Hlavní navigace

KOffice 1.3 RC1

11. 12. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Recenze nové testovací verze kancelářského balíku KOffice. Dozvíte se zejména, jak je na tom s rychlostí, přítulností a podporou různých formátů.

Proč?

Dlouhou dobu jsem pod linuxem používal jako kancelářský balík OpenOffice.org (OO), nedávno vyšla jeho nová verze 1.1, od které jsme si sliboval zrychlení. Něco málo se zrychlilo, ale na mém starožitném PC 433Mhz s 128MB RAM se počítač stále těžce zadýchával a čekat několik desítek sekund pouze na start kancelářského balíku nehodlám. Poohlédl jsem se tedy po něčem jiném a do oka mi padl KOffice.

O co jde?

Jedná se o kancelářský balík určený pro prostředí KDE, jde ho ale provozovat třeba i v GNOME či ve fluxboxu (tak činím já), sice se musí natáhnout nějaké KDEčkovské knihovny, ale není to nic strašného.

Protože vyšla nedávno testovací verze RC1 (release candidate), rozhodl jsem se vyzkoušet ji. Stáhl jsem si cca 16MB předkompilovaný balíček pro Slackware 9.1 a pak ještě češtinu a nainstaloval. Vše proběhlo bez problémů.

Jak je to tedy s tou rychlostí

Hlavním důvodem, proč jsem stahoval KOffice, byla vidina rychlejšího startu, a ten je naštěstí opravdu daleko lepší než u OO.org. Start, který např. KWord zvládne na mém stroji za 6 vteřin, OO Writeru trvá zhruba 30 vteřin! A to nemluvím o tom, že i následná práce je s KOfficem svižnější a příjemnější: oproti OO využívá knihovny KDE, a tak zapadá do linuxu (těm, co nemají rádi KDE, vzkazuji, že je mi jedno, jaký framework to používá, ať KDE, či GNOME, hlavně, že aplikace nědělá všechny věci od začátku), kdežto OO používá všechno svoje, open dialogy, ikonky, tiskové věci… (zkoušel jsem i Ximian OO, ale to snad bylo ještě pomalejší).

Vlastnosti

KOffice dobře ctí myšlenku Linuxu (unixů): jeden program na jednu věc.

Tabulka č. 514
KWord textový procesor
KSpread tabulkový procesor
KPresenter prezentace
Karbon14 vektorová grafika
Krita grafika, ve vývoji
Kivio diagramy
Kugar reporty
KChart tvorba grafů
KFormula vzorce

KOffice má všechny běžné vlastnosti, jež můžete od kancelářského balíku čekat. Vše integruje tzv. Pracovní plocha Koffice, odtud můžete spouštět jednotlivé programy a jednodušeji spravovat složité dokumenty. Celý KOffice je také velmi dobře počeštěn.

Co mě ale velice mile překvapilo, byla spolupráce programů: Normálně si píšete třeba dokument v KWordu a najednou chcete vložit dokument z KSpread, žádný problém: Vložit – Rámec s objektem – tabulky, najdete požadovaný soubor a máte ho v textovém dokumentu a nejlepší je, že s ním můžete dále pracovat – dvojklik a otevře se vám jakoby vhnízděný KSpread, kde můžete dokument upravit. Funkce je zachována i po uložení dokumentu.

Rozhodně nejpoužívanějšími programy z KOfficu jsou KWord, KSpread a KPresenter. Škála jejich funkcí je vhodně zvolena a určitě bohatě postačí drtivé většině uživatelů – nejedná se tedy o nějaké monstrózní aplikace, z jejichž možností byste využili minimum.

Pěkná věc, která se mi líbí, je, že při startu třeba KSpreadu si můžete vybrat některou z předpřipravených šablon, dobrý je např. kalendář (byť zatím anglicky).

KWord

Jedná se textový editor podobný OO Writeru či MS Wordu. Můžete v něm psát milostné dopisy, otravné slohové práce a plno dalších běžných věcí. KWord umí také kontrolovat pravopis. To vše a další běžné fungce asi nikoho nepřekvapí, co se mi ale líbí, jsou tyto věci: poznámka pod čarou – tak, jak to znáte z LaTeXu, snadné tvoření vzorců a vkládání obrázků – to je pěkné díky dobrým dialogům z KDE, které vám ukazují náhledy.

