, na kterých je současné GNOME založeno. Tiskne prostřednictvím gnome-print (tedy bohužel zatím nikoliv česky), HTML generuje pomocí gtkhtml, dovoluje propojovat aplikace pomocí knihovny Bonobo (obdoba OLE ve světě Windows) apod. Díky tomuto přístupu má Evolution daleko od jednoúčelových „lightweight“ aplikací, na které jsme v Linuxu byli doposud zvyklí. Ovšem nejde jednoznačně říci, zda-li je to dobře, nebo špatně.

Vzhledem se od dříve recenzované verze příliš nezměnil, ani jsem to ostatně nečekal, neboť už nás všechny zarážela značná podobnost s groupwarovým klientem Microsoft Outlook. Program tedy nadále nabízí stínované ikony ve vysokém rozlišení, dělenou obrazovku s maximální konfigurovatelností a pěkně přehledné GUI „zašité“ do praktického kabátu knihovny GTK.

Nová je úvodní obrazovka, která reprezentuje jakousi základní pracovní plochu a která, vedle statistických dat o počtu nepřečtených zpráv v mailboxech, zobrazuje podle vzoru Nestcape také aktuální počasí nebo zpravodajství přebírané z CNN či jiného zdroje prostřednictvím RDF.

Zvýšila se také interaktivita; přibylo míst reagující na pravé tlačítko myši zobrazením kontextového menu a maily můžete přesouvat myší pomocí operací drag&drop. Dočkáte se také nového „kouzelníka“, který vás při prvním spuštění provede nastavením základních funkcí programu apod. Program se prostě více posunul do stavu, který je ve světě Windows běžným standardem a po kterém zatím marně volají někteří uživatelé Linuxu.


Pojďme se teď věnovat tomu důležitějšímu, a sice vlastním schopnostem Evolution co se týče mailování. Zde došlo k významnému posunu. Program je stabilnější, což ocení každý. Dokončena byla úplná podpora PGP skrze externí program (GnuPG, PGP). Program používá techniku PGP/MIME a nepodporuje tedy PGP signatury vkládáné do textu zprávy. Zajímavá je budoucí podpora standardu S/MIME, který namísto prostých veřejných a privátních klíčů používá digitální certifikáty a který zřejmě v budoucnu nahradí v současnosti používané schema PGP. V současné verzi však byla nastavení související s touto funkcí neaktivní.

Vyslyšeno bylo moje volání po zabezpečení přenosu zpráv. Evolution podporuje přenosy POP, IMAP i SMTP zabezpečené pomocí SSL. Kromě toho dokáže používat bezpečnější autentizační standardy APOP, DIGEST-MD5 a CRAM-MD5. Je také podporována autentizace při posílání přes SMTP (plain, MD5, POP before SMTP, NT login). Nechybí tedy žádná podstatná technologie a v tomto směru je Evolution mezi kombinovanými mailery jasnou jedničkou.

Zachována zůstala podpora lokálních standardů mbox a maildir, takže Evolution dokáže bez problému koexistovat nad jedním mailboxem s různými linuxovými mailery. Naopak od vývojových verzí ubyla možnost pracovat s nepříliš rozšířeným standardem mh. Také byla pozastavena možnost používat Evolution jako NNTP klienta, což je myslím trochu škoda, protože zatímco různě kvalitních mailových programů máme v Linuxu mnoho, dobrých news klientů už tolik nevidím. Myšlenka kombinace news klienta s mailerem myslím není tak úplně od věci a určitě nejsem sám, kdo by něco podobného uvítal.

Pro dial-up uživatele přibyla možnost přepnout program do režimu off-line, kdy dojde ke korektnímu odpojení od IMAP serveru, program se nesnaží stahovat stahovat GPG klíče apod. Program dokáže cachovat obsah IMAP serverů, takže zprávy zůstávají dostupné i v režimu offline.

Samozřejmě, že jako GUI program dokáže Evolution komponovat a zobrazovat HTML zprávy. Příjemnou funkcí je možnost zobrazovat HTML kód bez natažení souvisejících grafických prvků z Internetu (technika, kterou může zlotřilec použít ke zjištění vaší IP adresy).

Vylepšena byla zajímavá myšlenka virtuálních složek. Představte si, že máte jeden mailbox, do kterého se vám slévají všechny zprávy stahované z různých zdrojů. Díky virtálním složkám můžete tyto zprávy roztřídit podle různých kriterií do více mailboxů, aniž by bylo nutné je fyzicky přesouvat.

Kalendář a správce kontaktů doznaly snad největších změn. Nyní je možné posílat ostatním uživatelům jednotlivé položky mailem, a ti pak mohou například oznamovat spolupracovníkům, že ten a ten den máte dovolenou. Možnosti plánování času jsou skutečně bohaté. Majitelé Palmů jistě uvítají propracovanou synchronizaci dat s těmito PDA zařízeními.

Doufejme, že se brzy dočkáme také kompletní české lokalizace Evolutionu (s češtinou si však současná verze, až na zmíněné problémy s tiskem, poradit dokáže). Také bych uvítal vylepšení struktury menu, neboť současný stav, kdy se menu mění podle toho, zda se nacházíte v mailboxu, nebo třeba v kontaktech, nepřispívá k jeho přehlednosti. Nastavování funkcí programu by mohlo být také soustředěno na jednom místě a ne rozptýleno do několika nezávislých dialogů.

Tím, že Evolution dosáhl stabilní verze, se mu doširoka otevírají dveře do linuxového světa. Jako samozřejmý berte fakt, že jej naleznete ve všech nadcházejících verzích hlavních distribucí. To bude také ideální příležitost, jak dostat Evolution do vašeho počítače, neboť program je díky jeho těsné provázanosti s aktuálními komponentami Gnome poměrně pracné správně nainstalovat tak, aby se vyřešily všechny závislosti. Pokud byste si však přesto chtěli Evolution nainstalovat, zkuste to tady.

ict ve školství 24

Tabulka č. 222

V některých okamžicích napodobuje Evolution svůj vzor více než důkladně :-)

Podle mého subjektivního názoru je Evolution i přes některé zmíněné problémy nepochybně ten nejlepší grafický mailový program, jaký je dnes v Linuxu k dispozici, a jen moje „notorická“ závislost na znakovém režimu může za to, že nepošlu svého dobře odladěného Mutta do softwarového smetiště. Pokud bych však měl zítra realizovat kancelář postavenou na Linuxu, bude Evolution mojí první volbou.

Jak tedy dopadla Evoluce? Nadmíru dobře. Můžeme jen doufat, že Ximian a jeho vývojáři neusnou na vavřínech nebo že se naopak nebudou snažit o „dotažení“ podobnosti s Outlookem do dokonalosti, co se týká jeho děravosti a padavosti.