Hlavní navigace

Nakrmte si pandu (5. 8. 2005)

5. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes si budeme povídat o velmi užitečném rozšíření Greasemonkey a jeho pomocníkovi s názvem Platypus. Oba umožňují zajímavé a neomezené hrátky s prohlíženými stránkami. Pokud si rádi hrajete a ladíte, je určeno právě vám.

Greasemonkey

Dnes si budeme povídat o velmi užitečném rozšíření Greasemonkey, které umožňuje zajímavé a neomezené hrátky se stránkami. Pokud si rádi hrajete a ladíte, je určeno právě vám.

Greasemonkey je jedno z nejsilnějších rozšíření pro Firefox, které umožňuje spouštět scripty napsané v javascriptu. Ty se aplikují na načtenou stránku a mohou do ní libovolně zasahovat. Nejzajímavější na tom všem ale je, že skripty mohou být přiřazeny konkrétním webům a jejich spouštění pak může být plně automatické.

Doporučuji nainstalovat si poslední verzi, kterou je 0.5 beta. Odstraňuje vážnou bezpečnostní chybu, která v dřívějších verzích umožňovala stránkám přistupovat k souborům na disku.

Po nainstalování malého rozšíření (asi 50 KB) dostanete k dispozici jednoduchého správce skriptů, ve kterém můžete přidávat, mazat nebo skripty přiřazovat jednotlivým webům. K tomu můžete využít kromě běžného zápisu URL také hvězdičkovou konvenci, a nastavit tak jeden skript například celému portálu. Bude se pak provádět nad všemi jeho stránkami.

Takto lze jednoduše doplnit konkrétním webům funkce, které za normálních okolností nemají. Můžete si například pozměnit design stránky, vložit odkazy navíc, nechat si vygenerovat obsah článku podle nadpisů, které se v něm nacházejí, a podobně. Možnosti jsou téměř neomezené, stačí si jen napsat nebo sehnat příslušný skript.

Sílu těchto úprav lze demonstrovat na příkladu: Existují například skripty, které dokáží u některých e-shopů přepočítávat ceny do národních měn nebo vyhledávat ceny u konkurence. Máte tak lepší přehled o tom, jestli vás náhodou někdo nechce ošidit.

Jistě vás také napadne celá řada využití. Pokud nechcete psát skripty sami, můžete se podívat na rozsáhlý archiv uživatelských skriptů.

Existuje však řada individuálních úprav, pro které nikdo univerzální skript nenapíše. Pokud tedy máte zájem o nějakou změnu, musíte sáhnout po editoru a skript si napsat. Ne každý je ale tak zdatným programátorem, aby si mohl skripty vytvářet sám. Pokud patříte právě do této kategorie uživatelů, není stále nic ztraceno.

Platypus

Platypus je vlastně zcela samostatné rozšíření, které je ale přímo svázáno s Greasemonkey. Platypus po svém nainstalování zobrazí v horní části prohlížeče své menu. Na něm naleznete tlačítka pro změnu načtené stránky. Celá úprava probíhá interaktivně, a přesně tedy jednotlivé úpravy vidíte.

Platypus

Jediné, co mi vadilo, byla absence tlačítka zpět. Pokud tedy některý krok nevyjde, jak jste očekávali, můžete stránku načíst znovu a začít od píky.

Samotná práce při úpravách je triviální. Klepnutí na jakékoliv tlačítko v nástrojové liště automaticky Platypus aktivuje a vybere příslušnou funkci. Pak už stačí jen namířit myš na zvolený objekt a funkci na něj aplikovat.

Kromě ikon z lišty můžete také pravým tlačítkem nad zvoleným objektem vyvolat kontextové menu se všemi funkcemi.

Lze mazat objekty, měnit jejich vlastnosti, přesouvat je, upravovat a podobně. Kromě toho můžete přímo zasahovat do HTML, měnit styly jednotlivých prvků nebo přidávat kusy vlastního kódu.

Je libo jednoduchého Roota?

Greasemonkey - Google

Zajímavou funkcí je také automatická úprava stránky, která je zaměřená na maximální přehlednost a čitelnost. Tato funkce se skrývá pod tlačítkem Repair. Ne vždy sice funguje úplně uspokojivě, ale často přináší překvapivé výsledky.

root_podpora

Pokud se vám úpravy líbí a jste s nimi spokojeni, klepnete na tlačítko pro uložení. Platypus vygeneruje javascript určený přímo pro Greasemonkey a rovnou jej také vloží do jeho nastavení.

Od té doby bude vaše úprava na stránku aplikována vždy, když na ni přistoupíte. Efektní a účelné. Sice tak zdaleka nemůžete využívat všech schopností Greasemonkey, ale na jednoduché grafické úpravy to plně postačuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.