Hlavní navigace

Kdy IPv6 nasadí UPC, T-Mobile, Telefónica a Seznam?

13. 6. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Minulý týden se v Praze konala konference ke dni IPv6. Kromě přednášek, o jejichž obsahu jsme už na Rootu psali, byla na programu také panelová diskuse velkých poskytovatelů připojení a obsahu. Zaznělo na ní mnoho zajímavého včetně plánovaných termínů spuštění IPv6 ve velkých sítích. Jaká je situace?

V rámci konference den IPv6 se uskutečnila také panelová diskuse s poskytovateli připojení a jedním poskytovatelem obsahu. Diskusi moderoval Ondřej Filip ze sdružení CZ.NIC a diskuse se zúčastnili:

  • Martin Krautwurst, UPC
  • Jakub Votava, Telefónica Czech Republic
  • Martin Doleček, Seznam.cz
  • Pavel Karásek, T-Mobile

Obecný úvod měl opět na starosti Ondřej Filip, který shrnul vývoj IPv6 v Česku za poslední dva roky. V roce 2010 podporovalo šestku jen 1,5 procent domén a v uzlu NIX tvořila asi 0,1 procent toku. Minulý rok došlo u domén ke skoku na 7,9 procent, ale ze stovky nejnavštěvovanějších nepodporovala IPv6 ani jedna. Podporu tedy zapnuly spíše malé nadšenecké projekty a není tedy překvapením, že se šestkové toky přes NIX prakticky nezměnily.

Dnes je situace výrazně jiná, toky v uzlu NIX už překročily jedno procento. Domén podporujících IPv6 je 10,6 procent, ovšem důležité je, že je mezi nimi i mnoho významných služeb. Není tedy divu, že Česko je tahounem v nasazování nového protokolu je v rámci Evropy je dokonce na třetím místě hned za Francií a Slovinskem.

Ondřej Filip také stručně shrnul současné i dlouhodobé problémy IPv6. Problém zůstává pořád stejný – pro koncového uživatele šestka nic nového nepřináší. Poskytovatelé čekají stále na obsah, jejich investice mohou být masivní, navíc musí vyměnit koncová zařízení u uživatelů. Obsah čekal na poskytovatele, ale s dneškem už snad čekat přestal," řekl Filip s odkazem na den IPv6. Otázkou je, co vlastně chtějí samotní uživatelé, kteří o síťové komunikaci nemají žádné hlubší informace. Uživatelé neví, jak se mají k IPv6 postavit.

Seznam.cz: NAT nám brání v lokalizaci uživatele

Seznam.cz už měl IPv6 nasazené delší dobu, ale poskytoval AAAA záznamy jen některým prověřeným sítím. Bylo jich přibližně deset, byli jsme s nimi v kontaktu a sledovali jsme, zda se neobjevují problémy. Od února 2012 byla změněna politika a IPv6 adresy se začaly propagovat všem, kromě několika rozbitých sítí. Od 6. června jsme otevřeli šestku i na titulní straně Seznam.cz a čekáme na odezvu uživatelů. Zatím jsme žádné problémy nezaznamenali. Seznam ke dni IPv6 spustil šestku také třeba na webu Sreality.cz a Spolužáci.cz.

Zazněly i zajímavé výstupy ze sběru dat týkajících se IPv6 konektivity uživatelů. Z nich plyne, že 77 procent uživatelů má jen IPv4 adresu a zbylých 23 procent má k dispozici i IPv6. Zajímavé také je, jaký typ šestkového připojení tito uživatelé mají: 20 procent používá Teredo, 2,5 procenta tuneluje pomocí 6to4. Celkem 3,2 procent ze všech návštěvníků si zjistí z DNS serveru IPv6 adresu a v6 spojení preferuje jen 0,6 procent příchozích. Mnoho poskytovatelů obsahu se bojí, že řada sítí má rozbité nastavení a šestka uživatelům fungovat reálně nebude. Podle zjištění Seznamu má nefunkční spojení asi jen 0,001 procent uživatelů.

Motivací Seznamu je především zlepšení možností geolokace. Pokud bude přibývat NATů, nebudeme schopni uživatele lokalizovat a nabídnout mu cílenou reklamu, vysvětlil Martin Doleček. Seznam tedy doufá, že díky IPv6 časem získá kvalitní geolokační databázi, která zatím neexistuje. Už nyní provádíme párování IPv4 a IPv6 adres uživatelů a sbíráme vlastní data.

T-Mobile: mobilní uživatelé dostanou šestku za dva roky

Pavel Karásek z T-Mobile řekl, že samotná migrace sítí nebude největší problém. Největším problémem nejsou sítě samotné – routery, switche a servery. Větší problém tvoří různé interní aplikace, které musí IPv6 také podporovat – různé řídící systémy, billing sytém, zákaznické rozhraní a podobně.

Samotný přechod na síťové vrstvě by měl proběhnout velmi hladce. Na síti není problém základní podporu IPv6 nasadit v krátkém čase. Horší to bude s dalšími technologiemi a interním software. T-Mobile v současné době připravuje šestkový peering v NIX.CZ, který má v plánu spustit v září.

