Hlavní navigace

MandrakeSoft vstává z mrtvých

15. 3. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Před více než rokem se firma MandrakeSoft ocitla na pokraji bankrotu a musela požádat o ochranu před věřiteli. Za minulý rok však vykázala zisk a nyní požádala o zrušení ochrany. Unikl MandrakeSoft bankrotu?

Kdo by neznal Mandrake? Tato populární linuxová distribuce se soustředí zejména (ovšem nikoliv výlučně) na začátečníky, a aspiruje tak na „lidovou“ distribuci pro běžné uživatele PC. Na svém poli působnosti Mandrake slaví úspěchy a patří jistě k těm nejrozšířenějším distribucím.

Jako většina jeho konkurentů z této oblasti patří mezi tzv. komerční distribuce – vývoj se vede pod hlavičkou společnosti MandrakeSoft, mimo jiné první linuxové firmy, jejíž akcie se začaly obchodovat na evropských burzách. MandrakeSoft získává peníze nabídkou placeného členství v Mandrake Clubu, který svým členům přináší řadu výhod, a prodejem „krabicových“ verzí svých produktů.


Mandrake vznikl před necelými šesti lety a prakticky od počátku slavil úspěch. V letech 2000 a 2001 se ovšem MandrakeSoft rozsáhle zadlužil. Dluh sice v roce 2002 dokázal zmenšit na polovinu a obecně se předpokládalo, že má finanční problémy za sebou, ovšem na konci roku se náhle objevila zpráva o vážné krátkodobé krizi a nad Mandrake se začaly stahovat mraky.

13. leden 2003 nebyl pro linuxovou komunitu šťastný den, MandrakeSoft musel v tíživé finanční situaci požádat o soudní ochranu před věřiteli, aby se tak vyhnul bankrotu a tím i pravděpodobné zkáze celé distribuce. 27. ledna soud žádost uznal a dal firmě šest měsíců na sestavení plánu pro návrat do černých čísel. Budoucnost byla nejasná a nikdo nedokázal s určitostí říci, jestli Mandrake hrozbě unikne, či zmizí v účetním propadlišti dějin.

Během prvního pololetí vyšelMandrake 9.1 „Bamboo“, který přinesl řadu technických novinek, dostalo se mu velmi kladného přijetí a rozhodně se neprodával špatně – celý půlrok se firma držela v zisku. MandrakeSoft by si těžko mohl přát větší úspěch.

V polovině roku CEO MandrakeSoftu François Bancilhon zrekapituloval celý první půlrok a vyjádřil přitom naději, že se společnost dostane zpět do normálního režimu již před koncem roku – to se však bohužel nevyplnilo. Zároveň byla ale v červnu prodloužena ochrana před věřiteli.

Druhá polovina roku 2003 se zase nesla v duchu Mandrake 9.2 „FiveStar“, kterým MandrakeSoft oslavil své páté narozeniny. Narozdíl od předchozí verze nenabízel žádné revoluční změny, přesto šlo o znatelný krok vpřed a nový Mandrake slavil úspěch.

Během zimy MandrakeSoft – již téměř vzpamatovaný z finanční krize – pokračoval zejména v upevňování svého vztahu s linuxovou komunitou. Definoval jasné zásady týkající se podpory svých produktů a jejich volné dostupnosti. Dále provedl zásadní změnu ve vývoji distribuce, opět zaměřenou na hlubší interakci s komunitou a zvýšení kvality finální verze.

Efektní tečku za krizovým rokem Mandrake tvoří Mandrakelinux 10.0 Community, který vyšel před několika dny. Pokračuje ve svém trendu vylepšování uživatelského rozhraní a zároveň nabízí znatelné zlepšení výkonu, jistě také díky kernelu 2.6, který Mandrake zařadil jako jedna z prvních „velkých“ distribucí coby výchozí jádro.

root_podpora


Za poslední rok MandrakeSoft vykázal díky rozsáhlým úsporám i navzdory poklesu příjmů zisk, jeho celková bilance se přitom rychle šplhá do černých čísel. 5. března zažádal francouzský soud o zrušení ochrany proti věřitelům (kterým se zavázal splatit během devíti let přes čtyři miliony eur), 8. března se staly jeho akcie opět volně obchodovatelné na burze Euronext.

Distribuce Mandrake nemusí patřit mezi vaše oblíbené, není však sporu, že patří mezi vlajkové lodě komerčního Linuxu a její role při šíření open source software není rozhodně zanedbatelná. Doufejme tedy, že se MandrakeSoft udrží a potvrdí tak, že i na Linuxu lze vybudovat byznys.

Byl pro vás článek přínosný?