Hlavní navigace

Malá příručka pro hraní na Linuxu

30. 8. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Rozběhat na Linuxu pořádné hry kdysi nebylo zrovna snadné. Doba ale pokročila a s trochou snahy si na Linuxu zahrajete her hromadu. Od nejnovějších kousků pro Linux, přes ty pro Windows až po staré (ale skvělé!) vykopávky. Tento text berte jako stručný úvod pro hraní na Linuxu, který vás nasměruje dál.

Nativní hry pro Linux

Úplně nejlepší je, když vývojáři hry vydají nativní verzi pro Linux. To je potom hraní většinou procházka růžovým sadem. Hry to mohou být svobodné (k dispozici jsou zdrojové kódy) nebo uzavřené (proprietární). Svobodných titulů je méně a obvykle nejsou tak kvalitní nebo minimálně neoslní vizuální stránkou (čest výjimkám). Jejich výhodou je, že se často nacházejí v repozitářích linuxových distribucí a jsou zdarma.

OpenTTD - jedna z oblíbených svobodných her
Autor: OpenTTD Team

OpenTTD – jedna z oblíbených svobodných her

Uzavřených her je naproti tomu celá řada a točí se kolem nich velké peníze. Proto se mohou pochlubit kvalitním zpracováním a často také vysokou cenovkou. Takových titulů pro Linux bývávalo velmi poskrovnu, změnit to ale přišel Steam.

Herní platforma Steam

Jedná se o obchod s digitálními kopiemi her od společnosti Valve. Nazývat Steam pouze obchodem by se však dalo považovat za urážku. Nabízí totiž řadu přidružených služeb, které po koupi hry máte zdarma. Je to trochu sociální síť (máte svoji profilovou stránku, můžete chatovat s přáteli, sdružovat se v komunitách), trochu úložiště (uložené hry se zálohují na servery Steamu), trochu informační centrum (každá hra má svou stránku s novinkami) a mnoho dalšího.

Úvodní obrazovka linuxového klienta digitální distribuce Steam.
Autor: Jakub Zelenka

Úvodní obrazovka linuxového klienta Steamu

Steam oficiálně podporuje pouze distribuci Ubuntu, ale podle zkušeností uživatelů bez problémů funguje i v téměř všech ostatních distribucích. Podobně je to se samotnými hrami. Jediné, na čem víceméně záleží, je, zda máte kompatibilní grafickou kartu a ovladače.

Měli bychom upozornit, že Steam je ve své podstatě služba, což všem nemusí připadat košer. Hry jsou pevně svázány s vaším účtem a nemůžete je prodat nebo půjčit kamarádovi. Podmínky služby dokonce zakazují i prodej celého účtu. Steam podporuje i hraní bez připojení k internetu, které ale občas dělá problémy. A pochopitelně je stále třeba se jednou za čas objevit online. Zkrátka hry ze Steamu nelze „vytáhnout“ ven.

Špičková multiplayerovka Team Fortress 2 je na Steamu zdarma

Na podobném principu je postaveno ještě několik dalších služeb, například Desura, která se ve všech ohledech dá označit za takový „malý Steam“ – zaměřuje se hlavně na nezávislé hry. Výhodou takových služeb obvykle bývá fakt, že nevlastníte kopie pro konkrétní platformy. Pokud si zde dnes koupíte hru pouze pro Windows a za půl roku vyjde verze pro Linux, budou vám přístupné obě.

Samostatné digitální kopie

Linuxáci často mají problém s tím, že hry na Steamu tak úplně nejsou jejich a nemohou s nimi nakládat podle sebe. Řešením je koupit hru někde mimo velkou platformu. Na krabicovky linuxových her narazíte málokdy, ale koupit digitální kopie samostatně na stránkách hry většinou nebývá problém. Potom můžete mít data hry neustále u sebe a hrát, i kdyby přišla Apokalypsa.

Nákup her přímo přes web vývojáře, respektive vydavatele, je kolikrát výhodnější než nákup přes velkou platformu. Ceny nezřídka kdy bývají nižší a běžnou součástí „balení“ kromě binárek bývají také klíče, kterými hru aktivujete na Steamu a potom můžete požívat všech jeho výhod. Dvě mouchy jednou ranou.

Hry pro Windows

Je super, že se na Linux dostávají další a další hry. Ale co si budeme povídat – herní platformou číslo jedna je – a ještě dlouho bude – operační systém Microsoft Windows. Naštěstí existuje řešení, jak pod Linuxem rozběhat hry pro Windows – jmenuje se Wine. Ve stručnosti se jedná o aplikační rozhraní a jeho efektivita se liší u konkrétních her či jiného softwaru. Dost záleží na tom, zda hra používá vlastní knihovny apod.

World of Warcraft na Linuxu. Poznáte rozdíl?
Autor: Branden

World of Warcraft na Linuxu. Poznáte rozdíl?

Některé si pod Wine ani neškrtnou, jiné běží naprosto bez problémů, někdy dokonce s více FPS než na Windows. Abyste nemuseli každou hru sami zdlouhavě instalovat a potom být třeba zklamáni z výsledku, je tu vynikající pomocník Wine AppDB. Tato databáze obsahuje informace o tom, jak dobře daný program běží pod danou verzí Wine, distribuce atd. Případně také informace o tom, jak řešit konkrétní problémy.