Uživatelé pevného připojení se pravděpodobně dočkají už v polovině roku 2013, mobilní uživatelé snad v polovině roku 2014. Největším problémem v současné době je, že neexistuje zařízení, které by na mobilní síti umělo dual stack, vysvětlil Karásek. Na WiFi to nebývá problém, výrazně komplikovanější je to na GSM a UMTS. Na řadě přístrojů je možné aktivovat IPv6, ale pak zase nebude fungovat IPv4. T-Mobile ale vidí situaci pozitivně a v plánech má dokonce i teoretické datum, po kterém by mělo být možné vypnout IPv4. Odhad hovoří o roku 2020.

Firma bude ale muset začít situaci nějak řešit výrazně dříve, protože IPv4 adres už také nemá mnoho a zásoby má přibližně na rok. Předpokládáme, že nám současné IPv4 adresy vydrží do roku 2013.

UPC: do konce roku chceme být připraveni

Martin Krautwurst z UPC na začátku řekl, že migrace na šestku je prakticky jedinou možností, jak pokračovat v poskytování internetového připojení. IP adresy docházejí a pokud chceme v tomhle byznysu přežít, musíme přejít na IPv6. Protože adres už je málo, firma s nimi chce začít co nejdříve šetřit. Chceme zajistit, aby stávající klient mohl využívat IPv4, ale aby nový uživatel už nedostával veřejnou IPv4 adresu, vysvětlil Martin Krautwurst. UPC se snaží IPv4 adresami šetřit už teď, převádí hlasové služby za NAT a získává další malé bloky adres. Uvědomuje si ale, že čas tlačí a chce přechod urychlit. Do konce roku chceme být připraveni.

Ve firemních sítích už UPC nový protokol podporuje a podle slov Martina Krautwursta jej reálně využívá asi 20 procent klientů. Zazněly také technické detaily chystaného přechodu. Naše IPv6 implementace bude přidělovat prefixy /64 pro bridge mode modemy a /56 pro router mode modemy. Množství povolených zařízení v koncových sítích ale bude omezeno na druhé síťové vrstvě.

Pro zachování konektivity do IPv4 internetu bude sloužit dual stack využívající pro IPv4 konektivitu CG-NAT (Carrier Grade), tedy velký hraniční NAT běžící u poskytovatele. Uživatel tak dostane privátní adresu IPv4 a zároveň veřejnou IPv6. Později bude firma přidělovat už jen IPv6 adresy a pro překlad do „starého internetu“ bude používat technologie NAT64/DNS64. O těch byla řeč v jiné přednášce na konferenci.

UPC však čeká ještě mnoho různých kroků jako změna provisioning systému či upgrade firmware kabelových modemů. Uživatel bude mít v první fázi pravděpodobně možnost si přes webové rozhraní sám aktivovat či neaktivovat na modemu podporu IPv6. Na přelomu letošního a příštího roku bychom měli mít všechny systémy připraveny na přechod. Zapnutí IPv6 u koncových uživatelů pak plánujeme na průběh příštího roku, potvrdil nakonec Martin Krautwurst.

Telefónica: na pevných linkách bude šestka už za měsíc

Jakub Votava ze společnosti Telefónica také potvrdil, že firma hodlá nasadit paralelně obě sítě. Celosvětově prosazujeme dual stack, takže koncové zařízení dostane obě adresy a bude komunikovat oběma cestami. Přidělování šestkové adresy má řešit hlavně ten problém, že v4 adresy docházejí.

Telefónica také plánuje natovanou čtyřku doplněnou o plnohodnotnou šestku a toto řešení poběží v síti mnoho let. Světy IPv4 a IPv6 budou koexistovat ještě velmi dlouho, řekl Jakub Votava. IPv6 je prý také dnes jediným způsobem, jak může velký poskytovatel přežít. Neřešíme, zda můžeme bez IPv6 fungovat. Tato otázka je dávno zodpovězena. Se současným balíkem IPv4 nevydržíme ani do konce roku.

Jakub Votava také uvedl konkrétní termín spuštění IPv6 pro koncové zákazníky. Informace byla příjemným překvapením. Pro domácí zákazníky bude dual stack k dispozici přibližně za měsíc.

Podstatně horší, jak už jsme slyšeli, je situace v mobilních sítích. Mobilní zařízení jsou skutečně velmi nevyvinutá. Chtěli jsme jít také cestou dual stacku, ale spousta technologií je zatím nepřipravená. Testujeme čistě šestkový přístup, ale zatím je velký problém se zařízeními, potvrdil Votava slova svého kolegy z T-Mobile. Zdá se, že výrobci zařízení na změně pracují, ale zatím jde o největší překážku v nasazení IPv6.

CS24_early

Ledy se pohnuly, zatím jen na pevných připojeních

Zdá se, že se skutečně věci začaly hýbat. Seznam už IPv6 na většině svých webů spustil a kde zatím ne, tam ho to čeká v příštích měsících. T-Mobile a UPC spustí IPv6 na pevném připojení přibližně za rok, Telefónica to stihne už za měsíc. Výrazně horší to bude na mobilních sítích, kde se dočkáme nejdříve za dva roky. I tak se zdá, že IPv6 je skutečně na cestě. Jak řekl český IPv6 guru Pavel Satrapa na své přednášce: Už jsem viděl hodně slibných technologií, ale dokud se o nich mluví jen mezi akademiky, nevěřím v jejich úspěch. U IPv6 to ale už vypadá, že se doopravdy prosadí.

(Foto: Jiří Průša, CZ.NIC)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.