Hlavní navigace

Kde a jak získat IT práci i v nejisté době

4. 2. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Obvykle se na Rootu příliš těmito tématy nezabýváme, ale není od věci občas udělat výjimku. V poslední době začíná IT trh stagnovat, platy se snižují a situace se celkově zhoršuje. O jaké zaměstnance bude v IT letos největší zájem? Co byste měli umět, abyste se uplatnili na trhu IT práce? Jak zlepšit šance?

V posledních dvou letech všichni manažeři stále dokola skloňují slovo „krize“. Omlouvají tím snižování finančních výdajů, propouštění zaměstnanců a zpoždění nebo zastavení velkých projektů. Ať je krize virtuální nebo reálná, její dopady jsou tu a v posledních měsících se začínají objevovat i v IT.

Přestože dříve platilo, že hlad po lidech z IT je nekonečný, dnes se situace začíná pomalu obracet. Trh práce v oblasti informačních technologií prochází hlubokou recesí. Zažité pravidlo, že IT odborníci se o práci bát nemusí, loni přestalo platit. Opulentní doby přeplácených IT specialistů skončily, píše se v nedávno zveřejněné zprávě o pracovním trhu v oblasti IT, kterou zveřejnila společnost LMC. Ta provozuje pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz.

Firmy jsou stále opatrné

V posledních dvou letech bylo zastaveno velké množství projektů. Firmy měly strach a neinvestovaly do nových a riskantních podniků. Mnoho firem navíc propustilo část svých vývojářů a fungovalo v „úsporném režimu“. Udržovaly se stávající produkty nebo jen dokončovaly ty dříve rozeběhnuté.

Podle velkého průzkumu, který prováděl ComputerWorld se díky uklidnění celosvětové ekonomické situace začíná uvolňovat i IT trh. Staré uspané projekty se opět spouštějí a bude proto zájem o obsazení některých konkrétních pozic.

Přesto není možné říci, že je pracovní IT trh zcela v pořádku a vše je ve starých kolejích. Právě naopak. Díky kritickému období se firmy naučily na lidech šetřit, více si vybírají, mají konkrétnější a přísnější požadavky a platí výrazně méně. To je zapříčiněno především tím, že z oboru odešli staří a zkušení lidé a často se nabírali nováčci s menšími zkušenostmi a také menšími nároky na plat. Letos platy v IT neporostou vůbec, případně jen v jednotkách procent. U některých IT profesí mzdy dokonce podstatně klesly, uvádí zpráva LMC.

Kolik se platí?

Během dvou let tak poklesly platy IT odborníků místy až o desítky procent. Potvrzuje to i zpráva společnosti LMC. Zatímco předloni zkušený specialita na technologii Java mohl snadno dosáhnout na plat okolo 60 tisíc korun, letos se průměrně musí spokojit s platem 44 140 korun, tvrdí Ondřej Mysliveček.

Navíc firmy hledají podstatně méně zaměstnanců než dříve. Předloni jsme měli dvakrát více vypsaných IT pozic než nyní, sehnat kvalifikované odborníky bylo velmi těžké. Nyní je situace opačná, na každou pozici se nám hlásí třikrát více uchazečů a kandidáti dosahují vysokých kvalit, říká Olga Svobodová, personální ředitelka společnosti S&T CZ.

Totéž potvrzují i čísla z portálu Jobs.cz a Práce.cz. V důsledku krize mnohé IT firmy zeštíhlely či pozastavily nábor nových konzultantů. Projevilo se to na počtu pozic v oboru IT vystavených na pracovních portálech Jobs.cz a Práce.cz – došlo k meziročnímu poklesu o 57 procent. Zároveň se zvýšil zájem uchazečů o pozice v IT, a to přibližně o 40 procent, řekl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC.

O jaké pozice je zájem?

Už zmíněný ComputerWorld (CW) vytvořil na základě své analýzy seznam šesti pozic, o které bude letos v IT největší zájem. Přijímat se ale nebude rozhodně masivně. Méně než 20 % firem v průzkumu potvrdilo, že hodlá přijímat nové lidi. Vloni to přitom bylo 26 %. Přibližně 20 % firem proti tomu naopak tvrdí, že budou stavy ještě snižovat.

