Hlavní navigace

Microsoft vstoupil do Linux Foundation, moc se tím nemění

18. 11. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Microsoft
Peklo zamrzlo a Microsoft je Linuxu blíž, než kdy dřív. Jak ale vlastně Linux Foundation funguje a jaký Microsoft bude mít vliv? Není to tak horké. Linuxu velí Linus Torvalds.

Microsoft v Linux Foundation. Kdybyste to někomu řekli před deseti lety, asi by vás měl za blázna. Ale stalo se a od středy 16. listopadu 2016 je Microsoft členem organizace, která zastřešuje vývoj Linuxu. A žádným okrajovým  Microsoft se dostal do nejvyšší platinové kategorie členů, kteří na provoz organizace nejvíc přispívají (minimálně půl milionu dolarů ročně) a zároveň mají větší možnosti, jak její chod ovlivňovat a být víc slyšet. Hlavně díky pozici v představenstvu, kterou za Microsoft obsadil John Gossman, hlavní architekt cloudové platformy Azure.

Platinoví členové Linux Foundation

Platinoví členové Linux Foundation

V následujících odstavcích si krátce připomeneme historii vztahů Microsoftu a Linuxu a podíváme se na to, jaký má vstup Microsoftu do Linux Foundation reálný vliv.

Z úhlavního nepřítele k příteli

Asi netřeba připomínat, že Microsoft a Linux byli dlouholetí nepřátelé. Ne velcí konkurenti jako např. Microsoft vs. Apple, ale dalo by se říct skutečně nepřátelé reprezentující opačné ideologie. Zatímco Linux reprezentoval otevřenost a spolupráci, Microsoft uzavřenost a do určité míry destruktivitu. Např. skupováním společností, které představovaly potenciální hrozbu. Asi nejlépe vztah ilustruje citát Steva Ballmera, někdejšího ředitele firmy, který Linux označil za rakovinu, která na sebe ve smyslu intelektuálního vlastnictví váže vše, čeho se dotkne.

Nicméně to byl dávný rok 2001. Vztah Microsoftu k Linuxu se postupně se od jasného nepřátelství vyvinul víceméně k nezájmu. A přibližně od roku 2010 můžeme pozorovat částečné sbližování. Během posledních let si Microsoft tak nějak uvědomil, že díky velikosti IT trhu nemůže a zároveň ani nemusí ovládat úplně vše, a přitom může dobře vydělávat. Ideálním příkladem jsou servery, kde má Linux silnou a pro určitá nasazení prakticky dominantní pozici. Microsoft tento fakt přijal a rozjel cloudovou platformu Azure, kde nabízí i servery s Linuxem. Dnes je Azure nejperspektivnější částí firmy.

Satya Nadella

Satya Nadella

Přestože uvolnění vztahů částečně nastalo už za vedení Ballmera, nový přístup naplno začal aplikovat až Satya Nadella, který se funkce ujal v únoru 2014. Nadella zase prohlásil, že Microsoft miluje Linux a následovalo několik zajímavých novinek. Platforma .NET byla otevřena a je postupně portována na Linux, do Windows se dostala vrstva pro provoz linuxových programů a Microsoft dokonce několik programů pro Linux vydal, byť jde o menší projekty jako např. lehké IDE Visual Studio Code.

Linux Foundation je především průmyslová organizace

Musíme si upřesnit, co vlastně Linux Foundation je a co není. Rozhodně nejde o nějakou ideologickou (bez negativní konotace) organizaci jako Free Software Foundation. Linux Foundation je spíš průmyslové sdružení, ve kterém se velké technologické společnosti domlouvají jak řešit velké technické problémy. Obvykle společně a s použitím open source. Obecně se dá říct, že firmy nejsou členy protože fandí open source, ale protože v řadě oblastí je pro ně svobodný software to nejvýhodnější řešení. Na tom samozřejmě není nic špatného, ale ideologie je zde na druhé koleji.

