Hlavní navigace

Grafika v UNIXu - malinová nebo čokoládová?

21. 1. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnešním dílem se začneme seznamovat se zajímavými možnostmi použití běžných funkcí GIMPu. Změna barvy je oblíbený trik na obalech mnoha výrobků. Namísto fotografování malinových, jahodových, mátových či čokoládových bonbonů (sušenek, jogurtů, ponožek či čehokoliv jiného) fotograf udělá jedinou sérii obrázků s pečlivě vybranou barvou výrobku či náplně. Ve studiu z těchto obrázků vykouzlí třeba deset různých obalů.

V tomto dílu si ukážeme, jak změnit barvu jednoho objektu na obrázku, aniž by se změnilo okolí. K úpravě barevného podání vede několik cest:

Máme-li štěstí, můžeme použít nejrychlejší metodu – deformaci barevného prostoru. Na následující fotografii z Botanické zahrady UK vidíme květy růžové barvy. Otevřeme si dialog „Obrázek->Barvy->Odstín–Sytost“ a zkoušíme změnu barevnosti pro jednotlivé sextanty. Máme štěstí – v purpurovém sextantu se nacházejí pouze květy a nic jiného. Trochu si pohrajeme s nastavením – a květy by nepoznal ani pan Větvička… A jen oko zkušeného grafika rozezná, že s obrázkem není něco v pořádku.

dialogové okno

Tabulka č. 224

původní fotografie
Původní fotografie. w

přebarvená fotografie
A po barevné změně.

Stejně jednoduché je přebarvit… třeba Tuxe. A mohli bychom mít logo Linuxu pro i-Mac.

dialogové okno

Tabulka č. 225

původní obrázek

přebarvený obrázek

Ne vždy je přebarvení tak jednoduché. Na následujícím obrázku máme dva plyšové pejsky. Předpokládejme, že chceme Fidátku přebarvit hlavičku, ouška a náprsenku na zeleno, ale Fidík musí zůstat růžový. Při pokusu použít stejnou metodu jako u předchozích obrázků však zjistíme, že ve stejném barevném sextantu je též podložka. Musíme vymyslet něco jiného… Jednou z možností je úprava barev před vlastní deformací. Pro náš obrázek jsme zvolili „Obrázek->Barvy->Vyvážení barev“. Poté jsme použili nám již známé „Obrázek->Barvy->Odstín–Sytost“. Nakonec vrátíme vyvážení barev zpět. Bohužel vyvážení barev není jednoduše vratná operace, a tak budou výsledné barvy mírně odlišné. Na obrázku jsem úmyslně ponechal chyby, které při tomto postupu vznikly – zelenkavý stín a červené zbytky na špičce pravého ouška.

Tabulka č. 226

dialogové okno

 

Tabulka č. 227

dialogové okno

Tabulka č. 228

 

dialogové okno

Tabulka č. 229

původní fotografie
Původní obrázek.

 

Tabulka č. 230

krok 1
Mezikrok po „rozladění“ barev.

krok 2
Mezikrok po vlastní barevné změně.

Tabulka č. 231

 

fotografie po úpravě
A výsledný obrázek.

Můžeme také použít „ruční“ práci: Otevřeme si dialog vrstev a vytvoříme si novou průhlednou vrstvu. Tu přepneme do režimu „Barva“ a opatrně vybarvujeme. Jaký nástroj na vybarvení použijeme, je na nás. Můžeme kreslit štětcem s vhodnou stopou (a přetažené čáry mazat gumou), použít magický výběr, inteligentní nůžky nebo ořezovou cestu. Mohli bychom též postupovat mnohem jednodušeji přepnutím štětce do režimu „Barva“, byli bychom tím však připraveni o možnost kreslit na více tahů a provádět opravy.

Tabulka č. 232

původní fotografie
Výřez původní fotografie.

zčásti přebarvená fotografie
A přebarvené ouško.

Další možností přebarvení je záměna barevných výtažků. Ta ale mění podání celého obrázku: „Obrázek->Režim->Dekompozice“ a hned nato „Obrázek->Režim->Kompozice“. V dialogu pak úmyslně zaměníme kanály. U našich pejsků není sama o sobě použitelná, ale byla by vhodným řešením například pro fotografii na šedém pozadí.

Tabulka č. 233

dialogové okno

Tabulka č. 234

původní fotografie
Zopakujeme si původní fotografii.

po záměně komponent
A takto vypadá po přehození červené a zelené složky.

V GIMPu existuje i filtr pro záměnu barev. Výsledky ovšem nejsou zdaleka tak dobré, jako u výše uvedených metod.

CS24_early

Tabulka č. 235

dialog záměny
Záměna barev nedává takové výsledky, jaké bychom čekali.

U mnoha výrobků je těmito postupy upravován nejenom obal, ale i obsah. Jako příklad poslouží tavené sýry nejmenovaného výrobce – „tavený eidam“ a „tavený paprikový sýr“ – po přečtení jejich složení zjistíte, že jediné, v čem se liší, je barvivo E160a (karoten) v „paprikové“ verzi. Označení „tavený sýr s paprikovým vzhledem“ – by ale zákazníky tolik nelákalo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku