Hlavní navigace

Linux má jen deset dobrých aplikací, říká zakladatel Gnome

3. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Linux není příliš úspěšný v nasazování na desktopu a používá jej asi jen jedno procento uživatelů PC. Podle Miguela de Icaza je to způsobeno hlavně tím, že vývojáři nemají dobré podmínky k vývoji a stále se jim pod rukama mění API. Navíc se vše prohlubuje kvůli nekompatibilitě jednotlivých distribucí.

Linuxu se na desktopu dlouhodobě nedaří a drží se okolo jednoho procenta, přestože zastoupení pomalu roste. Česko je podle světového žebříčku na dvanáctém místě, přičemž u nás zastoupení dosahuje jen 1,7 %. Žebříček dvaceti zemí přitom obsahuje většinou rozvojové a totalitní země.

Názory na viníka tohoto stavu se mezi uživateli různí, jedni viní Microsoft a jeho monopol, jiní státní úředníky preferující komerční řešení, další nadávají na roztříštěnost celého linuxového prostředí a chybějící jednotný tón. Svůj názor teď přidal i Miguel de Icaza, jeden ze zakladatelů projektů Gnome a Mono. Ten je znám svou otevřeností, až prostořekostí, a jako obvykle byl velmi kritický.

Miguel de Icaza (autor: J. D. Davidson, licence CC-by)

Miguela de Icaza zpovídal Tim Anderson, který se s ním setkal na konferenci Windows 8 Build. Položil mu několik otázek, týkajících se rozšíření Linuxu na desktopu. Podle Miguela může za problémy především to, že nikdy nebyl vyřešen problém s aplikacemi.

Když spočítáte dobré linuxové aplikace, dojdete zhruba k číslu deset, říká de Icaza. Když se budete hodně snažit, napočítáte jich možná i dvacet. Pro vývojáře prý není žádný med nové aplikace vytvářet. Nasíráme vývojáře na každém kroku tím, že jim pořád měníme API, postěžoval si de Icaza.

Velkým problémem je také nekompatibilita jednotlivých distribucí, čímž Miguel de Icaza naráží na často zmiňovaný problém roztříštěnosti linuxového prostředí: V případě linuxového desktopu jsou vlastnosti open-source prostředí spíše na škodu. Kvůli nim velmi často věci rozbíjíme. A není to jen nekompatibilitou mezi Red Hatem, Ubuntu a Suse, ale také uvnitř samotných distribucí, vysvětluje de Icaza. Ubuntu z tohoto týdne je nekompatibilní s tím, které vyšlo před devíti měsíci. K tomu všemu existují různé edice, KDE edice, Gnome edice, které jen přidávají další verze systémů.

Blíží se Windows 8 a s nimi i zcela nové prostředí Metro, které se přiblíží mobilním aplikacím. Zároveň nebude jen pro platformu Intel, ale poprvé bude k dispozici i pro ARM. Podle Miguela de Icaza žádná open-source implementace Metra nevznikne. Nemyslím, že něco podobného vznikne. Linux zažil na desktopu těžké časy a desktop už stejně pomalu přestává být tím hlavním, vysvětlil de Icaza.

Prostředí Metro z Windows 8

Podle slov předního linuxového vývojáře se Microsoft chystá s novým prostředím napravit předchozí chyby. Pokud chcete programovat pro půl miliardy počítačů, musíte přejít na prostředí Metro. Nedostanete už kompletní API, ale budete uzavřeni v sandboxu. Což je dobře, protože to konečně odstraní bezpečnostní problémy Windows.

CS24_early

Podle de Icaza je nutné, aby Microsoft napravil všechen nepořádek, který dříve vytvořil. Je potřeba, aby to dali do pořádku. Všechen ten malware, spyware a to, že každý uživatel je zároveň administrátorem a musí každou chvíli přeinstalovávat svůj systém, vysvětlil Miguel de Icaza.

Na závěr minirozhovoru Miguel de Icaza připustil, že se mu nový koncept Windows 8 líbí: Musím říct, že se mi vlastně Windows 8 líbí. Nejsem uživatelem Windows, ale asi to bude poprvé, kdy je budu na svém počítači používat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.