Hlavní navigace

Microsoft a Novell: ze soupeřů partnery

6. 11. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ve čtvrtek 2. 11. 2006 společnosti Novell a Microsoft ohlásily dohodu o spolupráci na interoperabilitě svých produktů. Ačkoliv tato dohoda svět alternativních operačních systémů od základů patrně nezmění, přeci jen se jedná o krok neobyčejného významu. Jeho důsledky totiž dopadnou i na ty, kteří s GNU/Linux zatím neměli nic společného.

Ve zkratce

Dne 2. 11. 2006 vydal Microsoft oznámení o přelomové dohodě se společností Novell. Toto oznámení bylo mimo jiné částí pravidelného newsletteru pro média a obsahovalo odkaz na oficiální stránky, které firma k události připravila. Podstatou dohody, kterou obě firmy uzavřely nejméně do roku 2012 je „zajistit zákazníkům dříve nevídanou flexibilitu při výběru, implementaci a správě produktů obou společností včetně jejich vzájemné interoperability”. Dohoda také zajišťuje oběma společnostem, respektive jejich uživatelům, vzájemné „patentové pokrytí” použitých technologií.

Ve zkratce řečeno. Microsoft, výrobce operačních systémů Windows a produktů pro ně se, dohodl s Novellem, předním dodavatelem řešení založených na GNU/Linux na spolupráci. Microsoft se bude snažit zlepšit kompatibilitu svých datových formátů, hlavně dokumentů, s těmi užívanými v Linuxu, systémy MS a Novellu spolu budou lépe komunikovat. Microsoft a Novell si také zajistí vzájemnou ochranu před možnými žalobami za porušení patentů jedné či druhé firmy v produktech té sousední. Microsoft bude doporučovat některým zákazníkům, kteří chtějí využívat služeb obou platforem produkty partnerského Novellu. Jinými slovy, Microsoft a Novell, distributoři GNU/Linux a Windows, se dohodli, že „budou kamarádi”.

Z propadu na výsluní

Jak nejnovější Windows, tak i poslední verzi SUSE Linuxu si na svůj počítač může nainstalovat kdokoliv (v případě Windows musí mít platný licenční klíč). Ne kdokoliv je ale pro prodejce, respektive distributora takového operačního systému, zajímavý. Z hlediska Microsoftu jako dodavatele majoritních operačních systémů jsou zdaleka nejzajímavější velké firmy a státní, respektive veřejný sektor. I když tito zákazníci získávají na rozdíl od „domácích” uživatelů značné slevy na licencích, množství jimi používaných počítačů přináší většinu zisku. Nicméně právě mezi takovými zákazníky se stále častěji objevují diskuze o využití „alternativních” produktů. Argumentem pro ně je vedle otevřenosti hlavně nižší cena a fakt, že společnosti, které se zabývají jejich poskytováním, často i se svými produkty dozrály do podoby, která je dostatečně seriózní, profesionální a hlavně předvídatelná.

Novell není původně linuxová firma, své portfolio na tomto poli poprvé získal v roce 2003 převzetím společností Ximian a následně SUSE. Jedním z důvodů pro tyto nákupy patrně byl i fakt, že Novell byl ze svých původních trhů stále více vytlačován konkurencí, mimo jiné a především Microsoftem. Zakoupením oněch dvou společností se ale z Novellu stal „linuxový král”. Jeho současné produkty jsou považovány za konkurenceschopné u korporátních zákazníků zejména proto, že kombinují vlastnosti původních aplikací všech tří firem. Společně s technickou podporou a onou zákazníky nejvíce požadovanou jistotou. Bližší podrobnosti o historii a peripetiích Novellu najdete například na Wikipedii, nicméně faktem je, že firma v současnosti představuje jednoho z nejvýznamnějších, dodavatelů Linuxu na světě a to i přesto, že do tohoto byznysu vstoupila relativně pozdě, a její jméno v oboru není tak historicky zakořeněno, jako je tomu například u RedHatu.

Společná kompatibilita

Microsoft a Novell se tedy po nějaké době,kdy se zdálo, že Redmond má značně navrch, stali přinejmenším na části svého trhu opět konkurenty. Mnoho velkých zákazníků; těch, o kterých již byla řeč, ovšem v rámci bezpečnosti a redundance vyžaduje kombinované softwarové prostředí. Právě zde se jejich produkty potkávají nejčastěji. Zákazníci rovněž požadují moderní virtualizační technologie (MS i Xen používají některé totožné), a hlavně chtějí interoperabilitu napříč platformami. Tu jim do značné míry poskytují stávající produkty jako je schopnost OpenOffice.org pracovat s dokumenty Microsoft Office nebo technologie MONO.

Nicméně všechny tyto technologie mají někde nálepku „experimentální” nebo „nepodporovaná”. Jádrem dohody mezi Microsoftem a Novellem je zajištění faktické interoperability. Jak vyplývá, ze zatím zveřejněných prohlášení, zajistit přesně tu spolupráci mezi produkty, tj. mezi Linuxem a Windows, kterou zákazníci požadují. Kompatibilitu dokumentů, nástrojů pro správu, prostředí a schopnosti provozovat jeden operační systém jako virtuální zařízení na druhém systému. K dosažení této interoperability mají obě firmy dokonce zařídit speciální středisko. Na zatím nevídané dohodě má profitovat zákazník, ostatně kvůli němu byla uzavřena. Velký zákazník.

Zbořené mýty?

Microsoft a Novell adresovali komunitě vývojářů open source, kteří se podílejí na technologiích, jež Novell integruje do svých produktů otevřený dopis. V něm vysvětlují hlavní přednosti své dohody. Používají k tomu metodu „Microsoft si uvědomil, že jste důležití”. Vzájemná kompatibilita a především ochrana před patentovými žalobami ze strany Microsoftu vypadá velmi lákavě. Na druhou stranu tím ale vzniká prostor k pochybnostem. Nemá náhodou největší výrobce operačních systémů na světě uzavřením partnerství s jedním z nejvýznamnějších dodavatelů konkurenčního produktu za lubem něco jiného, než jen výhody pro zákazníky? Nepokouší se formou spolupráce s Novellem získat nějakou formu kontroly nad trhem Linuxu aby pak mohl právě na tomto trhu upřednostňovat vlastní výrobky? Vzhledem k tomu, že se Redmond zavázal nabízet některým svým zákazníkům (kteří trvají na heterogenním prostředí) produkty Novellu, to tak zatím nevypadá. Protože bude „rozdávat” podporu Novellu tak rovněž ne. Nicméně jaká strategická vize je v budoucnosti, ještě před oním rokem 2012, je ve hvězdách. A ačkoliv Novell není v paktování s protivníky firma ani trochu nezkušená, pochybnosti patrně neustanou.

UX DAy - tip 2

Komunita

Dohoda mezi Novellem a Microsoftem má ještě jednu stránku. Dodnes platí, že část vývojářů, implementátorů a technických správců jednotlivých platforem jsou současně jejich fanoušky. Ti nejkřiklavější zastánci jedné či druhé platformy současně bývají nejméně přínosnými tvůrci, nicméně existuje také nemálo početná skupina důležitých autorů softwaru, které může neočekávané spojenectví Novellu a Microsoftu poněkud naštvat. Výsledkem by mohlo být, že Novellu nějak znemožní integrovat do svých produktů jejich kód. Těžko říct, zda tak Novell může přijít o něco doopravdy podstatného, nicméně riziko zde je.

Změna na mapě

Ať je to jak chce, dohodou mezi Novellem a Microsoftem se mapa planety operačních systémů přinejmenším na nějakou dobu změnila. Bývalí soupeři na život a na smrt teď jsou z čistě pragmatických důvodů partneři a jejich produkty budou vzájemně, v mnoha případech poprvé oficiálně, spolupracovat. Virtualizace, kancelářský balík, nástroje pro správu. To jsou jen ty nejdůležitější body, ve kterých hodlají Microsoft a Novell nabízené produkty uvést do vzájemného souladu. Patentové pokrytí je pak dalším, neméně podstatným aspektem této spolupráce. Zákazník, hlavně velký zákazník, tak nejspíše skutečně vydělá. Ale jaký bude dopad na jednotlivé vývojáře? Na ostatní distributory GNU/Linux, zejména z hlediska oněch patentů? Na další velké firmy, které se podílejí na open-source projektech, mimo jiné integrovaných třeba do SUSE? To jsou všechno otázky, které zodpoví až čas. Těžko říct, zda jejich zodpovězení čekat s nadějemi, nebo spíše s obavou…

Myslí to Microsoft upřímně?

  • Ano, je to vzájemná výpomoc.
    4 %
  • Ano, ale nevím, co tím sleduje.
    8 %
  • Ne, chce ovládnout Novell.
    50 %
  • Ne, chce ovládnout Linux!
    19 %
  • Netuším
    19 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborný publicista, sociolog a vysokoškolský učitel, zabývá se technologiemi, veřejnou, politickou a mediální komunikací.