Hlavní navigace

OpenOffice.org 3.3 přichází ve stínu LibreOffice

28. 1. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

LibreOffice je nezávislým forkem OpenOffice.org a jak se dalo čekat, máme tu teď boj dvou kancelářských balíků, které jsou na první pohled jiné, ale přece stejné. Oba dva balíky vyšly tento týden ve verzi 3.3, a tak je čas podívat se na to, co přinášejí a v čem se v této verzi oba balíky odlišují.

Po necelém půl roce po rozdělení vývojářů na dva tábory nemůžeme čekat žádné velké zázraky. Některé vlastnosti jsou na chlup shodné, některé má LibreOffice navíc, ale i tak si nemyslím, že by to byla vyloženě nevýhoda. Sun dříve do vývoje vcelku razantně zasahoval, ne vždy šel projekt ideální stopou a vývojáři mimo Sun často až moc bojovali o zařazení nových vlastností. Nevím jak přesně vývoj pokračoval pod vládou Oraclu, ale rozdělení na dva projekty vysvětluje mnohé. OpenOffice.org byl bez LibreOffice prakticky jediný velký kancelářský balík pro Linux, který se mohl rovnat i MS Office a který se více prosadil. Když teď máme balíky dva, snad dojde konkurenčním bojem k nějakému zlepšení.

Vlastnosti verze 3.3

LibreOffice a OpenOffice.org vyšlo ve verzi 3.3 s odstupem jednoho dne. V popisu novinek obou projektů najdeme jak shodné funkce, tak některé novinky. Dostat novinky do LibreOffice je evidentně pro vývojáře mnohem jednodušší, protože mnoho nových vizuálních i funkčních prvků je právě jen tam. Tak pojďme na to.

Barevné listy v Calcu s 1 milionem řádků

S limitem přes jeden milión řádků v Calcu jsme se setkali už v Go-oo, ale nyní se dostal i do OpenOffice.org a pochopitelně i do LibreOffice. Předtím byl maximální počet řádků 65 536. Navíc mohou uživatelé přidělovat barvy jednotlivým listům a v případě LibreOffice přibyla malá ikonka s pluskem na rychlejší vytvoření nového listu.

Vylepšení CSV importu

CSV import nebyl bez chybičky a někdy docházelo ke špatné interpretaci čísel. To by nyní měly spravit dvě nové volby, kterými můžete říct Calcu, že všechno, co je v uvozovkách, je text, a nebo cokoli, co se nějak podobá číslu, je číslo. To se týká i dat nebo času.

Fonty Narrow

Oracle zapracoval na fontech, a tak se do obou balíků dostaly nové open source fonty s názvem Narrow. Fonty jsou rozměrově kompatibilní s fontem Arial Narrow, který je používán na operačním systému Windows. S těmito fonty bude možné vytvořit dokumenty, které budou vypadat naprosto stejně na všech podporovaných platformách.

Ochrana dokumentů

Dokumenty, které teď v LibreOffice nebo OpenOffice.org vytvoříte, budete moci nově opatřit heslem na dvě úrovně ochrany. V té první můžete heslem zamknout celý dokument, takže do něj nebude moct „nikdo“ nahlédnout. Druhé heslo se postará o to, aby se dokument nedal změnit neoprávněnou osobou, ale jinak se dal normálně přečíst.

Podobné ochrany dokumentů často končí i na velmi jednoduchých brute-force útocích, při kterých je heslo objeveno řádově během sekund, maximálně minut. Pokud chcete dokumenty přenášet opravdu bezpečně nebo se postarat o to, aby je nikdo nemohl upravit, použijte GPG.

Rozhraní pro tisk

Změnu k lepšímu prodělal dialog pro tisk. Byl kompletně nahrazen novým, ve kterém najdete všechno z důležitého nastavení a hlavně i náhled na dokument, který tisknete. Proti předchozí verzi je tento dialog velký skok dopředu.

Přikládání fontů k PDF dokumentům

V předchozích verzích se k PDF dokumentům přikládaly fonty jen v případě PDF/A, protože u něj to vyžadoval standard. Od této verze můžete přidávat fonty do všech typů PDF dokumentů a tím zlepšit přesnost jejich vykreslování na dalších počítačích.

Grafické prvky v grafech

Ve verzi 3.3 se dostalo i na grafy. Do těch můžete nyní vkládat i grafické prvky, ať už jde o jednoduché čáry, šipky nebo něco složitějšího jako znaky, diagramy apod. Tyto prvky mohou být editovány několika dialogy dostupnými z kontextového me­nu.

Vyhledávací dialog

Vyhledávací dialog má ještě v mnoha dnešních programech vyskakovací okno s množstvím ovládacích prvků, až to vypadá, že vývojáře nezajímá, že chcete jen najít první výskyt nějakého řetězce a případně přeskočit na další. Nový vyhledávací toolbar tohle mění, i když nenahrazuje vyhledávací dialog. Vyhledávání v dokumentech se s ním blíží tomu, co známe například z Firefoxu nebo Chromu.

Vlastnosti LibreOffice 3.3

Jak již bylo řečeno výše, některé novinky mají oba balíky společné, ale mnoho vlastností také ne, a tak by byla škoda si je neuvést. V seznamu novinek jsou tyto vlastnosti označeny hvězdičkou.

Import SVG – Draw, Writer

Když už i prohlížeče si hrají s SVG, který se stal open source standardem pro vektorovou grafiku, neměl by kancelářský balík zůstat pozadu. Bohužel se podpora dostala jen do LibreOffice. Práce s SVG je možná jak v grafickém editoru Draw, tak v textovém procesoru Writer. Do obou lze SVG nyní bez problémů importovat.

Import různých formátů

OpenOffice.org často bojoval s kritikou, že neobsahuje filtry pro import nejrůznějších formátů. LibreOffice tohle řeší a v nové verzi najdete import pro MS Works, Lotus Word Pro a mnoho vylepšení ve filtru pro Wordperfect a Excel.

Experimentální mód

Pokud patříte k uživatelům, kteří rádi zkouší nově věci, pro vás je určený experimentální mód. Pokud ho v nastavení zapnete, přidají se do vašeho kancelářského balíku vlastnosti, které ještě nejsou stoprocentně odladěny nebo dokonce nějaké kousky chybí. Vývojáři tím ale určitě získají víc testerů, než když si ti musí instalovat celé vývojové vydání balíku.

Prezentační konzole

Pokud často prezentuje z kancelářského balíku, určitě vás potěší novinka v podobě prezentačního panelu. Ten se objeví na displeji vašeho notebooku nebo počítače, zatímco na plátno promítáte samotnou prezentaci. V prezentačním panelu uvidíte aktuální slide, následující slide, aktuální čas, jak dlouho prezentujete, kolik jste už proletěli slidů a ovládací prvky pro práci s prezentací.

root_podpora

Závěr

V článku jsem nemohl uvést všechny novinky, ale snažil jsem se vyzdvihnout ty největší. V obou balících došlo k dalším změnám, které tu nejsou vypsané, a to jak ve vzhledu, tak ve funkčnosti. Kdybych měl oba balíky funkčně porovnat, LibreOffice toho určitě nabízí víc a není divu, že si ho například Ubuntu vzalo velmi rychle jako výchozí kancelářský balík. Možná svým stylem vývoje, kdy je mnohem jednodušší do něj dostat nové vlastnosti, se časem stane dominantním. I tak by ale uživatelé ztrátu vývojářů od Oraclu určitě pocítili.

Podrobnější informace najdete v seznamu novinek OpenOffice.org a LibreOffice 3.3.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.