Hlavní navigace

Názory k článku Názor: Má smysl vytvářet nová Windows?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 12. 2009 17:44

    Milan (neregistrovaný)

    Zcela normální. Pan autor je sociolog. Takže se zabývá důvody pro použití nejrůznějších operačních systémů a jejich vhodnosti pro určité skupiny obyvatelstva nebo právnických osob.
    P.S. osobně sem chodím hlavně hltat články o mainframech, tam jsou moc zajímavé technologie. Těším se na dnešní Cobol. Jen je škoda, že sem nenapíše Lenin celý článek.

  • 14. 12. 2009 0:48

    Ondřej P. (neregistrovaný)

    Ale nebuďte tak přecitlivělý a nepřející.

    Pro mě je třeba přibližování Ubuntu k Windows velkou výhodou. Sám používám kde co (včetně OpenBSD) a samozřejmě se starám o docela dost počítačů běžných uživatelů (rodina, přátelé, milenky a já nevím co ještě…) a těm když nasadím Ubuntu, tak mám klid.
    Proč jim?
    1) Jim většinou vyhovuje a sžijí se s ním. (Třeba StarDic velice ocenil táta)
    2) Samozřejmě cena zdarma je také příjemná.
    3) Je to také jistá exkluzivita a originalita
    4) Pokud je vše dobře nainstalováno, nastaveno, uživatelé instruováni, tak skoro vše chodí lépe.
    V čem je výhoda pro mě?
    1) Pokud já na těch PC něco potřebuji mám tam vše (SSH, VIM…)
    2) Pokud tam něco musím nastavovat, tak nemusím zjišťovat jak. Fungují mi staré dobré POSIXOVé příkazy…

    A to vše tvoří celkem příjemný ekosystém, který mě dovedl k tomu, že už jsem doopravdy pořádně nepracoval s Windows tak rok a půl. Zjišťuji, že už nevím, co je tam trendy a že nevím, co bych na ně doporučil za programy (krom těch multiplatformní), ale za to bezpečně vím, že uživatelé o které se starám já si mohou aktualizovat na Ubuntu 3000 se super 4D Compizem, ale když se to něco rozbije, tak já tam budu mít: mc, rsync, du… (například k záloze)

  • 14. 12. 2009 9:24

    Jarda_P

    Tak to mate blby, to se musite starat o docela dost pocitacu. Mozna, ze kdybyste nekde vyvesil fotku milenky, ze by se nasel nekdo, kdo by vam s praci pomohl a odpadl by vam aspon jdeden pocitac.

  • 14. 12. 2009 10:00

    Ondřej P. (neregistrovaný)

    No příliš nechápu úvod vašeho příspěvku. Považuji za samozřejmé, že svým blízkým pomohu s věcmi, kterým rozumím – proč tedy blbý?

  • 14. 12. 2009 11:12

    Jarda_P

    No protoze mate moc prace. Prave kdybyste dal na web fotku milenky, treba by vam nekdo pomohl alespon s jejim pocitacem. :-) Dedeckuv pocitac holt budete muset oprasovat sam.

  • 14. 12. 2009 18:16

    ikzz (neregistrovaný)

    kdybys by radeji mlcel. Jediny, cos nam sdelil, je, ze si trapnej a v mladi si nebyl moc oblibenej …

  • 14. 12. 2009 0:44

    webh (neregistrovaný)

    Reaguji na větu

    Předně, jedna z distribucí v popularitě dalece předstihuje všechny ostatní.

    A odkaz na statistiky:
    http://distrowatch.com/stats.php?…

    No mě by zajímalo z čeho ty statistiky vychází, píše se tam, že se tam počítá počet návštěv (hits) za den… Takže mi to nezní jako spolehlivý zdroj statistik.

    Návštěvnost na webu ovlivňuje řada faktorů. Rozhoduje kvalita webu a jejich obsah. Svou roli v návštěvnosti hraje fakt, že lidé často chodí na nějaké stránky přes vyhledávač, např. když hledají nápovědu pro linux. Takže člověk zabloudí třeba na wiki.ubuntu.cz nebo wiki.mandriva.cz , to ale ještě neznamená, že jsem uživatelem dané distribuce.

    Pokud by ty statistiky opravdu byly spolehlivým vodítkem, pak je to zajímavé, protože teď se nahoru dostává Fedora.

  • 14. 12. 2009 1:08

    Harvie .cz

    „vytvářet nová windows“ má smysl. pokud by GNU/Linux totiž dosáhl tohoto „ideálu krásy“, snadno by vytlačil windows a tím by dospěl k mnoha výhodám.

    1.) celý svět by ušetřil milióny dolarů za OS
    2.) celý svět by používál OS, který odpovídá požadavkům lidí
    3.) celý svět (včetně microsoftu) by cpal peníze do vývoje aplikací pro linux
    4.) celý svět by se zbavil největšího botnetu
    5.) celý svět by se postaral o zabezpečení linuxu
    6.) CIA/KGB/BIS by posílala geniální agenty, aby infiltrovali řady kernel hackerů a vytvářeli velmi chytré a téměř neodhalitelné backdoory v linuxu, protože by si je už nemohli zaplatit u microsoftu a applu.
    7.) z microsoftu by se stal řetězec s rychlým občerstvením

  • 14. 12. 2009 3:04

    Hnidopich (neregistrovaný)

    1. Miliony dolaru by stalo prepracovani aplikaci, ktere jsou „na klic“.

    2. Windows / OS X / Linux… Skutecne maji jejich uzivatele stejne pozadavky? A nebo to zase nekdo bude vedet „nejlip“?

    3. Ano, v dusledku bodu 1.

    4. – 7. Jeste tu o Snehurce, prosim.

  • 14. 12. 2009 17:52

    Zdenek -

    Lžete. Neuvědomělých kupujících Windows je nesrovnatelně více, než vývojářů (obtížně portovatelných) aplikací.
    Licence Linuxu „vědění nejlíp“ vylučuje.
    Na zbytek jste se vykašlal, tak bych asi měl také.

  • 14. 12. 2009 13:35

    Walker (neregistrovaný)

    Pokud bude MS fusovat do remesla McDonaldu, dopadne podobne i Linux. Je to stejne, jako se svetovym bohatstvim. Aby mohla byt polovina bohata (Evropa, Sev. Amerika), musi byt ta druha velmi chuda. Jinak tenhle WorldOS nepojede.

  • 15. 12. 2009 12:47

    Marian Kechlibar (neregistrovaný)

    Děsí mne, že někdo z univerzity J.E.P. je schopen vyplodit výrok
    „Je to stejne, jako se svetovym bohatstvim. Aby mohla byt polovina bohata (Evropa, Sev. Amerika), musi byt ta druha velmi chuda.“

    Proboha, toto neučí ani běžný marxismus. To je šílenství.

  • 15. 12. 2009 14:30

    Walker (neregistrovaný)

    Vidíte, a v tom to právě je. Mě naopak vůbec nezajímá, odkud se připojujete. Navíc není v tomto případě doména až tak určující. Zkuste se někdy zamyslet nad fungováním světa. Zkuste se zamyslet, zda by mohli vývojáři pracovat zdarma na svobodném softwaru bez svých běžných komerčních aktivit a zkuste se také zamyslet, co by se stalo, kdyby mělo doma mikrovlnku všech 6.5 miliardy lidí této planety. UJEP s tím nemá co dělat.

  • 15. 12. 2009 14:52

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Kdyby mělo doma mikrovlnku všech 6.5 miliardy lidí této planety, tak by ji měli doma. Mělo by se pak stát něco zvláštního?

  • 15. 12. 2009 19:25

    Walker (neregistrovaný)

    K implozi vesmiru by asi nedoslo :-), ale mikrovlnka je jen jedna vec. Zkuste to takto aplikovat treba sam na sebe. Jak by asi vzrostla potreba vsech zdroji, kdyby zil kazdy clovek na zemi stejnym zpusobem jako vy…ale to uz asi do diskuse o Linuxu nepatri.

  • 15. 12. 2009 20:31

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    1. Země má obrovskou spoustu zdrojů. Uvědomte si, že planeta Země je veliké pískoviště, odkud toho můžete jen minimum odnést. Dodávka energie ze Slunce je pravidelná, a jak si na svém planetárním pískovišti uplácáme bábovičky, to je jen na nás.
    2. Proč by měl každý žít jako já? Jsem nadprůměrně úspěšný, tedy mám přístup k nadprůměrným zdrojům. Ekonomie (věda zabývající se lidským jednáním ve světě omezených zdrojů a neomezených potřeb) vám vysvětlí, jak se zdroje alokují.
    Nechápu lidi, kteří se ad absurdum omezují v jídle či spotřebě vody, protože jiní lidé v řekněme Africe hladoví či žízní. I kdybyste nepil a umřel, tak to nebude mít na ty žíznící žádný vliv. Navíc rozvojová pomoc je velmi diskutabilní záležitost. Ve skutečnosti likviduje místní farmáře. Proč by pěstovali pšenici, když jí neprodají, protože evropané přivezou stovky tun pšenice, kterou pak rozdávají zdarma?

    Podobně je to s většinou ekologických dogmat. Velmi vtipná je třeba hysterie okolo neškodného CO2, kterého máme v atmosféře asi 0.0387%. Jako na Velikonočním ostrově stavěli nesmyslně sochy, Egypťané nesmyslně stavěli pyramidy, a Mayové prováděli nesmyslné lidské oběti, tak my stejně nesmyslně „zachraňujeme planetu“. Bohužel to nešlo vysvětlit Rapanuianům, Egypťanům a Mayům, nelze to vysvětlit ani Al Goreovi a lidem z Intergovernmental Panel on Climate Change.
    http://www.youtube.com/watch?…

  • 16. 12. 2009 2:08

    Lenin POWER!

    Idealni pomoc rozvojovym zemim by byla jen zalozena na predavani know how. Zadna materialni pomoc – nechat je at zacnou pracovat a starat se sami o sebe.

    Co jsem videl v africe, to byste se divili. O 12ti letych magorech strilejicich po nakladacich z AK47 jsem jiz psal.

    Kuprikladu jedna vesnice pozadovala studnu. Nebyla v oblasti kde by bylo potreba kopat desitky metru, zhruba 10–15 metru by melo stacit. Prirozene misto aby si vzali naradi za zacali kopat tak to oni ne, radsi otravovali kazdeho turistu s tim jak jsou moc chudi a potrebuji strasne moc tu studnu. Davaji ji jim nejake tretky s tim at u nich v te bohate zemi udelaji sbirku a poslou jim penize na studnu. Kdyz to udelaji pochopitelne penize nedojdou, postovni poukazku tam stopi uz celnici nebo postak. Kdyz jim 3× takhle vybrane penize v cizine seberou, coz oni neopomenou zduraznit turistum jaky jsou ty statni urednici svine – prestoze sami touzi se stat statnim urednikem aby mohli delat to same. No po nekolika pokusech se konecne turistum podarilo jim tam ty penize osobne dopravit. Cernosi podekovali, zmizeli s penezma a svete div se misto studny si nakoupili zbrane (na sousedni vesnici, kterou prepadli a postrileli), chlast a mobilni telefony (ackoliv nemeli signal). Pak vyrazili do rezervace a strileli zvirata (a spravce) ve velkem aby si uzili „cas blahobytu“ nez dojde strelivo a chlast.

    S humanitarni pomoci – bible, prikryvky, obili, leky to dopada dost podobne. Vlastne ten „notas pro rozvojove zeme“ skoncil taky fiaskem. To je stejne jako davat humanitarni pomoc cikanum – je to stejna sorta lidi.

  • 16. 12. 2009 20:00

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Takhle to v Africe běžně chodí. Sežeňte si film Africa Addio, kde uvidíte události následující po odchodu koloniálních mocností. Vypalování vesnic, masakry, popravy, naprostá neúcta k lidskému životu. Tamní obyvatelé odjakživa žili tak, že se občas sebralo pár mužů, a šli rozbít kyjem hlavu těm mizerům ze sousední vesnice. My jsme jim k tomu dali střelné zbraně, silnice a auta aby se k sobě rychleji dostali, a snížili jejich děstkou úmrtnost o několik řádů, takže nastala populační exploze. Výsledek je pro Evropana těžko představitelný.
    Pro Afričany často ani nemá smysl zemědělství. Musíte totiž DNES pracovat, a plody dostanete až někdy dlóóóuho v budoucnu, kam už mysl nedohlédne. Poměrně neúrodná Evropa tak paradoxně živí kontinent, který by byl schopný uživit sebe i zbytek světa. Důvod? V drsné Evropě je k přežití zásadní se předzásobit na zimu, jinak zemřete. Proto jsme selektovaní na schopnost stanovovat alespoň střednědobé cíle, a vynakládat úsilí pro jejich dosažení.

    Pro vaší představu průměrné IQ obyvatele subsaharské Afriky je 67 bodů. Představte si, jací lidé asi řídí jejich státy, a jakou k tomu mají kvalifikaci. Ještě se divíte krachu Zimbabwe, a úděsným podmínkám v dalšách zemích?

    A ještě jedna zajímavost. V průzkumu přiznalo 25% mužů s „civilizované“ Jižní Afriky, že již znásilnili ženu. Z toho polovina více než jednu ženu. V Kongu i jinde se běžně znásilňuje při místních válkách, a perforace vaginy je považována za běžné válečné zranění žen.

  • 21. 12. 2009 19:37

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Průměrné IQ na VŠ ani v ústavu pro slabomyslné asi nebude 100 bodů. Podobně se liší průměrné IQ ve východní Asii (105) a v subsaharské Africe (67). Australští domorodci mají průměr 62, a křováci 54.
    http://en.wikipedia.org/…rences_in_IQ#…

  • 23. 12. 2009 13:14

    Bolševik (neregistrovaný)

    No, kdybyste místo do školy chodil pást kozy a dětství prožil ve stavu chronické podvýživy a v prostředí, chudém na podněty, asi byste také v testu IQ nedosáhl stejného skóre, jako dnes. Krom toho je otázka, do jaké míry jsou testy IQ kulturně nezávislé.

    Podrobněji třeba na http://www.huffingtonpost.com/…_160704.html

  • 24. 12. 2009 2:49

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Je pěkná se dohadovat, co všechno má vliv na výši IQ. Jako aktuální vidím (zde již v minulosti proběhlou) diskusi nad vztahem genetické výbavy jedince a jeho IQ. Nikdo zatím nedokáže přesně říci, jestli obyvatelé subsaharské Afriky mají nižší IQ (i) díky své genetické výbavě. Že mají genetická specifika s možnou souvislostí s inteligencí, to už víme. Otázka ale je, jestli by něco tak politicky nekorektního vůbec bylo možné říci nahlas. Byla by to totiž napadáno jako rasismus. Samozřejmě zcela neprávem. Například Američané mají delší penisy než Japonci, a konstatování takového faktu není nijak závadné. Ale jak jde o IQ a černochy, byl by to hned rasismus. Z******á politicky korektní doba :(

    Ale zpět k věci. Je celkem jedno, jaký je důvod nízkého IQ v subsaharské Africe. Psal jsem to proto, abyste si mohl představit, jak tam lidé fungují. Kolega Lenin POWER popisoval věci, které se tam běžně dějí. Hromada lidí s IQ našich mentálně postižených, s AK47 v ruce, a s nulovou ochotou vynaložit dlouhodobé úsilí. Tamní úředníci a politici jsou dost nepřekvapivě odrazem stavu celé společnosti. A samozřejmě obyvatelé s tímto IQ vždy rádi podpoří v referendu změnu ústavy – doživotního prezidenta, přesun pravomocí…

  • 2. 1. 2010 23:01

    jehovista (neregistrovaný)

    Pokud jde o lidi se stejnym kulturnim a materialnim zazemim, tak v prumeru maji nejvyssi IQ asiate, pak v tesnem zavesu belosi a hluboko pod prumerem jsou cernosi. Je to ale politicky nekorektni fakt a od druhe svetove valky se takove vyzkumy nesmi vubec delat a odkaz na predvalecne vyzkumy je take tabu.

  • 3. 1. 2010 23:14

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Zastávám názor, že fakta jsou fakta. Jako lidé mají svá práva (a povinnosti) bez ohledu na barvu pleti, pohlaví, původ nebo výši IQ, tak fakta zůstávají vždy fakty.

  • 6. 1. 2010 17:15

    nen (neregistrovaný)

    jj asi vdaka laskavosti kolonialistov, ktori ucili africanov, ako si vyrobit chleba, vitali marocania hitlera ako osloboditela z pod britskej nadvlady

    smiesne, ako prezentujes fakty o „primitivite“ africanov a dopady kolonializmu redukujes na odchod dobreho tatka mentorka

    tie dristy o IQ su primitivne, v testoch su casto otazky kulturne determinovane, okrem toho vyrabat z IQ pricinu ekonomickej biedy moze fakt len totalny zabednenec v socialnych vedach

    hlavne, ze mas fakty, ktore si cerpal zrejme z odpor org, ty historik a filozof este neprebudeny z kolonializmu (ktory mal netrivialne genocidne rozmery)

  • 7. 1. 2010 23:30

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Mohu požádat o laskavost? Když už píšete slovensky (nic proti), zkuste to technicky korektně. Tedy s kapitalizací a diakritikou. Pamatujte: Capitalization is the difference between „I had to help my uncle Jack off a horse“ and „I had to help my uncle jack off a horse.“

    Teď si pojďme ujasnit FAKTA. FAKT: IQ testy jsou stavěné tak, aby byly kulturně neutrální. FAKT: Některé skupiny lidí, včetně obyvatel subsaharské Afriky, dosahují podprůměrných výsledků. FAKT: Efektivní správu státu lze snáze provádět s IQ 100, než s IQ 67.

    Nevšiml jsem si, že bych někde obhajoval zvěrstva, která kolonialismus ve světě napáchal.

    Znovu opakuji, že zážitky popisované kolegou jménem Lenin POWER! jsou naprosto konzistentní s chováním Afričanů. Možná to od vašeho studentského počítače vypadá jinak; vytáhněte paty, a jeďte se někam podívat. Tyhle salónní komouše, ty mám nejradši :/

  • 2. 11. 2013 8:08

    Multicreatura (neregistrovaný)

    Přesně tak.
    Je to o hrách s nulovým nebo nenulovým součtem.
    Některé systémy jsou - výhra na úkor druhého, některé systémy nejsou na úkor druhého a vyhrát mohou obě strany a nikomu neubude.
    USA a Evropa se má dobŕe protože chudáci ze zbytku světa se mají špatně minimálně určitě nebude takto v souladu s realitou.
    To by chudáci v Africe museli mít úrodná pole, USA sucho a těm Afričanům jejich výpěstky krást.
    Je bohužel smutné, že univerzity zaštiťující se jmény Komenský a Purkyně plodí plytké rychlokvašky toužící si dodělat titul snadněji - jen pro ten titul, ne z touhy vědět.
    ;)

  • 14. 12. 2009 17:57

    krakonoš (neregistrovaný)

    Pokud budou Windows takové, jaké jsou, totiž plné různých bezpečnostních děr, nekompatibilní s kdečím (viz Vista a starší HW), nechutně předražené a plné spywaru na ,,ochranu prémiového obsahu" Tak vytváření alternativy k nim nejen že má smysl, ale je naprosto nezbytně nutné. V okamžiku, kdy se svobodný a bezpečný SW ať už to bude linux, nebo cokoli jiného, vzniklého na linuxovém základu, rozšíří alespoň na 90% počítačů, nastanou pro tvůrce různých SW svinstev těžké časy, takže to bude paradoxně přínosem i pro těch zbylých 10%, co u Windows zůstanou.

  • 15. 12. 2009 2:26

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Bezpečnostní díry mají dnes všechny rozšířené platformy, Linux nevyjímaje. Kompatibilita Windows je ve srovnání s Linuxem špičková – zkuste si nainstalovat 5–10 let staré aplikace pro Linux a Windows na současných verzích těch OS.

    „Svobodný“ SW je lidem naprosto ukradený. Lidé chtějí počítače používat ke zvýšení efektivity své práce, a jestli je SW „svobodný“, to zajímá jen některé uživatele Linuxu (a RMS, který si vyjídá knedlíčky hnusu z vlasů).

  • 15. 12. 2009 20:55

    bohyn

    Zkuste si nainstalovat 10 let starou aplikaci co pristupuje primo k HW (treba kvuli HW klici) na Win XP (v te dobe jen 2 roky stara aplikace) a budete v haji. Nektere hry urcene pro WinXP (treba Space Merchants) maji problem pod Vistou i Win7. Instalace ovladace pro ext2/3 filesystem pod Win Vista a novesi je celkem peklo a bez vypnuti kontroly podpisu ovladacu se mi to nepovedlo (tedy snizeni bezpecnosti celeho OS), proste jen proto ze to neni „cerified by MS“. Instalace programu NiceLabel (ma certifikat pro Win Vista) na Win7 nedobehne korektne. Nevykladejte tedy zadne bludy o kompatibilite Windows.

    Pod Linuxem by se preklad starsiho SW velmi pravdepodobne povedl ;)

  • 15. 12. 2009 22:08

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Drivery (třeba ty k HW klíčům) mezi major verzemi nemusí být přenosné. Ovšem na Linuxu nejsou drivery přenosné ani mezi jádry té samé verze, protože nemá kernelové ABI.
    Některé hry i jiné aplikace psala prasata, spoléhají na nedokumentované vlastnosti, a proto na novějších verzích OS mají problémy. Mezi takové prasárny patří mimo jiné vykádání ikon a animací ze shellu. Přesto mají Windows nejlepší zpětnou kompatibilitu na trhu, s Linuxem naprosto nesrovnatelnou.
    Překlad by se na Linuxu pravděpodobně povedl? Moje zkušenosti jsou jiné. I překlad aktuální verze SW často končí nezdarem, natož překlad něčeho staršího.

    Instalace nepodepsaného ovladače kupodivu vyžaduje vypnout vynucení podpisů ovladačů. Až na Linuxu budete mít běžně drivery vyrobené mimo distro (což se stane až bude mít jádro stabilní ABI, až se Linux rozšíří, ovladače nebudou muset být pod GPL… OK, nestane se to), tak možná digitální podpisy driverů oceníte. Do té doby vás asi budou zajímat jen digitální podpisy screensaverů :)
    http://www.root.cz/…y-v-setrici/

  • 17. 12. 2009 8:41

    Backup (neregistrovaný)

    Tak to je politování hodné, že Vaše zkušenosti jsou tak špatné, mé začali špatně, ale pak jsem pochopil, že problém nebyl v systému, ale ve mě. Nebyl jsem schopen mu poskytnout všechno co bylo ke kompilaci třeba. Sem tam prostě chybělo něco kvůli čeho to nejelo, dneska není problém ani s 7let starým SW.

    Můj názor ovšem je, že GNU/Linux své místo na světě má, jednak je to geniální systém na servery, a že se snaží dostat na Desktop, je to pochopitelné, jak jinak by se mohl dostat mezi lidi?

    Dokud tady bude alespoň jeden druhý Windows, má člověk možnost volby, je tady konkurence atd atd atd… Myslíte že by měl Windows UAC kdyby podobná věc nebyla už jinde? Ať už v GNU/Linux v podobě SU nebo jinde…

    Nemyslím že vývojáři her jsou prasáci co neumí psát a dělají se systémem psí kusy. Windows XP a Windows Vista třeba mají hodně jiné API, UAC kontrola, atd atd atd… Je to jako v Linuxu, API se mění, nové věci vznikají, staré jsou mazány. Žádný software se nedá napsat bez chyb a ideálně. Žádné rozhraní není geniální a změny musí být, o tom je vývoj software ne?

    Můj názor je jednoduchý, jsem rád že tady GNU/Linux je, jsem rád že mám možnost volby, a jsem rád že mi nikdo nic nenutí (což až tak pravda v případě OS, kolik notebooku se dnes prodává bez nich? :( ) je to systém, který je dnes na nějakém 1 procentu uživatelů, je bezpečný oproti Windows obsahuje daleko méně děr a reakce na opravy je daleko rychlejší.

  • 17. 12. 2009 14:48

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Kompilace je naprosto nezajímavá. Zajímavá je instalace (klidně s kompilací). A ta je na tom na Linuxu velmi špatně. Máte balíček pro konkrétní verzi konkrétního distra? OK, není to jako ve Windows, ale jde to. Nemáte takový balíček? Smůla.

    Linux je opisem profi unixů, a to technicky mizerným opisem. Nepreemptivní monolitický kernel, špatná správa paměti, mizerná latency, zmršení I/O stack… Zlatý Solaris. Geniální je na Linuxu leda nulová cena.

    Proč by UAC ve Windows mělo mít souvislost s su? Příkaz runas byl ve Windows už pěkných pár let před UAC.

