Hlavní navigace

Jaké je nové Ubuntu Feisty Fawn?

20. 4. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Nadešla chvíle, na kterou se těšily davy příznivců populární distribuce Ubuntu a Feisty Fawn byl vydán. Jaký je? Povedlo se vývojářům uspokojivě začlenit slibovaný akcelerovaný desktop? Splňuje požadavky na uživatelsky přívětivou distribuci i pro běžné uživatele?

Co nám přináší Feisty?

Ubuntu jistě není třeba nikomu představovat. Ačkoliv rozhodně nepatří k nejstarším, stihlo se za těch pár let své existence výrazně prosadit a dokonce se zařadit mezi jedno z nejpopulárnějších distribucí vůbec.

Vývojáři nám do nové verze již na podzim naslibovali akcelerovaný desktop a zjednodušení práce s proprietárním softwarem. Software očekávejte opravdu ten nejaktuálnější, ať již nové Gnome 2.18, kernel 2.6.20 s podporou KVM a VMI nebo třeba Xorg ve verzi 7.2.

Co se vývoje týče, po oznámení jména nového Ubuntu přišel po několika měsících Ubuntu Feisty Fawn Herd 1, zanedlouho Herd 2 a Herd 3. Po něm již následovalo zmražení a nedlouho poté byl Feisty vydán a uvolněn pro stažení. Během jeho vývoje jste se mohli kromě jiného dozvědět, že bude podporovat KVM a VMI a konečně si také přečíst článek o chystaných novinkách.

Na Ubuntu je vidět postupující vliv Mona. Již v defaultní, poměrně útlé instalaci najdete Tomboy a F-Spot, které právě pod Monem běží. Je vidět, že .NET je progresivní technologie, o které ještě mnohé uslyšíme, a to i v Linuxu.

Instalace

Původně jsem žádnou instalaci v plánu neměl. Na jednom PC jsem již Ubuntu měl, takže jsem prostě otevřel terminál, zeditoval sources.list, aktualizoval a s jistými obavami spustil apt-get dist-upgrade. Bohužel však, jak už to u této distribuce bývá, upgrade se nepovedl. Když jsem se dostal do stavu, kdy mi ani přes nejrůznější metody, jak donutit apt tam ty balíčky prorvat, nešlo Ubuntu upgradovat, odevzdaně jsem stáhnul obraz CD a po jeho vypálení jsem začal s novou instalací.

Z diskuse pod článkem vyplynulo, že zmíněný způsob aktualizace není již doporučován. Za správné se považuje upgrade pomocí nástroje update-manager, konkrétně pomocí příkazu gksudo update-manager -c. Tímto se omlouvám ze zavádějící informaci. 
feisty_boot

Boot splash vypadá pěkně.

feisty_desktop

Takto vypadá defaultní plocha v live Ubuntu.

Jaká je instalace v Ubuntu? První věc, kterou uvidíte po úspěšném nabootování z CD mechaniky, je obrazovka s volbami sezení. Zde není od věci věnovat pozornost volbám nastavujícím jazyk, rozložení klávesnice a rozlišení obrazovky. Pak již stačí jednoduše odentrovat položku „Start or install Ubuntu”. Po dobu bootu zdobí obrazovku velmi dekorativní splash.

Za velmi užitečnou vlastnost instalátoru považuji migraci eventuální složky Documents and Settings do domovské složky uživatele. Mimo jiné si poradí se záložkami několika webových prohlížečů, což považuji za opravdu dobrou funkci. O to kurióznější mi ale přijde, že případné /home zůstává instalátorem bez povšimnutí.

Dále oceňuji, že instalace probíhá poměrně rychle, i na mém průměrném notebooku bohatě stačilo dvacet minut, což je dosti slušné. Je to sice detail, ale potěší.

Instalátor se chová inteligentně a v případě, že instalujete na notebook, ihned nainstaluje některé specifické balíčky pro notebooky. Možná ne zcela šťastné je, že se některé balíčky instalují z internetu, a tedy pokud zrovna k němu přístup nemáte, že se vám nenainstalují. Na druhou stranu je jasné, že do jednoho CD se nedá vměstnat vše. Přesto ale využití pouhého jednoho CD považuji za dobrý nápad. Myslím, že instalační DVD či více instalačních CD jsou spíše nepraktická než užitečná a že zbytečně stahuji data, která nevyužiji.

Jak vidíte, lehčeji už to opravdu nejde. A tak to má být, tedy alespoň v distribucích určených pro začátečníky. Věřím ale, že tohle provést Patrick slackwaristům, ti by mu zrovna dvakrát nepoděkovali.

