Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (7. 8. 2019)

7. 8. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na editor vektorové grafiky, prohlédneme si pár komiksů, řekneme si o editoru fontů a vyzkoušíme si systém pro projektový management.

Ommpfritt

Aplikace na modelování vektorů, která přináší funkce 3D modelování do světa 2D vektorové grafiky. Koncept ovládání se nachází někde mezi CAD programem a grafickým editorem. Své využití najde při tvorbě a úpravě animací, diagramů, ikon nebo technických nákresů.

github.com/pasbi/ommpfritt, 0.1.2

Pynocchio

Prohlížeč obrázků specializovaný na čtení komixů s minimalistickým a jednoduchým rozhraním napsaným v Qt5. Podporuje obrázkové formáty WEBP, JPG, JPEG, PNG, GIF, BMP, PBM, PGM, PPM, XBM, XPM a komixové formáty .ZIP, .RAR, .TAR, .CBT, .CBR, .CBZ. Kromě obvyklých funkcí obrázkové prohlížeče disponuje i funkcí prohlížení dvou stránek naráz nebo speciálním módem pro čtení manga.

github.com/mstuttgart/pynocchio, 3.0.0

FontForge

Otevřený vektorový editor fontů. Díky němu můžete vytvářet, editovat nebo konvertovat fonty ve formátech OpenType, TrueType, UFO, CID-keyed a spoustě dalších. Nabízí nástroje na jednoduchou změnu výšky, šířky, sklonu nebo tloušťky. Kromě latinky je možné vytvářet a upravovat i exotičtější písma, jako jsou třeba arabské nebo čínské.

fontforge.github.io, 20190801

Trac

Systém pro projektový management a sledování nahlášených chyb s webovým uživatelským rozhraním. Kromě těchto funkcí nabízí i integrovaný systém pro kontrolu verzí, práci s tickety nebo wiki. 

root_podpora

trac.edgewall.org, 1.2.4

Blbinka

Připadáte si občas zbyteční. Nemusíte, jsou i horší případy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.