    Vývojáři her jednoznačně jsou prasata. Například do nedávné doby řada her nerozdýchala přepnutí ze hry na desktop a zpět.O dalších prasárnách programátorů víc tady:
    http://www.root.cz/…e-os/211454/
    Vista proti WinXP prakticky API jen rozšiřuje. API se v zásadě nemění, a stará API se nemažou (Windows nejsou Linux). Proto ve Windows běhá i velmi starý SW, pokud jeho autor nebyl až tak velké prase. A nebýt prase je o používání dokumentace. Co není dokumentované, to se může v příští verzi změnit. V linku nahoře uvidíte třeba to vykrádání ikon a animací. Když autor SW použije ikonu číslo 15 ze shell32.dll, případně podobně vykrade ze shellu animaci kopírování souboru, tak to v jiné verzi Windows pochopitelně nepůjde, protože se změnil shell. A protože autor ani neošetřil případnou chybu, tak vám aplikace rovnou spadne.

  • 15. 12. 2009 2:31

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Fakt by svět ušetřil za OS? On ten SW totiž musí někdo napsat, a lidé zpravidla pracují za peníze. Kde se ty peníze vezmou? There ain't no such thing as a free lunch :)

    Fakt myslíte, že požadavky všech lidí jsou stejné? Už poměrně malé děti vědí, že požadavky jejich a požadavky okolí mohou být odlišné.

  • 16. 12. 2009 15:06

    Harvie .cz

    1.) a kdo pise linux? mozna sou naky sbirky a podpora ze strany placenych vyvojaru, nebo sponzorske dary, ale linux by byl i bez nich. sice jiny, ale byl by.

    2.) pokud nelze udelat OS, ktery by vyhovoval vsem, pak je potreba pridat novou moznost nastaveni teto vlastnosti. pokud nekomu nevyhovuje dokonce ani nastavovani, pak je potreba tuto moznost nabidnout pri kompilaci a dale se na ni neptat.

  • 16. 12. 2009 20:20

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    1. Podívejte se, kdo platí vývoj kernelu Linuxu. Je to Linux Foundation. Platinum Members platí 500k dolarů ročně, Gold Members 100k ročně atd. Platimum Members jsou NEC, IBM, Hitachi, Hewlett Packard, Oracle, Intel, Fujitsu a Novell. Všichni členové Linux Foundation platí téhle nadaci v přepočtu přes 100M dolarů ročně na vývoj Linuxu.
    http://www.linuxfoundation.org/about/members
    http://www.linuxfoundation.org/about/bylaws – ceník členství je úplně na konci

    A to není jediná podobná nadace. Třeba vývoj Gnome a Gimpu platí GNOME Foundation, kterou platí Google, IBM, Motorola, Nokia, Sun a další (včetně RedHatu).

    2. To není o nastavení. Z Linuxu těžko uděláte hard real time OS, na VxWorks těžko provozovat DTP aplikace.

  • 15. 12. 2009 17:52

    Woknař (neregistrovaný)

    8.)celý svět by se pos*al.

    Bod 2.) je nehorázný nesmysl už jen proto, že požadavkům lidí vyhovují Windows. Kdyby to byl Linux, nepochybně by neměl usmolených 0,85% na desktopech…

  • 16. 12. 2009 9:28

    jaromrax

    ad 2/ jo, lidem vyhovuje mnohem vice win. A je treba dodat, ze to je nejen prace programatoru, ale taky prace marketingu – pomoci manipulativnich technik skloubit maximalizaci zisku s udrzenim ci zvysenim zavislosti na jejich produktu a jeste mit spokojeneho uzivatele. Good job.

  • 14. 12. 2009 1:28

    snehuliak (neregistrovaný)

    Tento clanok nepatri na root.cz z tychto dovodov:

    – clanok nie je technicky ale policky
    - nema hlavu ani patu, teda nema obsah
    - clanok nema fomru ani styl
    - clanok je nedovareny a nedopeceny (ale vzhladom na vyssie uvedene ani nemoze byt)
    - clanok v tej podobe ako je – je napisany na urovni priemerneho ziaka druheho stupna zakladnej skoly a nie vysokoskolsky vzdelaneho cloveka…

    Vdaka takymto clankom a autorom root.cz pada a pada. Dufam ze dopadne coskoro.

    Inak nevie niekto ci existuje rss citacka do ktorej by som mohol nastavit
    „-Vojtech Bednar“ a teda ziadny clanok od tohto provokatera sa mi nezobrazi?

    Alebo mam urobit to co som urobil pred dlhsim casom s idnes.cz a teda vyradit ho z rss uplne?

  • 14. 12. 2009 6:51

    brk (neregistrovaný)

    A co na něm tak špatného? Nejsem zrovna členem pomyslného funklubu p Bednáře, ale text mi přišel docela trefný. Navíc autor upozorňuje, že se jedná o jeho názor.

    Spíš než problém v článku a v tom, zda li je či není politický, bych viděl problém v některých uživatelích a v tom, že Linux nepovažují za OS, ale náboženství a když se jim náhodou někdo trošku otře o jejich boha, tak „džiháááááááá­ááááááááááád“.

  • 14. 12. 2009 9:03

    J (neregistrovaný)

    +1 (V rámci tvorby p. Bednáře je to kvalitní článek, p. Bednář zajímavě uvažuje dokáže svoje myšlenky jasně a přesvědčivě formulovat; pokud máte jiný názor, můžete samozřejmě nesouhlasit. A pokud chcete něco techničtějšího, přečtěte si jiný článek či ABC.)

  • 14. 12. 2009 10:21

    JmJ (neregistrovaný)

    Taky sem to prosel zbezne, kazdopadne tema k zamysleni to je. A z toho, jak nekteri na clanky pana Bednare reaguji bych soudil, ze casto tne do ziveho. Nebudu, nechci a neumim hodnotit celanek podle toho, jaky ma sloh, jestli je politicky nebo surrealisticky. Proste se autor nad necim zamyslel. Ze to zrovna neni problem v kernelu nebo navod na to, jak zkompilovat 38. betaverzi prehravace mp3, ktery pri zvoleni spravneho prepinace pri kompilaci konecne umi skok o jednu skladbu zpet, neznamena, ze to nema co delat s linuxem a open source softwarem.

    Nekteri tady velice neradi ctou obecnou kritiku situace a velice spatne se smiruji s tim, ze realita je ponekud jina nez si ji oni vysnili behem dlouhych noci s tucnakem.

    Opakuju ze se nezastavam stylu jakym je clanek psan, spis me zarazi to, jak se tu nekteri brani vsemu, co se netyka technickych ale lidskych veci kolem linuxu.

  • 14. 12. 2009 11:57

    Aminux (neregistrovaný)

    Ano. Často tne do živého. Bohužel většinou z toho nic konkrrétního nevzešlo. Jen samé obecné fráze, žádná konkrétní fakta. Čímž netvrdím, že je tento článek špatný. Docela jsem si početl, což se mi u tohoto autora často nestává. Docela dobrý na zamyšlení.

  • 14. 12. 2009 19:00

    Jan (neregistrovaný)

    Mě osobně by vůbec nevadilo, kdyby Bednářovy články opravdu ťaly do živého. Naopak, mám to rád. Problém s jeho články je, že jsou to spekulace nepodložené fakty, vyvozování závěrů z věcí, ze kterých nic neplyne a bezobsažné plácání do vody.

    Říkáte že se autor nad něčím zamyslel – jenže publikovat by měli nechat jen autora, který skutečně umí myslet, a o tom nad čím se zamýšlí taky něco ví. Když pan Tišnovský nebo Malý budou chtít napsat zdrcující kritiku Linuxu, s radostí si to přečtu, protože jsem si jistý, že to o něčem skutečně bude. A když si myslím, že Bednář zmíněným pánům nesahá ani po kotníky, není to rozhodně kvůli jeho kritice Linuxu – jeho články na Lupě, které se Linuxu netýkají, mi připadají stejně špatné.

    A mimochodem, prakticky jakoukoliv kritiku lze označit za odpor vůči kontroverzním myšlenkám kritizovaného – i když žádné myšlenky nemá. Jenže to je jen demagogický trik, kdy člověk druhému připíše něco odsouzeníhodného (jako například zaslepenost a neschopnost přijmout kritiku), místo aby kritice oponoval nějakým věcným argumentem. Jistě není náhodné, že právě lidem kteří tohle dělají, se Bednářovy články líbí.

  • 15. 12. 2009 4:53

    Jencek (neregistrovaný)

    Toto se mi líbí. Nicméně vyjímečně se dal tento článek číst bez toho abych se děsil toho co se zase dozvím za hovadiny. Na druhou stranu jsem se zase nic zásadně nového nedověděl, takže opět bohužel ztráta času.

  • 14. 12. 2009 17:59

    Zdenek -

    Linux je konkurence proti monopolu, proto by ho měl správně podporovat i stát. To je jasné a opačný postoj připomíná sebedestrukční sklony.
    Kdyby byl jedinou šancí, co já vím, Hurd, podporoval bych ten.

  • 15. 12. 2009 2:23

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    1. V oblasti IT žádný monopol neexistuje. 2. Stát má sám monopol na velkou spoustu věcí. Mimo jiné výběr daní, výběr sociálního pojištění, doručování listovních zásilek atd. Stát je ten poslední, kdo by měl kecat do volného trhu. „Služby“ státních monopolů to ukazují v plné nahotě.

  • 15. 12. 2009 3:15

    pravdokop

    Prosím Vás, při Vaší inteligenci tady přece nebudete donekonečna zapírat nos mezi očima. Už jen cena Widlí jasně ukazuje na monopol. Copak by Mrkvosoft bez monopolu mohl chtít 4500,– Kč za pomalý a bezpečnostně děravý OS, což je jen PROSTŘEDÍ pro spouštění užitečných aplikací?

    To, že jedna firma ovládne 90% trhu, není normální. Co je naopak normální:
    Ve většině zemí světa jsou monopoly nějakým způsobem regulovány ze strany státu. Impuls pro jakýkoli regulační zásah proti konkrétnímu monopolu nebývá brána samotná existence monopolu, ale tzv. zneužití monopolního postavení. Nástrojem regulace monopolu jsou např. antitrustové zákony či ekonomická nebo cenová regulace.

    To by ale nesměl mít Mrkvosoft své podplacené lobby u zákonodárců po celém světě, že ano. Je to prostě hnus, slušnému čověku, který netrpí stádním syndromem se z toho chce zvracet…

  • 15. 12. 2009 4:28

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Inteligence je fajn, ale chce to ještě informace. Monopol, z řeckého monos=jediný, polein=prodejce. Definice je taková, že existuje jediný výrobce či prodejce daného statku, A ZÁROVEŇ neexistuje substitut, A ZÁROVEŇ existují nepřekonatelné překážky vstupu na trh. Jinými slovy v oblasti operačních systémů žádný monopol neexistuje. Těžko může mít MS monopol v oblasti OS, když je tu Linux zdarma, který navíc padá ve dormě CD/DVD z časopisů.

    No jo, MS má koupené zákonodárce i výkonnou moc. Jak to poznáme? Například tak, že když si MS dovolí tak skandální věc, jako prodávat OS s browserem, tak v USA firmu málem rozdělí, a uloží dlouhou řadu sankcí. Zbláznili se v tom Microsoftu? Dodávat OS s BROWSEREM? Brr, fuj, to by si jeden odplivl; zahubit takovou firmu. A nedávno v Evropě MS uvedl Windows s přehrávačem multimédií. Hrůza! Naštěstí máme Komisi Moudrých, která mu ve jménu ochrany zákazníků za takovou drzost plným právem napařila pokutu půl miliardy euro, a donutila ho uvést Windows XP N bez přehrávače multimédií. Těch WinXP N se prodalo závratných 1200 kusů – pádný důkaz, že postih byl plně na místě :)

    A teď zase vážně. Jste členem stádečka, které křičí, že se nechce nechat ovládat stádním instinktem. Nebylo by lepší se vykašlat na všechna stáda a nestáda, a jednat sám za sebe bez ohledu na ostatní?

    Ještě k případu Ms vs DoJ: nositel Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman věří, že případ MS vs DoJ zavedl nebezpečný precedent, který dává tušit zvyšující se vládní regulaci kdysi relativně svobodné části trhu. Podle něj tato věc zbrzdí pokrok v celé technologické oblasti. A já s ním souhlasím. Díky podobným regulačním excesům si brzy nebude nikdo jistý, jestli smí do SVÉHO VLASTNÍHO SW integrovat to či ono, aby mu pak Komise Moudrých nedupla na prsty.

  • 15. 12. 2009 9:04

    jaromrax

    Ale no tak. Nehrajme si s definicemi – MS ma jasne znaky monopolu (v nasich zakonech najdete nejakych 30–40% trhu jako hranici) a vyuziva toho jak muze, ale co se kdo ma co divit, firma je zodpovedna svym akcionarum a delat tam managera neni selanka, za sve miliony musi zatnout zuby a delat veci, ktere sa mu nepaci. Vzpominam na slova managera z hudebniho prumyslu – nestoji o to aby policie honila adolescenty za to, ze si stahli mp3jku, ale pak se podiva kolem sebe, vidi 100 zamestnancu, kteri by prisli o praci a jde delat veci, ktere se mu nelibi.
    Zaverem, budme radi, ze jsme svobodni. Sice chudi, ale svobodni.

  • 15. 12. 2009 13:36

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Definice je důležitá. Když máte zvrtnutý kotník, také nemluvíte o zlomenině. Vy máte zřejmě na mysli dominantní postavení, nikoliv monopol. Poměrně zábavné je, že velká spousta monopolo-bijců se dovolává státu, který je jedním velkým monopolem, a jako monopol pravidelně selhává v kvalitě služeb i efektivitě vynakládání peněz.

    Jsem svobodný, ale zdaleka se necítím chudý. Byla pravda léta, kdy jsem byl svobodný a chudý. Svoboda je důležitější, ale peníze umožňují si jí užít.

  • 15. 12. 2009 14:34

    jaromrax

    Opustme tedy definitivne pudu IT: jste-li bohaty, verim, ze s vysokou pravdepodobnosti nejste svobodny.
    Co se tyce monopolobijcu – vubec to neni zabavne, ale zoufale. Pokud stat chapete jako monopol, patrite do skupiny lidi, kteri vidi veci ekonomickymi brylemi a stat je pro ne jednim ze subjektu trhu – mylim se? Pokud se nahodou nemylim, tak muzu pokracovat tim, ze jina skupina zase vnima stat jako obcanske sdruzeni, ktere ma urcite omezene schopnosti zasahnout v pripadech, kdy stavajici pravni rad neni ucinnym nastrojem proti prohreskum proti vseobecne etice.
    Je tu par veci k definovani – svoboda, etika, trh…

  • 15. 12. 2009 16:22

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Jsem svobodný, a nejsem chudý. Bohatý je relativní pojem. Bohatý můžete být pokud máte boty, střechu nad hlavou, jídlo a vodu. Nebo pokud máte vlastní bizjet. Já jsem někde mezi :)

    Stát má prokazatelně v řadě oblastí monopol. A ani náhodou není na trhu běžným subjektem.
    Pojímat stát jako občanská sdružení je mi blízké. Stát je pro mě veřejná služba, kterou platím ze svých peněz. Bohužel stát dělá věci v principu velmi neefektivně. Jde o nedostatek motivace: má monopol, takže nemůžete jít o obchod dál. Proto by měl stát dělat jen věci, které nikdo jiný dělat nemůže. BTW státu musíte platit, protože když nezaplatíte, tak vás prostě zavře. Státní podniky se také nemusí bát krachu, protože za jejich transakce ručí stát (tedy i všichni jejich zákazníci).

    Tu schopnost státu zasáhnout proti nemravnosti si představujete jak? Sejde se Komise Moudrých, a řekne „tímto zavádíme zvláštní daň na všechny kalhotky vyjma typu označeného jako tanga, Microsoftu zakazujeme prodávat OS s browserem, a Microsoftu přikazujeme zaplatit půl miliardy euro do státní pokladny, abychom je mohli rozdat kamarádům v neprůhledných veřejných zakázkách“? A co kdybychom rovnou vyvlastňovali lidi, kteří se nám znelíbí? Můžeme začít u Židů, ti mají peněz dost. Komise se už doslechla, že mají prsty ve všem… ;)

  • 16. 12. 2009 9:46

    jaromrax

    Muzete dnes polovinu sveho majetku rozdat potrebnym? Teoreticky sice ano, ale ono prakticke ne rozhodne nebudete povazovat za nesvobodu. Vas osobni pojem svobody je urcitym zpusobem navazan na hmotne prostredky. Neni to vycitka, jen chci dolozit, ze pojem svoboda chapeme velmi casto ve smyslu moznosti uspokojovani potreb.
    Co se tyce komise moudrych – dostavame se k otazce po zdroji etiky. No, okdud si myslite, ze plyne moralka Vy? Existuje vubec neco takoveho?
    Cele to nejak nepatri do diskuze v root.cz, ne? Nebo ve vysledku ano?

  • 16. 12. 2009 20:39

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Technicky mohu rozdat polovinu svého majetku chudým. Nevidím ale jediný důvod, proč bych to měl dělat. V Evropě je sociální systém přebujelý, a nemělo by to smysl. V rozvojovém světě by to dopadlo tak, jak tu popisoval kolega:
    http://www.root.cz/…zory/330038/

    Víte jak funguje Írán? Mají tam Radu Dohližitelů, složenou z kleriků. Ta „filtruje“ veškerá rozhodnutí parlamentu a prezidenta, a fakticky rozhoduje o všem. To proto, aby vše bylo v souladu s morálními principy islámu. Rada je vázána jen islámem, ničím jiným. Tohle chcete zavádět v Evropě? Jenom místo islámu dosadit socialismus (tedy cíl socialistů)? Děkuji, nechci. Za sebe chci svobodu, práva, a chci je ta práva vymahatelná. Ne aby byla naše práva krácena nějakou Komisí Moudrých, kdekoliv se jí zachce.

  • 17. 12. 2009 8:57

    jaromrax

    Prave duvody nejsou to, ze by to nepomohlo. Cetl jste Pretcheta, Otce prasatek? On ten zivot pekne zaleze pod kuzi. Vim, ze to tak trochu zenu do extremu, ale kdyz uz bychom se nahodou chteli bavit o tom, jestli jsme svobodni, (i kdyz jsem na zacatku navrhl ze jsme), tak si myslim, ze jen omezene a ze penize tomu nepridaji. Za svobodu nepovazuji moznost letet nakupovat do los angeles.
    Moc se Vam nechce primo se vyjadrit ke zdroji etiky, co? Jestli to chapu dobre, stacila by Vam kodifikovana pravidla a pravnici. To, co se kodifikuje bude uz pak zalezitosti ‚svobodnych‘ voleb a ‚volne‘ souteze stran. V momentu, kdy se kodifikuje neco sileneho (sarija,vyvlas­tneni) tak budete mit svoji vlastni etiku a budete v disentu. Pokud se kodifikuje neco rozumneho (volna ruka trhu, minimalni dane), tak pro Vas bude vse ok. Tohle ale nemyslim, kdyz vyslovuji etika.
    Neni to uz trochu ujety – v root.cz vest takovyhle diskuze? Zastavte to nekdo :)

  • 17. 12. 2009 14:40

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Pretcheta, Otce prasatek jsem asi četl, kontext mi uniká. Takže když nemáte možnost letět nakupovat do LA, tak jste z nějakého důvodu svobodnější, než když tu možnost máte? Zvláštní logika. Nesouvisí ono to s kyselými hrozny :)
    http://en.wikipedia.org/…/Sour_grapes

    Zákony řeší právo, etika hodnotí věci jako dobré a zlé. Práva jsou objektivní, etika subjektivní. Pokud nadřadíte etiku právům, povede to do pekel. Subjektivně totiž není pro některé lidi problém lynčovat, krást, přikazovat výrobcům uvádět produkty, které nikdo nechce (WinXP N), nebo různě „korigovat“ trh.

    Diskuse je alespoň náznakem k věci, tohle nikdo nezastaví :)

  • 17. 12. 2009 23:37

    jaromrax

    Je svoboda totez, co mit moznosti ci schopnosti? Nenazyvam svobodou schopnost spocitat z hlavy elipticky integral ani schopnost ziskat a uzivit 4 konkubiny. Rekneme, ze mira svobody je ve svem principu ambivalentni schopnostem a moznostem jedince. Pokud si rozumime v tomhle, muzem se zacit bavit o souvislosti svobody a bohatstvi, jinak je to jen debata o nalehavosti subjektivnich potreb.

    Pokud bych se tedy take drzel extremu, a etika by byla subjektivni, pak zlocinec by nemel zadnou vinu, pokud by cin odpovidal jeho etice. Pokud by mu soudce vymeril trest, jednal by sice v souladu se zakonem, ale proti sve subjektivni etice, pokud by take veril v subjektivitu etiky. Dusledkem toho, ze etika je subjektivni je pak to, ze ve zcela trivialnim pripade je etika v opozici pravu. Eticky jedna zlocinec zcela spravne, ovsem soudce nikoliv.

    Nebo jiny pripad. Budou-li zakonodarci z nejakeho duvodu zlocinci, vysledkem bude pravni system, ktery odrazi jejich subjektivni etiku. System bude sice zlocinny, ale protoze etika je v podradnem postaveni k pravu, budou zlocinne akty definovany jako spravedlive a subjektivni etika, ktera je v rozporu se zakonem se stava zlocinnou. Tohle je ostatne za minule stoleti velmi casty priklad v nasem regionu. Rada dohlizitelu je jen typ orientalniho systemu ctyr piliru moci, nebo varianty dvou ustavnich soudu a sama o sobe muze byt zrovna tak spatna jako dobra.

    Ted nejzajimavejsi otazka – dejme tomu, ze pravo je objektivni – rozhodnuti o pokutach pro MS+prikazy otevrit system dalsim produktum je vysledek nezavisleho soudnictvi (jestli je nekde lepsi system soudnictvi nez v USA a EU, reknete kde). Na zaklade ceho se neztotoznujete s temito vysledky soudu? Na zaklade subjektivni etiky? Ma vubec nejakou vahu hodnoceni prava subjektivni etikou?

    Pravo jako produkt lidske mysli je vzdycky nejakym odrazem etiky a ja se stale ptam, kde je zdroj te etiky? Vzdyt neustale se tu neco hodnoti a nevidim nikoho, kdo by si myslel, ze jeho posty jsou vlasnte jen subjektivni plk.

  • 15. 12. 2009 20:13

    Bolševik (neregistrovaný)

    Když je tedy definice tak důležitá, co takhle se s ní seznámit ?
    Původ slova je jedna věc, jeho význam jiná. Definice NENÍ taková, že existuje jediný výrobce či prodejce daného statku.

    Na http://en.wikipedia.org/wiki/Monopoly si můžeme přečíst :
    „In economics, a monopoly exists when a specific individual or an enterprise has sufficient control over a particular product or service to determine significantly the terms on which other individuals shall have access to it. Monopolies are thus characterized by a lack of economic competition for the good or service that they provide and a lack of viable substitute goods.“.

    Nebo na http://www.investorwords.com/…onopoly.html : „A situation in which a single company owns all or nearly all of the market for a given type of product or service.“.

    Tedy otázka zní : má MS „sufficient control over a particular product“ ? Má MS „all or nearly all of the market“ ?
    Vy sám, když se Vám to hodí do krámu, s oblibou dokazujete, že zde není „viable substitute goods“ pro MS Windows, protože na GNU/Linuxu nejede Photoshop, což je, jak známo, synonymum pro úpravu fotografií, potápět se s GNU/Linuxem údajně nelze také a podpora hardwaru též nic moc. Takže mi není jasný smysl Vašich poznámek o plackách, které vypadávají z časopisů. Jak to tedy je, vypadává z časopisů „viable substitute goods“ nebo ne ???

    Legislativní potlačování monopolu je ochrana trhu před sebou samým, neboť, vyloučíme-li přirozené monopoly, je samotný vznik monopolu jen naprosto zákonitým a současně nežádoucím důsledkem působení tržního mechanismu. Monopolní nebo silně dominující výrobce deformuje trh, který pak nepřináší ty výhody, které by, teoreticky, podle obhájců tržní ekonomiky, přinášet měl, jako například tlak na inovace, pestrost nabídky nebo snižování cen. Těžko vůbec hovořit o trhu operačních systémů pro desktop v situaci, kdy nějaký subjekt ovládá 90 % tohoto trhu a u firemního sektoru to bude ještě více. Je obtížné si v konkurečním prostředí představit vznik něčeho takového, jako byla Vista. To je podobné, jako by Škoda Auto vyrobila nový model vozu, který by se mohl pohybovat maximální rychlostí 20 km/h a měl spotřebu 100 l benzínu na 100 km. V oboru se silným konkurečním tlakem by taková firma dlouho nepřežila, nebo lépe řečeno, nic takového by si vůbec nedovolila. Byla by si vědoma toho, že při inovacích musí respektovat zájmy spotřebitele. Vista by nejspíš vypadala jinak, kdyby MS měl reálnou konkurenci a cenová politika by také asi byla jiná, jak naznačují ceny XP na netboocích. Překážka pro existenci konkurečního prostředí jsou ty tuny aplikací, hlavně ve firmách, které běží pouze na MS Windows. S tím se asi moc dělat nedá, ale nelze předstírat nebo tvrdit, že konkurenční prostředí existuje, když to v reálu není pravda.