To lze vyvodit i z pohledu na další platinové členy jako Oracle, Huawei, Fujitsu nebo Qualcomm. To nejsou zrovna firmy, které byste si vybavili jako první při spojení open source. Členství v Linux Foundation jim přináší možnost být u různých inovací a částečně o nich spolurozhodovat. S členstvím se zároveň nepojí žádné zásadnější povinnosti kromě placení členských poplatků. Vstup do Linux Foundation tedy rozhodně neznamená nějakou přísahu věrnosti svobodnému softwaru.

Linux Foundation také zdaleka není jenom Linux. Organizace dnes zaštiťuje nebo podporuje kolem padesátky různě zaměřených projektů. Převažují ale cloud, virtualizace a sítě. Jmenujme např. Open Virtualization Alliance, Open Container Initiative, Xen Project nebo třeba Let’s Encrypt. Nebo třeba Core Infrastructure Initiative, která vznikla v reakci na závažnou chybu Heartbleed a jejím cílem je zajistit bezpečnost klíčových síťových programů. Mimochodem, v této iniciativě se Microsoft angažuje už dva roky.

Část projektů Linux Foundation

Část projektů Linux Foundation

O Linuxu rozhoduje Linus

Microsoft tedy získal jednoho zástupce ve dvacetičlenném představenstvu organizace, což není moc. Představenstvo navíc téměř nikdy nerozhoduje o technických záležitostech, řeší hlavně provoz samotné organizace, přijímání členů, financování projektů apod. Co se týče samotných projektů, které Linux Foundation označuje za iniciativy, tak u nich je forma organizace různá a většinou mají dveře otevřené i firmy, které nejsou v Linux Foundation. V rámci iniciativ se navíc málokdy o něčem zásadním hlasuje, většina aktivit je na bázi dobrovolnosti a konsensu.

Co se týče Linuxu, tak zde je to ještě jinak a Linus Torvalds v podstatě má bianco šek na rozhodování v technických záležitostech. Dlouhá léta to funguje, takže asi netřeba nic měnit. Torvalds je pragmatik a v podstatě nebrání podpoře nových technologií od různých firem, pokud tomu nebrání zásadní technické nebo licenční důvody. Kvůli tomu sice Linux dost bobtná, ale zároveň je proto pro firmy tak výhodný a přístupný. Vývoj Linuxu je proto na seznamu starostí organizace docela dole.

Doba se mění

Vstup Microsoftu do Linux Foundation má velkou symboliku, ale na fungování a orientaci organizace prakticky nic nemění. Představa, že jde o nějakého trojského koně s úmyslem zničit Linux, je úsměvná. Jak jsme ukázali, Microsoft bude mít pouze malý vliv na fungování organizace a prakticky nulový vliv na vývoj Linuxu. Microsoft se zřejmě bude zajímat hlavně o cloudové technologie na Linux navazující, ale to už dělá delší dobu.

UX DAy - tip 2

Na druhou stranu je třeba dodat, že některé aktivity Microsoftu stále připomínají jeho temnější minulost. Jde např. o kasírování licenčních poplatků za patenty od mnoha výrobců zařízení s Androidem, což řádově představuje příjmy v miliardách dolarů za rok. Zároveň je pro Microsoft stále velmi důležitá pozice Windows na desktopu a nelze očekávat, že by zde dobrovolně uvolnil cestu Linuxu. Nakonec i ono Ubuntu ve Windows je spíš rozšíření možností Windows než podpora Linuxu.

Nic není černobílé a pryč jsou doby, kdy spolu ve všem soupeřilo několik gigantů. Dnes je to tak, že spolu firmy mohou pracovat na jedné frontě a zároveň na druhé soupeřit. Koneckonců i takový Samsung dodává Applu, svému hlavnímu konkurentovi na poli telefonů, mnoho komponent. Nemusíte mít rádi Microsoft ani jeho vstup do Linux Foundation oslavovat. Pozitivní však je, že open source představuje cestu pro čím dál víc firem a otevřenost jasně poráží dřívější destruktivní politiku Microsoftu.

Vstup Microsoftu do Linux Foundation vnímám:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.