Práce s KWordem je opravdu rychlá a intuitivní a rozhodně můžu doporučit alespoň ho vyzkoušet.

KSpread

Slušný tabulkový editor, některé pokročilé funkce chybí, ale pro lidi, jako jsem já, to bohatě na vytvoření nejakého toho grafu či ceníku stačí.

KPresenter

Tvořič prezentací, obdoba OO Impress či PowerPointu, moc se mi líbí, jednoduché, efektní, zvlášť bezva je možnost prezentaci exportovat do HTML a pak prohlížet pomocí obyčejného internetového prohlížeče…

Změny oproti 1.2

RC1 znamená, že se nejedná úplně o finální verzi, ta se ale nebude moc lišit, spíše se opraví nalezené chyby. Zde můžete nalézt seznam změn.

Existují všelijaké bugfixy a vylepšení, včetně zlepšených importních filtrů, hlavní je ale podle mě to, že KOffice je nyní opravdu stabilní oproti verzi 1.2 (či dokonce dřívejším), kdy to byla spíše padavá hračka – prostě jen něco, aby mělo KDE svůj office. Dnes tomu již tak není a pracovat se s tím dá bez problémů. Jediné, co mi vadí, jsou pravidelné pády při otevření dokumentu, který KOffice nezvládne (DOC). A tím se dostáváme k další důležité části:

Kompatibilita se standardy a „standardy“

standardy

Důležitou věcí je to, jak KOffice umí číst nejrůznější formáty:

Kword zvládne načíst formáty Lotus AmiPro, Applix Words, Word Perfekt, RTF, TeX, prostý text a samozřejmě MS Word Doc;)
ukládat umí do XML, prostého textu, formátů WordPerfekt, AbiWord (konkurent v GNOME), SGML, Lotus AmiPro, HTML.

KSpread je na tom ještě o něco líp, v načítání i ukládání, ale s většinou formátů jsem se nikdy nesetkal v reálu nesetkal.

Ale žádná aplikace z KOfficu neumí ukládat ve formátu MS Office: tedy doc, xls… to se nicméně dá nahradit použitím např. rtf či html.

„standardy“

Osobně si však myslím, že většinu běžných uživatelů nezajímá, že KSpread umí exportovat dokumenty do XML, pro ně bude důležitější, jak si jejich kanclelářský balík poradí s dokumnety MS Office, které se jako mor šíří všude kolem, proti čemuž se snažíme všemožně bojovat. Ale ať se nám to jakkoli příčí, kompatibilita s těmito tajnými formáty je důležitá. Jak je tedy na tom Koffice? Podle mne zatím otřesně. Možná jsem udělal někde chybu já nebo je to dáno vývojovou verzí, ale většina dokumentů XLS a DOC, co jsem zkoušel, buď nešly otevřít vůbec – a to způsobilo pád aplikace, nebo otevřít šly, ale vypadaly podivně. Jak říkám, nechci hanět vývojovou verzi, počkáme na finální, ale i tak to bude dle mého skromného názoru o dost horší než při použití OO, kde nemívám problémy.

Tento nedostatek, pro mnoho lidí nepřekonatelný, ale KOfficu nijak nezazlívám. Spíše obdivuji programátory, že mají tolik trpělivosti a po večerech studují tyto uzavřené formáty kvůli lidem, kteří nepochopili, že ne každý si může a chce dovolit jejich kancelářský balík.

CS24_early

Závěr

Pokud hledáte free kancelářský balík pro svůj Linux a OO vám připadá těžkopádné a/nebo používáte KDE, rozhodně KOffice vyzkoušejte, urazil již poměrně dlouho cestu a od svých počátků dospěl, hlavně ve stabilitě.

Pokuď jste ale bytostně závislí na otevírání MS Office dokumentů, musíte zůstat u Open(Star)Office.

Byl pro vás článek přínosný?