  • 16. 12. 2009 21:05

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Přečtěte si nějakou učebnici ekonomie, a ne Wikipedii. BTW z citovaného textu jste „náhodou“ odmazal poznámku [clarification needed] :). O čem mluvíte (a co Wikipedia nesprávně označuje jako monopol) je dominantní postavení na trhu. Nakonec si českou projděte antimonopolní legislativu (tu co má bránit vzniku monopolů, a o jejíž užitečnosti ekonomové vedou generace spory).

    MS má jednoznačně dominantní postavení na jistém segmentu trhu. MacOS, Linux a další produkty jsou jednoznačně substituty. Pro zákazníka zjevně méně výhodné substituty, dlužno říci.

    Čemu vlastně vadí, když má někdo opravdový monopol? Kdybychom měli jediného výrobce či prodejce žárovek, a ZÁROVEŇ neuměli svítit jinak (třeba zářivkami), a ZÁROVEŇ žárovky nemohl vyrábět nikdo jiný, tak by ten výrobce mohl od zítřka zvýšit ceny na 100-násobek, říci „pihatým neprodávám“, zítra stáhnout žárovky z trhu apod. To by způsobilo na trhu značné otřesy, i když by se s tím samozřejmě časem také vyrovnal. Aby se těmto otřesům předešlo, tak se monopolům některá jednání (skokové zvýšení ceny, vázání prodeje na nesouvisející plnění, náhlé ukončení prodeje či vývoje) ZAKAZUJÍ. A protože významně s trhem umí zahýbat i dominantí firma, tak takové jednání politici (přes protesty řady ekonomů) zakázali i firmám s dominantním postavením na trhu. Zbytek o „ochraně trhu před sebou samým“ je vaše fikce o účelu antimonopolní legislativy.

    Trh OS podle vás není dostatečně konkurenční? Ale notak. Máme tu MacOS, Red Hat Linux, SuSE Linux, VxWorks, Plan 9, FreeBSD, a desítky dalších produktů. Kdyby MS dělal ten OS tak špatně, tak ho ihned nahradí někdo jiný. Apple, Novell a další by si jen mnuli ruce. Jenže on to MS dělá velmi dobře, jenom ne podle VAŠICH představ. A aby malá skupinka komunitních křiklounů diktovala zbytku světa, jaký OS si smí nebo nesmí vybrat, to by bylo velmi nebezpečné.

    BTW Vistu x64 používám už nějaký pátek, a takt mi nepřipadá jako model vozu, který by se mohl pohybovat maximální rychlostí 20 km/h a měl spotřebu 100 l benzínu na 100 km. Naopak je to velmi pokročilý, bezpečný a stabilní systém, na který konkurence nemá. Minimálně náhled „na to konkurence nemá“ zjevně sdílí 90+% uživatelů osobních počítačů, kteří mohou kdykoliv použít jiný OS. Jenže než aby použili pro ně horší systém, byť by byl zdarma, tak raději zcela dobrovolně zaplatí MS.

  • 16. 12. 2009 21:22

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ještě detail. Vznik monopolu NENÍ zákonitým důsledkem působení tržního mechanismu. Všimněte si, že ke vzniku monopolu běžně nedochází.

    A když jsem u toho, tak ještě jedna věc. Nevnímáte fakt, že antimonopolní legislativa omezuje právo na zacházení s vlastním soukromým majetkem? A proč vám taková věc nevadí? Samozřejmě proto, že jde o majetek někoho jiného, a když chcípne koza sousedovi, tak je to jen dobře ;)

  • 17. 12. 2009 3:18

    pravdokop

    Zanechme sporů o pojmy a zrekapitulujme si fakta:

    1. Windows jsou nekvalitní OS (pomalé, děravé, nepříliš vzhledné) za přemrštěné peníze (cca 4500,– Kč).
    2. Windows používá mnoho lidí ne pro jejich kvalitu, ale z potřeby kompatibility či speciálního programu, který pro jiné platformy neexistuje (což často vůbec není pravda, leč Mrkvosoftí WOW-reklamy spolehlivě vymývají mozky a protistrana na vysvětlující protikampaň prostě nemá peníze).
    3. Je často nemožné sehnat konkrétní PC bez předinstalovaných Windows, ikdyž prázdný HW je logicky to nejjednodušší, co by mělo jít koupit.
    4. I na totálně nevhodném HW (např. NTB s 512 kB RAM) jsou, resp. byly předinstalovány Visty, přestože se na tom samozřejmě nedá efektivně pracovat.
    5. Přestože existují kvalitní OS se spoustou SW ZDARMA, který splní všechny nároky většiny státních i jiných organizací, kupují tyto Widle za horentní mnohamiliónové sumy (jistě ze soucitu s chudým Mrkvosoftem).

    Chcete pravdu tvrdit, že toto vše je normální obrázek fungujícího trhu, který nepotřebuje zkorigovat???

  • 17. 12. 2009 5:00

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    1. Vás soud je subjektivní, nejde o fakta. Současná distra Linuxu jsou také pomalá, i přes jejich mizivé rozšíření je v nich nacházen přinejmenším srovnatelný počet děr (viz statistiky), a daleko hůře se lidem používají. Windows můžete sehnat od 2000 Kč včetně DPH, což je cena deseti večeří. Dost směšná částka za SW, jehož vývoj stál miliardy.
    2. Myslíte si, že dostupnost aplikací není zásadním předpokladem toho, aby OS plnil potřeby zákazníka? Jinými slovy čekáte, že zákazník bude ad absurdum používat podle-vás-kvalitní OS, když pro něj není ani jedna aplikace?
    3. No a? To je věc lidí, kteří staví a prodávají počítače. A ti se zase řídí poptávkou.Auto bez motoru se také špatně shání, a není to nijak závadný stav.
    4. Notebook s 512kB RAM jsem viděl, ale měl byste problém ho unést. Vista na něm fakt nebyla. Pokud hovoříte o 512MB paměti, tak je to opět věc lidí, kteří vyrábějí PC. Nakonec stejně byste mohl kritizovat prodej netbooků, ze kterých jsou zákazníci nešťastní díky jejich mizernému výkonu. Ještě méně jsou šťastní, když je na nich Linux – to pak stroje i vracejí.
    5. Zkuste raději fakta. Ten SW zdarma možná plní VAŠE potřeby, ale ne potřeby jiných lidí. Každý si to může zkusit, distra Linuxu jsou volně ke stažení. Já zkusil, a řada dalších také. MOJE potřeby to neplnilo, kvalita SW byla úděsná, stejně jako dostupnost aplikací. Vy a další podobní ovšem nejlépe víte, jaký SW musí plnit potřeby ostatních lidí. A pokud se to lidem nelíbí, tak je pěkně „zkorigujeme“.

    Lidé dobrovolně kupují SW, který se VÁM nelíbí. Proto považujete za nutné jim vnutit SW, který plní VAŠE potřeby, a tím „zkorigovat trh“. Ve své nesmírné aroganci chcete diktovat ostatním, a říkáte tomu „korekce“. Můžeme být jen rádi, že nemáte žádný vliv. Děsí mě představa, že byste měl nějaký reálný vliv, a omezoval lidem jejich práva a svobodu volby svými „korekcemi“.

  • 17. 12. 2009 9:37

    Backup (neregistrovaný)

    Přirovnání OS k motoru bych považoval za více než nevhodné. Motor auto pohání, takže Motor pro mě osobně je spíše CPU :-)

    V autě si přece můžete vybrat, jak bude vypadat, jakou bude mít výbavu, jestli budete mít základ, nebo nějakou nadstandardní výbavu, tak proč to samé nemůže být u NTB??

    Slovíčkařením se nic nezmění, myslím že zde nebyl jediný člověk, který by nepochopil, co pisatel myslel, když se upsal a napsal 512kB Ram. Vždyť i Vám to došlo a opravil jste jej na 512MB, ale bez toho něžného výsměchu by to bylo lepší, jsme přece jenom lidi, a já vím že v tomto příspěvku bude alespoň 5 hrubek pravopisných :-) Vás bych také mohl taktně upozornit na to, že Linux je jenom KERNEL, ale OS je GNU/Linux, že linux jako jádro naběhne téměř ihned atd atd atd…

    Nechal bych Vás pracovat na takovém NTB s 512MB Ram a VW :-) chtěl bych vidět Váš obličej po měsíci používání :-)

    Ad pomalost: No nevím jak Vám, ale mě třeba Ubuntu nabootuje za cca 23 sekund, W7 34sekund, WV přes 60sekund. Z mého pohledu je tedy GNU/Linux rychlejší. Samozřejmě je to PC od PC, někde může být rychlejší W7, nevím… je to pouze dohad.

    Ad bezpečnost: Ano, v GNU/Linux jsou také bezpečností mezery, ovšem přečtěte si taky v těch statistikách, jak rychle jsou tyto díry řešeny, MS má průměrnou reakční dobu téměř měsíc, GNU/Linux oproti tomu necelý týden. Nemluvě o tom, že to nic neříká o závažnosti oněch děr. Pokud má jeden systém 50% chyb kritických a druhý bude mít kritických pouze 1%, ale celkově budou mít oba dva 1000chyb, jsou vlastně oba dva stejně bezpečné? Můj názor je že ne! Nechci se pouštět do debaty který systém má více kritických chyb, sám používám jako GNU/Linux tak Windows 7.

    Osobně nemám moc v lásce tyto boje který systém je lepší, připadá mi to jako soutěže malých puberťáků, kdo dočůrá dál… Každý systém má své pro a proti, a my nemáme šanci na tom nic měnit…

  • 17. 12. 2009 16:14

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    V autě si můžete vybrat, pokud vám výrobce/prodejce dá na výběr. Pokud vám na výběr nedá, tak ho k tomu těžko můžete nutit. Naopak by bylo velkým porušením jeho práv, kdybyste ho nutit mohl.

    Ten něžný výsměch souvisí se stylem vedení diskuse toho člověka.

    Kdybych měl notebook s Vistou a 512MB RAM, tak bych se podíval kolik nejvíc paměti do daného stroje lze dát, objednal paměť po netu, a za dvě hodiny bych měl 2–8GB RAM podle typu stroje.

    Windows mi bootují poměrně rychle, čas neměřím. Hlavně rebootuji jednou za měsíc, když instaluji patche. Zbytek času počítače buď běží, nebo spí/hibernují.

    Doba zveřejnění opravy je zajímavá od okamžiku, kdy je veřejně známý exploit. Ten je ve světě Windows často známý až na základě rozboru patche. Vypouštět nekritické patche jednou měsíčně má svou logiku, protože jinak IT oddělení záplatuje prakticky pořád. Správně byste totiž měl každý patch otestovat, a až pak ho pustit na podnikovou síť. Jinak byste mohl dopadnout jako při některých patchích dister Linuxu, která pak ani nezabootovala.

    Závažnost děr i počet odhalených kusů souvisí s rozšířením daného SW. Když se například rozšířil Firefox, vyrojily se hromady chyb, protože byl na očích. Kdyby byl Linux primárním cílem pro malware, jako jsou díky své rozšířenosti Windows, tak by těch chyb zřejmě nebyl objeven jen srovnatelný počet. Navíc bezpečnost a spolehlivost je v celém IT na příšerné úrovni. Řešení v současném SW založeném na C/C++ nehledejte, prostě neexistuje. MS řešení má – systém založený na Singularity.

  • 20. 12. 2009 2:40

    pravdokop

    ad 1) Vydělte si, prosím, cenu vývoje počtem prodaných kopií a pak dostanete skutečně rozumnou cenu. Nehledě na to, že neproduktivní práce na dalších a dalších zmršených widlích místo zdokonalení těch předchozích by si měl Mrkvosoft platit ze svého, nikoliv z našeho.
    ad 2) Ze zkušenosti blízkých lidí, kteří roky pracovali na úřadech tohoto státu, VÍM, že by jim linux a aplikace zadarmo úplně stačily. Víte to i Vy?
    ad 3) Dobrý vtip: widle == motor :-)))). Pobavil jste nejen mne! Ale dobrá. Jak by se Vám líbilo, kdyby Vám prodejce aut řekl, že MUSÍTE koupit právě jeden motor: žravý, hlučný a drahý?
    ad 4) Když někdo začne vypichovat překlepy, dochází mu argumenty, že ano?
    ad 5) Vaříte z vody. Nikdy jsem nikomu nic nevnucoval. Jen používám zdravý rozum: Neplaťte za něco, co můžete mít zdarma v minimálně stejné kvalitě. Pokud to děláte, jste buď hlupák, nebo z toho máte něco bokem k legálnímu příjmu. Nebo že bych se pletl?

  • 17. 12. 2009 5:10

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    BTW bych čekal, že se uhodíte do čela po těch zjevných nesmyslech, které jste psal o monopolech, důvodu ochrany proti nim atd. Máte k tomu vůbec nějaký komentář?

    Minule jsem zapomněl vypíchnout vaše nesmysly o přirozeném monopolu. Přirozeným monopolem je hypotetický jediný důl na železnou rudu na světě. Zrovna tyhle monopoly MÁ smysl regulovat.

    Řekněte, jste vůbec schopen a ochoten respektovat SVOBODU lidí? Třeba jejich právo vlastnit majetek, a používat ho dle vlastního uvážení, dokud tím nepoškozují práva ostatních lidí? Protože takovou svobodou je třeba otevřít si krámek, ve kterém prodáváte jen věci spojené s Linuxem, nebo založit megakorporaci, která prodává jen auta bez motoru. Vy chcete lidem jejich svobody brát, a to jen proto, aby svět OSTATNÍCH vypadal podle VAŠICH představ. Fakt vám to nepřijde zrůdné?

  • 17. 12. 2009 17:58

    Bolševik (neregistrovaný)

    Aha, takže podle Vás přirozený monopol vlastně v praxi vůbec neexistuje, mohl by to být nanejvýše nějaký hypotetický důl na železnou rudu. Pokud se tohle píše v té Vaši učebnici ekonomie, doporučuji ji reklamovat nebo odložit na čestné místo do kontejneru na separovaný odpad. Také nechápu, proč má podle Vás smysl regulovat něco, co je jen hypotetické. Že by krocení duchů ?

    Wikipedii nemáte rád (protože je open ?), takže zkusme tohle :
    http://www.businessdictionary.com/…onopoly.html .
    Cituji z výkladu pojmu „přirozený monopol“ : „Situation where one firm (because of a unique raw material, technology, or other factors) can supply a market's entire demand for a good or service at a price lower than two or more firms can. Such situations occur usually in case of utilities or where a market can support only one producer …“ atd.
    Takže přirozeným monopolem jsou třeba rozvody vody, plynu, atd. Dříve se do této kategorie řadily také telekomunikace, železnice, a podobně. Pokud jste ten příklad s rudným dolem čerpal z Vašeho oblíbeného Adama Smitha, pak Vás upozorňuji, že za těch 250 let se svět změnil a voda se už nenosí ve škopku, ale rozvádí potrubím.

    Podrobnější výklad, i s grafem, lze nalézt třeba zde, a vřele doporučuji se s ním seznámit :
    http://tutor2u.net/…monopoly.htm .
    Na konci je zajímavá větička, kterou stojí za to ocitovat : „In the United States, the debate continues to rage over whether Microsoft can be considered a natural monopoly!“.
    Tak nevím, neměl by se tu někdo uhodit do čela po těch zjevných nesmyslech, které napsal o přirozeném monopolu ?

    Poznámku „[clarification needed]“ jsem neodmazal „náhodou“, ale proto, že nebyla součástí vlastního výkladu. Odmazal jsem například i objasnění původu slova, což už jste uvedl Vy, a zbytečně by to znepřehledňovalo text. Kromě toho jsem uvedl ještě druhý link, kde byl výklad pojmu stejný.

    Pokud považujete Vistu za rychlý OS, je to sice v rozporu se zkušeností většiny uživatelů počítačů, ale máte na to bezesporu právo. Nakonec někteří obyvatelé naší planety považují za rychlou i káru, taženou mezkem.

    Vlastnické právo k majetku je vždy nějak omezeno. S automobilem také musíte dodržovat předepsanou rychlost a silniční předpisy, a ani s vlastní brokovnicí nesmíte střílet na náměstí. A například ochrana „duševního vlastnictví“ není v podstatě nic jiného, než omezení práv vlastníků fyzických nosičů svobodně nakládat se svým majetkem, dejme tomu vlastníků harddisků zmagnetizovat si plotny HD ve svém vlastnictví libovolným způsobem nebo vlastníků CD-R média změnit barvu aktivní vrstvy v kombinaci podle vlastního přání. Totéž platí i o jiných formách „duševního vlastnictví“, majitel kytary nebo houslí si například nesmí rozkmitat struny na svém majetku libovolným způsobem. Tak to vidíte : LO si nesmí ani na ty housle zahrát, co by chtěl. Jak kruté …

    Na tu poznámku s autem bez motoru už odpověděl Backup, takže k tomu už není co dodat. Zdejší diskutující by chtěli mít při nákupu počítače alespoň u určitém rozsahu možnost výběru OS, případně možnost nákupu počítače bez OS, nejde o vnucování GNU/Linuxu někomu, kdo ho nechce. Píšete o svobodě, ale nevadí Vám, že zákazník tu svobodu nemá. A právě proto je nutno monopoly a dominantní dodavatele regulovat ! Zákazníků je mnohem více, než dodavatelů. Proč má mít svoboda malého počtu lidí, nebo dokonce jedné megakorporace, přednost před svobodou většiny ? To Vám zrůdné nepřipadá ?
    Nevím, jak Vy, ale já svobodu založit si megakorporaci nemám. Důvodem je, že nevlastním potřebný kapitál. Takže je to stejné, jako kdybyste mi tvrdil, že mám svobodu zaletět si na Mars. Pro většinu populace je taková svoboda čistě teoretická a odkazovat na ni v argumentaci je tudíž čirá demagogie.

    BTW : Naprosto upřímně (opravdu, bez přehánění !!!) se divím, že kvalifikovaný člověk jako Vy tráví tolik času flamováním na netu a nemá na práci nic lepšího, než zapichování špendlíků do plyšového Tuxe.

  • 22. 12. 2009 19:04

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ten jediný důl na železnou rudu máte ve vámi citované definici popsaný slovy „because of a unique raw material“ :). Určující je velikost překážky pro vstup na trh. U jediného rudného dolu je nekonečná, protože v principu existuje jen jeden producent. U rozvodu elektrické energie je velkou překážkou pro vstup na trh vysoká cena stavby rozvodů.

    „In the United States, the debate continues to rage over whether Elvis is still alive“.

    Vista měla pochopitelně vyšší HW nároky než WinXP, ale na strojích prodávaných v době uvedení běžela rychle. Pokud má stroj dost paměti (která byla a je směšně levná), tak je Vista velmi dobrý OS. Na velmi slabý HW notebooků to pravda není vhodný systém, s takovými stroji MS zjevně nepočítal. Ovšem Windows 7 už na netbooku běží lépe.

    Ohledně porušování vlastnických práv viz link:
    http://www.root.cz/…zory/331118/

    Vy byste rád výběr, a mluvíte u toho o svobodě. Máte zřejmě na mysli „právo na výběr“. Chtěl byste, aby někdo nabízel výrobek v nějakém provedení, které právě vám vyhovuje. A protože možnost výběru cítíte jako své právo, tak chcete uvalit povinnost na výrobce a prodejce. Mají přednost práva výrobce k jeho majetku, nebo vaše perverzní „právo na žvýkačky s rybí příchutí“?

    Většina by si polepšila, kdybychom si rozebrali majetek všech bonďatých, židů nebo slepců. Takhle si polepšovat mi ale připadá zrůdné. Vám ne?

    Svoboda je o možnosti volit, rozhodovat a jednat podle své vůle. Svoboda pohybu znamená, že nikdo nemá právo vás omezovat v pohybu. Se svobodou pohybu nijak nesouvisí fakt, že nemáte peníze na cestu do jižní Ameriky, nebo to že máte mořskou nemoc, takže nemůžete na lodě.

    Zapichování špendlíků do plyšového Tuxe, LOL :)

  • 23. 12. 2009 13:02

    Bolševik (neregistrovaný)

    Nechce se mi věřit, že skutečně nerozumíte, oč jde u přirozeného monopolu. Jestli Vaši pozornost rozptyluje ten „raw material“, tak si tu závorku prostě odmyslete. U přirozeného monopolu jde o to, že jedna firma může pokrýt celou poptávku po produktu nebo službě levněji, než více firem. Jedná se o podnikání s vysokým poměrem fixních a variabilních nákladů. Tedy přirozený monopol nevzniká z nějakých „přírodních“ příčin, ale z příčin ekonomických. Teoreticky by přirozeným monopolem mohl, pochopitelně, být i důl, například, kdyby otevření nebo provoz dalšího dolu byly spojeny s vysokými náklady a nevyplatilo by se to. Takovýto případ jste ale asi na mysli neměl.

    Debaty o MS jako o přirozeném monopolu nevedou bulvární novináři nebo pošuci různého druhu, ale ekonomové. Například v tomto, už trochu starším, článku http://mises.org/…_detail.aspx?… ze stránek Misesova Institutu, což by Vám mělo být zvláště sympatické, si můžeme přečíst věty „Microsoft's stun­ning financial success comes from two sources: a "natural monopoly“ in operating systems, and an „unnatural“ monopoly in software applications", nebo „With the development of Windows, Microsoft recognized its emerging "natural monopoly“ in operating systems …". Z toho je patrné, že autor považuje v některém segmentu trhu MS za přirozený monopol.

    Na strojích, prodávaných v době uvedení, Vista byla někdy téměř nepoužitelná. Tomu napomohl i samotný MS, když svolil s označováním i naprosto nevhodných počítačů známkou „Windows Vista Capable“, aby „pomohl“ Intelu. Na to, ostatně, doplatili i někteří členové vedení MS.

    Pokud by většina prodejců nabízela pouze žvýkačky s rybí příchutí od výrobce, který by měl 90% trhu, moc nadšený byste z toho asi také nebyl. Tedy, pokud by Vám ta rybí příchuť nevyhovovala, což je, jak vidno, zrovna Váš případ. Regulace monopolních a dominantních dodavatelů je něco úplně jiného, než arizace židovského majetku. To je snad jasné každému.

    Z praktického hlediska je to úplně jedno, z jakých důvodů svou svobodu nemůžete realizovat. O materiální situaci jedince je velmi často rozhodnuto už v okamžiku jeho narození.

  • 18. 12. 2009 10:51

    jaromrax

    Pokud Lael nemuze uznat, ze MS zneuziva sveho postaveni, utlacuje ci likviduje potencialni konkurenci, navrhuji diskuzi ukoncit. Pak uz nemusi uznat vubec nic a zadna argumentace nema smysl. Musel jsem koupi ntb s win. Kde muzu vratit ty win a dostat za ne penize?

  • 22. 12. 2009 19:03

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    MS využívá svého postavení. Likvidace konkurence je důsledkem volné soutěže. Úspěšné firmy uspějí, neúspěšné (ty neplnící potřeby zákazníků) končí. Jedním z důsledků ukončení činnosti neúspěšné firmy je čištění trhu (ekonomický termín). Prostředky zkrachovalé firmy jsou pak použity lepším způsobem; bývalí zaměstnanci pracují někde jinde na něčem užitečnějším, technika je použita efektivněji. Vy navrhujete firmám omezovat volnou soutěž, a „v zájmu zákazníka“ uměle udržovat na trhu neúspěšné firmy. Použité regulace trhu porušují práva vlastníků těch úspěšných firem, ale také zhoršují celkovou efektivitu alokace zdrojů. Tohle myslím těžko rozporovat. Vámi prosazované uspořádání porušuje vlastnická práva, a ještě vede k horšímu celkovému užitku, o jehož maximalizaci vám zřejmě v celé věci jde. Jste taková destruktivnější verze zbojníka Jánošíka; chcete obírat úspěšné, a uškodit pro jistotu rovnou všem :)

  • 23. 12. 2009 7:36

    jaromrax

    Vidim, ze vite vsechno nejlepe a ze se budete donekonecna tocit na slovickach a odpichovat volnou ruky trhu. Mam podezreni, ze jste nas prezident.
    Musim ted jasne a naposledy rict, ze jakkoliv lichvar i pasak mohou mit prava na objekty sveho podnikani, jeste tu je nastesti nejaka jina autorita, ktera v principu muze definovat jejich cinnost jako nelegalni a tak dovolit zakonum, aby byly uzitecne.
    Vas vztah k soudum vidim jako vrcholne stranicky a rozsudky Vam vyhovuji jen tehdy, pokud zapadaji do Vasi ideologie. To vse uz tady bylo a je mi jedno, jestli me zrovna ted nazyvate janosikem, nebo prohnilym burzoustou.

