Hlavní navigace

Mozilla sbírá svobodná geolokační data. Končí nadvláda Googlu?

11. 5. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Geolokační data jsou v dnešní době velmi důležitá a pomáhají ve spoustě věcí. Ještě donedávna však existovala téměř jen do jisté míry uzavřené či komerční formě. To se před půldruhým rokem rozhodla změnit Mozilla, která je za pomoci tisíců uživatelů sbírá a volně zpřístupňuje. A jde to čím dál lépe.

Platforma Mozilla Location Service byla spuštěna na podzim roku 2013 jako experiment. Brzy však bylo jasné, že projekt má budoucnost. Již v minulosti se sice objevily projekty s podobnou ideou jako Open WLAN Map nebo český, spíše nadšenecký, WifiLeaks, ale bez zázemí velké společnosti příliš neuspěly. Mozilla už je na jiné úrovni a navíc má flotilu programů, díky kterým může data sbírat. A pak je použít.

Mezi nejpoužívanější geolokační platformy dnes patří Google Location Services, řešení HERE od Nokie nebo služba Applu, která je určena pouze pro produkty ze stejné stáje. Krátce se zastavme u Googlu a nastiňme si možnosti použití jeho služby. V podstatě bez omezení ji mohou použít aplikace v prohlížeči Chrome a operačním systému Android. Pokud ale chcete data využívat jinde, už musíte použít API. A to lze zdarma jen pro malá nasazení (je limitován počet dotazů).

Mozilla Location Service nabízí bezplatné API bez omezení, což je ale spíš jen takový bonus. Hlavním cílem je posbíraná data zpřístupnit a umožnit dalším dělat s nimi cokoliv. To ale vzhledem k obavám o soukromí není tak jednoduché. Mozilla proto zatím volně zpřístupňuje pouze data o telefonních sítích, která jsou dostupná jako volné dílo ve formátu CSV. V komprimované podobě mají cca 210 megabajtů, ale balíček samozřejmě stále kyne. Mozilla také poskytuje rozdílové balíčky každou hodinu.

Sbírat data můžete i ve Firefoxu

Pokud máte zájem se do projektu zapojit, existují dvě základní možnosti, jak data sbírat a zkvalitňovat. První z nich je mobilní aplikace. Funguje pouze na Androidu, stahovat můžete z Google Play nebo i svobodného repozitáře F-Droid. Kromě samotného sběru dat vám aplikace na mapě ukáže, jak je to s pokrytím ve vašem okolí. Volitelně se můžete nechat zapsat do žebříčku uživatelů, kteří získávají body podle aktivity. Sesbírané informace aplikace odesílá pouze přes WiFi, pokud nenastavíte jinak.

Začátkem roku se možnost sběru dat dostala také do prohlížeče Firefox pro Android, což mělo velmi pozitivní efekt. Ale o tom až později. Aktivovat ji můžete v nabídce Nastavení → Mozilla → Možnosti hlášení → Geolokační služba od organizace Mozilla. Ve výchozím nastavení je sběr dat samozřejmě deaktivovaný, nicméně prohlížeč po instalaci uživatele do nabídky zavede. Takže pozorní uživatelé se o této možnosti dozví.

Asi se ptáte, jak je to s energetickou náročností sběru. Pokud cestujete a máte zapnutou geolokaci, procenta z baterie vždy ubývají poměrně rychle. Samotné použití aplikace Stumbler nebo funkce ve Firefoxu už energetickou náročnost nad rámec toho moc nezvýší. Co je důležité, aplikace relativně spolehlivě dokáže jistit, kdy se pohybujete a kdy ne. Pokud vám telefon jen leží na stole, aplikace spí a nežere téměř nic. Další možnost je aplikaci zapnout třeba až před cestováním a poté ji zas vypnout.

