Hlavní navigace

Knižní recenze: Linux - administrace serveru Apache

11. 9. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dobrých knih není nikdy dost. Podíváme se společně na jednu takovou, která se zabývá serverem Apache od A do Z.

Nejprve jsem se knihy docela lekl, protože se svými 536 stranami spadá do mé osobní kategorie: Velká bichle, kterou se mi nechce louskat. Podobné knihy mi totiž často připadají nudné a plné zbytečného textu, ve kterém se samotné informace ztrácejí. Po prvních pár stránkách ale bylo jasné, že tohle je úplně jiný případ.

Autor knihy, Charles Aulds, je totiž nejen Apache guru s rozsáhlými znalostmi, ale je i velmi dobrým spisovatelem, který umí čtenáře zaujmout a pobavit. Každá kapitola knihy je protkána vtipnými a zajímavými poznámkami a autor nešetří ani historkami z počítačového života. Sám za sebe můžu říct, že se taková kniha čte skoro sama. Navíc obsahuje spoustu příkladů, které pomohou k pochopení složitějších funkcí serveru Apache.

Kniha je přehledně členěna do pěti velkých částí, které se dále dělí na menší kapitoly.

První část se jmenuje „Jak to funguje“ a dozvíme se, co to ten Apache vlastně je, něco z historie, jeho srovnání s jinými webservery, a zjistíme, jak funguje samotný protokol HTTP.

Další část má název „Základní nastavení“. Zde čtenář zjistí, jak Apache získat, jak používat jeho moduly a jak se celý server konfiguruje. Zvláštní oddíl je věnován překladu Apache ze zdrojových kódů, jeho výhodám a postupu při jeho provádění. Překlad je popsán krok za krokem velmi detailně tak, že jej zvládne i začátečník.

Kapitola pak volně přejde do třetí s názvem „Další možnosti nastavení“, která se zabývá pokročilejšími volbami při spouštění CGI skriptů, Perlem, ASP, PHP, ovládáním Apache z příkazové řádky a grafickými konfigurátory. Skriptování se autor věnuje obzvlášť detailně a vyzdvihuje jeho sílu při tvorbě dynamického webu. Pozornost je věnována i bezpečnosti, která je v případě skriptů velmi důležitá.

Předposlední, čtvrtá část nese název „Údržba serveru“ a naučíme se v ní něco o protokolování, sledování provozu, bezpečnosti a šifrování pomocí SSL. Tato část je určena administrátorům již běžícího serveru a popisuje správu serveru, aktualizaci a způsoby zajištění jeho bezpečnosti a dat uložených na jeho disku.

Celou knihu pak doplňuje pátá část s názvem „Přílohy“, která obsahuje odkazy, informace o dokumentaci a seznam direktiv Apache.

Přehledné členění knihy má zásadní vliv na její použitelnost. Kniha je univerzální v tom, že ji začátečník může použít jako učebnici, která ho vše naučí krok za krokem, a zkušený guru si z ní udělá manuál, ve kterém díky přehlednosti rychle najde a vyřeší aktuální problém.

Zajímavé je, že ačkoliv se kniha zabývá linuxovou verzí Apache, pochází drtivá většina příkladových obrázků z prohlížeče Internet Explorer. Nevidím to jako špatnou vlastnost, jenom mě to zaujalo a je to taková zvláštní „anomálie“. Každopádně obrázky zvyšují přehlednost a vždy vhodně doplňují právě probírané téma.

UX DAy - tip 2

U knih vydaných autorem z jinak hovořící země hraje velmi důležitou roli překlad. Špatný překlad dokáže celou knihu znehodnotit, a přestože byla původně dobrá, stane se vinou špatnému překladu nepoužitelnou. V tomto případě se však není čeho obávat, překlad je jasný, srozumitelný a neobsahuje žádné chyby technického ani jazykového rázu.

Knihu vydalo nakladatelství Grada, má šitou vazbu (vypadá bytelně a pravděpodobně něco vydrží) a můžete si ji pořídit za 580 Kč u svého knihkupce. Neměla by chybět v knihovně žádného správce serveru Apache.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.