Hlavní navigace

KDE 4.6 přináší vylepšené aktivity a vzhled

31. 1. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Po necelých šesti měsících nám vývojáři balíku KDE dopřáli novou verzi a tentokrát nešetřili novinkami. Zatímco KDE 4.5 mělo být přípravou na lepší zítřky, KDE 4.6 na tom je o něco líp. Aktivity se posunuly zas o kousek dál, vývojáři zapracovali na power managementu a nezapomnělo se ani na GTK aplikace.

O KDE 4.6 jsem během jeho vývoje moc nezavadil, ale o to mě čekalo příjemnější překvapení, když jsem finální verzi před pár dny nainstaloval. Vývojáři opravdu odvedli kus práce a uživatelé se mají na co těšit v dalších verzích oblíbených distribucí. Instalace, stejně jako první krůčky, byly v systému bez problémů. KDE 4.6 jsem si zvládl přizpůsobit během pár minut a začal jsem jej používat jako hlavní prostředí.

Během prvních hodin se KDE chovalo stabilně a nedělalo nejmenší problémy. Postupně se ale začaly objevovat problémy s efekty, které jsem musel nakonec vypnout. Problémy spočívaly v rychlosti celého prostředí, které časem sotva dohánělo moji práci s kurzorem, nemluvě o klávesnici. Bez efektů fungovalo KDE bez jediného zaškobrtnutí.

Instalace KDE 4.6 je samozřejmě závislá na distribuci. Někteří vývojáři balí KDE pro svoji distribuci pravidelně a najdete ho většinou ve zvláštním repositáři nebo někde v backportech s ostatním nových softwarem. Nemohu si odpustit tři příkazy, kterými se nové KDE 4.6 dostane do Ubuntu:

$ sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install kubuntu-desktop 

U distribucí jako Archlinux nebo Gentoo už je KDE 4.6 určitě dostupné nějakou standardní cestou. V OpenSUSE stačí přidat repositář KDE4:Factory a u dalších distribucí budu rád, když postup doplní někdo ze čtenářů, který ho má vyzkoušený.

Novinky

Vývojáři připravili pro KDE 4.6 řadu nových vlastností, které určitě oceníte, tak se na ně pojďme podívat.

Nový vzhled

KDE si prošlo faceliftem a hned po prvním zakopnutí o KDM si všimnete nového pozadí, které je trochu výraznější než to minulé. Změnami si prošly také widgety, které je teď možné psát v jazyce QML, ale proti verzi 4.5 zde jinak nějaké velké množství viditelných změn není.

Pozornost se věnovala i efektům, které by měly být o něco rychlejší než v předchozích verzích a někteří uživatelé dokonce píší, že už se dají konečně používat. Záleží samozřejmě na tom, v jakém stavu je vaše grafická karta a hlavně její ovladače. Jak jsem psal výše, já měl trochu jiné zkušenosti. U KDE 4 se vždy objevily nějaké problémy s ovladači a NVIDIA byla většinou jako první na ráně. Určitě si vyzkoušejte jiné verze ovladačů pro vaši grafickou kartu, než efekty v KDE úplně odepíšete.

Grafické téma Oxygen také nezůstalo bez změny a navíc se vývojáři soustředili i na GTK aplikace. Stále tu jsou s Oxygen-GTK rozpoznatelné rozdíly, ale pomalu se toto téma plíží k dokonalosti.

Aktivity

Snad každá verze KDE 4 změnila nějakým způsobem aktivity. Stále se najdou uživatelé, kterým nesedly a KDE je ani nenutí je používat. I tak jim vývojáři ve verzi 4.6 věnovali pozornost a aktivity by teď měly být o něco méně komplikovanější a intuitivnější. Pokud si rádi držíte jiné prostředí pro různé činnosti, určitě budete potěšeni. V opačném případě se vám určitě nebudou plést do cesty. Nejzajímavější novinkou je možnost ukončit a zase spustit všechny aplikace, které v aktivitě běží, a tím můžete ušetřit nějakou tu paměť.

Power Managment

Předělání se dočkal i power managment alias PowerDevil. Vývojáři zapracovali na jeho kódu, který je nyní modulární, takže nové vlastnosti se přidávají lépe a zbytečně se nerozbíjí funkční kód. Pro uživatele to znamená, že bude mít větší moc nad tím, co se děje při různých stavech. Cesta za novým PowerDevilem nebyla bezbolestná a pokud vás zajímají detaily, tak nemůžete vynechat blogpost na drfav.wordpres­s.com.

Dolphin – lepší filtrování

Pokud jste uživateli správce souborů Dolphin, určitě vás potěší nové možnosti filtrování. Ty Dolphin dostal ve formě bočního panelu, který spolupracuje s Kfind. Bohužel mi tato novinka nefungovala. I když je panel na místě, po kliknutí na kteroukoli jeho volbu se objeví bílé nic. Věřím, že problém bude odstraněn v některé z dalších aktualizací.

SQL klient pro Kate

Editor Kate je s každou verzí lepší a lepší textový editor a mnoho programátorů ho používá pro svoji činnost. V KDE 4.6 se do Kate dostala zajímavá novinka v podobě SQL klienta s podporou databází SQLite a MySQL. Je možné spravovat několik připojení najednou a práce s daty probíhá jen spouštěním SQL příkazů, takže žádné masivní WYSIWYG se nekoná. Výsledky dotazu jsou k vidění v přehledné tabulce. Svoje uživatele si určitě najde.

KDEPIM migrovalo na Akonadi

KDE 4.6 přineslo velkou porci změn do KDEPIM. Všechny aplikace z tohoto balíku migrovaly na framework Akonadi, který by se měl postarat o data, která do nich uložíte. Tohle bylo v plánu už pro KDE 4.5, ale před půl rokem bylo KDEPIM+Akonadi ještě moc zabugované, aby si zasloužilo se dostat do ostrého vydání. O vaše data z minulých verzí KDE bude postaráno při prvním spuštění daného programu z balíku KDEPIM, kdy dojde k migraci. Dou­fejme, že se vývojáři neunáhlili, protože Akonadi je framework, který v minulosti způsoboval některých uživatelům včetně mě problémy.

CS24_early

Závěr

Nejsem uživatel KDE od doby, co vývojáři vyrukovali s verzí číslo 4. Za těch pár let jsem vyzkoušel ledasco, až jsem nakonec skončil u GNOME. S verzí 4.6 ale už můžu s klidem říct, že to je dospělé prostředí a i když mám rád jednoduchost a neměnnost GNOME, těch několik dní s KDE 4.6 mě přesvědčilo, že minimálně za zkoušku stojí. Ano, našlo se několik malých problémů, které uměly znepříjemnit práci, efekty a moje grafická karta si taky stoprocentně nerozumí, občas se najde bug v nějakém programu a bohužel stále chybí podpora IPv6 v KNetworkManageru, ale i tak se mi KDE 4.6 zalíbilo natolik, že jsem se rozhodl mu dát šanci jako hlavnímu prostředí jak na desktopu, tak na netbooku.

V tomto článku nejsou vyjmenované zdaleka všechny novinky. Na KDE pracuje ohromné množství lidí a je to balík velkého množství aplikací, jejíchž vývojáři pro každé vydání připraví něco nového. Proto ve své oblíbené aplikaci najdete určitě něco, o čem tu není ani řádka, ale je to pro vás důležité. Určitě budu rád, když se se svými zkušenostmi z KDE 4.6 podělíte v diskusi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.