Hlavní navigace

LLGP: Linux Live Game Project

16. 8. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mnoho uživatelů už dlouho volá po live distribuci, která by byla zaměřená jen a pouze na hraní her. Její vlastník by tak měl své oblíbené linuxové hry stále v kapse. Možná ani netušíte, že podobný projekt už existuje. Společně se tedy podíváme, co nabízí.

Live CD na hraní

Pokud sledujete naši páteční rubriku o hrách, asi jste si všimli, že her je v Linuxu velmi mnoho a určitě je z čeho vybírat. Už jsme jich za těch několik let popsali téměř 180. Nejsou to sice obvyklé nové pecky, ale kdo si chce zahrát, ten si zahraje.

Herní live distribuce má řadu výhod. Nemusíte se mořit s některými tituly, které mají opravdu netriviální instalaci, můžete mít své hry stále při sobě a také můžete svým kamarádům ukazovat, jak vypadají linuxové hry na jejich počítači s MS Windows.

LLGP

Existuje mnoho důvodů, proč mít na live CD hromádku svých oblíbených her. Může vám k tomu dopomoci Linux Live Game Project. Ten vytváří live CD, jehož základem je klasický Knoppix. Modifikuje jej ale tak, že z něj odebírá veškerý „nepodstatný” software a přidává řadu zajímavých her.

Jak vypadá

Z technického hlediska se jedná o běžné live CD, jehož obraz stačí stáhnout, vypálit na placku a nabootovat z něj. Pěhem bootování proběhne automatická detekce hardware, která je na vysoké úrovni. LLGP nabízí silně upravené startovací skripty z Knoppixu, které ještě řádně vylepšuje.

Pak nastartuje X server s KDE desktopem. Autor se snaží, aby byl boot co nejrychlejší. Zdá se, že se mu jeho záměr daří a skutečně nebudete čekat nijak zvlášť dlouho. V dalších verzích se prý vše ještě zrychlí.

V menu KDE je vše připraveno k použití. Máte k dispozici kompletní nabídku her, ale také dalších programů. Nemusíte se bát, že je LLGP nějak extrémně okleštěný o všechny utilitky a prográmky. Obsahuje mnoho běžných utilit, ale i balíky jako Firefox a další. Zapomeňte ale na OpenOffice.org a další velké balíky, které by jen zabíraly místo tomu nejdůležitějšímu – hrám.

Na stránkách projektu je k dispozici kompletní seznam programů. Je jich tam překvapivě hodně.

Hry, hry a hry

Nás budou asi nejvíc zajímat herní balíčky. Těch je na CD samozřejmě požehnaně a jejich kompletní seznam najdete opět na stránkách projektu. Jsou rozděleny do jedenácti kategorií:

  1. Arkády
  2. Adventury
  3. GGZ
  4. Deskové hry
  5. Karetní hry
  6. Pro děti
  7. Logické
  8. Sportovní
  9. Strategie
  10. Taktika
  11. Tetris a podobné

Konkrétně tu najdete pecky jako Scorched3D, Torcs, Abuse, Wesnoth, BZFlag, Neverball, Enigma, GL-117, Chromium, TuxRacer a další. Celkově jich tu najdete více než sto kusů!

LLGP 2

Jejich spouštění je triviální, nemusíte nic řešit, nastavovat ani instalovat, stačí pouze namířit na menu a vybrat si, co budete hrát. Hardwarová náročnost je velmi proměnlivá, některé hry si zahrajete vlastně kdekoliv, na jiné budete potřebovat slušnější počítač. Pokud ale máte trochu novější hardware, nebudete mít problém.

Ovladače grafiky

Většina zmiňovaných her vyžaduje pro svůj běh 3D akceleraci. Bez ní byste si dost dobře nezahráli. Proto pravděpodobně očekáváte, že LLGP bude ovladače obsahovat. Nepletete se a pokud máte kartu s čipsetem nVidia, bude akcelerace k dispozici. Bohužel jsem nezjistil, jak je to s kartami ATI, ale pravděpodobně jej LLGP vůbec nepodporuje.

Netuším, jak je to s distribucí těchto binárních ovladačů a zda je jejich zařazení do distribuce licenčně v pořádku, ale bez nich by byla LLGP naprosto k ničemu, takže to můžeme jen ocenit.

Co nás čeká

V budoucnu bychom se měli dočkat několika novinek. Měla fungovat instalace distribuce na disk, která je v současnosti rozbitá, protože LLGP obsahuje proti Knoppixu mnoho změn.

Autor také chystá nový mód, ve kterém nebudou startovat zbytečná KDE, ale jen malý program pro zavádění jednotlivých her. KDE v tomto případě jen zabírají systémové zdroje samotným hrám, během jejichž běhu jsou ale naprosto zbytečná. Možnost přepnout do KDE bude ale stále k dispozici.

CS24_early

Závěrem

Účelem LLGP je nabídnout live CD, které by jednoduše zpřístupnilo velké množství her každému zájemci. Zdá se, že se mu to daří. Přestože má do finální verze ještě hodně daleko, už teď plní hlavní cíl.

Bohužel vývoj není tak rychlý jak by mohl být a autor už delší dobu slibuje novou verzi, která zatím nepřichází. Možná je to výzva pro šikovné čtenáře, kteří by se chtěli zapojit do zajímavého projektu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.