Hlavní navigace

Mobilní prohlížeč Link Bubble: v jednoduchosti je krása

16. 7. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Prohlížeč Link Bubble pro Android nekonkuruje tradičním mobilním browserům. Naopak některý z nich může vhodně doplňovat. Slouží k rychlému otevírání a zpracování webových odkazů z různých aplikací, aniž by zdržoval uživatele a odváděl jeho pozornost. Výrazně usnadní každodenní používání mobilního připojení.

Link Bubble je netradiční webový prohlížeč pro Android 4.1 a vyšší. Nemá ambice nahradit plně vybavený mobilní prohlížeč, ale může mu zdatně sekundovat. Určitě stojí minimálně za vyzkoušení, protože díky své rychlosti a jednoduchosti dokáže ušetřit mnoho času. Slouží k otevírání odkazů z různých aplikací, které se obejde bez odvádění pozornosti od původní činnosti a zdlouhavého čekání na klasický prohlížeč.

Po ťuknutí na webový odkaz v libovolné aplikaci Link Bubble bleskově naběhne, což se o tradičních mobilních prohlížečích vždy říci nedá. Ťuknutí na odkaz vás však neodvede od původní aplikace a činnosti k webovému prohlížeči. Link Bubble se přichytí jako malá nenápadná bublinka s favicon odkazovaného webu k okraji displeje. Načítání webu signalizuje indikátor, který v bublině rotuje kolem favicon.

Vpravo můžete vidět bublinu, ve které se po ťuknutí na odkaz načte web. Kdykoliv si jej lze otevřít poklepáním na bublinu.

Načítání webových stránek je velice rychlé. Při připojení přes Wi-Fi nebo 3G/LTE obvykle spuštění prohlížeče a načtení webu zabere dohromady maximálně dvě sekundy. Spíše ale méně. Na rychlost si nelze stěžovat ani při připojení přes GPRS/EDGE. Link Bubble využívá open source jádro WebKit, které obecně je velmi rychlé, ovšem tvůrci prohlížeče na jeho celkové výkonnostní optimalizaci odvedli kus výborné práce.

Jakmile je odkazovaný web načten, lze si jej poklepáním na bublinu otevřít. Link Bubble ve svém nastavení umožňuje aktivovat automatické otevření webu po dokončení načítání, ale to z velké části popírá smysl tohoto zvláštního prohlížeče. Jeho kouzlo není jen v tom, že umožňuje otevřít odkazovaný web bezprostředně po ťuknutí na odkaz, ale rovněž lze dotyčnému webu věnovat pozornost kdykoliv později.

Můžete se dál v klidu věnovat původní aktivitě. Bublina s načteným webem zůstává přichycená u okraje displeje. Zobrazuje se vždy nad ostatními aplikacemi. Nehrozí tak, že byste při přepínání mezi různými aplikacemi přišli o odkaz (web), kterému jste se chtěli věnovat, nebo snad na něj zapomněli. Při velikosti a rozlišení dnešních displejů bublina rozhodně nepřekáží ve výhledu a nepůsobí jakkoliv rušivě. Přitom je ale stále po ruce.

Proklatě rychlý prohlížeč s maximálně jednoduchým prostředím

Základní bezplatná verze prohlížeče dovoluje otevřít vždy jen jednu bublinu (odkaz / web). Placená verze prohlížeče, která na Google Play stojí baťovských 49,99 Kč, podporuje libovolný počet bublin. Lze si tak otevřít více odkazů, resp. webů, do samostatných bublin.  Bublina se po poklepání plynule přesune k hornímu okraji displeje. Pod ní se otevře pop-up okno prohlížeče nad libovolnou stávající aplikací.

Link Bubble má velmi jednoduché uživatelské prostředí, což se jistě také pozitivně odráží na výkonu. Složitější nepotřebuje.

Pokud je otevřeno více bublin (platí pouze pro zpoplatněnou verzi prohlížeče), jsou seřazeny v řádku vedle sebe, který lze horizontálně posouvat. Zde vyrovnané bubliny fungují stejně jako tradiční „ouška“ panelů pro přepínání mezi více otevřenými stránkami. Různé otevřené weby lze navzájem odlišit pouze podle favicon v bublině. Prohlížeč příliš nepočítá s tím, že byste si otevřeli více stránek na jednom webu.

V placené verzi prohlížeče si lze otevřít více odkazů (webů) do více bublin, mezi nimiž se přepíná jako mezi klasickými panely.

V horní části pop-up okna je hlavní lišta minimalistického prohlížeče. Vlevo se objevuje titulek a adresa webu. Vpravo figurují jediné viditelné ovládací prvky. Prvním je tlačítko, které otevírá seznam všech dostupných možností sdílení dotyčného webu, respektive odkazu. Další tlačítko slouží k otevření hlavní nabídky prohlížeče. Někdy se přidá ještě třetí tlačítko pro přepnutí do režimu čtení, což je prémiová funkce zpoplatněné verze browseru.

Hlavní nabídka prohlížeče je rovněž maximálně jednoduchá.