  • 23. 12. 2009 10:01

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Nejde o točení na slovíčkách. Jde o zásadní principy, na kterých stojí ekonomika. Bohužel jste nebyl schopen dát jediný argument k tomu čistění trhu. Ekonomové strávili generace tím, že pomocí pozorování a experimentu popisovali zákony chování trhu. Vy ve své nadutosti a neznalosti tyto zákony ignorujete, protože něco vnitřně cítíte tak či onak, a „pro vyšší dobro“ pak škodíte všem.

    Nejsem váš prezident. Nicméně Václav Klaus má některé zajímavé názory. Navíc je to inteligentní politik, což se dnes vidí zřídka; na tomhle se asi shodneme.

    Jaký máte problém s lichvou? Já žádný. Někdo nabízí peníze za vysoký úrok, a jiný člověk nabídku svobodně akceptuje. Chcete lidi chránit před jejich vlastním rozhodnutím, a dělat z nich nesvéprávné jedince? Za mě je to špatně, vždyť je to JEJICH odpovědnost. Jistou váhu by mohla mít ochrana mladistvých, a nesvéprávní jsou již chráněni svou nezpůsobilostí k právním úkonům.
    A zakazovat prostituci je stejně absurdní – jde o jedno z nejstarších povolání. Směna sexu za hmotné prostředky byla pozorována i u opic, není to nic zvláštního.

    Zrovna diskutéři na root.cz rádi tvrdí, že autorská práva jsou hnus, který je správné porušovat. Přitom když někdo porušuje GPL, tak by ho nejraději upálili. Tolik k zapadání do ideologie :)

  • 23. 12. 2009 11:19

    jaromrax

    Vyuziva x zneuziva je slovickareni a nijaky zasadni princip a ekonomika je daleko casteji politika nez veda. Ekonomicke zakony nejsou fyzikalni zakony pokud jsou pro Vas alfa a omega, neumim Vam pomoci.

    > Nejsem váš prezident. Nicméně Václav Klaus má některé zajímavé názory.
    > Navíc je to inteligentní politik, což se dnes vidí zřídka; na tomhle se asi > shodneme.
    Delate si ze me srandu?

    > Jaký máte problém s lichvou? Já žádný.
    Ne, nedelate, Vy to opravdu myslite vazne.

    > Směna sexu za hmotné prostředky byla pozorována i u opic, není to nic zvláštního.
    Chce se mi zvracet.

    > diskutéři na root.cz rádi tvrdí, že autorská práva jsou hnus, který je správné porušovat
    Bohuzel nenajdete tam zadnou takovou vetu. Budete maximalne jen zonglovat se slovicky jako ten inteligentni politik.

  • 23. 12. 2009 22:55

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Pokud někdo využívá svého postavení, není na tom nic špatného. Pokud ho zneužívá, něco špatného na tom zřejmě je. Vy byste mohl za chvíli tvrdit, že výron kotníku a zlomenina je v podstatě totéž, a že přece nebudeme slovíčkařit :)

    Ekonomické zákony vyplývají z dlouhé řady věcí, včetně lidské přirozenosti. Byla tu řada pokusů je popírat, například socialistický blok se o to snažil. Výsledky jsou vždy stejně tragické. Jestli tohle nevidíte, tak vám není pomoci.

    Klaus je inteligentní politik, to myslím zcela vážně. Ať s ním v té či oné věci souhlasím či nesouhlasím, na politika je velmi inteligentní.

    Zkuste to s tou lichvou jinak. Proč je lichva problémem? Proč chcete lidem zakazovat svobodně uzavřít dohodu? Ono to totiž vede ještě dál. Když v Německu chcete ve SVÉM vlastním domě otevřít SVŮJ obchod o půlnoci, a najdete člověka který tam DOBROVOLNĚ přes noc půjde prodávat, tak to stát zakáže. A to je daleko větší svinstvo, než zákaz lichvy. Lidé se chtějí na něčem svobodně dohodnout, ale „moudrý stát“ jim to zakazuje, protože… proč? Vždyť kdo nechce pracovat v obchodě v noci, tak nemusí.

    Nenutím vás k sexu s opicemi, ani k sexu za peníze. Jestli jste ale takový pokrytec, že se vám chce zvracet při uvědomění si zjevných fakt, tak máte celkem problém. A další problém je v tom, když někdo ženě zakazuje prodávat sex jako svou práci. Když to dělá dobrovolně, je to o svobodě její volby. Samozřejmě svobody ostatních pro vás nic neznamenají, jak jste už několikrát ukázal :(

    Fakt tady na rootu nenajdete v diskusích zmínky o tom, že autorská práva ten která člověk považuje za nesprávná a neplatná? Zkuste si to ;)

  • 24. 12. 2009 1:23

    pravdokop

    Pane Ophire, víte, v čem se p. Klausovi podobáte?
    Nejste schopen objektivního pohledu na věc a přiklonil jste se z neznámého leč zřejmě subjektivního důvodu k jednostrannému názoru, který budete do nekonečna obhajovat.
    Na panu politikovi Klausovi je vyloženě komické, jak má např. jasno o příčinách gobálního oteplování, přičemž ani vědci, studující tuto problematiku celý život, si netroufnou tvrdit, zda je to jednoznačně tak, či onak.
    Já uznávám, že se v něčem mohu mýlit, ale jestliže moje životní zkušenost je stejná jako zkušenost mnoha lidí, tak na těch nekalých praktikách Mrkvosoftu asi něco bude, nemyslíte?
    Navíc Vy, podobně jako pan Klaus, jste se zjevně shlédl v idei „všemocné ruky trhu“, kde jakákoliv umělá regulace je špatná. Nepřipadá Vám tento názor příliš jednoduchý?
    Jsou firmy, které jsou lidstvu k prospěchu a firmy, které mu škodí. Já řadím Mrkvosoft do druhé skupiny a mám pro to hromadu důvodů. A nejsem sám. Vy ale budete apriori všechny argumenty vyvracet, bagatelizovat a někdy až demagogicky shazovat.
    Nu, nic ve zlém, alespoň to tady žije :-).

  • 24. 12. 2009 3:53

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Technicky vzato je každý pohled pohledem subjektivním. Za sebe považuji za zcela korektní si vytvořit mentální model reality (za použití pozorování, experimentu a Occamovy břitvy), a ten korigovat až na základě nových poznatků, které změnu modelu vyžadují. Zatím jste nepředložil jediný argument, který by vedl ke změně mého modelu.

    Klaus má na globální oteplování nějaký názor. Podobně má svůj názor Al Gore, lidé z IPCC atd. Můj názor je ten, že klima se mění odjakživa, a je to jeho základní vlastnost. Dále si myslím, že současné modely vývoje klimatu jsou velmi zjednodušené, a alarmistické předpovědi z nich plynoucí jsou v principu nesprávné. K tomu vidím snahu o manipulaci s daty, mizernou metodologii, a celé to má nádech náboženství. Když totiž upozorníte na nesrovnalosti, tak se na vás „klimatičtí pravověrci“ dívají jako na někoho, kdo v Egypě říká „a fakt je dobrý nápad stavět ty pyramidy?“. Některé civilizace stavěly pyramidy nebo sochy, ta naše se sebemrská a „zachraňuje planetu“. George Carlin to vyjádřil pěkně i vtipně:
    http://www.youtube.com/watch?…

    Vy jste zřejmě schopen nekalými praktikami nazývat kde co. Ve vašem místním supermarketu se bojuje o ceny, dodací/platební podmínky a regálové umístění hloupých jogurtů tak, že zrovna vy byste z toho zvracel ještě týden. Jenže vy žijete ve svém iluzorním světě, a zvracíte i z prostého faktu, že lidé odjakživa směňují sex za jiné hodnoty. ‚účastnící se této studie byli ve věku od 18 do 26 let. … 27 procent mužů a 14 procent žen uvedlo, že se pokusili vyměnit něco za sex; 5 procent mužů a 9 procent žen se pokusilo vyměnit sex za něco‘
    http://www.osel.cz/index.php?…

    Neviditelná ruka trhu je prokazatelně fungující koncept. A už Adam Smith k ní psal: „By pursuing his own interest he frequently promotes that of the society more effectually than when he really intends to promote it. I have never known much good done by those who affected to trade for the public good.“
    Trh obecně vyřeší všechny problémy sám, ale někdy to trvá neakceptovatelně dlouho, a působí to neakceptovatelné ztráty (například v případě, kdy hypotetický monopol od zítřka zvýší ceny žárovek a zářivek na 100-násobek). Ovšem každá regulace je ZÁSADNÍM zásahem do něčích práv, a až proto by se s nimi mělo VELMI šetřit. Navíc regulátoři trhu často nadělají víc škody, než užitku (což věděl už Smith). Na rozdíl od trhu totiž mají velmi omezené množství informací, a ještě nedostatek motivace (tržní subjekty jsou závislé na svých hospodářských výsledcích, a mají silnou motivaci správně rozhodnout; politik na nich závislý není, a tu motivaci nemá).

    Vaše hodnocení firem jako užitečných a neužitečných je nutně subjektivní. Důležité ale je, že nemůžete po firmách žádat být lidstvu ku prospěchu. Když si vy otevřete krámek, ve kterém budete prodávat řekněme sandály, tak to také nemusí být lidstvu ku prospěchu (nebo si řada lidí může myslet, že to ku prospěchu není). To ale nic nemění na vaší svobodě tím způsobem podnikat. Jenže lidé jako vy rádi ostatním jejich práva berou, omezují je ve jménu „vyššího dobra“, a tím omezováním nejen škodí konkrétním lidem, ale navíc snižují prospěch celku.

  • 26. 12. 2009 4:12

    Heretic (neregistrovaný)

    Je velmi potěšitelné, že názory podobné výše uvedeným odcházejí na smetiště dějin – bohužel však příliš pomalu…

    Tezemi o mocné ruce volného trhu, která vyčistí prohnilé socialistické prostředí, nás krmil Klaus se svými poskoky mnoho let, a dlouho bohužel bez adekvátní protiváhy. Kdo by v těch čerstvě porevolučních dobách chtěl nového proroka kritizovat, byl šmahem onálepkován jako komunista a vysmíván napříč sdělovacími prostředky.

    Představa o blahodárné samoregulaci trhu a lidské společnosti vůbec je tak zoufale naivní, že je s podivem, jak dlouho se udržela v aktivní politice. Ideálem jejích vyznavačů je zřejmě DŽUNGLE. Lidé a firmy zde realizují svoji svobodu zejména tím, že se snaží pohybovat po hranách zákona nebo za nimi, protože hlavně to jim může v těžké konkurenci přinést výhody. Kdo urval obří zakázku díky pochybným intervencím je hrdina džungle – ostatní ať se jdou klouzat nebo zaniknou. Co je slabé, nechť odpadne – jak hřímal od řečnického pultu již Gustáv Husák.

    Je snad zřejmé, že volný trh nebude nikdy „myslet“ na nějaké dobro – věci jako životní prostředí nebo ohleduplnost k čemukoli jsou mu zcela cizí. Ba právě naopak: tyto věci mu principiálně překážejí, neboť jsou překážkou na cestě ke zvyšování zisků!

    Podle představ človíčka s nickem Lael bychom měli víceméně složit ruce do klína a rezignovat na to, co ironicky nazývá „vyšším dobrem“ – jak bychom mohli být tak opovážliví a pokoušet se zasahovat do těch krásných přirozených mechanismů džungle, že? Vždyť ono se nám to vyreguluje samo – na jedné straně Klaus, Lael a zbytek ODS, a na druhé pak zadlužené hloupé socky, které v rámci (pod tlakem) volnotrhových mechanismů upadly do dluhových pastí. Přece je v dnešní pokrokové době nebudeme vodit za ručičku, ne?? Každý má být dostatečně chytrý, a kdo není, toho nechť trh semele. To je přece spravedlivé pro všechny.

    Je nabíledni, k čemu vedou tyto primitivní volnotržní teze. Rostoucí vliv korporací, kterým přece nelze pokládat nějaké limity, jejich prorůstání do státních orgánů (logická cesta k dalšímu rozvoji), ústup státních kroků činěných v dlouhodobém zájmu lidí ve prospěch kroků činěných v zájmu zainteresovaných korporací (žádné „vyšší dobro“), stále větší vykořisťování „hloupých socek“, jejichž mentální kapacita nepostačuje k prohlédnutí nových marketingových triků, a další a další „blahodárné“ důsledky.

    Ve společnosti, která tímto způsobem pomalu vzniká, nejenže nebude příjemné být jednou ze „socek“ potácejících se na hranici zajištění si životních nutností, ale postupně přestane být příjemné i být střední a vyšší třídou, která si bude muset své výdobytky hlídat před armádou „hloupých socek“ pomocí kamer a legálně držených zbraní. Pak bychom si skutečně mohli blahopřát, že jsme „úspěšným“ nebrali právo být ještě „úspěšnější“, a naivům nebrali „právo“ naletět a nechat se i s rodinami přivést na mizinu.

  • 30. 12. 2009 0:54

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Fakt myslíte, že odchod základních občanských práv a svobod na smetiště dějin je dobrá zpráva?

    Nikomu to neříkejte, ale život je DŽUNGLE. Všichni vyrážíme každý den lovit tam venku potravu. O zdroje všichni soutěžíme. Pokud nejste shcopen se uživit, zachrání vás rodina a přátelé. A když ani ti ne, je tu dokonce sociální síť. Jenže díky lidem jako vy se z té záchranné sociální sítě stává pohodlná lenoška. Vezměme si například dávky, které měly zachránit nemajetné matky a jejich děti od smrti hladem. Když byla žena před sto lety těhotná a nezabezpečená, tak šla často spáchat sebevraždu, protože by se neuživila. Dnes dostane dávky, a bude si stěžovat, že to není žádný „slušný standard“. A tyhle dávky dostane prakticky KAŽDÁ rodina, i když je schopná se v pohodě uživit. Důsledek? KAŽDÝ obyvatel ČR dluží v průměru 110 000 Kč na státním dluhu. Tam vedou vaše socialistické experimenty. Další negativa regulací: vysoké daně, drahé potraviny, drahé pohonné hmoty (víc než půlku z ceny benzínu dostává stát), nízká konkurence schopnost, lidé nepracují a jsou závislí na štědrých dávkách, zkostnatělý trh práce nezaměstnává mladé a nekvalifikované (protože je prakticky nelze propustit). O firmách dnes rozhodují ODBORY místo majitelů. Těm parazitům dokonce musí majitel firmy dát volno na odborovou schůzi, ZAPLATIT jim mzdu za dobu konání akce (za NEODPRACOVANOU dobu), poskytnout jim prostory a zaplatit elektřinu. FUJ!

    Ty „hloupé socky“ existují v každé společnosti. Jde o lidi, kteří hůře uspěli v soutěži. Bohužel jejich počet roste s tím, jak lidi odnaučujete starat se sami o sobe, a učíte je spoléhat se na Moudrý Stát. Kdysi se lidé museli předzásobit na zimu, a kdo to neudělal, tak zemřel (pokud nepomohla rodina a přátelé). Dnes řada lidí není schopná ani vyjít s dávkami celý měsíc, protože je lidé jako VY odnaučili jakékoliv odpovědnosti.

  • 29. 12. 2009 1:45

    pravdokop

    Pozorování, experiment, Occamova břitva. To jste mě opravdu potěšil, máme kupodivu alespoň něco společného :-).
    Vy, já, p. Klaus i p. Gore máme samozřejmě právo na svůj názor, které tady NIKDO NEZPOCHYBNIL. To neznamená, že jsou si tyto názory rovnocenné. Asi se shodneme na tom, že všichni jmenovaní jsme v oboru klimatologie polovzdělanci. Názor s největší váhou mají vědci-klimatologové. Ti sice nejsou jednotní, ale většina se přiklání k teorii, že globální oteplování je pravděpodobně způsobeno činností člověka. A mají k tomu velice dobré důvody, které si každý může najít na webu. Ale i kdyby to bylo 50 na 50, není moudřejší vynaložit zbytečně pár promile našich národních produktů na možná domnělou záchranu než riskovat dalekosáhlé klimatické změny, které způsobí mnohem větší materiální a jiné škody?

    Jsem rád, že jste uznal, že čekání na automatický zásah volného trhu může někdy být neakceptovatelně dlouhé. Přesně v této fázi se nacházíme pokud jde o boj s mamutí firmou jménem Mrkvosoft, která se snaží udržet u moci netržními a nekalými prostředky. Právě proto se uvědomělí lidé snaží urychlit tyto pomalé procesy umělými zásahy, jako jsou pokuty EU vůči MS (jen houšť a větší kapky).

    Doufám, že můj subjektivní názor, že MS spíše škodí než prospívá, bude jednou názorem většiny. Rozhodně ale nebudeme brát MS svobodu podnikat. Jen mu „pomůžeme“, aby to dělal LEGÁLNĚ!

  • 30. 12. 2009 1:25

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Určitě máme společného hodně, a v názoru na řadu věcí se lišíme.

    Klimatologové jsou na tom podobně, jako kdysi astrologové. Jsou silně zainteresovaní na získávání grantů, a navíc mají své „náboženství“. Přitom už bylo demonstrováno, že klimatické modely na základě minulých dat nepředpovídají současné klima, a dokonce hází „hokejkové grafy“ i při nakrmení náhodnými daty. Bylo zjištěno, že meteorologické stanice jsou v ve velkém procentu případů v katastrofálním stavu – měří teplotu uprostřed parkoviště, u výduchů klimatizace atd. Samozřejmě s tím nepřišli klimatologové, ale dobrovolníci.
    Navíc si vzpomeňte na to, že nás ještě před pár desítkemi let strašili dobou ledovou, kterou lidstvo svým hrozným chováním spustí. Dnešní klimatické modely jsou přitom tak zjednodušené, že jejich nesmyslnost musí být jasná každému. Zanedbávají se takové „detaily“, jako změny sluneční aktivity a „vesmírmé počasí“ (mezihvědné prostředí se také mění). Pánové jsou tak daleko, jako když nadšenci do létání mávali křídli a běhali po poli.

    Ne, tohle není 50 na 50. A nejde zdaleka o promile HDP. Ale zeptám se vás jinak. Neměli bychom začít stavět velké pyramidy pro případ, že na tom posmrtném životě něco je? Tímhle způsobem můžete dojít k lidským obětem, abyste zajistil úrodu. Vždyť to funguje: oběť byla správně provedena, a urodilo se. Když se neurodí, je za tím špatně provedený rituál. Tohle tu už bylo, a já dofám, že nebudeme podobný proces opakovat s globálním oteplováním.
    Ono se totiž klima dříve či později MUSÍ změnit, protože je v principu nestabilní. Historie je dlouhá, a už měřítko tisíce let to ukazuje: ve středověku se na našem území pěstovaly fíky (středověké klimatické optimum v letech 800–1300), a v Malé době ledové (řekněme 1460–1715) naopak v Evropě nebývale poklesla zemědělská produkce. Co se tedy vyplatí je investice do technologií zajišťujících přizpůsobení novým podmínkám.

    Bojovat s mamutími firmami jste si dal za cíl VY. Ve skutečnosti může prakticky jakýkoliv uživatel x86 počítače použít hromadu operačních systémů, a dobrovolně volí Microsoft Windows. „Uvědoměle“ mršit trh ad-hoc regulací vede typicky k problémům. Jako důkaz mého tvrzení si vemte WinXP N, které si vynutila EK „pro ochranu zákazníků“. EK se nějak nestrefila: zákazníci CHTĚJÍ operační systém s přehrávačem multimédií, a jejich údajná ochrana vůbec nebyla na místě. EK ve skutečnosti chránila business společnosti Real Networks, která nedovedla nabídnout zákazníkům nic zajímavého (vyjma věčně děravého přehrávače a kodeků záměrně nekompatibilních s ostatními přehrávači, abyste MUSEL pro Real Audio/Video použít ten jejich hrozný přehrávač).

    Pokud chcete hovořit o legalitě, tak je potřeba minimálně stanovit pravidla. A to pro všechny stejná. Nesmí být browser nebo přehrávač multimédií součástí OS? Podle mě je to nesmyslné pravidlo, ale jistě ho lze zavést pro všechny hráče. Ovšem stanovovat pravidla stylem „pořádně to osolíme takové firmě, která je dost velká, A ZÁROVEŇ konkurenti tvrdí že by bez ní bylo lépe, A ZÁROVEŇ jí nemá ráda nějaká parta hippíků v čele s RMS, A ZÁROVEŇ má prachy aby přispěla do unijního rozpočtu na budování socialismu“ je mi dost odporné.

  • 1. 1. 2010 3:39

    pravdokop

    Nezlobte se, ale v odstavci věnovaném klimatologii jste právě předvedl typický polovzdělanecký přístup á la p. Klaus. Opravdu si myslíte, že tohle všechno vědci, pracující celý život na tisících nezávislých pracovištích celého světa NEVĚDÍ?
    Samozřejmě, že vědí, ale také vědí spousty dalších informací s různou mírou přesnosti, někdy protichůdných. Navíc mají bezpočet obecných i speciálních nástrojů a postupů, jak vyhledávat a eliminovat chybná data, zdánlivé korelace atd., o čemž my oba máme jen mlhavé tušení. Velice komplexní počítačové modely ukazují, že vyšší koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře má skutečně za následek skleníkový efekt. To není nijak v rozoru s tvrzením, že ke změnám teploty dochází i samovolně.

    Domnívám se, že investice do snížení emisí CO2 budou jen zlomkem investicí do následků změn klimatu. Uvědomte si, že nemusí jít jen o nevinné zvýšení teploty o pár stupňů, dokonce ani o mnohem nákladnější ochranu pobřeží před zvýšenou hladinou moří. Jistě jste slyšel o motýlím efektu, který může mít za následek extrémní změny počasí (oblačnosti, srážek, větru…) na obrovských územích. Ten vám nikdo nepředpoví, ale jestliže nastane, nikdo jej nezvrátí.

    Widle:
    „dobrovolně volí Windows“ – tím jste mne tedy pobavil. V tom je právě jádro pudla, že NEDOBROVOLNĚ! Buď musel koupit PC s Widlemi, protože bez OS nebo s Linuxem je nesehnal, a už si je tam tedy nechal. Zčásti proto, že za ně dal ty nekřesťanské prachy, zčásti z pohodlnosti a zčásti proto, že o alternativách mu prodejce nic neřekl (za to mu MS neplatí, že ano :-;).
    Další důvod je často ten, že musí být kompatibilní s tím či oním SW, který je mu vnucen (např. šéfem), přestože by byla alternativa, která ovšem není tak rozšířená a šéf s ní neumí.
    Dalším důvodem je často jednoduchý fakt, že Widle prostě musí mít, protože je má 98% zákazníků a on pro ně píše nebo servisuje SW.

    Stručně řečeno: MUSÍ koupit Widle IKDYŽ NECHCE, protože většina má Widle, a tím se přidá k většině. A kolečko se uzavřelo a (ne)přirozený monopol je tady. A Mamut si může diktovat a díky miliardám dolarů i skupovat nepohodlnou konkurenci a podplácet prodejce i zákonodárce.

    Poslyšte, vážně Vám nevadí, že nás Mrkvosoft podvádí, škube jako ovce a ještě z nás dělá debílky (viz jeho WOW-reklamy a slogany typu "I krádež myšlenky je krádež!)???

