Hlavní navigace

Jak si povede Thunderbird bez Mozilly?

31. 7. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Firefox a Thunderbird byli bratry už od svého vzniku. Dlouhou cestu ušli ruku v ruce, i když Firefox často utíkal napřed. Nyní se jejich chůva Mozilla rozhodla, že si ponechá jen jednoho z nich. Proč to chce udělat? Jaký to bude mít na Thunderbird dopad? Kdo se ujme další výchovy? Udělá to vůbec někdo?

Historie

Mozilla Thunderbird (dále jen Thunderbird) vznikl jako e-mailový klient k prohlížeči Firefox poté, co se Mozilla (Foundation) rozhodla podpořit oddělené projekty a nadále nevyvíjet Mozilla Suite (nyní SeaMonkey). Oba projekty si vedly od začátku velmi dobře, i když měl prohlížeč Firefox vždy navrch.

Je to způsobeno především silnější propagací Firefoxu a větším zájmem vývojářů i uživatelů. Výsledky dokládají i čísla týkající se počtu stažení obou produktů. Zatímco Thunderbird si od vydání verze 1.0 (prosinec 2004) stáhlo asi 50 milionů uživatelů, v případě Firefoxu je toto číslo mnohonásobně vyšší – 380 milionů.

I přesto je Thunderbird považován za velmi kvalitní kus software, který je často používán nejen jako „doplněk” k prohlížeči ze stejné dílny, ale také jako samostatný produkt s vysokou užitkovou hodnotou.

Firefox táhne…

Původně byly obě aplikace vyvíjeny společně jako základ jakéhosi „internetového balíku”, společně s dalšími programy. Nad vším držela ochrannou ruku Mozilla. Sláva Firefoxu šla ovšem strmě vzhůru a organizace se rozhodla změnit svou strategii a nadále se zaměřit na dvě hlavní oblasti:

  • technologie okolo platformy Mozilla
  • oblasti s největšími šancemi na úspěch a změnu

Ve druhém případě se konkrétně jedná o zaměření na Firefox, technologie Firefoxu a celé prostředí kolem něj. Mozilla se tak rozhodla své úsilí upnout především k webovým technologiím a propagaci vlastních produktů zaměřených právě na ně.

To je samozřejmě zcela logické s ohledem na dosavadní úspěch Firefoxu a vynaložené úsilí by se mělo promítnout do zkvalitnění jednoho produktu. Ty ostatní tím ovšem velmi silně utrpí.

Problém nastínila výkonná ředitelka Mozilla Corporation, Mitchell Baker. Na svém blogu píše o změně strategie Mozilly a jejím dopadu na ostatní produkty. „Mozilla se nezaměřuje na Thunderbird stejně jako na Firefox a neočekáváme, že se to v dohledné budoucnosti změní.”

… Thunderbird ztrácí

E-mailový klient Thunderbird tak bude zřejmě definitivně odsunut stranou. Už nějakou dobu je mimo střed zájmu Mozilly a zdroje, které mu byly vyčleněny, se nemohou rovnat s tím, co dostává Firefox.

Vývoj Thunderbirdu už dlouhou dobu táhnou dva vývojáři – Scott MacGregor a David Bienvenu. Vývoj je proto relativně pomalý a běží jen díky úsilí obou vývojářů a poměrně malé komunity okolo projektu. I sám MacGregor uznává, že je potřeba změnit „stáj” a vydat se vlastním směrem. „Aby mohla Thunderbird komunita růst a vzkvétat, potřebujeme jít vlastní cestou a hájit zájmy otevřeného mailu a jeho uživatelů. Souhlasíme (já, David a Mozilla) s tím, že je čas vytvořit novou organizaci určenou pro podporu Thunderbirdu,” píše na svém blogu Scott MacGregor.

Všichni tedy mají zájem pokračovat ve vývoji, ale Mozilla už nadále nemá zájem se na něm přímo podílet. „Rozhodli jsme se, že je třeba najít novou nezávislou organizační podobu pro projekt Thunderbird,” píše ředitelka MoCo. Všichni zúčastnění se tedy domnívají, že oddělení projektu jen prospěje a bude moci jít dál svou vlastní cestou.

Jak dál?

Zatím ovšem není zcela jasné, jak by měla nová organizační struktura vypadat. Mitchell Baker sama navrhla tři možná řešení:

  1. Nová organizace Thunderbird Foundation by mohla zcela převzít kontrolu a pracovat samostatně na celém projektu.
  2. Dceřiná společnost Mozilla Foundation by se o Thunderbird starala, ale stále by spadala pod MoFo, která by se tak i dále podílela na vývoji.
  3. Předání Thunderbirdu do rukou komunity podobně jako tomu bylo v případě Mozilla Suite. Podporu by pak zajišťovala malá nezávislá firma.

