Hlavní navigace

Linux na CESu: Steam Machines, Intel Edison a webOS v televizích

17. 1. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Veletrh CES vždy přinese zajímavé novinky a opět trochu poodhalí, jak bude vypadat budoucnost. A nemusíme snad připomínat, že uvnitř srdcem řady technologických novinek je Linux. V tomto článku si představíme ty nejzajímavější linuxové kousky: herní konzole, televize a jeden miniaturní počítač.

Valve: konzole se SteamOS

Herní firma Valve v Las Vegas ukázala několik konzolí se systémem SteamOS, každou přitom od jiného výrobce. Momentálně je „venku“ pouze prototyp od samotného Valve, u kterého však není jisté, zda se někdy dostane do prodeje. Valve totiž podobně jako Google nechce prodávat hardware, ale svoji platformu. A jak se ukázalo, určitě bude z čeho vybírat.

Na vlastních Steam Machines pracuje již čtrnáct výrobců, jedná se však spíš o menší firmy. Jménem zaujmou snad pouze Gigabyte či Zotac. Pravověrní hráči možná znají ještě Alienware, dceřinou společnost Dellu, která se zaměřuje vyloženě na herní počítače, především notebooky, a mezi hráči má renomé.

Steam Machine v podání Alienware. Podle USB portů můžete poznat, že půjde o poměrně malé zařízení.

Steam Machine v podání Alienware. Podle USB portů můžete poznat, že půjde o poměrně malé zařízení.

Na první pohled byste možná ani nepoznali, že jednotlivá zařízení mají něco společného. K vidění byly jak miniaturní konzole o velikosti 3,5 palcového disku, tak i počítače klasického „krabicového“ vzezření. Bohužel se nenašel žádný kousek, který by vyloženě dokázal zaujmout. Kvalita není to samé co kvantita a vedle konzolí od Microsoftu či Sony to Steam Machines budou mít těžké.

Navíc to nebude žádná láce. Ano, některá zařízení budou začínat na pěti stech dolarech, nicméně většina bude cenově trochu jinde. Bolt II od Digital Storm byl oceněn na 2584 dolarů, Falcon Northwest zase plánuje vyrábět různé konfigurace v ceně až do šesti tisíc dolarů. Uvedení na trh je plánováno na rok 2014, bližší datum zatím nebylo upřesněno.

Konzole od Falcon Northwest není zrovna decentní. A nebude ani levná, nejvyšší konfigurace se bude prodávat až za šest tisíc dolarů.

Konzole od Falcon Northwest není zrovna decentní. A nebude ani levná, nejvyšší konfigurace se bude prodávat až za šest tisíc dolarů.

Některá zařízení nabídnou i systém Windows v dual-bootu se SteamOS, což asi nebylo úplně v plánu. Valve by se tak brzké vypuštění konzolí mohlo vymstít, protože SteamOS ještě není v ideálním stavu a hráči by tak snadno a rychle mohli utéct na Windows. A právě z vlivu Microsoftu se Valve celým projektem snaží vymanit.

LG: vzkříšený webOS zaujal

Korejské LG na veletrhu představilo renovovaný systém webOS, který se kdysi objevil na hrstce zařízení Hewlett-Packard. Kupodivu ho ale nechce nasazovat na smartphony či tablety, ale na televize. Těžko říct, kolik toho z původního webOSu zbylo, ale základy asi zůstaly podobné. Systém totiž stále staví na webových technologiích.

Rozhraní je zbrusu nové a originální. Jedna lišta vespod obrazovky umožňuje přístup k aplikacím, které jsou zobrazovány ve formě jakýchsi karet. WebOS je operační systém, takže tu samozřejmě půjde o aplikace, ale cílem LG není určitě vytvořit druhý Android. Uživatel podle nich nepotřebuje hrát Angry Birds.

Vcelku bude stačit, když bude k dispozici co nejvíce aplikací různých streamovacích služeb. V této oblasti je LG silné a už nasmlouvalo řadu lukrativních knihoven videa i audia. K dispozici bude například YouTube, Netflix, Hulu, Amazon či Pandora, což už je velmi solidní základ.

Dosud nebylo upřesněno, do kterých zemí se televize s webOS podívají. Vzhledem k tomu, že už letos by měl mít systém 70% zastoupení a LG u nás aktivně působí, lze očekávat, že ano. Problém vězí v obsahu, v současné době si u nás pustíte leda tak YouTube, takže chytrá televize ve skutečnosti nebude až tak chytrá.

Jelikož LG vyrábí i velké množství smartphonů a tabletů, nabízí se otázka, zda webOS nepřivede i sem. Pro mobily by možná nové rozhraní nebylo úplně ideální, ale na tabletech se stejným poměrem stran by se uchytit mohlo. V plánu to ovšem není. Trh mobilních zařízení je nasycen, LG má stabilní pozici ve světě Androidu a vlídný vztah s Googlem. Netřeba se pokoušet o víc.

Intel Edison: počítač o velikosti SD karty

Překvapení si pro nás připravil také Intel, když uvedl miniaturní počítač Edison. Tak miniaturní, že je proti němu takové Raspberry Pi obr. Intel Edison má velikost a formát klasické SD karty. Tento počítač by měl najít uplatnění zejména v oblasti tzv. „internetu věcí“, která má v následujících letech zažít velký rozmach. Trochu nejasné označení má ilustrovat situaci, kdy výpočetní jednotky budou v celé řadě předmětů denní potřeby a budou odesílat, případně rovnou analyzovat různá data.

Edison je postaven na architektuře x86 a obsahuje dvoujádrový procesor Quark o taktu 400 MHz, jak jinak než od Intelu. Nechybí samozřejmě ani operační paměť (Mobile DDR), flashové úložiště a bezdrátová konektivita zastoupená WiFi a Bluetooth 4.0 s úsporným módem „Bluetooth Smart“. U zařízení tohoto ražení je také velmi důležitá spotřeba energie. Vzhledem k parametrům by se měla vejít do nějakých 2 wattů.

CS24_early

Pohlížet na Edisona pouze z hlediska samotného zařízení by bylo chybné, Intelu jde především o vybudování celé platformy pro co nejširší možné použití. K dispozici bude obchod s aplikacemi, kam budou moci vývojáři umisťovat své výtvory. První vlaštovkou má být spolupráce s firmou Wolfram Research, která na novou platformu přinese matematický program Mathematica a Wolfram Language, programovací jazyk nové generace. To vše již cca za půl roku.

Intel nezveřejnil cenu ani informaci, zda bude Edison běžně dostupný v obchodech. Cena se ovšem určitě nepřehoupne přes několik málo desítek dolarů, resp. tisíc korun. Že v zařízení poběží Linux, snad nemusím připomínat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.