  • 4. 1. 2010 0:06

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    To co jsem psal jistě klimatologové vědí. Nicméně bylo opakovaně demonstrováno, že se snaží aktivně hledat fakta zapadající do jejich modelu, a „nevhodná“ data přehlížejí, nebo na ně uplatňují „chytré triky“, názoroví oponenti se dehonesují a nepublikují. Velmi vědecké. Navíc se na půdě IPCC provádí hlasování o pravdě. Myslíte že o tom, jestli Slunce obíhá Zemi nebo naopak, se kdysi také mělo rozhodovat hlasováním astrologů, alchymistů a šlechty? :)
    Ty velice komplexní počítačové modely jste alespoň rámcově viděl? Fungují tak, že rozdělíte planetu na čtverce o nějaké velikosti, zanesete do nich nějaká výchozí data, v každém z nich odhadnete vliv CO2, vodní páry a řady dalších věcí, a vyhodnocujete vzájemné ovlivňování těch čtverců. Celé je to poměrně výpočetně náročné, ale má to dvě ZÁSADNÍ nevýhody: 1) ty modely zanedbávají řadu věcí o kterých už víme, a vše co ještě nevíme (například vliv aktivity Slunce, kosmického záření atd); 2) bylo prokázáno, že tyto simulace předvídají nárůst teploty i po nakrmení náhodnými daty. Podobným způsobem jistě došli kdysi Egypťané k převědčení, že je zásadní věcí stavět pyramidy.

    Vyšší koncentrace CO2 v atmosféře může vést ke skleníkovému efektu. Také může vést k vyšší produkci biomasy a intenzivnější fotosyntéze, což je poměrně uznávaná hypotéza. To vám ale současné klimatické modely neřeknou. A také vám nikdo neřekne, že kdybychom odečetli CO2 vypouštěný lidstvem do atmosféry, tak by jeho hladina podle všeho byla na historicky nejnižší úrovni.

    Investice do snížení emisí CO2 jsou obrovské. USA uvažovaly o částce 100 miliard dolarů (1.8 bilionu korun) jen na pomoc rozvojovým zemím; celkové náklady by byly ještě řádově výš. A výsledek? Pokud alarmisté nemají pravdu, tak jsme přišli o peníze, za které jsme mohli například zcivilizovat většinu planety, dát všem lidem gramotnost apod. Pokud alarmisté mají pravdu, tak jsme stejně nic nevyhráli, protože klima se může kdokoliv změnit. Jak jsem psal, i v minulých poměrně klidných dvou tisících let se změnilo na naše poměry celkem dramaticky (viz ty fíky u nás, a viz ledovce požírající alpské vesnice). Například Golfský proud ohřívající Evropu s tím může zítra přestat, bez ohledu na jakékoliv naše snahy. A pro vaší informaci v Kanadě je v lednu asi o 30 stupňů(!) nižší průměrná teplota než ve Finsku. Změna může nastat v průběhu pár let. Na tohle se podle vás připravovat nemáme? Protože podobně prudké změny jednou přijít musejí, historie to jasně ukazuje.

    Efekt motýlích křídel je pěkná věc, ale trochu mimo. Ad absurdum globální oteplení o desítky stupňů můžete vyvolat tím, že si zítra ráno nedáte sprchu. Jediné možné ponaučení, které z téhle historky lze vyvodit, je, že člověk nemá neprozřetelně házet písmenem Q do tavolníkového křoví (viz Douglas Adams). Nebo můžete „bezpečně“ spáchat sebevraždu, tedy pokud ke globálnímu oteplení nepovede zrovna ona :)
    Když budu méně vtipkovat, tak klima Země se prostě čas od času mění, bez ohledu na naši přítomnost či nepřítomnost na téhle planetě. Zcela přesně to vyjádřil George Carlin, kterého sem občas linkuji:
    http://www.youtube.com/watch?…

    Fakt jste si MUSEL koupit PC s Windows? Opravdu jste si nemohl koupit psací stroj, tužku a blok, poskládat si komponenty, nebo si vybrat ze STOVEK modelů počítačů bez OS na webu alza.cz? Samozřejmě jste mohl, a do koupě PC s Windows vás nikdo nenutil. To že jsou Windows nejlepší volba (nejlépe se shání, nejlépe se s nimi lidem pracuje, je po ně nejvíce SW, nejvíc lidí s nimi umí) není porušením žádného vašeho práva.

    Já si fakt nemyslím, že nás Mrkvosoft podvádí, škube jako ovce nebo z nás dělá debílky. Vy mi na oplátku zkuste říci, jestli vám přijde jako dobrý nápad dát firmě půl miliardy EUR pokuty za uvedení OS s přehrávačem multimédí, i když to dělá snad veškerá její konkurence, a donutit ji uvést OS bez přehrávače multimédií, který si NIKDO nekoupil (těch méně než 2000 licencí WinXP N můžeme v milionech licencí WinXP zanedbat, stejně převážně zůstaly skladem). Neměl by někdo MS vrátit tu půl miliardu EUR, když se ukázalo, že Microsoft uvedl Windows s WMP naopak v souladu s preferencemi zákazníků, a EK si o ochraně zákazníků nehorázně VYMÝŠLELA?

  • 4. 1. 2010 9:42

    jaromrax

    Opakovane bylo demonstrovano, ze nekteri lide si mysli, ze V.Klaus je inteligentni tvor a kdyby se rozhodl kritizovat mlecnou drahu, tak do toho jeho lide pujdou s nim.

    > Fakt jste si MUSEL koupit PC s Windows? Opravdu jste si nemohl koupit psací stroj, tužku a blok, poskládat si komponenty, nebo si vybrat ze STOVEK modelů počítačů bez OS na webu alza.cz? Samozřejmě jste mohl, a do koupě PC s Windows vás nikdo nenutil.

    Opet asi tricata osma lez, zalozena na vesmirnem puvodu laela. V nasi republice jsou modely, ktere neni mozno koupit bez OS a argumentace, ze je to pro nase dobro je opet co? – chucpe.

  • 7. 1. 2010 23:36

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Jenže ono to nebylo o Klausovi, ale o globálním oteplování. Zkuste to ještě jednou, a k věci. Můžete si před tím přečíst, jak klimatologové raději mažou data než by je ukázali, a jak se podle vlastních slov nechtějí ukazovat své klimatické modely.
    3. února 2005 Phil Jones napsal Michaelu Mannovi: „Nenechávej data válet na ftp serverech, někdo by je tam mohl najít. McKitrick a McIntyre pasou po datech z CRU už léta. Pokud se doslechnou, že v Británii máme zákon o svobodě informací, myslím, že ty soubory radši zničím, než bych je komukoli poslal… Máme tu ale také zákon o ochraně informací, za ten se budu schovávat… Tom Wigley mi poslal e-mail, že z toho má strach – obává se, aby po něm teď lidé nežádali zveřejnění kódu jeho klimatických modelů. Může se ale vymluvit na to, že oficiálně už není členem UEA.“
    http://osel.cz/index.php?…

    Hm, kde je ta lež? Zkuste prosím uvést KONKRÉTNÍ část z toho odstavce, kde podle vás lžu. Kdepak, vy si jen vymýšlíte.
    Ano, v nasi republice jsou modely, ktere neni mozno koupit bez OS. No a? Také jsou tu auta, která si nemůžete koupit v hnědé barvě, nebo se sedačkami Recaro. Porušuje to nějakým způsobem něčí práva? Neporušuje.

  • 24. 1. 2010 10:58

    fedorof (neregistrovaný)

    Ale ale,chlapci-nezdá se vám že jste se zatoulali trochu daleko
    od původního tématu????? Pokud si rádi řešíte soukromé FLAME,
    dělejte to prosím někde jinde…Díky váš administrátor…

  • 28. 12. 2009 8:11

    jaromrax

    > Pokud někdo využívá svého postavení, není na tom nic špatného. Pokud ho zneužívá, něco špatného na tom zřejmě je.

    Ted se budete prit, kde je hranice. Nic noveho. Bojite se slova zneuzivat a to povazuji za znak toho, ze jsme ze stejneho historickeho kontextu.

    > Ekonomické zákony vyplývají z dlouhé řady věcí, včetně lidské přirozenosti. Byla tu řada pokusů je popírat, například socialistický blok se o to snažil. Výsledky jsou vždy stejně tragické.

    Socialistickemu bloku vycitate jako tragicke – nerespektovani ekonomickych zakonitosti? Kdyz se jeho ruzni manageri se podileli na vrazdach, zbaveni vlastnictvi, vydirani a vlastizrady?

    > Proč je lichva problémem? Proč chcete lidem zakazovat svobodně uzavřít dohodu?

    Tyhle otazky zduraznuji Vas nedostatek antipatie a falesneho vnimani pojmu svoboda. Mate svobodu prostituovat a fetovat, zkuste si to a pak treba budete vnimat jinak pojem svoboda, nez dealer a pasak.

    > Fakt tady na rootu nenajdete v diskusích zmínky o tom, že autorská práva ten která člověk považuje za nesprávná a neplatná? Zkuste si to ;)

    Beru to tak, ze na moji vyzvu jste nenasel, co by dokazovalo pravdivost Vaseho puvodniho tvrzeni. Opet to neuznavate, opet hrajete z autu a snazite se zamenit puvodni tvrzeni za jine. Me samotnemu to jako odpoved staci a nezajima me, ze nakonec treba dokazete postavit nejake rozumne tvrzeni, ktere je obhajitelne. Uznat, ze se myli, to kazdy nedokaze, pro me tenhle fakt byl prekvapenim a odhalil mi to Vas inteligentni politik. Za to mu patri dik.

  • 30. 12. 2009 1:47

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Socialistický blok používal centrální plánování ekonomiky, a ten koncept zjevně selhal na celé čáře. Chybí v něm totiž to, co trh má sám od sebe:
    - informace, ty má každý účastník trhu nějaké, a dohromady jako distribuovaný systém má trh o mnoho řádů víc informací než jakákoliv plánovací komise,
    - motivace, díky neviditelné ruce trhu lidé prospívají celému trhu tím, že prospívají sobě; viz hospodský, který pracuje pro vlastní zisk, a přitom vás nakrmí,
    - a zpětná vazba, protože firemní cashflow na rozdíl od schůze plánovačů nesnese zdaleka všechno :)
    Trh můžete brát jako distribuovaný systém autonomních agentů, kteří rozhodují o lokální alokaci zdrojů. Každé rozhodování provádí člověk, a vždy má motivaci dosáhnout pozitivního výsledku. Shání informace, učí se… Kdepak, tohle plánovací komise nenahradí.

    Nedostatek antipatie? Asi myslíte empatii :). Mylně vycházíte z toho, že ostatní lidé mají preference stejné s těmi vašimi. Přitom už malé děti vědí, že teplé mléko rodičům nechutná; jen to musíte dovést do důsledku. Někdo chce pracovat 8 hodin a padla, někdo nemá problém pracovat v noci, někdo nemá problém se prostituovat (v historii se prostituovaly i manželky panovníků). Vy ovšem chcete na základě vlastních preferencí zakazovat jiným takové jednání, které se vám nelíbí. Nechutnají vám ryby, tak je zakážete jíst, na svobodu a práva lidí kašlete. Divoké přirovnání? Možná, ale bohužel sedí. A proto doufám, že lidé jako vy budou mít co nejmenší vliv na chod světa. Já mám totiž rád ryby, ale nechci lidem zakazovat ani burákové máslo, které mi osobně nechutná.

    Ty příspěvky si jist2 umíte najít sám, a nesporně na rootu jsou; proč nad tím máme ztrácet čas?

  • 4. 1. 2010 9:03

    jaromrax

    Moje otazka byla, jestli Vam prijde jak vetsi problem nedostatek toaletaku, nez okupace cizi mocnosti a Vy se zacnete zabyvat nejakym hloupym centralnim planovanim. Beru to jako kladnou odpoved.

    >>> Proč je lichva problémem? Proč chcete lidem zakazovat svobodně uzavřít dohodu?

    >> Tyhle otazky zduraznuji Vas nedostatek antipatie a falesneho vnimani pojmu svoboda. Mate svobodu prostituovat a fetovat, zkuste si to a pak treba budete vnimat jinak pojem svoboda, nez dealer a pasak.

    > Nedostatek antipatie? Asi myslíte empatii :). Mylně vycházíte z toho, že ostatní lidé mají preference stejné s těmi vašimi.

    Ano, myslim empatii. Tezko si predstavit, ze nekdo empaticky si muze myslet, ze zit v exekucich nebo na prostituci a drogach je neci svobodna volba. Leda tak ten, kdo z toho tyje. Spolecnosti vzdycky budou chybet paky na lidi, kteri vidi byznys v terorizovani ostatnich za ucelem vlastniho obohaceni – at uz jsou to socialisticti papalasi, nebo bankovni byznysmeni, co zijou ze zmanipulovanych chudaku v exekuci.

    > Ty příspěvky si jist2 umíte najít sám, a nesporně na rootu jsou; proč nad tím máme ztrácet čas?

    Ty prispevky tak,jak jste to polozil nesporne neexistuji. Jinak byste je nasel.

  • 7. 1. 2010 23:49

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Elementární logika: na otázku jestli Vam prijde jak vetsi problem A nebo B nelze odpovědět „kladně“. Co jste chtěl vlastně vyjádřit?

    Pokud někdo nechce žít v exekucich nebo na prostituci a drogach, je JEHO (a pouze JEHO) věc se chovat tak, aby tím způsobem nedopadnul. Jenže vy jste pokrytec každým coulem. Lidé chlastají alkohol o 106, vy spolu s nimi. Alkohol je droga jako každá jiná, v téhle republice jsou stovky tisíc alkoholiků, a dlouhá řada lidí na následky alkoholismu umírá. Čí je odpovědnost za to, aby se pak Novák nestal alkoholikem? Pana Nováka. Podobně to platí u trávy, kokainu, heorinu, lysohlávek.
    Lidi nikdo a nic nenutí si brát nevýhodné půjčky, prostituovat se, nebo brát drogy. Vždy je to jejich SVOBODNÁ volba. Pokud jejich svobodu respektujete, nemůžete si hrát na jejich rodiče, a zakazovat jim svobodnou volbu.

    Ti „zmanipulovaní chudáci v exekuci“ udělali někde chybu. Když to majiteli malého krámku nevyjde, dojde na exekuci. Když si Franta vezme půjčku a zlomí si nohu, dojde na exekuci. Kde vidíte to odírání? Nějste schopen platit své závazky, tak vám něco vezmou. Svého času by přikovali k zemi před tržištěm, a kdybyste nezaplatil do skončení trhů, tak by vás věřitelé na místě rozporcovali. Dnes vám seberou televizi, a nechají vám i sociální dávky, abyste se z nich mohl v létě podívat do Chorvatska. Chápu, že být bez TV Nova musí být nelidské utrpení, a je to důvod k zákazku exekucí :)

    Opět elementární logika. Pokud něco nehledám, tak to nikak nedokazuje, že to neexistuje. S vámi těžko diskutovat, když jste takhle mimo.

  • 8. 1. 2010 9:54

    jaromrax

    Pojdme si to vyjasnit. Proc sem pisete? Co se tyce me, mel jsem donedavna dva dojmy:

    1/ ze nemuzu nechat byt ruzna nespravna provokujici tvrzeni. V tom jsem se mylil.
    2/ ze se muzeme domluvit, ve smyslu shodnout na obapolne prijatelnych tvrzenich. V tom jsem se (porad si) myslim nemylil, jenze by to stalo prilis energie.

    Pro me tahle silena diskuze byla poucenim o me samotnem a zaroven potvrzenim toho, co jsem drive vedel. Jste asi celkem bystry clovek s nadprumernou inteligenci. Poznal jsem radu lidi, kteri byli v podstate na hranici geniality, pokud slo o porozumeni napr. slozitym matematickym problemum. A jakoby se to kompenzovalo, jejich socialni schopnosti byly na urovni decka a vzpominam na pripady, kdy to vypadalo jako chovani nerizene strely, ktera zranila spoustu lidi. Minim to bez urazky a bez emoce.
    Moji poznamku o autismu jsem psal castecne jako vlastni kompenzaci frustrace, protoze, ciste technicky, kdyz budu verit, ze vsichni ostatni jsou blazni a Vy mi napisete, ze jsem blazen, asi nebudu verit ze jim jsem. Byla moje chyba, ze jsem baziroval na spravnosti ruznych tvrzeni a porad neco vyvracel.

    Nic uzitecneho uz nevidim v tom, ze budu hledat shodu o vyznamu procent a gui, jsou to smesne veci v porovnanim s jinymi tematy, ktera tu probehla. Kdybyste chtel vplout do vod, ktere se nachazeji za hranici cisly vyjadritelnych vztahu, citil bych (ze soukromych duvodu) urcity zavazek.

  • 9. 1. 2010 17:20

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Píšu sem převážně z důvodů, které popisujete v těch dvou bodech. Ano, jsem celem chytrý člověk, a vy také. I proto mě trochu mrzí, že přehlížíte nekonzistenci a logické rozpory svých vlastních názorů. Ale pojďme k věci. Budu velmi rád, když se k následujícímu vyjádříte. Proč? Podle mě je to důležitá věc, a je důležitá i pro vás osobně.

    Vezměte si vztah váš vztah ke svobodě. Snažíte se ji prosazovat, ale na druhé straně zakazovat věci, které se právě VÁM nelíbí. Přitom si musíte vybrat: buď svoboda, nebo její nesmyslné omezování. Příklad: je mi velmi nepříjemná představa jakéhokoliv sexuálního kontaktu s mužem. Někteří muži spolu klidně souloží do konečníku, pro mě otřesně nechutná představa. K tomu můžete přičíst argumenty (se kterými se já neztotožňuji): „je to proti přírodě“, „je to proti Bohu“, „nikdo by takhle neměl skončit“, a jistě najdete deset dalších argumentů a pseudo-argumentů. Co s tím? Váš styl by logicky byl ZAKÁZAT homosexualitu, protože viz argumenty a pseudo-argumenty, protože „většina se na zákazu shodla“, protože „já to tak silně cítím“ (zvlášť to poslední je velmi nebezpečné – příště možná ucítíte, že pana Nováka je třeba lynčovat). Jenže: ti lidé to dělají DOBROVOLNĚ, a nezasahují do práv nikoho jiného. Že se jim líbí něco jiného než vám? To přece nemůže být důvodem k nějakému zákazu. Je to totiž o jejich SVOBODĚ, kterou nemůžete omezovat.
    Obdobně je to u pití alkoholu, požívání drog, půjček na vysoký úrok, placených sexuálních služeb apod. Vždy jde o dospělé lidi, kteří nejsou k ničemu donuceni, a jednají z vlastní vůle. Protože jsou svéprávní, je JEJICH odpovědnost si vybrat podle svých preferencí. Franta se v pátek ožere, Lojza si dá jointa, Jirka zajde do bordelu, Katka si v tom bordelu vydělá… Můžete to SVOU morálkou a SVÝMI pocity měřit jak chcete, ale je to pořád JEJICH svobodná volba, a je velmi nesprávné jim jejich svobodu brát. Když jim budete zakazovat, je to jako když zakážete všem jíst ryby, protože VÁM nechutnají. Rozdíl bude asi v tom, že když někdo jí rybu, tak vás to nerozpálí do běla. Jenže to je VÁŠ problém. Nemůžete svůj pocit „to se mi nelíbí“ řešit tak, že ostatním prostě omezíte jejich svobody, abyste se nemusel dívat na jinak neškodné jednání, které se vám ale nelíbí. „Tolerance, respekt, úcta ke svobodě“ – nechce si to vytesat nad vchod svého domu, klidně v latině :)

    Na tomhle bychom se měli shodnout, podle mě tomu nelze nic vytknout. Proč tedy voláte po omezování těch svobod ostatních lidí, které jsou v rozporu s vašimi osobními preferencemi? Fakt si chcete nad vchod svého domu tesat „netolerance a potlačování svobod, hlavně když ostatní hrajou podle mých not“?

  • 11. 1. 2010 17:48

    jaromrax

    Neutapejme se v hodnocenich toho druheho. Z toho plyne 90% nedorozumeni a 90% followup postu.
    Prvni problem je rozdilne chapani pojmu svoboda. Muj dojem je, ze Vase chapani tohoto pojmu je pravni minimalismus. Pokusim se tedy definovat zakladni axiomy Vasi etika a Vy me opravite, pokud tam neco chybi ci prebyva:

    1/ osobni svobody chapeme jako moznost prijimat rozhodnuti tykajici se vlastni osoby.
    2/ pokud rozhodnuti jedince narusuji osobni svobody jineho jednotlivce, jsou povazovana je za neeticka.
    3/ situace, kdy jsou osobni svobody dvou jedincu v rozporu je nutne definovat zebricek hodnot, ze ktereho se vyvodi eticke rozhodnuti
    4/ je-li vysledna situace konkretniho nositele svobody dusledkem sekvence jeho vlastnich rozhodnuti, definujeme, ze neni v rozporu s etikou
    5/ vysledna situace konkretniho nositele svobody, ktera je zpusobena narusenim jeho o.svobod muze (ale nutne nemusi) byt v rozporu s etikou.

    Napr. zotroceni v dusledku upsani se lichvarum je podle bodu 4 eticke, uvrzeni do otroctvi unosem je dle 5 neeticke. Napr. vynesu-li z horiciho domu cloveka, porusil jsem sice jeho pravo na soukromi, ale v zebricku hodnot je jeho zivot vys situace je dle 3 v mezich etiky.

    Popremyslejme trochu na velmi zakladni urovni o tomhle a pak muzeme udelat dalsi krok. Kdyz se v tomhle neshodneme, budeme se akorat vzajemne ostrelovat.

  • 12. 1. 2010 22:00

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Souhlas, pojďme být konstruktivní.

    Ano, definice základních principů mezilidské interakce musí být minimalistická. Měly by to být takové principy, na kterých mohou všichni shodnout, a které minimálně omezují každého jedince. Z toho důvodu například nemůže být základním pravidlem „v pátek se nesmí jíst maso“, nebo „Bůh je jediný a Mohamed je jeho prorok“. Jinak nutně musí docházet k situaci, kdy pan A bude „právem“ zabíjet pana B, protože pojídání masa v pátek je přece hrozně špatné.

    Ty axiomy jsou pěkné, máte můj souhlas. Rád bych je doplnil, ale mám právě velmi málo času. K bodu 4 jen tolik, že pokud si někdo například hloupě neplatí pojištění zdraví nebo domu, a přijde katastrofa (rakovina, povodeň), tak nemá žádné právo na výpomoc (zaplacení léčby či opravy domu). Samozřejmě každý můžeme pomoci, to je věc volnosti. Tady už si můžete všimnout rozdílu mezi právem a etikou (pomoci takovému člověku je jistě správné). Kdybyste zavedl právo na pomoc, tak by například nemělo smysl si platit pojištění domu, protože byste vždy mohl nárokovat pomoc.

    Jakmile bude více času, vrátím se k věci. Bude to ještě tento týden.

  • 13. 1. 2010 10:00

    jaromrax

    Ted nemam prilis casu, takze zatim jen hrube rysy – nerozumime si v te definici, ja nehledam zakladni kamen ustavy, ale neco, z ceho se muzeme odrazit pro dalsi dedukce.
    Zakladni principy interakce muzou byt obecne extremne komplexni, takze jakakoliv (i minimalisticka) definice by potom byla jen priblizenim. Duvod pro redukci na axiomy je ten, ze se nam s tim pak dobre zachazi a muzeme hledat, jestli tyto nejsou vnitrne rozporne ci neuplne. To je muj cil. Chci zjistit, jestli tyhle axiomy, i kdyz je vypilujeme, jsou uplne. Muj vnitrni pocit je, ze nejsou. Proc si vlastne cenime osobni svobodu? A co si pod tim predstavujeme?

    Myslim, ze nejsou takove principy, na kterych se mohou vsichni shodnout a take si myslim, ze zrovna pravidlo „Bůh je jediný a Mohamed je jeho prorok“ je jednim z tech, ktere mohou zalozit bytelny axiomaticky system. Pokud bude zrovna v tomhle pripade axiom 2 je neeticke zabit pana B, tak popsane situace ohledne masa jsou protiaxiomaticke. Chce se nad tim jeste trochu zamyslet.

  • 15. 12. 2009 0:41

    Jindra Šaur

    V dnešní době se již na základních školách vyučuje mediální výchova, kde se žáci učí (mimo jiného) i „číst autory“. Takže si už podle autora mohou vybrat zda budou příspěvek číst, nebo ne.
    My, starší „ročníci“, se to holt budeme muset naučit sami. Jméno autora je i v RSS (tedy minimálně v Safari), takže pokud článek číst nechcete, prostě jej nečtěte a přečtěte si jiný :-)
    Já jsem se dostal do poloviny druhého odstavce, pak jsem se podíval na autora a přešel rovnou na diskuzi… čímž jsem se ale předem odsoudil k tomu, že tento článek nemohu nijak hodnotit :-))

  • 15. 12. 2009 10:03

    Jan (neregistrovaný)

    Máte pravdu, že Bednáře člověka nikdo číst nenutí. Ale přesto si myslím, že je dobré poskytnout redakci zpětnou vazbu, v naději že to ovlivní jejich výběr autorů. Je to služba pro ně, ale root.cz tuto službu zjevně nevyužívá, protože Bednáře pořád publikuje bez ohledu na obvykle nadprůměrnou kritiku pod jeho články.

