Hlavní navigace

Letecký simulátor GL-117

16. 1. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

A máme tu další letecký simulátor, který je velmi zajimavý svou koncepcí a provedením modelů.

GL-117 je akční letecký simulátor. Z domovských stránek si můžete stáhnout balíčky pro pro GNU/Linux a MSWindows.

K dispozici jsou jak zdrojové kódy, tak i binární balíčky pro Debian, Fedora Core, RedHat a SUSE. Všechny balíky mají pod 3MB, takže ve stahování nic nebrání ani modemistům.

Balíčky obsahují vše potřebné včetně 3D modelů a dokumentace. Stačí tedy nainstalovat, případně přeložit klasickou trojkombinací (./configure, make, make install).

Hra požaduje nainstalované knihovny GL, GLU, GLUT, SDL a SDL_mixer. Pokud se chystáte na překlad, potřebujete samozřejmě také devel verze těchto knihoven (kvůli hlavičkovým souborům).

Konfigurace je uložena v adresáři ~/.gl-117/ . V něm se nacházejí dva soubory: conf a conf.interface.

Při prvním spuštění si je hra vytvoří sama. V těchto souborech lze nastavit řadu důležitých parametrů, jako jsou rozlišení, barevná hloubka, zda má hra běžet přes celou obrazovku a podobně. Navíc je možno změnit ovládací klávesy, případně nastavit joystick nebo myš.

Pokud jste provedli všechny potřebné změny, stačí zadat příkaz

gl-117

a hra se spustí podle nastavení v konfiguračních souborech. Parametrů program moc nezná, můžete nastavit jen úroveň upovídanosti do terminálu.

Na začátku na vás vyskočí menu, které obsahuje několik položek:

Pilots – Zde můžete zakládat nebo mazat piloty. Každý let můžete provádět jen s jedním pilotem.

Missions

 – Zde uvidíte seznam misí. Mise je potřeba plnit postupně, takže musíte splnit první, než je vám dovoleno podstoupit další.

Options – V tomto menu lze ovlivnit některá nastevení ze zmíněných konfiguračních souborů (spíše pro příznivce klikacího nastavení).

K dispozici máte několik různorodých misí. Při úspěchu je vám (respektive pilotovi) započítáno bodové hodnocení podle úspěšnosti. Ohled je brán na počet sestřelených nepřátel, čas potřebný na dokončení mise, poškození vašeho letadla a další proměnné.

Ve hře létáte v letce Eagle (Orel), která se skládá ze čtyř letadel GL-16 Falcon, Crow, GL-22 Hawk a Swallow. Před každou misí jste vyzváni k volbě letadla, které chcete použít. Každé z nich má odlišné letové vlastnosti a může nést různé množství zbraní.

K dispozici jsou kromě palubního kanónu také čtyři druhy střel: FF (naváděná pomocí radaru), IR (naváděná teplem), AGM (naváděná rovněž radarem, ale tentokráte je to střela vzduch-země) a konečně DF (nenaváděné střely s velkou ničivou schopností).

Ovládání je řešeno poměřně standardně:

  • Pomocí joysticku, myši nebo kurzorových kláves (pro simulátor absolutně nevhodných) ovládáte samotný let.
  • Numerické klávesy (1–9) mění tah motoru.
  • Mezerník střílí z kanónu.
  • Enter odpaluje rakety (pomocí m měníte druh).
  • A klasicky F1-F8 mění pohledy.

Pokud použijete myš, ovládá její pohyb přímo pohyb letadla (respektive vychýlení kniplu). Levé myšítko střílí z kanónu a pravé odpaluje rakety.

Nastavení možností joysticku jsou poměrně rozsáhlá a lze je velmi slušně upravovat podle vlastních potřeb.

root_podpora

Graficky je hra velmi zajímavá použitými modely (přímo z 3D Studia) a náhodně generovaným povrchem, který je díky tomu velmi rozmanitý a nikdy se nepohybujete nad stejným terénem. Pochopitelně celý engine běží nad OpenGL. Doporučuji rozběhat hardwarovou akceleraci.

Pokud byste se chtěli podílet na dalším vývoji, autor hledá schopné lidi pro tvorbu modelů, textur, zvuků a hudby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.