Protože se ale spouštějí některé nové projekty, bude logicky největší zájem o vývojáře. Nejvíce se pracuje na moderních webových aplikacích, takže podle CW jsou v kurzu technologie jako Java, .NET a open source a portálové aplikace. Důraz se bude také klást na Ruby on Rails či AJAX.

Díky snaze získat co nejvíce nových zákazníků se budou dále rozšiřovat také oddělení technické podpory. Dříve se v těchto oblastech hodně šetřilo, protože z krátkodobého hlediska je možné kvalitu podpory snížit. Nyní se ovšem ukazuje, že bude znovu potřeba ji rozšiřovat.

Firmy se snaží o co nejvyšší efektivitu i na technické úrovni. Klade se proto důraz na homogenní síťová prostředí, virtualizaci a konsolidaci služeb. Zároveň se rozšiřují nové služby jako VoIP telefonie, multimédia, cloud computing a podobně. Zájem bude tedy pravděpodobně o síťaře, kteří budou schopni nové nároky uspokojit.

Noví zaměstnanci se budou hledat také v oblasti project managementu. Lidé schopní uvažovat technicky a byznysově zároveň budou při rozjíždění nových projektů velmi potřební. Takoví lidé jsou schopni připravit dobré plány a získat velké množství nových zákazníků.

Firmy si také začínají konečně uvědomovat rizika spojená s počítačovou bezpečností. Ve vyostřeném konkurenčním prostředí totiž stačí jeden úspěšný útok konkurence k tomu, abyste přišli nejen o své výhody, ale i o dobrou pověst. To vás může v důsledku stát celou firmu. Proto je znát zvýšený zájem o bezpečnostní experty, kteří dokáží situaci zvládnout.

Cení se především všestrannost

Se změnou poptávky ze strany zaměstnavatelů se mění i nároky na zaměstnance. Ideální kandidát dnes musí kromě odborných schopností nabídnout i obchodního ducha a schopnost se zorientovat v oboru klientova podnikání. Implementovaná IT řešení jsou dnes úzce vázaná na obchodní cíle, které musí pomáhat naplňovat. Konzultant proto musí proaktivně nabízet řešení, a nikoli jen čekat, co klient poptá, říká Olga Svobodová.

Také samotné IT profese se mění – IT odborníci se transformují do kombinace IT specialisty a byznys konzultanta. Například systémový specialista se stává spíše IT architektem. Programátor se transformuje do analytika, který umí programovat. Případně musí odborníci zvládat více technologií najednou, takže jsou schopni nabídnout balíček řešení. Firmy očekávají, že za své peníze získají všestranného a velmi užitečného zaměstnance.

CS24_early

Jak zvyšujete svou hodnotu na trhu práce?

Na IT odborníky jsou nyní kladeny mnohem vyšší nároky i z hlediska jejich flexibility. Očekáváme od nich ochotu učit se více věcí najednou a pružně přistupovat k projektům. Kariéra se pak vyvíjí spíše horizontálně, tedy co do šíře schopností a kvalifikace, nikoli stoupáním po manažerském žebříčku, řekla Svobodová. Mnohem větší důraz je kladen také na takzvané soft skills, tedy schopnost efektivně komunikovat, prezentovat, vyjednávat, motivovat a podobně.

Jak se nejlépe uplatnit?

Server Profesia.cz dává uchazečům o práci v IT několik užitečných rad:

  • Jste-li IT specialista nebo student, zvažte absolvování kurzu základů managementu a řízení projektů.
  • Zlepšujte svoje komunikační schopnosti: přihlaste se na kurzy a trénujte v praxi, například dobrovolným přednášením příspěvků na konferencích nebo psaním textů pro čtenáře bez technického vzdělání. Pokud studujete management, zapište si co nejvíce předmětů zaměřených na IT.
  • Buďte flexibilní, nesázejte při svém vzdělání na jednu kartu a jedinou technologii – za pár let se může ukázat jako neperspektivní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.