Dojmy

Až si Ubuntu nainstalujete, pravděpodobně budete, stejně jako já, konstatovat, že v grafickém prostředí se žádné velké změny nekonaly. Není se čemu divit, půlroční vývojový cyklus je půlroční vývojový cyklus.

Ubuntu již pěkně dlouho slibovalo 3D efekty. Byl jsem zvědav, zda budou funkční, protože v betaverzi jejich použití vedlo na mém počítači k bílé obrazovce a následné nutnosti shodit Xka. Ve stabilním Feisty naštěstí již byl tento nedostatek odstraněn a 3D efekty mi fungují bez problémů. Pro mě je to sice jen taková třešnička na dortu, ale na druhou stranu je důležité, aby běžní uživatelé viděli, že i Linux může vypadat graficky dobře a poskytovat nejmodernější grafické efekty.

Po dlouhém zvažování, zda použít Beryl nebo Compiz, byl možná trochu překvapivě vybrán Compiz, Beryl v defaultní instalaci Ubuntu nenajdeme. Nicméně v budoucnu bude tento fakt setřen, neboť oba projekty se nedávno sloučily.

feisty_control_center

Gnome Control Center doznalo příjemných změn.

Docela zajímavé je, že Ubuntu obsahuje hned tři prohlížeče fotografií. Chápu, že F-Spot je aplikace s trochu jinou filozofií než GThumb, a že tedy klidně mohou být vedle sebe, ale proč do toho všeho vývojáři ještě cpou Eye of Gnome? Není to nic závažného, ale přece jenom mi to připadá poněkud zbytečné.

feisty_codecs_I

S kodeky to nyní bude snazší.

Jedna z nejužitečnějších změn je zjednodušená práce s proprietárním softwarem. Chybí-li vám třeba multimediální kodeky, lepší ovladače grafické karty nebo něco podobného, je zpravidla možno si daný software nainstalovat na několik kliknutí. Zvládne to i začátečník.

Kam na Ubuntu?

S potěšením musím konstatovat, že česká Ubuntu wiki se za poslední půlrok zvedla z popela a že nyní na ní lze najít spoustu zajímavých a užitečných informací. Co mě ale docela pobavilo, byl článek s názvem odstranění Ubuntu, takže pokud se chcete na desktopu vrátit k Windows, ochotná ubuntí komunita vám ráda poradí i s tímto problémem.

Hledáte-li radu, neváhejte navštívit české fórum o Ubuntu. Chodí tam spoustu lidí a odezva bývá rychlá.

Poslední stránku, kterou zmíním, je oficiální stránka českého Ubuntu. Ta v posledních dnech prošla redesignem ve stylu oficiálních stránek a myslím, že vypadá docela pěkně. Najdete tam odkaz na stažení o občas i nějakou tu novinku.

Pár tipů závěrem aneb co se hodí vědět

Populární omyl začínajících ubuntistů tkví v nepochopení systému metabalíků. Takže pokud se vám při instalaci nějakého software stane, že apt po vás bude chtít potvrdit odstranění například balíčku ubuntu-desktop, vůbec se toho nebojte. Je to metabalík, čili balík, který reálně neobsahuje software, ale pouze závislosti. Tím se mnohé věci usnadňují, například když chcete mít jak Ubuntu, tak Kubuntu. V tom případě totiž stačí nainstalovat balíky ubuntu-desktop a kubuntu-desktop, namísto instalace spousty jednotlivých aplikací zvlášť. Pokud upgradujete z nižší verze, zpravidla jsou tyto metabalíky pro úspěšný upgrade vyžadovány.

Jste-li zvyklí na klasický účet roota, v Ubuntu to funguje trošku jinak. Vše se řeší přes sudo a účet roota defaultně není aktivován. Přejete-li si být mocným superuživatelem, sudo passwd v takovém případě váš problém vyřeší.

root_podpora

Hodnocení

Na Ubuntu oceňuji slušnou podporu hardware, intuitivní a rychlou instalaci, kterou zvládne i začátečník, jednoduchou instalaci proprietárního software a konečně také fungující 3D efekty. Věřím, že Ubuntu je jedna z distribucí, které si mohou najít cestu i na desktop běžných uživatelů, a to i uživatelů, kteří s Linuxem zkušenosti vůbec nemají. Také oceňuji vyváženou a povedenou grafiku, ovšem zde je patrně na místě konstatovat, že ne každému se právě tato oranžová líbí.

Jako zkušenějšímu uživateli mi naopak zase vadí problematický dist-upgrade, který se s Ubuntu táhne již dlouhou dobu. Vím, že Ubuntu je určeno primárně začátečníkům, ale to neznamená, že by se měli pokročilejší uživatelé ignorovat.

Myslíte, že Ubuntu je schopen kompletně spravovat i běžný uživatel?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.