Pro zjednodušení je užíváno toto hodnocení her:

  • platinová – Běží výborně v základní instalaci Wine.
  • zlatá – Běží bez problémů, ale je třeba udělat úpravy pro konkrétní hru.
  • stříbrná – Vyskytují se menší problémy, které ale zásadně neovlivňují hratelnost.
  • bronzová – Hra běží, ale s většími problémy.
  • odpad – Buď neběží vůbec nebo běží tak, že je v podstatě nehratelná.

Vývojáři pilně pracují a Wine je stále schopnější. S každou novou verzí se obvykle pár her přesune do vyšší kategorie hodnocení. Pro představu, platinové hodnocení v době vydání článku mají například tyto známé kousky: World of Warcraft, Guild Wars, Diablo III, The Sims 3 nebo Dead Space 3.

Najde se i něco pro příležitostné hráče - The Sims 3
Autor: Scott Weldon

Najde se i něco pro příležitostné hráče – The Sims 3

Prostřednictvím AppDB můžete také hlasovat pro hry, jejichž podporu byste ve Wine rádi viděli. Wine najdete v repozitářích snad všech linuxových distribucí.

Starší hry pro další platformy

Oblastí, ve které Linux opravdu exceluje, je provozování starších her. K dispozici je totiž nespočet svobodných emulátorů pro starší operační systémy nebo konzole. Dvacet či třicet let staré kousky sice neoslní grafikou, ale hratelnostně jsou mnohdy na výši. A nostalgie je zkrátka silná, že?

Staré hry mívají jen pár megabajtů nebo i kilobajtů, rozběhnete je prakticky na všem a také jsou velmi snadno k dostání. Na webu najdete řadu bohatých katalogů s hrami ke stažení. Ty sice stále samozřejmě nejsou zrovna legální, ale to už dnes nikdo neřeší (existuje pro to i termín – abandonware). 99 % takových her totiž „morální“ cestou neseženete. Emulátory, které si v následujících odstavcích představíme, jsou také obvykle dostupné v repozitářích distribucí.

DOSBox

Velmi známý emulátor programů pro dobře známý systém MS-DOS od Microsoftu. DOSBox umožňuje podrobně nastavit spoustu věcí, od rychlosti emulátoru, přes grafiku, zvuk atd. Vynikající je také spolupráce s novými gamepady. Emulátor se ovládá příkazy a klávesovými zkratkami. Ale není třeba se děsit, pohodlně si vystačíte s několika málo jednoduchými příkazy. Pomůže vám s tím náš článek DOSBox: herní klasiky znovu ožívají.

FCEUX

Tento emulátor si poradí s hrami pro konzoli NES (Nintendo Entertainment System) a Famicom. Pokud vám to náhodou nic neříká, tak vězte, že nelicencovanými klony těchto konzolí byla v 90. letech zaplavena celá republika. Možná jste tomu říkali „televizní hry“ a dávali do nich pirátské kopie her z vietnamských tržnic.

Pro NES existuje emulátorů opravdu hodně, FCEUX jsem vybral proto, že prostě funguje, snadno se ovládá a stále vycházejí nové verze. Kromě klasických herních možností FCEUX zaujme těmito funkcemi: síťový multiplayer, spouštění skriptů v jazyce Lua, snímáním screenshotů nebo ukládáním a načítáním stavu hry.

VICE

Versatile Commodore Emulator emuluje pro změnu legendární počítač Commodore 64 a jeho příbuzné. Oproti dvou předchozím emulátorům už je podstatně náročnější na schopnosti uživatele. Sáhodlouhý manuál asi začátečníkovi moc nepomůže. Různě po webu se však dají najít doporučené konfigurace pro různé hry, takže při troše snahy si zahrajete minimálně ty nejznámější hry.

CS24_early

Giana Sisters

Great Giana Sisters

FS-UAE

Aby těch emulátorů s prapodivnými názvy nebylo málo, podívejme se ještě na FS-UAE. Ten emuluje další legendární platformu – Amiga, a to ve všech verzích a konfiguracích, ve kterých byla vyrobena. Nástroj je postaven na projektu WinUAE a navrch něj přidává hlavně pěkné grafické rozhraní. Mezi hlavní přednosti FS-UAE patří online multiplayer, podpora ovladačů nebo srozumitelná konfigurace.

FS-UAE a jeho intuitivní konfigurace
Autor: Frode Solheim

FS-UAE a jeho intuitivní konfigurace

Závěrem

Hraní na Linuxu stále není ideální, ale pryč jsou doby, kdy to bylo pouze pro absolventy „vyšší dívčí“. Snad vás tento článek přesvědčil, že většinu nástrojů a her zvládne obsloužit každý. Pro inspiraci, co si na Linuxu zahrát, nezapomeňte sledovat naši herní sekci, kde se věnujeme jak novým, tak starším kouskům. Můžete začít například osmičkou nejlepších her pro Linux.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.