Kterou možnost byste zvolili?

První dvě možnosti však Mitchell Baker označila za velmi problematické z hlediska složitosti, náročnosti a diskutabilního efektu na výsledek. Z hlediska vývoje Thunderbirdu by se tak zřejmě nic výrazného nezměnilo, což není to, co by si Mozilla přála.

Naopak vize komunitního vývoje je pro Mozillu zřejmě nejpřijatelnější. Problémem ovšem zůstává vedení, záštita a financování takového projektu. Scott MacGregor se ovšem domnívá, že se jedná o nejlepší řešení a nově založená společnost by dokázala komunitní projekt zdárně vést a podporovat.

„Věříme, že vytvoření samostatné společnosti zaměřené na Thunderbird je nejlepší cestou, jak se postarat uživatele a získat při tom nejlepší možnosti růstu a podpory,” domnívá se MacGregor.

Otázka zdrojů podle něj také není problémem a potřeby projektu bude možno zajistit ze tří různých zdrojů:

  • dary od uživatelů, universit a firem
  • různé dohody o spolupráci
  • další partnerství podporující projekt

Nejistá budoucnost

Která z variant bude nakonec zvolena, však není stále jasné. Je dokonce velmi pravděpodobné, že se projekt vydá zcela jinou cestou. Baker ve své zprávě informovala o tom, že Mozilla hledá nové lidi a nápady, které by pomohly situaci vyřešit.

Jedním z nápadů, které vyšly z veřejné diskuse, je například přesun projektu pod již existující nadaci nebo převzetí vývoje společností Google. Mitchell Baker však o účasti Google spíše pohybuje.

V každém případě Mozilla se chce Thunderbirdu zbavit a dala to naprosto jasně najevo. Mitchell Baker tvrdí, že vyvíjet nadále e-mailový klient je nemožné. „Problém je, že není možné najednou dělat dostatečně kvalitně dvě různé věci. Vyžaduje to neustálé vyvažování mezi potřebami obou.”

Získá či ztratí?

Nejen podle vývojářského týmu je potřeba se oddělit, aby získal Thunderbird nový rozlet a mohl se vyvíjet podle vlastních plánů. Vývojáři doufají, že pak dojde k rychlému růstu, získání nových prostředků, zapojení dalších společností a podobně.

Daniel Glazman se například domnívá, že Mozilla stejně v současné době Thunderbird v podstatě nepodporuje a pokud navštívíte její stránky, musíte hledat, abyste na zmínku o tomto projektu narazili. „Myslím, že zviditelnění Thunderbirdu na webu společně s lepšími marketingovými hesly, může podstatně zvýšit rozruch.” Podle Glazmana tedy opuštění Mozilly Thunderbirdu jen prospěje. „Myslím, že nejlepším řešením je nezávislá společnost, založená současnými vůdci projektu.”

Ne všichni ovšem mají stejný názor. Adam Hauner, který je zakládajícím členem organizace CZilla, se domnívá, že dosavadní situace byla pro projekt příznivější. „Osobně z tohoto vývoje příliš nadšený nejsem. Byl bych raději, kdyby Mozilla Corporation zvládala oba cíle (prohlížeč i poštovní klient pro každého), protože oba jsou naplněním její vlastní mise.”

Podle jeho slov oddělení poškodí nejen Thunderbird, ale i samotnou organizaci Mozilla. „Jen samotné přiznání neochoty věnovat se Thunderbirdu poškodí pověst projektu Mozilla, případné vzájemné odloučení bude mít ještě horší důsledky.”

Odtržení se navíc dotkne dalších projektů, jako je například SeaMonkey. „Velkou část kódu Thunderbirdu sdílí také SeaMonkey, tj. problémy Thunderbirdu se stanou i jeho problémy.”

root_podpora

Získá podle vás Thunderbird oddělením od Mozilly?

  • Určitě to pro něj bude lepší
    15 %
  • Poškodí ho to
    77 %
  • Bude na tom stále stejně
    8 %

Thunderbird samotář

Je jasné, že odtržení je z hlediska Mozilly nezadržitelné a ke změně dojde, ať už bude jakákoliv. Projekt Thunderbird by ovšem zaniknout neměl, i když je současná situace velmi nestabilní. Dobrovolných vývojářů je (na rozdíl od Firefoxu) velmi málo a pokud se nepodaří ufinancovat ty placené, bude mít projekt ohromné problémy, protože jej jednoduše nebude mít kdo vyvíjet.

Získat nové vývojáře je tak zřejmě mnohem důležitější než zajistit „správnou” organizační strukturu nad Thunderbirdem. Většině uživatelů totiž nezáleží na tom, kdo projekt vede, ale raději by viděli rychlý a dynamický vývoj. Snad se jej tedy dočkáme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.