Hlavní navigace

LibreOffice 6.3 je rychlejší a lépe pracuje s MS Office

9. 8. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

LibreOffice 6.3 Autor: LibreOffice
Nová verze kancelářského balíku LibreOffice obsahuje několik novinek, které rozhodně stojí za pozornost každému, kdo pracuje s MS Office. LibreOffice 6.3 je také rychlejší a jeho rozhraní přehlednější.

Obecné novinky

Mezi novinkami najdeme vylepšené úsporné rozhraní pro notebooky či netbooky (Tabbed Compact). To zažilo svoji premiéru v předchozím vydání LibreOffice 6.2. Toto rozhraní je nyní k dispozici ve Writeru, Calcu, Impressu i Drawu. Také autoři připravili další nové rozhraní Contextual Single UI, které lze používat ve Writeru a Drawu. A v neposlední řadě pak také obecně hovoří o rychlejším chodu, ať již při otevírání náročnějších souborů, nebo při exportu. Na platformě Windows je pak konečně k dispozici dobře fungující konzole s lepším reportováním chybových kódů i výstupu, což obecně usnadňuje dávkové operace.

Jinak na této verzi se podílela velká komunita vývojářů, přičemž zhruba dvě třetiny z nich pracují pro nějaký subjekt (nejčastěji Collabora, Red Hat a CIB), zbylá třetina pak jsou jednotliví dobrovolníci. Minimální požadavky pro provoz na platformě Windows je verze 7 SP1, na Applu pak macOS 10.9.

Writer

Funkcionalita zajišťující ve Writeru automatickou opravu dvou počátečních velkých písmen byla rozšířena. Nově řeší i náhodné zapnutí CAPS LOCKu a třeba také obsahuje podporu slovníku pro slova začínající malým písmenem a kapitálky. Pozadí stránky je nově přes celý papír, nikoli jen do nastavených okrajů. Pokud uživatel kopíruje data z tabulkového editoru u nichž je aplikován nějaký filtr, zkopíruje se nyní pouze výsledek filtru, nikoli celá oblast. Aktualizace indexu či obsahu dokumentu už nově nemaže historii úprav.

Pro textová pole a buňky v tabulkách je k dispozici zarovnání zdola nahoru, zleva doprava, tak jako v MS Wordu. Z docx lze nově také importovat skupiny drawingML tvarů. Uživatel si dále může aktivovat podporu ovládání formulářů z Wordu (nechybí ale i klasické Open/LibreOfficovské rozhraní). Export do archivního formátu PDF/A nově podporuje i verzi PDF/A-2 (ta umí třeba zapouzdřit fonty typu OpenType, podporu průhlednosti či JPEG 2000 a elektronické podpisy dle specifikace PDF Advanced Electronic Signatures).

Writer je také nyní rychlejší, o to víc, čím více obsahuje dokument různých záložek, tabulek či zapouzdřených písem.

Calc

Tabulkový procesor Calc dostal nové viditelnější zvýraznění jednotlivých listů. Ikona pro sumu se změnila na rozbalovací menu nabízející více těch nejčastějších funkcí (průměr, min/max, …), jsou zde vylepšení v dialozích týkajících se statistik, nově přibyla fourierova analýza (diskrétní fourierova transformace).

CS24_early

Opět platí, že Calc běhá rychleji než předchozí verze, a to jak při načítání souborů typu xlsx či ODS, tak při ukládání a práci s velkými objemy dat.

Impress

Při tvorbě prezentací lze v Impressu přesouvat pořadí více animací současně. Pro mnohé však nejviditelnější novinkou budou vylepšení podpory importu prvků SmartArt v souborech pptx (MS Powerpoint). Tam, kde dosud nebylo nic, nyní Impress importuje korektně vypadající prvky SmartArt.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.