Hlavní navigace

Nakrmte si pandu (19. 8. 2005)

19. 8. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Další příděl krmiva pro vaši pandu červenou (Firefox). Tentokrát se jedná o Reload every, MeasureIt, Disable targets for downloads a TinyURL. Jak by řekl Murphy: vyřešení problému spočívá v tom, najít řešitele.

Reload every

Název tohoto rozšíření byl do češtiny přeložen jako „Obnovit každých…” a překlad poměrně pěkne vystihuje jeho podstatu. Po instalaci se vám v kontextovém menu, které vyvoláte klepnutím pravého myšítka nad stránkou, objeví stejnojmenná položka.

Ta je rozbalovací a po jejím otevření uvidíte malé menu s několika dalšími možnostmi. První z nich je „povolit” a zapíná samotnou funkci rozšíření. Pod ní jsou různé časové údaje, které nastavují prodlevu mezi zásahy rozšíření. Nakonec v menu najdeme dvě funkce pro hromadné povolení a zakázání ve všech panelech.

Eload every

A co že to vlastně reload every dělá? Jednoduše vždy po uplynutí dané doby znovu načte stránku ze serveru. To se může hodit v případě, že čekáte nějakou změnu a nechce se vám ručně klikat na příslušnou ikonku.

Taková situace může vzniknout například při pravidelné kontrole oblíbeného webu, čtení hodně aktivního diskusního fóra, čekání na novou příchozí poštu ve webovém rozhraní vašeho mailu a podobně. Při použití tohoto rozšíření už určitě o nic důležitého nepřijdete.

MeasureIt

Pravděpodobně se vám už stalo, že jste například při psaní stránek potřebovali zjistit rozměr nějakého objektu. Třeba vám některý stránku bořil nebo nepříjemně posouval jinam.

Běžným postupem je sejmout obrazovku, pustit oblíbený grafický editor, vložit obrazovku do něj a začít měřit. To je ale velmi zdlouhavé a při častějším používání také dost otravné.

MeasureIt

Pokud to důvěrně znáte a už delší dobu přemýšlíte, jak by se to dalo oblafnout, čtete o tom pravém rozšíření pro vás. MeasureIt lze jedním slovem shrnout jako „pravítko“.

Rozšíření stáhnete a nainstalujete běžným způsobem a po restartu prohlížeče se vám v pravém spodním rohu objeví navíc malá ikonka znázorňující pravítko. Pokud na ni klepnete, načtená stránka lehce změní barvu a kurzor myši se změní z klasické šipky na kříž.

S ním pak stačí jen tažením označit plochu, kterou si přejete změřit, a objeví se průsvitné obdélníkové pravítko, vedle něhož uvidíte přesný rozměr plochy v pixelech. Jednoduché a užitečné.

Disable targets for downloads

Velmi často se mi stává, že se při klepnutí na odkaz, který míří na soubor ke stažení, zbytečně otevírá nové okno. A to je otrava. Je to proto, že se šikovný autor rozhodl k odkazu přidat target="_blank", což způsobí právě ono otevření v novém okně.

Disable all targets

Šikovné rozšíření s dlouhým názvem Disable targets for downloads (česky: vypni parametry target při stahování) umí tyto přídavné parametry z odkazů na vybrané soubory odstranit.

Ve správci rozšíření musíme neprve vybrat vhodné přípony souborů, na které se rozšíření zaměří. Už je jich tam pěkná řádka přednastavená. Pokud vám vadí otevírání nových oken touto metodou obecně, můžete přidat i přípony HTML a zbavíte se jich úplně. Je to na vás.

No a pak už to funguje. Na první pohled nic neuvidíte, ale už vás při stahování nebudou obtěžovat zbytečná vyskakovací okna, která stejně nic neobsahují.

TinyURL

V tomto případě zlobila česká verze rozšíření, která je staršího data a jedná se o verzi 0.7.1. Proto jsem stáhl oficiální anglickou verzi 1.0, která už fungovala bez problémů. Link proto vede na ni.

Znáte to: Máte skvělý link na pekelně dobrý obrázek na webu, který prostě musíte poslat svým kamarádům. Proto vložíte do mailu, IRC nebo ICQ jeho link:

http://www.ser­ver1.nekde.cz/sho­wimage.php? gallery=FB458CD75­9FF569AC5679316111FCDE­A156& id=112564DAF2­121568DD58795& sid=FF5652A5621655& status=1& newwindow=1& image=FF5554AA5454

Hrůza, že? Bylo by fajn, kdyby takové URL vůbec neexistovaly. Ony ale existují a bohužel je musíme občas používat. Existuje ale řešení.

Řešení nabízí server http://www.ti­nyurl.com/, který umí převádět takto složité URL na vlastní malý formát. Z jakkoliv dlouhé housenky pak dostanete blechu typu

http://tinyur­l.com/4lvvb

Není tohle už docela použitelné? Princip je docela snadný. Do formuláře zadáte dlouhou adresu. Služba prohledá svou databázi, jestli už někdo stejný odkaz nepoužil. V případě, že ne, založí pro něj nový záznam. Vy ale každopádně dostanete novou adresu, která na konci obsahuje označení záznamu v databázi.

Pokud se pak budete chtít na zmíněnou adresu podívat, server najde v databázi tu původní a přesměruje vás na ni.

Abyste nemuseli kopírovat a přenášet složitě adresy, můžete k celému procesu využít rozšíření TinyURL, které vše udělá za vás. V kontextovém menu webové stránky se objeví nová položka Create TinyURL for this Page. Když na ni klepnete, otevře se malý dialog a po chvíli nahrávání se vám v něm objeví zkrácená adresa aktuální stránky.

CS24_early

TinyURL

Ta je automaticky vložena v clipboardu, takže ji prostředním tlačítkem hned hodíte, kam potřebujete. Zároveň si takto vytvořené adresy můžete schovávat pro pozdější použití. To uděláte pomocí obligátního tlačítka Save.

Pokud máte zájem se na uložené adresy podívat nebo byste chtěli získat zkrácenou adresu stránky, kterou nemáte právě načtenou, v menu Nástroje vás čeká kompletní nabídka rozšíření, ve které tyto doplňující funkce najdete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.