Dvě stě miliónů WiFi sítí

Statistiky Google Location Services sice neznáme, ale můžeme celkem jistě odhadnout, že Google má v množství geolokačních dat stále jasně navrch. Mozilla ho ale může dohnat, v posledních měsících totiž množství sesbíraných dat rapidně roste. Je to právě díky integraci funkce do mobilního Firefoxu. Jeho uživatelé dnes zajistí cca 90 % nových dat. Ještě na začátku roku bylo zaindexováno pouze 50 miliónů přístupových bodů WiFi, dnes je to už víc než 200 miliónů.

Vývoj počtu zaindexovaných mobilních sítí od června 2014 dodnes

Vývoj počtu zaindexovaných mobilních sítí od června 2014 dodnes

WiFi sítě však nejsou jediné prvky, podle kterých Mozilla Location Service určuje polohu. Podobně jako konkurence Mozilla využívá také přístupové body mobilních sítí. A to rovnou ze dvou zdrojů. Nejen z Firefoxu a aplikace Stumbler, ale také z podobně zaměřeného projektu OpenCellID. Jeho data byla velmi nápomocná v rané fázi služby, nicméně před nedávnem už ho Mozilla přerostla. V současné době už má informace o cca 8,5 miliónu bodů, což je o půldruhý milión více než OpenCellID.

Vývoj počtu zaindexovaných Wi-Fi sítí od června 2014 dodnes

Vývoj počtu zaindexovaných WiFi sítí od června 2014 dodnes

Zatímco informace o mobilních sítích jsou volně k dispozici jako public domain (v případě OpenCellID jako CC-BY-SA 3.0), u WiFi sítí tomu tak není. Bohužel, říká sama Mozilla: „Kombinace MAC adresy, souřadnic a časové značky je v některých jurisdikcích považována za soukromý údaj, jelikož obsahuje data o vlastníkovi WiFi sítě.“ Problém není jen v zákonech, obavy o soukromí sdílí i Mozilla. API např. neumožňuje vyhledávání podle jediného přístupového bodu. Klient musí poslat informace alespoň o dvou, aby služba sdělila polohu. Podle MAC adresy by se jinak dalo snadno zjistit třeba to, kam se někdo přestěhoval.

Mozilla nechce být závislá na Googlu

Přestože je činnost Mozilla v této oblasti jistě přínosná všem, sama Mozilla z ní nakonec vytěží nejvíc. Může se tak totiž zbavit závislosti na Googlu. Dříve obě společnosti celkem spolupracovaly, ale teď si čím dál víc lezou do zelí. Nejdřív Google vytvořil vlastní prohlížeč, pak se zase Mozilla pustila do mobilního systému atd. Zatím software od Mozilly, včetně desktopového Firefoxu, využívá právě Google Location Services. Pokud se databáze i nadále bude tak rychle rozrůstat, brzy by se to mohlo změnit.

root_podpora

V pokrytí zatím vede Evropa

V pokrytí zatím vede Evropa

Jak už bylo zmíněno, API služby dnes může využít každý. Stačí se přihlásit o API klíč. Momentálně mi není známo, že by data o Mozilly využívala nějaká větší služba či aplikace. Ale není to ani vyloučeno – aplikace se tím zkrátka jen nemusí chlubit. Víme ale, že Mozilla Location Service (prostřednictvím GeoClue) je spolu s OpenStreetMap základním stavebním kamenem aplikace Mapy v prostředí GNOME.

Přesnost určení polohy vždy závisí na… poloze. Co se týče České republiky, ve větších městech byste s geolokací neměli mít žádný problém, a to i s přesností do několika desítek metrů. Dobré je to pochopitelně i v místech kolem silnic, vesničky bokem už jsou ale zmapovány podstatně hůř. To nás ale zatím moc trápit nemusí – koncový uživatel nyní nemá moc možností, jak službu vlastně používat. Prostor pro zlepšení tu je a další pomoc se sběrem dat má určitě smysl.

Zapojíte se do sběru geolokačních dat s Mozillou?

  • Ano, už tak činím
    15 %
  • Ano, zkusím to
    24 %
  • Ne, je to zbytečný projekt
    8 %
  • Ne, mám obavy o soukromí
    28 %
  • Ne, z jiného důvodu
    24 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.