  • 15. 12. 2009 12:37

    Jindra Šaur

    Svět není černobílý (bohužel, nebo bohudík, ať si každý přebere podle svého)

    Pan Bednář je vlastně pro Root.cz úspěšným autorem.
    - Přestože jej hodně lidí nemusí nevíme, kolik lidí ho čte.
    - Někteří ho čtou, aby mohli článek (většinou negativně) okomentovat (nic proti nikomu).
    - Ti, kdo ho nečtou, diskutují pod jeho články.

    Navíc (zvláště v IT oboru) platí, že vás nikdo nepochválí. Pokud všechno funguje, pak je to „v pořádku, běžné a má to tak být“, ale pokud něco nefunguje, jsou všichni nespokojení, volají, stěžující si, atd. Takže nemůžeme objektivně říct, jestli nemá i své příznivce.

    Podtrženo, sečteno – docela dobrá návštěvnost :-))

  • 14. 12. 2009 1:35

    Tomáš Veselý (neregistrovaný)

    Také jsem to jen tak prolítl očima a nic mě nezaujalo. Z nadpisu jsem doufal, že se bude spíše zabývat ReactOS, Unified Linux Kernel a podobně. A ono to bylo jenom takové slohové cvičení na prázdné téma.

  • 14. 12. 2009 1:58

    bez přezdívky

    Toto je asi hlavni (dobry) bod v clanku. A Linux je alespon pro me je zvlastni, rekl bych, ze je svobodny, jak o tom stale mluvi hlavne Stallman. Puvodne jsem toho cloveka povazoval za blazna, ale ma v podstate pravdu. Vyberu si takove reseni, ktere mi vyhovuje. Na vyber mam z cele rady alternativ a forku. Zaplatim za to, kolik uznam za vhodne. Nehrozi mi situace, kdy je neco, co vetsine uzivatelu zcela vyhovuje, ukonceno, aby firma mohla vydelavat dalsi penize. Proste vsechny tyhle volby si udelam ja, v tom tu svobodu vidim a v tom je Linux „zvlastni“.
    Naopak vubec neni pravda, ze by snad toto nejak stalo v protikladu k oblibenosti Ubuntu nebo k nejake moznosti komercializace, jak nekdo tvrdi. I to je prece svoboda volby. Chcete predkonfigurovany system, ve kterem se nemuzete moc vrtat? Tady ho mate. Ale ja porad muzu jit, vzit nejakou cast (treba Ubuntu OSD notifikace) a pouzivat ho mimo Ubuntu. I kdyby Ubuntu zitra bylo zpoplatnene, ja to porad mohu udelat, protoze licence zarucuje otevrene zdrojaky. A i to zaplatim – nestaram se je urcita svoboda volby. Otazka samozrejme je, jestli s takovym modelem, ktery uz pouziva jedna velka firma, lze uspet. Ale to je prece jedno, dokud je GNU/Linux svobodny ve vyse popsanem smyslu.

  • 14. 12. 2009 2:16

    bez přezdívky

    Ubuntizace? To už tu bylo. Nic nového pod sluncem, Já pamatuji RedHatizaci :)
    V době, kdy jsem s linuxem začínal automaticky platilo že linux (linuxová distribuce) == RedHat. Řekněme konec 90tých let, přelom 1999/2000. Fakt je, že v Čechách to narušovala SuSE, která měla lepší (vůbec nějakou) podporu češtiny.

    Ale zpět k pointě, stejně tak jako RedHatizace odezněla, tak může odeznít Ubuntizace. Například až vyschne původní zdroj financování (u RedHaru to byli akcie, IPO bylo velmi úspěšné a ze zakladatelů se stali milionáři) a firma se bude muset zaměřit na výdělečné aktivity. U RedHatu to byly servery a teď hlavně Java technologie (JBoss, Hibernate, JBoss IDE, webové technologie) už teď vydělávají víc než linuxové. A z komunitní Fedory se stává primárně testovací platforma, to řadové uživatele zrovna netěší.

    Že se to Canonicalu s Ubuntu nemůže stát? Nesázel bych na to.

    Měření podle http://distrowatch.com, hmm, to je snad ještě horší než měřit blahobyt státu podle růstu HDP ..aneb v Číně by chtěl žít každý ;-)
    Ale i kdybychom přijali tuto metriku, je nutné poměřit Ubuntu se součtem popularity všech ostatních distribucí. Čili procento z celého „koláče“ linuxové popularity. A tady platí že součet popularita byť jen prvních deseti distribucí je už od oka >> popularita Ubuntu.

    Až bude mít Ubuntu tak alespoň 25%, lépe tak 50%, z celkového koláče (dneska mi ty koláčové grafy nejdou z mysli) pak se můžeme bavit o nějaké zřetelné konvergenci.

  • 14. 12. 2009 5:37

    petrph (neregistrovaný)

    Možná je to tím, že ti co chtějí popularizovat Linux, nejsou schopni definovat jeho cílovou skupinu, jedou jen na procenta nárůstu.

    Ergo je rozdíl, jestli zkušený správce vytvoří pro svého koncového uživatele takový desktop který bude používat -dokonce i mnohem jednodušší než Windows, jen pár ikon na ploše se kterými má pracovat, nic jiného (stejně uživatel nemá administrátorské oprávnění). Všechno ostatní (konfigurace,při­pojení k síti,HW, instalace programů) už mu správce udělal předem a bylo jedno jestli přes klikačku nebo příkazovou řádku. Což bylo možná pro správce rychlejší, poněvadž mohl pomocí scriptu nainstalovat najednou desítky počrítačů. A dokonce, zkušený admin ani nepotřebuje nějakou vypilovanou distribuci, vezme nějakou základní, a všechno co potřebuje (odlehčené správce oken, ovladače HW, programy..), si vyhledá, postahuje, zkompiluje…

    A je rozdíl pokud něco takového příjde jako distribuce pro BFU uživatele, co si ale má všechno administrovat, nakonfigurovat Pravda, Linux si nainstalovat dokážou, asi ocení klikačky pro nastavení obrázku pozadí, ale jak dojde na lámání chleba, tedy něco co daná distribuce v sobě nemá, je v pytli. Stačí maličkost, novější grafická karta, integrovaná zvukovka, nestandardní připojení k internetu,.­.Takže, buď věnuje několik týdnů hloubkovému studiu Linuxu a tajů příkazové řádky, a nebo .........

  • 14. 12. 2009 6:39

    Lovap (neregistrovaný)

    … alebo si na fóre tej-ktorej distribúcie pozrie, či to už niekto neriešil, alebo prosto popýta o radu komunitu. Jednoduché …
    Navyše, ako autor naznačil, začína pribúdať firiem, ktoré ponúkajú k výrobkom ovládače aj na Linux – a to najmä na Ubuntu, vďaka jeho popularite.

  • 15. 12. 2009 12:26

    dustin (neregistrovaný)

    Mohu prosím o nějaký příklad ovladače dodávaného výrobcem HW specificky pro ubuntu? Fakt jsem se s tím ještě nesetkal, tak mi to zajímá.

  • 14. 12. 2009 9:11

    jakub.boa (neregistrovaný)

    A on to snad BFU na MS.Windowsu zvládá? Já osobně považuji i pro poučenějšího uživatele složitější rozchodit systém řádně pod Ms.Windows, než pod nějakou běžnou Linuxovou distribucí.

  • 14. 12. 2009 8:19

    berber (neregistrovaný)

    Každá monokultura nakonec vyhyne, není odolná. Nepotřebujeme dva stejné systémy, potřebujeme pro vývoj systémy různé, kde se jeden bude učit od druhého a přitom nebudou tak lehce zranitelné. Ano, Windows okopírovaly rozhraní XWindows, z druhé strany i Unix se může občas něco přiučit. Nesnažme se ale o konvergenci, byla by to chyba.

  • 15. 12. 2009 2:39

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    1) Některé monokultury naopak bývají často dlouhodobě úspěšné, například rákosiny.
    2) Srovnávat SW s rostlinami pokulhává na všechny tři nohy. U SW totiž naopak existují dobré důvody, proč je dominantní platforma výhodná. Stačí totiž psát SW pro jednu dominantní platformu, a máte pokrytou velkou množinu potenciálních uživatelů-plátců. Zvětšení počtu platforem naopak zhoršuje návratnost investice do vývoje SW. Ano, můžete psát multiplatformní SW. Ale je to zpravidla špatný kompromis, protože uživatelé každé platformy mají jiná očekávání (viz rozdíl MS Office pro Mac, a OpenOffice pro Linux/X11), nevyužijete možnosti platforem, a prodraží se vývoj i support.

  • 15. 12. 2009 5:36

    Karel (neregistrovaný)

    > 1) Některé monokultury naopak bývají často dlouhodobě úspěšné, například
    > rákosiny."

    Monokultúra je porast tvorený jedným druhom rastliny. Prirodzene vzniknuté porasty rákosiny málokedy možno označiť za ozajstnú monokultúru, pokiaľ náhle nezasiahol do ekosystému iný činiteľ (napríklad činnosť človeka, či prírodná katastrofa ako je napr. výbuch sopky). Monokultúrne ekosystémy, obzvlášť tie, ktoré vytvoril človek umelo sú extrémne nestabilné. Stačí sa prestať starať o pole pár desaťročí a je jasné ako to dopadne. Alebo stačí vysadiť monokultúrny les vo Vysokých Tatrách a za sto rokov bude len tak sfúknutý. :-) Dlhodobo uspešné monokultúry neexistujú, keďže sukcesia ekosystému je už od prírody taká. :-) Ako dôkaz slúži existencia dažďových pralesov. Prales by neexistoval ak by sukcesia ekosystémov (platí aj pre globálny ekosystém celej planéty) nešla smerom k väčšej biodiverzite. Je to prírodný zákon. Čím väčšia rôznorodosť, tým lepšia resiliencia a stabilita ekosystému. Samozrejme, že uvažujeme v rozmedzí od desatisícoch až miliónov rokov.

    A k bodu 2. Kde je vôľa, tam je cesta. ;-) Napr. komerčný soft ako Renoise (www.renoise.com) je úspešne podporovaný pre Windows, OS X aj Linux. Zaleží viac od toho, nakoľko si daná firma váži každého svojho zákazníka. Podobných príkladov existuje viac.

  • 15. 12. 2009 13:46

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    1. Obecně souhlas, ale například ty rákosiny jsou výjimkou, kde monokultura funguje velmi dobře. Navíc jsem psal, že paralely mezi rostlinami a SW pokulhávají na všechny tři nohy. Úplně stejně bych mohl psát „moudra“ typu „software je jako písek: je ho hodně“.

    2. To není o tom, jestli si firma váží zákazníka. Je to o tom, jestli se jí to VYPLATÍ. Když napíšete aplikaci pro Windows, máte k dispozici funkčně velmi širokou platformu, kterou má 90+% potenciálních zákazníků. Když přidáte Linux, tak vám stoupnou náklady na vývoj i podporu, budete muset najmout lidi specializující se na další platformu, a procento prodaných licencí se zvýší nejvýše o 1% (ve skutečnosti méně, protože uživatelé Linuxu rádi SW zdarma). Pokud se to nevyplatí, proč by měla firma prodělávat na podpoře dodatečných platforem?
    Renoise se to možná vyplatí, nebo postupují iracionálně kvůli své lásce k Linuxu.

  • 15. 12. 2009 15:05

    treebeard (neregistrovaný)

    že aj tu narazím slovenského na ekofundamentalistu, to by ma teda nenapadlo :-)

    Takže sa poďme baviť o ekológii:
    1. máte tam protirečenie – „monokultúra je porast tvorený jedným druhom rastliny“ a zápätí reči o „monokultúrnom lese vo Vysokých Tatrách“ – tie tatranské smrečiny monokutlúrami neboli. Smreka v nich bolo len (v jednotlivých porastoch) cca 50 – 80%, vietor tam vyvrátil aj veľa smrekovca, borovice a jedle. A aj v tých pár čistých smrečinách rástli aj iné druhy rastlín – od machov a lišajníkov až bo byliny a kry.
    2. „Monokultúry“ vznikajú aj v prírode – okrem tých trstinových spoločenstiev, ktoré bývajú naozaj monotónne sú napr. v tých Tatrách porasty kosodreviny, ktoré sú omnoho „monokultúrnejšie“ ako tie smrečiny, za zatiaľ nemajú problém. Monokultúrami takéto spoločenstvá nenazývame nie preto, že by neboli „mono“. ale preto, že nie sú kultúrami, t.j. že nie sú umelo vysadené.
    3. Existujú aj dlhodobo úspešné „monokultúry“, napríklad slovenské bučiny.
    4. Sukcesia nejde vždy smerom väčšej biodiverzite – u tých bučín sú napr. rané sukcesné štádiá (napr. rúbaniská alebo porasty pionierskych drevín) ďaleko pestrejšie, než to záverečné štádium – bučina.
    5. O reziliencii sa neuvažuje v desaťtisícoch ani miliónoch rokov – v takomto časovom rámci sa tá príroda vysporiada s existenciou monokultúr úplne rovnako ako s existenciou iných ekosystémov – nikto žiadny rozdiel nezbadá. Pred 14 000 rokmi tu bola tundra a v Poľsku ľadovec. Ste schopný rozoznať, čo tam bolo pred dobou ľadovou? :-))

    To len, keď už sem tú ekológiu ťaháte, aby ste sa necítili nadradeným :-)

  • 22. 12. 2009 8:31

    berber (neregistrovaný)

    Z mého skromného pohledu při větší změně podmínek je nehomogenní systém odolnější – aspoň něco přežije. Proto taky na Zemi nemáme jednu rostlinu a jednoho tvora, že? Argumentace tím, že je něco lehčí teď – programovat pro jeden OS – neznamená, že je to lepší dlouhodobě, je to jenom lenost a může se sakra vymstít. To že teď někde ušetříme, to nás v budoucnu může stát všechno. Navíc systémy, které jsou monolitické se nerozvíjejí – není to potřeba. V podstatě všechno umění, nikdo nic dalšího nepotřebuje, není konkurence a tedy ani snaha některých lidí myslet…

  • 22. 12. 2009 19:32

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Heterogenní systému mohou a nemusí být odolnější. Ovšem jejich tvorba, správa, vývoj pro ně i jejich podpora je výrazně dražší. Řešením problému spolehlivosti a bezpečnosti IT není diverzifikace platforem, ale záruka deklarovaných vlastností SW. A tu už dnes technicky umíme poskytnout.

  • 23. 12. 2009 10:00

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    To bylo dost mimo. SW je dnes děravý. Děravé jsou OS, frameworky, webové servery, DB, browsery, přehrávače multimédií, kodeky, kancelářské aplikace, kompresní a dekompresní utility… Jestli to nevidíte, tak celý SW průmysl má závažný problém. Cesta z něj existuje, a několikrát jsem tu o tom psal. Jde o projekt Singularity.

  • 23. 12. 2009 11:10

    jaromrax

    Bylo to mimo? Tvrdite, ze umite neco zarucit – ale Vase singularity je research projekt. Az to jednou MS zavre a nasadi, pak se podivejme.
    Jinak, aby bylo jasno, nemam nic proti lidem z MS, inzenyri udelali nekolik solidnich veci a je to ode me velka pochvala, kdyz reknu, ze kdyby nedelali pro firmu, ale delali free software, tak by dnes svet byl mnohem dal.

  • 23. 12. 2009 22:44

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Já zaručit neumím (minimálně dokud mi někdo nedá hotovou platformu), ale MS umí. Nasazení Singularity bude projekt srovnatelný s přechodem od Windows 3.x na Windows NT, takže si ještě pár let počkáme.
    Lidé z MS pracují pro peníze, jako ostatně většina lidí. Ve světě free software by je nezaplatili odpovídajícím způsobem, a nedostalo by se jim slušného zázemí. Ne každý chce strávit zbytek života reimplementací API bezmála půl století starých unixů, a tvorbou „free“ SW, který je ve své kategorii pravidelně na chvostu. Všimněte si, že současný free software (včetně Linuxu) nepatří ke špičce v ničem jiném, než v nízké ceně.

  • 28. 12. 2009 7:37

    jaromrax

    > já zaručit neumím (minimálně dokud mi někdo nedá hotovou platformu), ale MS umí. Nasazení Singularity bude projekt srovnatelný s přechodem od Windows 3.x na Windows NT, takže si ještě pár let počkáme.

    V jedne vete mi odporujete i pritakavate zaroven. Asi to chce jeste cas.

    > Ne každý chce strávit zbytek života reimplementací API bezmála půl století starých unixů, a tvorbou „free“ SW, který je ve své kategorii pravidelně na chvostu.

    Firefox je na chvostu? Na chvostu ceho? SW pro LHC je na chvostu? Nejspis jste to chtel formulovat trochu jinak, ze…

  • 30. 12. 2009 1:59

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Kde vám v jedné větě odporuji i přitakávám? A jaký to má vztah k věci?

    Firefox je komerční projekt s uvolněným zdrojákem, a je dost výjimečný. Zkuste se podívat na Gimp a ostatní open source bitmapové editory ve srovnání se špičkou oboru, InkScape ve srovnání s Illustratorem, na MySQL ve srovnání s Oracle nebo MS SQL, na kernel Linuxu v srovnání se Solarisem nebo Windows…

  • 4. 1. 2010 9:21

    jaromrax

    > Kde vám v jedné větě odporuji i přitakávám? A jaký to má vztah k věci?
    Celou dobu tu horujete pro windows, o ktere se tu stejne nikdo nezajima a ja o nich celou dobu nerekl nic spatneho. Vy mate plno problemu s tim, jak linux je na ocasu a spatny. Proc? Nejste schopen uznat jediny ze snad deseti argumentu, kterymi jsem Vam tu vyvratil Vase ruzna tvrzeni.

    Obratme to tedy. Nemam zadny realny duvod pouzivat tak smejdsky system jako jsou windows. Krypticke menici se standardy? Monopolni postaveni? To, ze skvele aplikace jsou napsany pro tak strasny OS je smutne a je to pritezujici okolnost. Vysledky skvelych programatoru uvnitr firmy jsou prilis casto hozeny do kanalu hrabivym managementem zneuzivajicim postaveni firmy.
    Brzy snad MS zajde a doufejme, ze se na tom podepisi nezavisle soudy v nejlepsich demokraciich a objevi se nove OS, ktere nebudou zotrocovat zakazniky.

  • 7. 1. 2010 23:56

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Vaše argumenty rád uznám ve chvíli, kdy budou k platné, věci a kvalitní. Bohužel jst takové nepředložil. Nechcete mi snad tvrdit, že je to moje vina? :)

    U každého produktu najdete důvody pro i proti. Ovšem vaše „krypticke menici se standardy“ a „monopolni postaveni“ jsou jednak dost pochybné argumenty, a potom zákazníky na rozdíl od vás moc nezajímají. Oni si ti zákazníci rádi vyberou Windows, z vlastní vůle. Ne protože musejí (jak si možná nesmyslně myslíte).
    OS, který zotročuje zákazníky? Začínám mít dojem, že jste 16-letý „expert“. Zotročení je zbavení člověka nějakých specifických práv. OS těžko bude někoho zotročovat. Natož aby Windows zotročovaly své kupce.

  • 14. 12. 2009 8:55

    Frantisek S (neregistrovaný)

    Pekny clanek, myslim ze ubuntifikace nas neceka, v tom je podle me prave ta svoboda. Clovek si muze vybrat mezi distribuci user-fiendly, nebo Gentoo/Slackwa­re/Crux … . Nevyhodou je jiz zminovana roztristenost. Ja si myslim, ze tu stale budou Windows-like distribuce, stejne tak i guru distribuce.

  • 14. 12. 2009 9:58

    jaromrax

    Pan Bednar rika multikulturni prostredi. Jo – musime souhlasit, to je jedez z velkych argumentu.
    B (kdyz se rekne A) je, ze stav novych distribuci odpovida zpusobu, jakym jsou delany. Za posledni mesic jsem na nekolika strojich mel tolik problemu, ze fedoru 11 a 12 povazuji za zdarile alfa verze. Z 5ti stroju na dvou trva situace blokujici nasazeni, na dalsim mi policykit vazne omezuje pulseaudio. Milionovy vzorek uzivatelu testuje roky policykit, pulseaudio, consolekit, selinux, hal, beagle, packagekit.
    Pro me (ostatni muzou mit jiny nazor) ani jedna z techto veci neospravedlnila svou existenci a nemela by dal existovat jako default. Ano, se SElinuxem jsem se tak nejak citil bezpecneji, ale je to jako mit vlozky s kridelky. Jo -pulseaudio nabizi spoustu moznosti – ale co potrebuji za procesor, kdyz mi CPU nestiha ani presmerovani do filu? Nema cenu mluvit o ostatnich. Gnome se (pro me) pasovalo do jedineho mozneho okenniho manageru. Cela architektura linuxu jde k sipku, kdyz Xka ovladne jeden blby program (gdm) napojeny na vsechno ostatni (je to jako mafie). Editace souboru /etc/sysconfig/des­ktop mi prinasi akorat problemy a gnome stejne neustale vyvolava gdm s blockin bugem, ktery se mi tam po aktualizaci objevil.
    Dobre – reknete, ze jsem vesnicky balik.
    Ale co teda uz je vyhoda linuxu, kdyz ne snadna moznost zmeny? Ocima pana Bednare pak navrhuji jinou paralelu – ze proti mercedesu (windows – sednes a jedes) se stavi jako pluralitni moznost mercedes made in china. Je zadarmo, vypada jako mercedes, ale 20% jich budes vracet vyrobci, protoze nejedou. A ches-li to potunovat, musis se naucit cinsky.

  • 14. 12. 2009 11:17

    Jarda_P

    GDM odinstalujte a po ptakach. Napsat startx snad umite, vytxorit si symlink x->startx asi take. Krome Gnome muzete zkusit i xfce4, od jiste verze je to dost pekne, Gnome dost podobne prostredi. A jeste si pak treba budete stezovat, ze mate moc pameti a ze jste ten swap delal zbytecne. :-)

  • 14. 12. 2009 14:18

    jaromrax

    Dik za radu, ale bez sarkazmu, ja takovouhle radu nepotrebuju. Sam jsem si treba jeden cas bootoval do initlevel 3 a poustel ssh-agenta a startx, ale kdyz chci aby intuitivne fungovalo prepinani uzivatelu jako dosud, uzivatele meli gnome jako dosud a vim, ze do vylepseni existujiciho reseni se dalo treba 2 clovekoroky, tak je mi smutno, kdyz celym vysledkem je, ze budu tenhle vikend davat debian a uzivatelum vysvetlovat, ze nejsem s to udrzet system v puvodnim stavu. A gdm samotnym to neni. Kompiloval jsem novejsi i starsi verze a problem byl v nejake aktualizaci neceho jineho.

  • 14. 12. 2009 14:40

    jaromrax

    Chci tim rict, ze mozna je situace dusledkem toho, ze nekteri vyvojari zacali kaslat na zlata pravidla, vyuzili silne architektury linuxu a izolovanych sluzeb a nabastlili do nej veci, ktere vypadaji lakave a pripominaji windows, jenze se v nich vyzna jen jejich majitel a jejich konfigurace je slozitejsi nez registry ve windech. Kazda ptakovina ma tisice vazeb a hledejte, jak vypnout beagle nebo packagekit.
    Chci jen jeden neprustrelnej greeter – a co se mi nainstaluje?
    gdm, gdm-binary, gdm-crash-logger, gdm-factory-slave, gdmflexiserver, gdm-host-chooser, gdm-product-slave, gdm-restart, gdm-safe-restart, gdm-screenshot, gdm-session-worker, gdm-simple-chooser, gdm-simple-greeter, gdm-simple-slave, gdm-stop, gdm-user-switch-applet, and gdm-xdmcp-chooser-slave
    Jakej dava smysl stat se expertem pres gdm, nemame dost jinych prikazu? V debianu mi to funguje jako – service gdm [start|stop|res­tart]. Ha.
    Aby bylo jasno – porad si myslim, ze jsou to dobry kousky softwaru, ale bez koucovani jsou z nich nerizene strely.

  • 14. 12. 2009 17:22

    Jarda_P

    Ja nevim, v cem je problem, GDM jsem vyhodil uz ze dvou pocitacu a bylo. Jinak si muzete nechat spustit startx po prihlaseni uzivatele automaticky a za nej dat exit. Sice zadne fast user switching nebo jak se to, ale to clovek vetsinou moc stejne nepotrebuje.

