Hlavní navigace

MeeGo 1.0: tak trochu jiná distribuce

28. 5. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

MeeGo je asi nejočekávanější nová linuxová distribuce několika posledních měsíců. Je zaměřená na netbooky, smartbooky a smartphony a na tato zařízení přináší podobné rozhraní jako Moblin. Oproti němu je trochu přepracované, vymazlenější a na první pohled velmi příjemné. Dokáže se ale prosadit?

Hledání netbookového operačního systému

O Moblinu, a tedy i o specializo­vaných distribucích pro netbooky, se mluví už od roku 2007. Takové distribuce by měly počítat s malým displayem, malým výkonem hardwaru a také malým množstvím paměti. Moblin to nějak dokázal, ale ztroskotal na nulovém zájmu médií, výrobců a nakonec i relativně pozdě vydané stabilní verzi.

Za Moblinem stál Intel a The Linux Foundation. Když si ho porovnáme například s Androidem: ten se jednoho dne objevil, než jsem se otočili, byl tu první telefon a než jsme se otočili podruhé, už ho výrobci dávali do nových mobilních telefonů relativně masově. Android i Moblin byly oznámeny ve stejném roce, ale Android za tu dobu dokázal po marketingové a vývojové stránce ujít několikrát větší cestu.

Na obou stranách barikády bylo dostatečné množství peněz na propagaci a vývoj, ale Google dostal Android dál. Možná za to mohlo i jeho cílení pouze na smartphony, případně tablety. Moblin byl cílen na netbooky, tablety, smartphony a smartbooky. Nakonec skončil jako operační sytém pro netbooky a to byl asi ten největší hřebík do rakve.

Uživatelé používají netbooky jako běžné notebooky a těží hlavně z rozměrů a výdrže na baterie. Na takovém stroji chtějí mít běžný operační systém. Moblin na to šel jinak a uživatelské rozhraní, jak ho známe, překopal od základů. Bylo sice možné používat běžné aplikace, ale přepínání mezi nimi už vypadalo úplně jinak. Stejně tak spouštění aplikací a vůbec celá hlavní nabídka systému.

To bylo největší překážkou v rozšíření Moblinu a bude to také největší překážkou v rozšíření MeeGo.

Moblin + Maemo = MeeGo

MeeGo je spojení vývoje operačních systémů Maemo a Moblin, přičemž vzhledem se více podobá Moblinu. MeeGo má větší potenciál se rozšířit oproti Moblinu hlavně díky tomu, že za ním stojí krom Intelu ještě společnost Nokia. Tento potenciál je ale trochu potlačován, protože Nokia už nyní oznámila, že její telefon N900 s operačním systémem Maemo nedostane oficiální MeeGo a navíc vývoj nepůjde zrovna rychle.

O tom, že tu stabilní vydání ještě nějaký čas nebude, svědčí volba souborového systému Btrfs, na kterém MeeGo běží. Ten se také ještě chvíli do stabilní verze nedostane. MeeGo je jedna z prvních distribucí, ne-li úplně první, která použila Btrfs jako výchozí souborový systém.

První vydání MeeGo 1.0 nám bylo slibováno již nějaký čas, ale teprve v úterý se objevila první vývojová verze. Ta přináší stabilní rozhraní pro vývojáře aplikací, kteří mohou začít pracovat na nových aplikacích, aniž by se museli obávat, že se jim změní API.

Co MeeGo umí

MeeGo nemůžeme brát jen jako další operační systém pro mobilní zařízení, protože přináší opravdu hodně inovace. Jestli o to zákazníci stojí se teprve ukáže. Základem pro MeeGo 1.0 je jádro Linuxu ve verzi 2.6.33, které obsahuje podporu pro hardware velkého množství netbooků a dalších mobilních zařízení. O události ze strany hardwaru se stará udev a DeviceKit. MeeGo velmi dobře pracuje s kernel-mode-settingem. I to pomáhá opravdu bleskovému bootu. Systém máte připravený během deset sekund od zmáčknutí zapínacího tlačítka.

