Hlavní navigace

Nakrmte si pandu (12. 8. 2005)

12. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

A máme tu nové papání pro náš prohlížeč. Dalším chutným krmivem bude populární RSS čtečka Sage. Pokud nevíte, co je to RSS, nebo netušíte, k čemu by se to právě vám mohlo hodit, zjistíte to právě v tomto článku.

Možná jste už slyšeli o RSS. Kromě toho, že je to zkratka od Rich Site Summary, se jedná o jednoduchý datový formát založený na XML, který využívají především zpravodajské servery pro sumarizaci a šíření obsahu.

O co konkrétně jde? Když chcete jako čtenář zjistit, co se na vašich oblíbených serverech změnilo, máte dvě možnosti. Buďto můžete ručně procházet oblíbené stránky a koukat, nebo si přidáte jejich RSS kanály do své čtečky, a ta nové články najde za vás.

Jak vypadá takový RSS kanál, zjistíte, když se přímo v prohlížeči podíváte na stránku rss.root.cz. Vidíte, že je to formát skutečně jednoduchý a přehledný. Kromě nějaké té hlavičky v něm můžete najít jednotlivé položky, které obsahují název článku, přímý odkaz na tento článek a krátký popis.

Firefox sám umí RSS kanály rozeznávat a nabídne vám jejich odběr pomocí malé ikonky ve stavové liště:

RSS ikonka

Pokud se vám na některém serveru tento obrázek zjeví, znamená to, že je jeho kanál k dispozici a vy jej můžete rovnou zařadit do své čtečky.

Sage

Existuje celá řada čteček RSS: textové, grafické, javové, pro mobilní telefony a další. My si v rámci tohoto seriálu představíme tu nejpopulárnější ze čteček, které jsou k dispozici jako rozšíření pro Firefox.

Instalace je zcela tradiční, stačí stáhnout a ve Firefoxu otevřít. Do menu nástroje přibude položka Sage. Spíše než přes toto menu doporučuji spouštět čtečku klávesovou zkratkou Alt+R. Je to rychlejší a pohodlnější.

V nastavení rozšíření můžete zvolit několik detailů, které ovlivní načítání jednotlivých kanálů a jejich zobrazení.

Sage - konfigurace

Abyste mohli vůbec začít Sage používat, musíte mu nastavit záložku (bookmark), kterou bude brát jako výchozí pro získávání seznamu kanálu.

Já jsem si ve Firefoxu vytvořil novou záložku s názvem „RSS kanály”, kterou jsem Sage nastavil. Do této záložky pak můžete vkládat odkazy na jednotlivé kanály. Můžete to provádět buď pomocí zmíněné ikonky ve stavovém panelu, nebo klasickým přidáváním v menu.

Můžete si také související kanály sdružovat do adresářů a vůbec využít všech běžných funkcí, které záložky nabízejí. Pokud máte vložen alespoň jeden kanál, stačí stisknout magické Alt+R a na levé straně okna Firefoxe na vás vyskočí panel Sage.

Panel je horizontálně rozdělen zhruba na dvě poloviny. Jejich poměr lze samozřejmě jednoduchým přetažením změnit. V horní části jsou k vidění jednotlivé kanály, které jste si jako záložky předem připravili. Jejich pořadí si můžete sami měnit podle vlastních potřeb ve správci záložek.

Sage

Ve spodní části Sage jsou po spuštění k vidění jen čtyři ikonky. Ty umožňují označovat položky jako přečtené/nepřeč­tené, a to buď jednotlivě, nebo hromadně. Zbytek panelu je zatím prázdný.

Pokud kliknete na jeden z kanálů, po chvíli načítání z Internetu se vám ve spodní části objeví všechny položky, které v současné době kanál obsahuje.

Pokud jste si tuto možnost vybrali v konfiguraci, po namíření myši na položku se vám ve vyskakovacím boxu objeví její stručný obsah. Jednoduše tak zjistíte, co článek obsahuje a jestli vás zajímá. Pokud se vám líbí a chcete se dozvědět víc, jednoduše klepnete. Pokud to uděláte prostředním tlačítkem (kolečkem), stane se přesně to, co byste očekávali – odkaz se načte v novém panelu Firefoxu.

root_podpora

Jednotlivé položky RSS jsou označeny jako nepřečtené pomocí tučného písma. Můžete tak jednoduše jedním mrknutím zjistit, jestli se na kanálu od posledního čtení objevilo něco nového. Pokud si odkaz otevřete, automaticky se položka odtuční. V případě, že vás článek nezaujal, doporučuji jej pomocí ikonky označit jako přečtený. Neztratíte tak přehled.

Ač se to možná na první pohled nezdá, šetří RSS ohromně čas při pravidelném čtení zpravodajských webů. Pro zprávičkáře je to například neocenitelný pomocník.

Používáte RSS?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.