  • 14. 12. 2009 17:42

    jaromrax

    Myslim, ze prave tady je ten problem – prave tohle ja kriticky potrebuju. Verim, ze v modu jednoho lokalniho uzivatele se daji delat divy, tam bezi KDM i XDM ostopero. Ale switchovani useru necim jinym nez gdm (s bezicim policykitem), nebo XDMCP, nfs apod – tyhle veci nejsou (podle me) dostatecne pouzivany, aby byly dost odbugovany. Podivate-li se v bugzille, posledni fedory prisly na svet s dost nefunkcnimi vecmi. Zrejme proste proto, ze nebyl, kdo by testoval takovyhle veci.

  • 14. 12. 2009 17:53

    Jarda_P

    A vasi uzivatele opravdu potrebuji fast user switching? Tedy treba babicka sedi u pocitace a chatuje s pritelkyni, pribehne jeji dcera a vykrikne: „Jezismarjá, honem me k tomu pust, musim poslat Frantovi SMS, aby v tom supermarketu koupil taky vajicka“. A prepne uzivatele, aby se babicka nemusela odhlasovat. Vazne by jim nestacilo a nebyli schopni vepsat svojeho usera a heslo do prikazove radky?

  • 14. 12. 2009 18:31

    jaromrax

    No – rikam to znova, vazne by to nestacilo. Taky by slo bezet vsechno jako na w98 vsichni uzivatele dohromady. Nebo se neustale odlogovavat. Nebo by kazdy mel svuj wrkspace a na nem pod ssebou spustene sve aplikace. Nebo natvrdo kazdemu otevrit vlastni X na urcitem terminalu a kazdy dostane svuj ctrl-alt-fn. Dokazu si predstavit jeste nekolik dalsich reseni.
    Ale kde to jsme? Je tu vec, ktera roky fungovala bezchybne a ted budu vymejslet vychytavky, abych dosahl jakes takes funkcnosti? A priste je budu vymejslet s cim? Tady uz jsem jednou byl a tenkrat me to tesilo. Dneska chci, aby se stare dobre funkcni veci nerozpadaly. Takhle mam dost honku, abych za pomoci vyvojaru rozbehl stare (bombasticky dobre) aplikace, ktere nestihaji dnesni tempo.
    Veci, ktere byly samozrejmosti a byly vychytane dneska v distru nejsou a clovek muze byt rad, ze stahne neco z repa, co pak jeste dva dny rozbiha. Nahradou za to dostane skvely barevny program s ikonkami, kteremu sice chybi nektere zakladni funkcni prvky, zato vsak pada.
    Jednou z vyjimek se mi jevi gimp, ktery se drzi. Uz jsem videl, ze z nekterych distribuci ho vyndavaji.
    Nechme switch-usera byt, je to uz na jinou diskuzi.

  • 14. 12. 2009 9:12

    Jarda_P

    Nemohla by redakce zamestnat pana Bednare nejakou uzitecnou cinnosti? Navrhoval bych prebirani smesi maku, tabakovych seminek a seminek pupalky dvoulete.

    Jinak u mne v baraku si uzivatele budou muset na Linux zvyknout, jen co skonci podpora pro Windows XP. Nejsilnejsi pocitac tu jede na 2 GHz a ma 2 GB pameti. Nebudu kupovat novy jenom proto, ze Magorsoft neumi napsat OS, ktery jede na cemkoliv mensim, nez supravodivy mainframe. Akorat doufam, ze do te doby se nejak vyresi veci jako videotelefonie, Skype, ktery nekomu funguje a nekomu ne a to zatracene Pulseaudio (budiz uvrzen do zaru pekelneho ten, kdo to vymyslel), ktere do hovoru vnasi az minutove prodlevy ze strany stastneho majitele Pulseaudia a podobne veci, po kterych dnes uzivatel prahne.

  • 14. 12. 2009 9:19

    Jarda_P

    Jeste bych dodal, ze by bylo vhodne, kdyby redakce zavedla prisnou cenzuru a nadale nepoustela do sveta clanky, ktere obsahuji souslovi, jako „quo vadis“, „Linux versus Windows“ nebo i jen slovo versus samotne a dalsi podobna, byt jen nebo zejmena v titulu, kde si jich kazdy hned vsimne a ktera mohou odstartovat zachvaty grafomanie u urcite casti populace.

  • 14. 12. 2009 14:59

    jaromrax

    Grafomanie neni zhoubna. Ja mam naopak pocit, ze je nutno zacit o tehle vecech mluvit, protoze me suzuje pocit, ze se svet linuxu riti do riti. Viz post gnome-gnu na konci…

  • 14. 12. 2009 18:34

    jaromrax

    Nevytrhnou to ani nase posty. Ale mozna si par lidi utridi myslenky a upstreamne to. Ideje casto rodi v diskuzi, ne v kurniku. Takova je moje zkusenost.

  • 14. 12. 2009 19:11

    Jan (neregistrovaný)

    Nezlobte se na mě, ale jako někoho, kdo sociologii taky studoval, mě skutečně popuzuje, když se výplody pana Bednáře obvykle označují za sociologické úvahy. Cucání z prstu nás na škole rozhodně neučili, a ty jeho úvahy nejsou sociologické ale jen jalové.

    Docela často se setkávám s názorem, že sociologie je jakási okecávací pavěda, kde všechno je jen „zajímavý názor, pojďme si o tom podiskutovat pane kolego“. Právě grafomani jako je Bednář k tomu nejvíc přispívají… jak by se asi fyzikovi líbilo, kdyby si lidi dělali názor na fyziku podle toho chlapa s virgulí, „kterej fakt stopro zaručeně pozná kde vám kosmické paprsky způsobí nádor mozku když si tam sednete“… a kdyby mu to publikovali na specializovaném webu o fyzice.

    Milá redakce, to xakru nemáte trochu soudnosti, nebo je zas Bednář něčí synovec?

  • 15. 12. 2009 9:14

    jaromrax

    Mozna Vam to udela radost – ja clanek nepovazuji za sociologicky. Pan Bednar vystavil tezi, ze priblizovani l->w je dobre pro rozvoj multikulturniho prostredi.
    Paleta reakci muze byt ruzna, v pripade, ze Vam pripada clanek jalovy, navrhuji, abyste provedl nejakou uvahu Vy. Nedelam si srandu a ani to nemyslim sarkasticky – redakce je velmi otevrena a ja prvni si to prectu, clanky, ktere maji nejake jadro nebo zajimave postrehy miluji. Softwarove perlicky a ovladani chipsetu XY v jazyce Z++ jsou fajn, ale chce to taky nejaky rozhled.
    Opravdu, jdete do toho, za nekolik hodin to mate hotovy a udelate radost spouste lidi. A vnest sem nejakou poradnou sociologickou uvahu by byla opravdu zasluha.

  • 15. 12. 2009 10:16

    Jan (neregistrovaný)

    Jenže udělat dobrou sociologickou úvahu není jen tak. Což ovšem neznamená, že je ok zaplácávat místo trivialitami.

    A mimochodem, takovou tu kritiku „tak to zkus sám, když kritizuješ“ moc neuznávám. Myslím, že často je lepší nedělat to vůbec než dělat to špatně.

    Opravte mě jestli se mýlím, ale nestudoval Bednář náhodou na FSS v Brně? Tu přitom považuju za velmi dobrou školu, co se sociologie týče. By mě fakt zajímalo, co by mu na ty jeho úvahy řekl prof. Rabušic, ten byl vždycky alergický na bezobsažné plácání a vágní vyvozování z ‚analogií‘, které ve skuečnosti nejsou analogické – ve školních pracích vždycky zdrbal a rozpitval každou větičku; zatraceně dobrej učitel.

  • 15. 12. 2009 10:30

    jaromrax

    No ja to vim, ze to neni jen tak. A opakuji, ze tamto ode me neni kritika. Myslim to skutecne jako povzbuzeni, protoze si skutecne myslim, ze nejakej promyslenej nadhled tu potreba je a taky si myslim, ze redakce do toho pujde. Mozna, ze jsem to akorat podcenil s tema par hodinama…

  • 14. 12. 2009 12:13

    PanHO (neregistrovaný)

    Potrefena husa o ktere mluvite gagaa :) Vy jste typicky clen linuxoveho fanatickeho klubu, ktery ma problem s jinyma nazorama. Koukejte se na svet realisticky a ne pres bryle se samolepkou tucnaka :)

    Cituji : „Jinak u mne v baraku si uzivatele budou muset na Linux zvyknout“, "Magorsoft " Ostatne neni tohle uz samo o sobe symptom nejake psychicke neurozy ?

    A dalsi smesnost je , ze na 2ghz a 2gb pameti jede windows 7 opravdu s rezervou a v pohode i se skype a funkcnim audiem na 99% HW coz jak se sam usvedcujete se o linuxu moc rict neda ze ? :))

    Ja mam linux na notebooku doma jako druhy OS , v praci na serveru teda vedle dalsich x s win 2003 serv a nemam s tim problem nikoho nenutim kdo chce se mrkne a zepta . Zkratka nejsem fanatik :)

  • 14. 12. 2009 19:17

    Jarda_P

    Ja nekde mluvim o nejake drubezi? Kde, proboha?

    Nemam problem s jinymi nazory, pan Bednar nema nazory, pan Bednar vyplnuje prostor na webu necim, co je k nicemu a temer nikoho nezajima. Na clanky pana Bednare neni potreba pan Bednar, staci tohle: http://pdos.csail.mit.edu/scigen/

    Ad. Magorsoft: Jiz jste si mohl vsimnout, ze se jedna o oznaceni, kterym je MS castovan tak casto, ze se jedna temer o synonymum. Je to velice prilehave oznaceni pro firmu, ktera pise OS zamestnavajici pocitac takovym zpusobem, ze na uzivatele a aplikace jiz mu moc casu a energie moc nezbyva a uzivatelovy zoufale pokusy o klikani po displayi jsou odmenovany reakci spise plizivou nez bleskovou, jak by clovek ocekaval od moderniho HW.

    Pochybuji, ze by W 7 jely na 2 GHz jednojadru s 2 GB pameti tak uzasne, jak to zde popisujete. Jak jsem sledoval reakce uzivatelu W 7, z nich vetsina zatim nedospela k orgasmu, ziskal jsem dojem, ze se jedna o mene udesnou verzi Windows Vista. A Vistu na podobnem HW jsem videl, navic tam byl vicejadrovy procesor. Rychlosti jsem ohromen nebyl, jedna znama se o tom vyjadrila, ze to je jako jeji 10 let stary pocitac s W2k (K7 650 MHz, 256 MB RAM). Mozna ale, ze si pod slovem „jede“ kazdy z nas predstavuje neco jineho.

    Ani ja nejsem fanatik. Az me nebudou Widle stvat neustalou potrebou updatovani softu po jednotlivych aplikacich, pricemz kdybych nepouzival Secunia PSI, ani nevim, jak bych to zvladal, aby mi neco neuteklo. Az se Widle nebudou neustale zpomalovat jenom proto, ze si je clovek dovolil pouzivat, az budou obsahovat dulezite systemove nastroje (napriklad na opravu dokopaneho registry – a nejlepe nebudou obsahovat registry), nebudou nachylne na viry, i kdyz clovek nejede pod adminem a hlavne si v Redmondu prestanou myslet, ze si lide kupuji pocitace pro to, aby na nich spousteli Windows, jako nejvyssi metu, ktere v zivote lze dosahnout… A az mi prestane chodit spam,ktery v naproste vetsine pripadu nepochazi ze stroju s Linuxem. A az Magorsoft prestane ostatnim hazet klacky pod nohy neustalym mrsenim standardum… atd, pak svuj postoj treba prehodnotim.

  • 15. 12. 2009 2:45

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Vy jste ten odborník, co musí pravidelně čistit „dokopané registry“? No to je pak všechno těžké :). Na Linuxu předpokládám pořád čistíte „dokopané konfiguráky“ :))

  • 15. 12. 2009 11:04

    Jarda_P

    Pravidelne ne. Ale obcas se mohou poskodit a neni je cim opravit. Vas bavi preinstalovavat uplne vsechno jenom proto,ze se poskodila jedna blba databaze? A nebo patrite k tem, kteri zalohuji registry po kazdem updatu nebo instalaci nejakeho softu? To by vam meli vyvesit fotku na nastence!

  • 15. 12. 2009 13:49

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Registry se zálohuje automaticky, vždy máte k dispozici minimálně jednu verzi zpět. Navíc poškození Registry nastává jen pokud dojde k poškození paměti nebo přístupu k disku. V praxi jsem to viděl asi 2× u počítačů s vadnou pamětí. A ano, zálohuji svůj systém, tedy i Registry. A ano, při instalaci updatu nebo SW se pořizuje System Restore Point, takže se vždy máte kam vrátit.

  • 15. 12. 2009 14:22

    Jarda_P

    Zaloha registry je sice dobra, pokud neni k dispozici nic lepsiho. Ale treba kdyz udelam na systemu radu uprav, potom restartuji pocitac a zrovna to lehne, treba proto, ze se pri restartu system nejak sikovne zakousl, coz Widle obcas delaji, tak bych uvital spise tu moznost opravy.

    Pokud vam lehne system a musite ho obnovit ze zalohy, tak na Widlich s jen ntbackupem to je opruz. Musite nejdrive ziskat funkcni system. Pokud mate kliku, udelate to pomoci restore CD. To vam ovsem pravdepodobne zvalchuje cely disk. Cili pokud nemate kompletni posledni zalohu, musite napred zazalohovat posledni Doc&Settings (treba pomoci knoppixu, ze ? :). Pokud neni restore CD, tak nejaka zakladni instalace, mozna update a pak obnova. Ted nejak nevim, jestli lze nainstalovat Widle tak, aby zustalo zachovano Doc&Settings. Mozna ano, pokud by clovek napred vymazal z knoppixu adresar Widli a Programu. Pak by se muselo vse sikovne obnovit tak, aby ntbackup neprevalcoval Doc&Settings starymi verzemi, pokud mate jen starou zalohu.

    Ntbackup vubec neni moc sikovny. Zalohujete budto vsechno nebo delate inkrementalni backup. Presne vhodne na to, aby si v tom vetsina lidi nadelala bordel, kdy by nemeli k dispozici vsechny backupy, budto proto, ze jsou to bordelari nebo proto, ze neco nepochopili. Rsync mi pripada sikovnejsi, zalohuji jen to, co se zmenilo. Eventuelne jsou podobne veci, ktere navic udrzuji par starsich verzi zmenenych souboru.

    Tedy jestli pravidelne, nekolikrat tydne zalohujete ntbackupe, tak jste dost drsnak. Ja zalohuji nekolkrat tydne rsyncem, protoze stari mych disku to doporucuje, ale ntbackupem bych to asi psychicky nezvladl.

    Suma sumarum to dopadne tak, ze vetsina lidi vubec nezlohuje nebo maji nejake zalohy, ve kterych je chlivek, ze ktereho se to tezko obnovi. A jeste jsem nevidel stada BFU, ktera by mela k dispozici cerstvou zalohu.

    K moznostem padu si pripoctete vypadek elektriny. Ne kazdy ma doma UPS. Tohle se muze nekde prihodit i parkrat do roka. Treba pred par lety se mi doma prihodila zajimava vec: pokleslo napeti v siti, podle jasu zarovek bych to typoval okolo 100V. ATX pocitace se vypnuly, AT router prezil, ale honem jsem ho radsi shutdownoval.

    Pokud mi vypadne elektrina na Linux s EXT3, je velmi pravdepodobne, ze se nic nestane. U Widli je to sazka do loterie. Pokud by na ext3 neco vazne lehlo, asi by se to dalo opravit. Nedavno mi takle kleknul system, kdyz za behu zmizel jeden z disku. Lehnul a nebyl a system to neustal. Vyzadalo si to interaktivni opravu ext3, ale pak dobry. A kdyby ne, staci vzit knoppix, presypat zpet ze zalohy a obnovit lilo.

  • 15. 12. 2009 14:56

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Pokud vám lehne počítač při startu, tak stačí stisknout tlačítko reset, a při dalším bootu vybrat Last Known Good Configuration. Počítač automaticky použije zálohu Registry, se kterou systém byl schopen naposledy nabootovat. Umí tohle vaše konfiguráky na Linuxu? Nebo se musíte jen modlit, že jste si v konfiguraci nic nezmršil, a že to tedy nabootuje i příště?

    Jakou možnost opravy máte na mysli? Pokud vám systém nebootuje, tak to není díky poškození databáze Registry, ale díky OBSAHU té databáze (vyjma výjimek typu zmršení obsahu disku díky vadné paměti nebo řadiči). Na Linuxu si to můžete představit jako čitelný konfigurák, ale s nějakou špatnou hodnotou, která vylučuje naběhnutí systému. Takže jak tohle chcete opravit? Ve Windows máte tu Last Known Good Configuration, a nic lepšího asi nevymyslíte. Tedy vyjma bootu z instalačního média a volby Repair, nebo in-place-upgrade.

    Pokud lehne systém, tak nabootujte z instalačního média, a zkuste repair. Pokud nepomůže, zkuste in-place-upgrade. Pokud nepomůže ani to, tak už je to hodně špatné – nabootujte do konzole, a můžete si hrát tam. Nebo můžete provést restore.

    Restore pomocí ntbackupu počítá s instalací čistých Windows. Ale nikdo vás nenutí smazat obsah partition, než budete instalovat. Stačí instalovat do jiného adresáře, než kde je současná instalace (alespoň na Win2K to tak bylo, od té doby jsem to nepotřeboval).

    Ntbackup je naopak poměrně dobrý nástroj, alespoň proti té hrůze ve Vistě. Zálohuje přesně to, co vyberete (zkuste si ten wizard alespoň projít, než napíšete, že umí jen všechno nebo inkrementální backup). Jinak inkrementální backup v překladu znamená „zalohuji jen to, co se zmenilo“. Poznámka o rsync je tedy dost mimo. Rovněž můžete mít několik backupů zpátky. A Windows Vista a vyšší vám dokonce ve vlastnostech souboru řeknou, kde máte jeho záložní kopie, případně ho umí obnovit. Samozřejmě s tím mají integraci i zálohovací programy jiných výrobců.

    Opravdu byste nezvládl pustit inkrementální backup pomocí ntbackupu? Ani kdybyste si na desktopu udělal ikonu „zálohovat změny“? A proč to dokážete s rsyncem, a ne s ntbackupem?

    Když vám vypadne elektrika, tak víte, že NTFS je žurnálový file systém produkční kvality. Naopak FS pro Linux často měly formálně žurnál, ale fsck buď ještě nebyl hotový :), nebo měl bugy (například očesal strom a pak ho hodiny sestavoval). Jednou jsem měl na Linuxu FS který nešel přimountovat, protože byl prý corrupted. Bohužel fsck -f psal, že je FS naprosto v pořádku. Nepotěší, že?

  • 15. 12. 2009 15:40

    jaromrax

    Nechci vam narusovat kruhy, ale nejak si nevzpominam, ze bych kdy mel s „konfiguraky“ problem toho typu, ze by neslo nabootovat. Jo – clovek muze udelat chybu v grubu nebo xorgu, ale vzdycky se dostane az do mista, kde ta chyba je a prirozenym jednanim je pak vratit se k zakomentovane verzi…
    Jinak toto howto pro windy zrovna tady asi moc lidi neoceni… tesi me, ze muzu ve win do konzole, ale uprimne, nevim, co bych si tam pocal.

  • 15. 12. 2009 16:16

    treebeard (neregistrovaný)

    veď ani bežný windowsák si nepamätá, kedy mal problém z registry. Ja som ho nemal nikdy, a to s Windows robím denne od dôb W95 plus mám prehľad o pár desiatkach počítačoch mojich kolegov. A tento thread, tuším, kritikou registry začal.

  • 15. 12. 2009 18:58

    Jarda_P

    Vazne? Vy jeste delate s W95? Denne? Prijmete tedy moji uprimnou soustrast a reknete mi, proc tedy vznikly vselijake ty utilitky pro zalohovani registry na Win9×/Me? Osobne mi pocitac s W98 parkrat lehnul prave kvuli registry. Tedy asi 2×, pak uz jsem mel jen NT, protoze preinstalovani W98 uz bych psychicky nevydrzel a pozdeji Linux. NT mi vydrzely nekdy az rok! XP drzi i dele, zejmena proto, ze na nich nic moc nedelam. :-)

  • 15. 12. 2009 20:28

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Jenže vy jste expert, který čistí Registry, a nejspíš kropí květiny svěcenou vodou. Normálnímu člověku vydrží Windows klidně do ukončení jejich podpory. Reinstalace je až na řídké výjimky dobrá jen pro lidi, kteří nevědí, co dělají. Nakonec Linux se také můžete přeinstalovat, abyste spravil layout klávesnice :)

  • 15. 12. 2009 21:29

    Jarda_P

    Ano, obcas cistim rucne registry. Clovek pri tom riskuje psotnik. Jak jste psal, na Widle muze programy psat kazdy. A tak to taky vypada. Pri odinstalaci rada aplikaci po sobe neuklizi a nemusi to byt nejaky freeware, ale i oficialni soft koupeny s HW. Cili kdyz treba nainstaluju aplikaci na c:, pak mi schazi misto a ja ji odinstaluji a dam na jiny disk, tak si neuklidi a pak vytvori novou kopii klicu. Pri cteni pak cte jejich prvni vyskyt a nefunguje to. Jedine reseni: spust regedit a vymydli, co vidis. Zaplatpanbuh, ze u XP uz clovek nemusi pouzivat regedt32, kdykoliv je potreba zmenit prava na klicich. Tohle byl na NT a snad i 2000 desny opruz.

    Srovnavat potrebu reinstalace Linuxu kvuli klavesnici s potrebou reinstalace windows kvuli jakesi neidentifikovatelne chybe, je smesne. Ostatne, uz jste nekdy potreboval zmenit jazyk v login dialogu? To je prca. Zadne klikatko na to neni, muzete leda googlovat, ktery klic to je a dat tam jine cislo. Ovsem, kde jsou ta cisla dokumentovana? Ja se nedavno takle seknul a dal tam blbe cislo. V login dialogu jsem mel arabstinu a psalo to zprava do leva. Heslo jsem tam dostal pomoci Alt cislo z numericke klavesnice metodou pokus omyl. Uzasne! Priste si na to udelam admina bez hesla.

  • 15. 12. 2009 22:30

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Proč ručně čistíte Registry? A čistíte stejně zbytečně i konfiguráky?

    Po odinstalaci po sobě neuklízí ani spousta aplikací na Linuxu. Zůstane po nich občas nastavení ve /etc, a celkem pravidelně nastavení v adresáři uživatele. Vadí tam ta konfigurace něčemu? Zpomaluje nějak? Ne, stejně jako ve Windows.

    Při popsaném postupu (uninstall, install) NEDOJDE ke zdvojení klíčů v Registry. Kde jste na takovou (censored) přišel? Vždyť si to zkuste: aplikace neodstraní své nastavení (dost možná per-user nastavení jako na Linuxu), a při reinstalaci použije existující nastavení. To nastavení pak nefunguje, protože je aplikace v jiné cestě. Všimněte si, že se vám na Linuxu může stát totéž (akorát se vám hůř bude instalovat do jiné cesty), a může to mít stejné následky. Samozřejmě to není věc systému, ale konkrétní aplikace. Když jí máte legálně, kontaktujte support, a vysvětlete jim, že to dělají špatně.

    Máte na mysli neidentifikova­telnou chybu, nebo neidentifikova­nou? Kvůli té první může být na místě reinstall jakéhokoliv systému. Většinou je to ale chyba toho druhého typu, kterou uživatel nedovede odhalit. A jak jsem psal, je zajímavé, že pro uživatele Linuxu není problém se naučit stovky příkazů, desítky konfiguráků, ovládat vi, skriptovat v bashi, ale základy administrace Windows jsou pro ně příliš náročné. Možná jste měl místo zkoumání příšernosti zvané vi zkoumat raději základy administrace Windows.

    Jazyk logon screen se mění takhle:
    http://windows.microsoft.com/…ved-accounts

    A samozřejmě chápu, že v Registry se uklepnout můžete, ale v konfiguráku by se vám to nikdy stát nemohlo :). BTW snad umíte přepínat layout klávesnice; mohl jste triviálně dostat anglický nebo český layout.

  • 15. 12. 2009 23:31

    Jarda_P

    Na tu (censored) jsem prisel tak, ze jsem se s ni setkal v praxi. Neptejte se mne, ktery kus zkurveneho software to byl, uz se nepamatuji. A pevne doufam, ze uz ten smejd v zivote neuvidim. A prosim vas, nechte si tu teorii. Ja mam jinou zkusenost. Vase teorie sice vetsinou plati, bohuzel ale ne vzdy.

    Kontaktovat support nebudu, to bych se asi nedockal. Uz jste nekdy videl, ze by se nekdo prilis vzrusoval kvuli tomu smejdu, co dodavaji k HW?

