Hlavní navigace

Linuxová kancelář a prezentace dat z počítače

9. 11. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dnešní díl našeho začátečnického seriálu nebude primárně zaměřen na uživatele z řad domácích uživatelů. Počtou si spíše studenti, případně lidé, kteří mají na starosti nějakou specifickou oblast obchodu, až se mi chce říci manažeři. Řeč bude o prezentování např. výsledků z počítače před nějakým publikem.

Prezentací totiž rozumíme proces, kdy prezentujete nějaký obsah (čísla, grafy, text) nějakému publiku, obvykle z počítače. V dobách ještě nepříliš vzdálených se k danému účelu využíval tzv. zpětný projektor (ze školy si možná vzpomenete na Meotar). Princip byl jednoduchý – na skleněnou desku se pokládaly průhledné fólie, na které se psalo fixem. Pod sklem bylo silné světlo a pomocí soustavy zrcadel byl obraz přenášen na stěnu. Bylo to velmi jednoduché zařízení, které světlo světa spatřilo už na konci druhé světové války. V devadesátých letech bylo navíc ještě běžné, že se daly koupit tzv. slidy (neboli fólie pro potisk), které šly pomocí laserových či inkoustových tiskáren potisknout a promítat.

S příchodem moderních technologií se počátkem devadesátých let začaly objevovat datové projektory (i když princip je znám již z let sedmdesátých), které umožňovaly přenášet obraz přímo z počítače (pomocí jeho VGA výstupu) do tohoto zařízení, které je opět promítlo na zeď. V porovnání s dneškem však byla cena těchto zařízení více než desetinásobná. Dnes se už fólie skoro nepoužívají, na datové projektory narazíte prakticky všude.

Hardware tedy máme, což takhle software? Proč nemít program, ve kterém si můžete prezentaci snadno sestavit v počítači, naplnit ji daty a pak jí zobrazovat dle vašeho uvážení? Takové programy samozřejmě existují, nazývejme je prezentačními programy. Jejich historie sahá do počátku osmdesátých let, kdy vznikl první program pojmenovaný VCN/Execu Vision, který byl prvním prezentačním programem pro osobní počítače.

V dnešní době najdete v prezentačním programu především šablony, které obsahují již předpřipravené obrazovky, do kterých vyplníte text či vložíte svůj další obsah (třeba grafy nebo tabulky). Vše je pěkně sladěno do jednotného vzhledu. Pokud nechcete využít již hotové šablony, můžete si samozřejmě vytvořit své a třeba ze sady obrázků, které jsou s programem dodávány. Vše můžete navíc obohatit o animace či vkládané fotografie, videa nebo hudbu. Blíží se Vánoce a jednou z nejčastěji používaných forem šíření zábavných vánočních přání bývají i prezentace. Patrně vám jich ve vaší e-mailové schránce několik skončí i letos.

Když se dnes řekne prezentační program, obvykle uslyšíte asi jediné jméno – Microsoft PowerPoint. Tím, že se prezentační programy používají převážně v komerční sféře (znáte lepší nástroj pro prezentaci výsledků, cílů či průzkumů?) a zároveň je tento microsoftí balík opravdu dominantní, je to logické. Existuje však i několik alternativ. V Linuxu se patrně setkáte s programy OpenOffice.org Impress, KPresenter a MagicPoint, uživatelé Maců si patrně vybaví Keynote.

Začnu programem MagicPoint, který se od zbylých programů docela dost odlišuje. Slouží k tvorbě prezentací, ovšem k tvorbě využívá značkovací jazyk. Znamená to, že prezentaci můžete vytvářet jako textový soubor a postupně do něj vkládáte značky např. pro titulky, zarovnání písma na stránce atd. Vytvoříte v něm jednoduchou i složitější prezentaci, k její tvorbě si však musíte něco nastudovat a pro začátečníky není daný program tak intuitivní. Své příznivce si určitě najde, v řadách začátečníků jich asi moc není.

Asi nejblíže Microsoft PowerPointu je program z balíku OpenOffice.org nazvaný OpenOffice.org Impress. Ten podobně jako konkurent přichází s konceptem stránkového pohledu (dle zásad WYSIWYG), kdy můžete pomocí myši umisťovat na stránku jednotlivé objekty (tabulky, textové rámce, grafy, obrázky atd.) a případně vše jednoduše a přehledně upravovat. K dispozici jsou šablony, které definují rozvržení objektů na stránce. Navíc můžete do stránek vkládat např. fotografie a ořezávat jejich velikost. Na výběr je také velké množství efektů, které dokáží vaši prezentaci zatraktivnit. Zároveň byste však měli dodržet nepsané pravidlo, že s efekty by se mělo šetřit. Pod pojmem animace rozumíme např. postupné zobrazení textu po odstavcích. „létající“ text nebo různé formy stmívání či zatmívání při zobrazení objektu. Navíc můžete přidávat i tzv. přechodové efekty mezi jednotlivými snímky prezentace.

OpenOffice.org Impress nabízí nejenom možnost prezentace vytvářet a upravovat, podstatnou součástí je samozřejmě i možnost prezentace „promítat“ na datový projektor. Navíc teď v nové verzi můžete použít i více monitorů. Na prvním běží vlastní prezentace a na druhém můžete mít své poznámky. V rámci tvorby prezentace totiž můžete k jednotlivým obrazovkám připsat i poznámky. Jinak lze ale konstatovat, že funkčnost Microsoft PowerPointu je nějakou dobu v podstatě neměnná a ostatní balíky ještě občas nějakou funkci postrádají. Není to ovšem nic zásadního a ovládání mají skoro totožné.

CS24_early

Posledním produktem je KPresent, který je částí KOffice. Jeho sada funkcí je také velmi podobná všem ostatním a v podstatě je jedno, jaký program budete používat. Jiná situace nastává, pokud se podíváme na vstupní a výstupní formáty, které balíky podporují. Microsoft PowerPoint v podstatě konkurenci nepodporuje (po instalaci dodatečného balíčku umí více). Formát používaný OpenOffice.org Impressem je standardizován a umějí jej používat jak OpenOffice.org Impress tak KPresent. Navíc v OpenOffice.org můžete používat s formátem PDF a navíc i s flash animacemi. Ne všechny efekty a animace jsou při ukládání podporovány. KPresent oproti tomu podporuje formát programu MagicPoint.

Naučit se pracovat s prezentačním programem je vcelku jednoduché a určitě se vyplatí do něj svůj čas investovat – vrátí se vám v podobě šikovné pomůcky, která vám ve firmě může hodně pomoci a ulehčit vám váš život. Při přesvědčování vašeho šéfa či klienta totiž budete působit dojmem, že máte přesně v hlavě srovnáno, co chcete představit a volíte k tomu správné prostředky. A ve školství se dané programy také určitě hodí, vaši studenti či žáci to mohou ocenit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.