Hlavní navigace

Komentář: Ubuntu se obloukem vrací ke svaté trojici Debianu

20. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ubuntu se rozhodlo zkrátit dobu podpory ne-LTS verzí na polovinu. Je to jen další krok k připravovaným rolling-updates, který má uživatelům umožnit rychlejší získávání novinek a jízdu na poloviční vlně. Ubuntu se tak vlastně opět vrací k tomu, jak už mnoho let vydává své verze Debian, ze kterého vychází.

Projekt Ubuntu oznámil další změnu, která zasáhne všechny uživatele. Běžné verze už nebudou podporovány osmnáct měsíců, ale jen devět. Rozhodl o tom technický výbor a změna se začne připravovat už s vydáním verze 13.04. Tedy za měsíc.

Na první pohled to může vypadat jako změna k horšímu a většinu uživatelů asi napadne: „To si dělají srandu?!“ Devět měsíců je na aktualizace už opravdu poměrně krátký cyklus, ale je třeba si uvědomit, že jde o daleko větší změnu: v celém přístupu k vydání.

Ubuntu se chystá s podzimní verzí přejít na rolling-updates. Nové balíčky už tedy nebudou připravovány a uvolňovány v pravidelných půlročních cyklech, ale budou se do repozitářů dostávat průběžně. Uživatel tedy bude neustále „na vlně“ a pojede s nejnovějšími verzemi. To pravda zdaleka nevyhovuje všem, domácí uživatelé budou nadšení, správci firemních síti by si rvali vlasy.

Pro ně tu zůstávají klasická vydání: častější s devítiměsíčním udržovacím obdobím a LTS s pětiletou dobou podpory. Vyberte si dle libosti. Chcete vždy nejnovější balíčky, jak to má Gentoo? Zůstaňte u rolling-updates. Chcete mít otestované a poměrně nové balíčky, jako je má Fedora? Poskakujte po běžných verzích. A potřebujete stabilitu, jakou nabízí třeba Red Hat? Pak je tu pro vás LTS.

Zajímavé je, že Ubuntu se tím vlastně velkým obloukem vrací k vydávání, která mnoho let drží Debian. Jde o návrat ke kořenům v pravém slova smyslu, vždyť Ubuntu je tvořeno z 93 % balíčky z Debianu.

CS24_early

Po téměř deseti letech vydávání typu „vezmeme Debian, stabilizujeme ho a vydáme v jiném cyklu“ se tak Ubuntu vrací k prověřenému standardu: unstable, testing, stable. Tato svatá trojice dává uživateli na výběr mezi stále se měnícím systémem, částečně prověřeným prostředím a klasickým vydáním „se zárukou“. Ubuntu se tak jen pokorně vrací ke svým předkům, kteří (jako vždy) věděli, co je pro ně nejlepší.

Kdysi někdo v Debianu navrhoval, aby se kromě svaté trojice přidala ještě verze Debian Desktop. Tedy verze, která bude mít pravidelný cyklus a bude zaměřena na uživatele desktopových počítačů. Celá diskuse skončila slovy: „Ale to už tady přece je. Jmenuje se to Ubuntu.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.