Samozřejmostí je podpora Bluetooth přes BlueZ, správce WiFi a drátového připojení a podpora pro telefonování. Uživatelské rozhraní je postaveno na Qt 4.6 a je ozvláštněno několika multimediálními frameworky z nich asi ten nejdůležitější je Clutter. Ten by mohl do aplikací a uživatelského rozhraní přinést v budoucnu nové grafické orgie, které budou také lákadlem na nejednoho uživatele.

MeeGo je momentálně k dispozici ve dvou variantách. První pro netbooky s procesorem Intel Atom a druhá „core software platform“ pro telefon Nokia N900. Varianta pro netbooky je softwarové bohatší. Protože má větší hardwarové možnosti než ARM procesor v N900.

Součástí je synchronizovatelný kalendář a To-Do list, propojení rozhraní se sociálními sítěmi (zatím Twitter a Last.fm), Google Chrome, aplikace pro správu e-mailových účtů nebo přehrávač hudby a filmů. Většinou je o nějaké již existující upravené OpenSource aplikace. Brzy by měla být dostupná i varianta s webovým prohlížečem Fennec, tedy mobilním Firefoxem. Google Chrome je k dispozici pouze po odsouhlasení jeho EULA licence. Jako druhá možnost je na výběr Chromium.

K dispozici zatím není podpora češtiny, zato pokud umíte anglicky, německy, korejsky, japonsky, francouzsky, rusky nebo třeba portugalsky, tak budete s MeeGo kamarádi. Celkově je podporováno 16 jazyků, ale čeština chybí. České rozložení klávesnice je samozřejmě k dispozici.

První zkušenosti

MeeGo 1.0 jsem si zkusil stáhnout a vyzkoušel si ho. Co mě překvapilo, byl pekelně rychlý boot. Systém je připravený během mžiku. Uživatelské rozhraní reagovalo také hbitě, i když systém běžel z USB flash disku. Velmi se mi líbilo celkové provedení hlavní nabídky, která se objeví po najetí myši na horní hranu obrazu.

Tam najdeme dialogy pro práci s diskovými jednotkami, sítí, aplikacemi, sociálními sítěmi, přehrávání multimédií, správa zón a bluetooth zařízení. Co mi na celém rozhraní vadilo, byly právě zóny, do kterých si můžete umístit jednu i více oken aplikací a pak mezi nimi přepínat. Takovýto systém mi neseděl a určitě preferuji klasické plochy. Nicméně pokud na něj budou připraveny aplikace, mohlo by z toho v budoucnu být něco lepšího. Já jsem běžný uživatel, který používá netbook jako běžné PC a nějaký čas u toho ještě zůstanu.

CS24_early

Zóny spočívají v tom, že se každá nová aplikace spustí ve vlastní oblasti – tedy zóně. Oblastí můžete být neomezeně. Jednotlivé aplikace pak mohou být přesouvány ze zóny na zónu a v jedné zóně může být i více aplikací. Systém trochu připomíná dlaždicové uspořádání, ale nepodařilo se mi zobrazit dvě aplikace najednou, takže dlaždice končí u schématu rozmístění oken.

Závěr

MeeGo je vylepšený Moblin. Hned při prvním pohledu poznáte, že je systém plně připravený na dotykový display, se kterým by se také mnohem lépe ovládal. Momentálně narazíte na některá problémová tlačítka, relativně prázdný repositář s aplikacemi, okna větší než je rozlišení monitoru mého Eee a podobně. Systém se jinak chová stabilně a nestalo se mi, že by v něm něco spadlo. Na druhou stranu některé aplikace se nechovaly, jak jsem očekával. Velmi působivý je home, tedy něco jako plocha, na které se zobrazují navštívené stránky nebo statusy z Twitteru. Zatím má MeeGo nakročeno zajímavým směrem, za rok ale budeme moudřejší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.