Hlavní navigace

Mandriva se vrací k půlročnímu vývojovému cyklu

25. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mandriva vyslechla žádosti uživatelů desktopu, zhodnotila všechny výhody a nevýhody a rozhodla se opět vrátit ke kratšímu vývojovému cyklu. Ten sice přinese novější software, ale zároveň i řadu problémů a hrozí, že s rychlým vývojem přijdou i nové chyby a nedodělky. Jak vidí tento krok český distributor Mandrivy?

Mandriva je velmi populární distribuce, která se řadí k tomu nejoblíbenějšímu nejen u nás, ale i v celosvětovém měřítku. V žebříčcích serveru Distrowatch se v současné době pohybuje na pátém místě.

V článku, ve kterém jsme nedávno hodnotili úspěchy jednotlivých distribucí v loňském roce, se píše: „Mandriva zaznamenala v posledním roce v žebříčku velmi výrazný pokles, kdy se z druhého místa propadla až na místo páté. Pravděpodobně za to může agresivní nástup ostatních distribucí v čele s Ubuntu. I Mandriva má ale své stálé uživatele, kteří na ni nedají dopustit.”

Agresivní a velmi překotný vývoj konkurenčních distribucí je zřejmě také jedním z důvodů návratu ke kratšímu vývojovému cyklu Mandrivy. Do roku 2005 byla Mandriva (tehdy ještě Mandrake) vyvíjena v půlročních cyklech. Někteří vývojáři a uživatelé se ale domnívali, že půl roku je na vyladění nové distribuce málo a požadovali prodloužení doby vývoje.

Zmínili jsme se o tom například v recenzi Mandrivy 2006: „Mandrake Linuxu bývalo v minulosti některými lidmi vyčítáno, že je šitý až moc ‚horkou jehlou‘. Půlroční vývojový cyklus se příliš nezamlouval ani firemní klientele, která vyžaduje spíše osvědčenou funkcionalitu než poslední novinky, a tak při transformaci Mandrake na Mandrivu byly právě tyto hlasy vyslyšeny a Mandriva se zrodila s ročním vývojovým cyklem.”

Časy se ovšem mění a je jasné, že koncoví uživatelé mají jiné požadavky než velké společnosti a partneři Mandrivy. Proto byl vývojový plán ještě jednou přehodnocen a společnost se rozhodla pro další změny.

Půlroční vývojový cyklus potvrdil i Ivan Bíbr, který je jednou z hlavních postav této distribuce u nás. „Mandriva opravdu mění vývojový cylkus, respektive se vrací zpět k půlročnímu vývojovému cyklu. Loňská 2006 byla povedená verze, na 2007 jsou ohlasy hodně nadšené a jediné, co uživatelům vadí, je dlouhý vývojový cyklus. Takže to zvážili a vracejí se zpět k půlročnímu cyklu,” řekl nám Ivan Bíbr.

Samotná Mandriva tvrdí, že zkrácený cyklus umožní nasazení nejnovějších technologií a k uživatelům se tak dostane vždy aktuální sada software. „S takto upraveným plánem vývoje budeme moci stále začleňovat poslední technologie komunity a nabídneme opravdu čerstvou a aktuální distribuci pro všechny linuxové nadšence,” říká David Barth, který pracuje jako technický ředitel Mandrivy.

Změna vývoje se ovšem projeví jen u produktů určených pro domácí uživatele. Firemní distribuce si zachovají svůj původní režim. „Týká se to pouze domácích distribucí určených koncovým uživatelům a komunitě. U korporátních produktů se nic nemění, vývojový cyklus je 18–24 měsíců a podpora zůstává pětiletá,” potvrdil Ivan Bíbr.

Mandriva tak nabídne rychle vyvíjený desktopový systém a zároveň zachová stabilní větev pro firmy, které dávají přednost vyladěnému systému před nejnovějšími balíčky. „S uchováním ročního cyklu budeme i nadále nabízet seriózní a stabilní operační systém pro nováčky a partnery jako jsou poskytovatelé nebo hardwaroví dodavatelé,” vysvětluje David Barth z Mandrivy.

root_podpora

První verze, vydané v půlročním cyklu, se dočkáme už za dva měsíce. „Verze označená 2007.1 vyjde na konci března,” prozradil Ivan Bíbr. Podle něj je změna cyklu velmi příjemná pro koncové uživatele, ale z pohledu partnera, který systém připravuje, se jedná především o zkrácení doby na přípravu.

„Z hlediska partnera je to rozporuplný krok. Půlroční vydávací cyklus sice určitě přinese větší zájem o distribuci a lepší prodeje, ovšem při ročním vývojovém cyklu jsme si mohli dovolit dělat komplexnější produkty a bylo více času na marketing. Takhle se opět vracíme k půlročním ‚závodům‘ s časem,” uvedl Ivan Bíbr.

Co byste raději?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.