Hlavní navigace

Falcon's Eye

5. 12. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Často si píšete o zařazení některé hry z kategorie RPG. Dobrá, splním vaše přání a jedno pěkné erpégéčko vám naservíruju.

NetHack je jednou z nejstarších singleplayer (pro jednoho hráče) RPG (Role Playing Game), která se stále vyvíjí. Falcon's Eye je nadstavbou nad tuto hru a přináší novou grafiku, zvuky i ovládání a zároveň zachovává kvalitní herní engine. Podstatou hry je se svou postavou projít složité podzemí, posbírat poklady a zlikvidovat hordy nepřátel. Ve hře hraje důležitou roli zlepšování postavy, která tak získává nové schopnosti a vylepšuje stávající.

Ale všechno pěkne popořádku. Na stránce projektu je ke stažení jak zdrojový balíček (pro všechny platformy), tak binární verze pro MSWindows. Mnoho distribucí tuto hru obsahuje, takže se podívejte i na své instalační obrazy.

Překlad ale není nijak složitý a po rozbalení stačí naklepat čtyři příkazy (poslední samozřejme jako root, všechno děláme v prvním adresáři zdrojáků):

chmod +x sys/unix.setup.sh
sys/unix/setup.sh
make all
make install

Tím se celá hra nainstaluje a můžeme začít hrát. Pro spuštění stačí v x-terminálu zadat

falconseye

a hra se spustí. Pro svůj běh vyžaduje X Window system (Xka) a několik běžných knihoven (hlavně SDL). Na začátku hry musíte zvolit parametry pro novou postavu. Možností je opravdu hodně. Jsou mezi nimi rasa, povolání, přesvědčení a další. Můžete buď vybírat, nebo ponechat volbu na počítači. Poté už vstoupíte do podzemí.

Hra je primárně ovládána myší, ale k pohybu lze využít numerickou klávesnici, což celkem doporučuji, získáte tak větší kontrolu nad pohybem. Ve spodní části obrazovky je panel s ukazateli, na kterém jsou k vidění (zleva) mapa, parametry postavy a menu. V menu jsou v horním řádku položky: průzkum, mapa, poznámky, nastavení a ve spodním: akce, kouzla, inventář a nápověda. Nahoře se pak objevují hlášky o aktuálním dění. Ty je potřeba sledovat, abyste poznali, že na vás něco zaútočilo, že má vaše postava hlad a podobně.

V inventáři máte na začátku jenom několik drobností a po cestě můžete sbírat další předměty. Jsou mezi nimi kouzelné svitky, knihy, zbraně, brnění, helmice, lektvary, jídlo, voda a další. Neberte si toho ale příliš, protože tím postavu přetížíte a bude se pohybovat pomalu a neobratně.

V cestě bludištěm vám budou stát dveře, pasti, nepřátelé (mnoho druhů), schodiště, jedy a různé magické předměty. Občas narazíte na cizí postavu, se kterou můžete obchodovat. Za nasbírané zlato můžete nakoupit, případně prodat něco z inventáře.

Důležitou roli hraje ve hře bojový systém, který umožňuje postavu vybavit množstvím zbraní, brnění a dalších „hraček“. U každé z nich lze nalézt její popis a vlastnosti, které postavě přidá.

Velmi dobře je zpracován i systém magie, kdy se čtením magických knih učíte nová kouzla, případně je pomocí jednorázových svitků přímo sesíláte. Navíc ve hře existuje řada magických předmětů, které vám při správném použití mohou nabídnout své schopnosti. Mezi ně patří pláště, hole a prsteny.

Graficky je hra velmi povedená, a přestože nejsou pohyby animované, máte během hry z grafiky dobrý pocit. Jak jste si všimli z okolních obrázků, je hra zobrazena v isometrickém pohledu. Ovládání je realizováno pomocí myši a lze si definovat vlastní ovládací klávesy (v nastavení). Levým myšítkem provádíte většinu akcí, pravé vyvolává menu, ve němž je seznam akcí, které můžete s daným objektem provést (seber, polož, použij, zatlač, rozbij, kopni atd.).

CS24_early

Celkově je hra velmi zábavná a velmi rychle vás chytí a nepustí. Je vidět, že se autoři zaměřili nejen na vnější vzhled, ale hlavně na propracování vnitřního systému. Bohužel jsem ke hře neobjevil češtinu, takže pokud nejste zběhlí v angličtině, budete mít potíže. Pokud někde existují soubory s českými hláškami, podělte se o jejich umístění v diskusi.

Vzhůru dolů do dolů!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.