Zapomeňte na tradiční navigační prvky. Link Bubble opravdu není náhradou za klasický mobilní prohlížeč. Nanejvýš z hlavního menu lze nechat stránku znovu načíst nebo bublinu se stránkou zavřít. Také je zde volba pro zkopírování odkazu (adresy) do schránky, což se hodí, protože tradiční řádek s webovou adresou Link Bubble nemá. Proč? Prostě proto, že jeho úkolem je otevírat odkazy z aplikací, k čemuž řádek s adresou nepotřebuje.

Webové stránky Link Bubble vykresluje bez potíží. Ostatně v pozadí je osvědčené jádro WebKit. Velikost textu je automaticky upravena na 120 %. Automatické zvětšování textu si lze upravit v nastavení prohlížeče. Na zpravodajských serverech a podobných stránkách je možné v placené verzi prohlížeče aktivovat režim čtení, který z celého webu zobrazí jen primární obsah (článek). V ergonomické podobě a bez rušivých elementů okolo, tedy i bez reklamy.

V režimu čtení vás nebude rozptylovat reklama. Podporuje jej ale pouze placená verze prohlížeče.

Dáváte přednost plnohodnotným nebo mobilním verzím webů? Link Bubble se může volitelně identifikovat jako prohlížeč počítače, tabletu nebo mobilu. Pokud by přece jen jeho možnosti nestačily, z hlavního menu si lze právě prohlížený web otevřít v klasickém prohlížeči. Do něj si můžete přes kontextovou nabídku otevírat také odkazy z prohlížených webů, které ale v placené verzi též mohou být otevírané do nové bubliny.

Snadné sdílení, hlasové ovládání, anonymní režim a další maličkosti

Několik zajímavých funkcí se ještě najde v nastavení prohlížeče. Kromě již zmíněného zde lze aktivovat ovládání prohlížeče hlasovými povely „Ok, Google“, ale k tomu je potřeba Android 4.4 a vyšší spolu s dobrou anglickou výslovností. V nastavení je též možné zapnout anonymní režim, kdy Link Bubble automaticky zametá veškeré stopy po webové aktivitě. Ty lze z nastavení prohlížeče odstranit i dodatečně.

Hlasové ovládání, anonymní režim, změna identifikace a další funkce se skrývají v nastavení prohlížeče.

V neposlední řadě si v nastavení můžete vybrat aplikace, ze kterých se mají odkazy otevírat v prohlížeči Link Bubble. Volitelně lze otevírání odkazů z konkrétní aplikace přenechat klasickému prohlížeči nebo speciálním aplikacím. Důležité je, že Link Bubble nemusí být nastaven jako výchozí prohlížeč, aby se z vybraných aplikací odkazy otevíraly jeho prostřednictvím. Ani není třeba si vždy Link Bubble vybírat z nabídky dostupných webových prohlížečů v systému.

Sdílení odkazů tažením

Link Bubble neslouží jen k rychlému prohlížení webových stránek odkazovaných z aplikací, ale usnadňuje také práci s odkazy. Vedle otevření webu poklepáním na bublinu můžete prstem bublinu táhnout po displeji. Během tažení se na něm objeví tři tlačítka rozmístěná do trojúhelníku. Dvě v horní polovině displeje, jedno ve spodní polovině displeje. Co se stane, když bublinu přetáhnete na některé z tlačítek?

Přetažením bubliny s webem (odkazem) lze provést jednu ze tří akcí. Dvě si můžete v nastavení prohlížeče sami vybrat.

Spodní tlačítko slouží k zavření bubliny, potažmo webu. Pro případ omylu se ještě nakrátko zobrazí tlačítko pro obnovení, což je možné v nastavení vypnout. Zajímavější jsou dvě horní tlačítka, která jsou konfigurovatelná. Mohou mít tři různé funkce. První je otevření dotyčného webu (odkazu) z bubliny v klasickém prohlížeči. Pokud jich máte nainstalováno více, můžete si v nastavení určit, o který půjde (nemusí to být ten výchozí).

root_podpora

V nastavení si lze zvolit funkce dvou tlačítek při přetahování bubliny. Rovněž aplikace, z nichž se odkazy mají otevírat v bublině..

Druhou možnou funkcí je sdílení bubliny (odkazu / webu) díky konkrétní aplikaci, resp. funkci. Třetí a poslední možností je otevření nabídky všech možností sdílení bubliny (odkazu / webu). Je jen na vás, které funkce dvojici horních tlačítek přiřadíte. Na první pohled se může zdát, že mnoho možností není, ale když uvážíme všechny funkce pro sdílení, které nabízí dostupné aplikace či samotné zařízení, zdání klame.

Sečteno a podtrženo: Link Bubble je velmi šikovná aplikace. Pokud si na tento neortodoxní webový prohlížeč zvyknete, těžko uvěříte, že jste někdy svůj mobil či tablet mohli používat bez něj. Méně nároční uživatelé si zřejmě vystačí s bezplatnou verzí prohlížeče, ale Link Bubble patří mezi ty aplikace, v jejichž případě není od věci odměnit autora drobnou částkou, i kdyby to nepřinášelo nové funkce.

Zaujal vás webový prohlížeč Link Bubble?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.