    Ano, administrace Widli je pravdu mene primocara. Na Linuxu chybu odhalim casto uz tim, ze se koukam na bootovaci konzoli. Casto mi to rekne aspon to, kterym smerem se vydat po Google. Na Widlich tam vidim akorat logo MS a to mi moc nerekne.

    Vas link se vztahuje na Widle 7. To je mi na XP na dve veci. Pokud vim, jazyk logon dialogu se tam da zmenit pouze manipulaci s klici. Chytre, co?

    Kdyz se uklepnu v konfiguraku a system mi pri logonu bude psat arabsky, tak zabootuju Knoppix a za par minut jsem za vodou.

  • 16. 12. 2009 0:26

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Naprosto věřím, že po reinstalaci SW nešel spustit. Naopak nevěřím, že došlo k duplikaci klíčů v Registry. Nejspíš jste si to spletl s rozdělením Registry na HKLM a HKCU (tedy obdoba konfiguráků ve /etc a home uživatele), nebo jste našel hodnoty ve dvou uživatelských profilech (obdoba /home/user1/.cosi a /home/user2/.cosi).

    SW dodaný s HW je často humus. Měl jsem desku od MSI s nějakým cool a in SW na řízení otáček větráčků, přetaktování apod. Zrovna ty větráčky jsem potřeboval řešit. 1) Utilita běžela jen pokud jste měl práva admina. 2) Když jste použil secondary logon, tak při spuštění utility v druhé session (by default byla ve skupině Start Up) došlo k BSOD, protože ten driver nerozdýchal dvě klientské aplikace najednou. WTF?! Zabít a pochcat!

    Můj link funguje ve Windows 7 i Vista i XP. V XP je tam checkbox místo buttonu, to je jediný rozdíl.

    Když se uklepnete v Registry, tak můžete zabootovat na konzoli, a hodnotu opravit. Daleko praktičtější je ale přepnout si na login fialogu klávesnici na anglickou či českou, a prostě se přihlásit. Já dokonce pracoval se systémy v hebrejštině, arabštině, řečtině a ruštině. Takový Excel s A1 v pravém horním roku je opravdu síla :)

  • 16. 12. 2009 0:51

    Jarda_P

    Naprosto verte, ze tam bylu dvoji klice. Prvni odkazovaly na instalaci na jednom disku, druhe na instalaci na druhem disku. Na presne detaily a na to, jak to vzniklo se mne neptejte, je to uz moc dlouho a musel bych to mit po ruce, coz nemam.

    Na konzoli nezabootuji, kdyz neni nainstalovana.

  • 16. 12. 2009 1:10

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    OK, ale kde byly ty dvojí klíče? Jestli jedny v HKLM a druhé v HKCU, případně v dalších uživatelských profilech, tak nejde o žádné zdvojení klíčů (viz co jsem popisoval jako obdobu s konfiguráky). V Registry totiž nemůžete mít dva klíče stejného jména, resp. stejné cesty.

    Na konzoli zabootujete z instalačního média.

  • 16. 12. 2009 11:59

    Jarda_P

    Jezismarja, ja uz nevim, je to aspon pet let. Ujistuji vas ale, ze nebyly rozptylene mezi hklm a hkcu, byly ve stejne vetvi. Dost mozna si ta aplikace generovala pokazde jina jmena klicu, pokud klice jiz existovaly, coz je opravdu chytry napad. Co nadelate, i programatori mivaji obcas dobre napady.

  • 16. 12. 2009 9:24

    jaromrax

    > A jak jsem psal, je zajímavé, že pro uživatele Linuxu není problém senaučit
    > stovky příkazů, desítky konfiguráků, ovládat vi, skriptovat v bashi, ale
    > základy administrace Windows jsou pro ně příliš náročné. Možná jste měl
    > místo zkoumání příšernosti zvané vi zkoumat raději základy administrace
    > Windows.
    Drahy Laele, toto neni zajimave, ale logicke.
    - 100s prikazu – pardon – clovek proste pouziva anglicka slova, kterymi vyjadruje sva prani a vydatne mu v tom pod rukou pomaha automaticke doplnovani a man.
    - konfiguraky (?) lezi na dvou moznych mistech, jsou to texty a byvaji uvnitr vyborne okomentovany a vysvetleny.
    - skriptovat v bashi – jaky je nejlogictejsi nasledujici krok po psani prikazu do radky?
    - vi – muze byt proti srsti lidem zvyklym na mys. „i escape :w :q“. insert, write quit. Fakt nemyslim, ze jsem genius, kdyz umim tyhle mnemotechnicke klavesy.
    Ve vysledku – pohybuji se v prostredi, kde na me vsude ciha nejaka napoveda a dokumentace a pres klavesnici odkudkoliv delam presne to co mam v umyslu.
    Chce-li clovek win vyuzivat, musi se asi naucit spravne klikat. Ale proc ja?
    Vlastne si myslim, ze tenhle clanek tak nejak vznikl ze zklamani z vyvoje napr.ve fedore – konkretne – ty veci, ktere delaji windows windows zacinaji ovladat i nove distribuce. Vzajemna provazanost vseho a vrseni kitu, ktere uz umi konfigurovat malokdo. A ani tohle se nehodlam ucit, byt to neni windows.

  • 16. 12. 2009 21:13

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Hm, já zkusil na command line vyjádřit přání v angličtině. „I would like to print the letter to my lawyer which I wrote last week. I want two copies of that.“ A ono nic. Co dělám špatně? Vám ale možná takové „mount -t msdos /dev/fd0 /mnt/floppy“ přijde jako celkem běžná angličtina :). Ve skutečnosti se na command line nehnete bez znalosti konkrétních příkazů. Ani ten man vám nepomůže bez znalosti jeho existence, a znalosti jména příkazu který hledáte.

    Konfiguráky se snadno editují? OK, zkuste si založit nový emailový account v KMailu pomocí editace konfiguráku. Až to budete mít hotové, tak si změňte umístění nějakého toolbaru v OpenOffice, opět editací konfiguráku. Pak si o tom budeme vyprávět.

    Vi byl skvělý vynález před 30 lety. Proč ale dnes obhajovat interface, kde NIC NEVIDÍTE? Díky tomu totiž můžete provést jen akce, pro které znáte zkratkové klávesy. Bez téhle znalosti máte prostě smůlu. V GUI máte nabídku akcí před sebou. A rychlost? Když tu samou akci děláte v GUI opakovaně, tak se můžete naučit jednoduchý princip ovládání aplikací z klávesnice (stejný ve všech aplikacích), nebo použít zkratkové klávesy uvedené v menu. Vi je hnus, který měl umřít před 20+ lety.

  • 16. 12. 2009 23:04

    dustin (neregistrovaný)

    --vi je hnus, který měl umřít před 20 lety--

    Velice vtipné. Několikrát týdně oceňuji úspornost ovládání vimu na pomalých nebo přetížených linkách. Např. správa embedded zařízení připojených VPN přes GPRS modem. Editor vi/vim není pro běžné uživatele, ale pro administrátory. Těch pár základních příkazů se umí naučit každý, když to potřebuje, to mám mnohokrát vyzkoušené.

    Když o něčem vím houby, tak se k tomu nevyjadřuji.

  • 17. 12. 2009 5:14

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Přes GPRS/EDGE můžete klidně provozovat Terminal Services. Pochopitelně ne X11, protože to je tak nenažraný protokol, že byste se ani nehnul.
    Ale jestli z nějakého důvodu trváte na textovém režimu, tak proč ten debilní interface vi? U 300Bd dálnopisu to mohlo mít opodstatnění, u GPRS/EDGE těžko. Přitom i v textovém režimu lze udělat editor, který lze používat bez znalosti spousty příkazů. Viz edit.com z MS-DOSu. Ano, mohl by umět víc – k tomu ale stačí přidat položky do menu. Vi nepomůže vůbec nic, protože na vás jen bliká kurzor na prázdné obrazovce, a ovládání běžné z jiných aplikací nefunguje.
    http://www.kenseamedia.com/…ges/fig2.gif

  • 17. 12. 2009 7:44

    dustin (neregistrovaný)

    Je vidět, že opravdu nemáte s administrací tohoto typu praktické zkušenosti, jen vaříte z vody a děláte chytrého. Na slabé lince se zaplněným uploadem by jenom rozbalení menu takového editoru trvalo pěkně dlouho, stačí si to vyzkoušet v mcedit. To je úplný nesmysl.

    Vim si svou pozici drží desítky let mezi několika generacemi unixových adminů. Kdyby jej admini nechtěli, dávno by se na něj vybodli. Překvapivě (pro vás, já to úplně chápu) se stále docela intenzivně vyvíjí.

    Propragujte si tu svoje živobytí, ale nemluvte do věcí, kterým fakt nerozumíte. Děláte ze sebe zcela nedůvěryhodnou­ osobu.

  • 17. 12. 2009 16:18

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Proč byste měl mít zaplněný upload? A rozbalení menu je na GPRS/EDGE nějaký problém? Znovu opakuji, že přes GPRS/EDGE lze pracovat i přes Terminal Services. Není to dvakrát pohodlné, ale jde to.

    Vi si drží svou pozici proto, že je součástí POSIXu/Single UNIX.

    Nepropaguji tu svoje živobytí, a na stavbu user interface mám celkem jasný názor.

  • 17. 12. 2009 23:31

    dustin (neregistrovaný)

    Zahlcení uploadu (resp. slabší strany u nesymetrického připojení k internetu) je poměrně častý jev. Např. dvě firemní pobočky, každá má kabel UPC min. 20Mbps. Stačí na jedné straně spustit zálohování serveru na druhé straně nebo na druhé straně upload dat na server na páteři a nemít nastavený max. tok a na druhé straně si nikdo v podstatě neškrtne. Přihlásit se v takové situaci třeba přes VPN na server na druhé straně (třeba pro opravu konfigurace toho uploadu) a změnit nějakou konfiguraci vyžaduje trpělivost a je zcela nereálné rozbalovat nějaká menu, když to jede pár znaků za sekundu. Ano, i přes tak tlustou linku, ale nesymetrickou.

    Takže ne, v praxi opravdu nestačí editor s rozbalovacím menu typu mcedit, a kdo to tvrdí, nemá vlastní praktické zkušenosti. Už vůbec si nedovedu v takové situaci, kdy příkazový řádek jede pár znaků za sekundu, představit správu přes terminal services. Nepoužívám, praktické zkušenosti nemám, ale nevěřím v reálnou použitelnost při takové zcela běžné situaci.

    A to jsem zde vůbec nemluvil o GPRS, ale o velice silných linkách bez agregace, ale s tvrdě oříznutým horním limitem.

  • 18. 12. 2009 8:54

    Jarda_P

    To si musite na tom vzdalenem serveru namontovat /etc pres Dokansshfs a pak si ten konfigurak otevrete v MS Office a ta menu se vam budou rozbalovat lokalne. ;-)

  • 18. 12. 2009 9:54

    dustin (neregistrovaný)

    No to jsem ale pako, že mi takové elegantní řešení nenapadlo. Vždyť si pak přece mohu spustit win ve vmwaru a ve wordu to pohodlně vyeditovat. A ještě do toho konfigu mohu přidat písmo s 3D efekty, abych :) Ale na tom serveru není povolené přihlášení na roota přes ssh a konfigy jsou samozřejmě rootovské. Co s tím? Ale pan Lael mi určitě poradí nějaké elegantní řešení i na tuto drobnost.

  • 18. 12. 2009 10:58

    Jarda_P

    Tak to mate blby, budto budete muset povolit rootovske prihlaseni nebo dat prava rw na obsah /etc vsem uzivatelum. Zvysi se tim flexibilita sytemu, ale ponekud klesnou zaruky, ze server prezije vice, jak nekolik dni.

  • 18. 12. 2009 12:09

    dustin (neregistrovaný)

    Tak jo, já to všechno povolím a dám raději chmod -R o+rw /, co kdyby se chtěl přihlásit nějaký jiný uživatel, který rootovské heslo nemá a chtěl by si změnit třeba nastavení firewallu, aby mu v práci jely P2P sítě. A také nastavím sambovský share na kořen, aby to mohl nakonfigurovat přes síťové disky, ať se nemusí mořit s sshfs. Klidně i ven do internetu, vždyť od toho je to sdílení, ne?

  • 22. 12. 2009 19:01

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Takže vy zahltíte upload svého GPRS tím, že budete opravdu rychle hýbat myší a psát na klávesnici? :) A pokud jde o problémy s otevřením VPN, viz heslo QoS.

  • 22. 12. 2009 20:59

    Jarda_P

    Cituji: „A to jsem zde vůbec nemluvil o GPRS, ale o velice silných linkách bez agregace, ale s tvrdě oříznutým horním limitem.“

    Napriklad muj upload je nekdy pridusen tim, ze si z meho routeru nekdo neco stahuje. Tez muze byt ucpana LAN, treba kdyz pustim zalohu z jednoho stroje na druhy, hlavne kdyz z Linuxu zalohuji Windows sdileni, protoze na Windows nemam rsync) nebo si nekdo posila soubory po Skype nebo se na nem vybavuje, ci stahuje mail. Vzhledem k tomu, ze to jede po tenkem ethernetu, je to znat. Chtel bych videt, jak by mi na tom chrochtala vzdalena plocha Widli. Ssh i s MC se furt da pouzit. Samozrejme, mam zcela predpotopni architekturu site, 100M/1G sit se switchem by nekterymi temito problemy netrpela, ovsem problem s uploadem by trval. To, ze si zrychlim LAN, nevylouci, ze nekde jinde nevznikne problem. Mam takovy pocit, ze zrovna kdyz radil Code Red nebo takove nejake swinstvo pro Widle, fungoval mi Internet dost mizerne. Musel byt dost pekne ucpan, protoze zpozdeni vznikalo i pri lozeni po webech, ktere na Widlich nejely.

    Pak jsou na zemekouli oblasti, kde to s rychlosti Internetu nebude zadna slava. Treba kdyz vidim, jak se obcas natahuji nektere weby z Ciny nebo Indie, tak si zive predstavuji, jak treba tluce hlavou do monitoru admin v Patagonii, ktery ve vzdalene pobocce treba v Cine nebo Gronsku spravuje vzdaleny pocitac pres vzdalenou plochy Widli. Kolik bude tak ping z Patagonie do Gronska? Me treba ping 56.com vychazi 332 ms. Na google.com dopingnu temer desetkrat rychleji.

    A jednou jsem nekde cetl vypraveni nekoho, kdo instaloval pres pul zemekoule jakysi program, ktery ti debilove, co ho psali (jakasi vehlasna firma tusim, mozna Oracle) dodala pouze s grafickym instalatorem. Takze tam kvuli tomu tusim vzdalene instalovali X-Winows a VPN, pak si dali Valium a nekolik hodin tam soupali mysi, vzdycky museli pockat, nez se mys nekde ustali, aby videli, na co vlastne klikaji. Pak zase asi ty X-Windows a VPN odinstalovali a odjeli na dvoutydenni zdravotni dovolenou.

  • 23. 12. 2009 10:22

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Oracle RDBMS má sice grafický instalátor, ale lze provést i unattanded instalaci. Samozřejmě protokol X11 je největší hnus. Osobně jsem zkoušel X11 a Remote Desktop přes 33.6k dial-up, i přes GPRS/EDGE. Zatím co X11 je nepoužitelné (stisknete klávesu, čekáte, čekáte, ještě čekáte, a už doběhl obraz), Remote Desktop jel v pohodě. Ten X11 hnus na prvním místě neměli na UNIXy tahat, a na druhém místě ho měli dávno nahradit něčím použitelným.

  • 18. 12. 2009 9:58

    jaromrax

    Tak se nakonec zda, ze windows maji sve vzdalene ssh, svuj bash, no vyborne, jeste tam nekdo musi dodat neco jako winvi, wingrub. Je videt, ze je asi mate hodne rad, kdyz tady na rootu delate manual na konfiguraci a serial novych featur. Snad Vam ten system nezakazou.
    Polozme si otazku – proc tu tak mocne propagujete system, o kterem si tu vetsina lidi (co na nem zacinala) mysli, ze je to vicemene shit? Jestli to bylo jen proto, ze to neumeli konfigurovat a linux umeji, pak je linux jednodussi a holt nejsou dost dobri, aby umeli pouzivat win. To plati i pro me.
    Nas technik spustil tovarni system na mereni jedne veliciny, pod windama a zavisela na tom desitka lidi. A hle – zvecera to zacalo psat ‚stahl jsem updaty, mam rebootovat?‘ Trochu takovy navrh prekvapil, ale dali jsme ne. Pak se zacal opakovat co hodinu a v brzkych rannich hodinach presel na 15 minut s odpocitavanim. Mam najmout cloveka na nocni, ktery bude klikat, ze neco nechce? Nakonec se to tomu nejmenovanemu systemu povedl reboot a ztratil jsem 20 minut tim, ze jsem to znovu uvadel do provozu a jeste jsem tam vnesl chybu, ktera znehodnotila nasledujici hodinu. Druhy den rikam technikovi tenhle pribeh a on si sype popel a rika, ze uz se to stalo i driv, ale on zaskrtnul volbu nerebootovat. N o asi to byla jen takova navnada, jeste mel hrabat v tech jednoduchych registrech.
    V jedne nejmenovane bance maji nasazeny vas oblibeny system. Kazda zmena i servicepack prochazi narocnym retezcem testovani. A jednou rano prisli do prace a zjistili, ze jim ms udelal automaticky update.
    Proc se tak snazite? Aby sel odinstalovat IE, musel zasahnout soud. Windows jsou jako plisen. Lidem to chutna, leci se tim a nekdy jim to sezere chleba.
    Abych nebyl pozitivni – nove distribuce se snazi byt podobne nepouzitelne – po naistalovani fedory se musim zbavit packagekitu, protoze je rozlezly vsude, zabere yum a root ceka, az si on navrhne sva reseni a pak sam rozhoduje o tom, kdo ma jaka prava. Jestli je Vase hobby krotit divoke kone, jdete do fedory 13, to bude zradlo, skoro jako windows.

  • 22. 12. 2009 21:02

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Proboha proč byste do Windows zaváděl hnus typu vi? Administrace Windows nespočívá v editaci konfiguráků, a interface vi je naprostá příšernost. Totéž u GRUBu – Windows mají dobrý boot loader, a na rozdíl od Linuxu vám dokonce automaticky nabídnou safe mode po neúspěšném bootu.

    Neprovádím tu propagaci žádného produktu.

    Aha. Takže u vás v továrně máte stroj s Windows, na kterém jste si nastavili automatické aktualizace s rebootem (ano, to musí nastavit uživatel), a pak se hrozně divíte, že se to samo restartuje. A nedivíte se na Linuxu, že když něco dáte do Cronu, tak to pak záludně startuje samo od sebe? :)

    Aby sel odinstalovat IE, musel zasahnout soud – což byla velká chyba. Soud nemá co rozhodovat o vlastnostech operačních systémů, zvláště pokud výrobce svou produkcí nezasahuje do práv někoho dalšího.

    Windows jsou jako plisen. Lidem to chutna, leci se tim a nekdy jim to sezere chleba. – nesouhlasím, ale díky za pěkný humor :)

  • 22. 12. 2009 21:17

    Jarda_P

    Ano, Windows maji dobry boot loader. Akorat tak nejak nebere v uvahu, ze jsou uzivatele, kteri by chteli mit na disku i neco jineho, nez Windows.

    Microsoft vsude neustale tluce uzivatelum do hlavy, ze maji nastavit, aby se updatovalo automaticky. Ja bych si predstavoval, ze k tomu Bill a Steve dodaji klikatko, kde si clovek povoli nebo zakaze automaticky reboot. Nikoliv, clovek musi googlovat a pak lezt do tech registry, co o nich rikate, ze tam uzivatel vubec nikdy lezt nemusi. Pokud je vyzadovan reboot, ale neni povolen reboot automaticky, mely by Widle poslat mail nejakemu adminovi, ktery to nejak udela, kdyz je to mozne (jak se z Widli posila automaticky mail?). A samozrejme se pred tim pokropi svecenou vodou a pomodli, aby to nezustalo viset s nejakym priblblym oknem, kde se musi kliknout na to, ze aplikace persistenwindow­blabla se ma ukoncit.

    Kdyz si da nekdo do cronu, ze se ma masina sama zrestartovat, tak predpokladam, ze si je vedom, ze ma v cronu, ze se ma masina restartovat. Vi, kdy se tak stane a proc to tam dal. U automatickeho update a nasledneho automatickeho rebootu nevite dne ani hodiny. Pozor na stredy! Hlavne tusim ty prvni.

    Mate pravdu, soud rozhodl nespravne. Mel IE jednoduse kompletne zakazat a bylo by. Kolika web designerum by bylo usetreno nervove zhrouceni a nasledny nekolikalety pobyt na psychiatrii v polstrovane cele! A nasledne vetsinou rozvod, zbaveni svepravnosti, zakaz styku s vlastnimi detmi, zakaz venceni vlastniho psa… Nakonec takovy clovek skonci, jako zebrak pod mostem, s podlomenym zdravim, rozumem zdevastovanym elektrosoky a to vse jenom kvuli IE.

  • 22. 12. 2009 22:03

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ono těžko brát v úvahu to 1% uživatelů, kteří používat dohromady pár stovek různých dister, s různými boot loadery, a kde se distra mění co pár měsíců. Samozřejmě Linux můžete bootovat pomocí Windows boot loaderu.

    MS dodává klikátko, kde si nastavíte způsob automatických aktualizací. Jedno máte v Control Panels, a druhé v Group Policy Editoru (podrobnější, má 16 dialogů). Samozřejmě o nich musíte vědět. A samozřejmě to lze nastavit i přímo v Registry, ale proč to proboha dělat tak nešikovně?
    http://technet.microsoft.com/…ary/cc720539(WS.10).aspx

    Poud si dáte do cronu akci typu „každý den ve dvě ráno restartuj, pokud to zrovna bude třeba“, tak vás asi požadavek na restart nepřekvapí. Přitom právě takhle si ten uživatel nakonfiguroval Windows Update.

    Soud mel IE jednoduse kompletne zakazat – to fakt myslíte vážně? Může soud někomu zakázat využívat svobodu projevu (psaní SW je svobodou projevu), zvláště pokud tím autor SW nijak nezasahuje do ničích práv? A když jsme u toho, ty zkušenosti s MSIE jsou vaše vlastní? ;)

  • 22. 12. 2009 22:34

    Jarda_P

    > Přitom právě takhle si ten uživatel nakonfiguroval Windows Update.

    Ne. Uzivatel postupoval dle doporuceni MS a povolil automaticky update. O restartech nebyl predem informovan, nebyl dotazan, jak se ma v takovem pripade postupovat. Nebyl informovan, ze ma jit naklikat neco do registry nebo group policy… Spousta lidi se s touto ficurou seznamila az po te, co presli na XP a prvne se jim to stalo.

    > Soud mel IE jednoduse kompletne zakazat – to fakt myslíte vážně? Může soud někomu zakázat využívat svobodu projevu (psaní SW je svobodou projevu), zvláště pokud tím autor SW nijak nezasahuje do ničích práv? A když jsme u toho, ty zkušenosti s MSIE jsou vaše vlastní? ;)

    Tak za a) to byl vtip. Ovsem pokud by neci svoboda projevu zpusobovala masove silenstvi, asi by to nekdo nejak resil. BTW, vite, ze udajne existuji dila Franze Liszta, ktera sice zakazana nejsou, ale nikdo je nehraje, protoze mezi posluchaci se po koncertu napadne zvysovalo procento sebevrazd? Nevadi vam takova autocenzura? Za b) ty zkusenosti s IE nejsou vlastni. IE jsem nikdy moc nepouzival, muj prvni browser byly Necky 1.0 a pak Netscape, Mozilla, FF a Opera, obcas Links, nekdy i Lynx, kdyz jinak nebylo. IE jen v nouzi. A vyvoj webu pro IE nastesti nikdy nebyl na poradu dne. Staci mi, co tu o tom vypraveji ti, kteri to museji delat.

  • 23. 12. 2009 6:19

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ale nesmysl. Uživatel povolil automatický update včetně restartu, tak to v tom dialogu je. A mluvíme o technologickém stroji, který snad instaloval schopný administrátor. Pokud admin neví jak správně nastavit aktualizace, a jak používat Group Policy, tak nemá co instalovat technologické stroje.

    Ta „autocenzura“ mi nevadí, je z kategorie svobodného rozhodnutí interpretů.

    „Vývoj webu“ pro MSIE je triviální. MS má na svých stránkách dokumentaci, a podle té jedete. Kupodivu když píšete SW pro Qt, také musíte postupovat podle dokumentace Qt.

  • 23. 12. 2009 8:57

    jaromrax

    Pane, co se tyce nastaveni onoho restartovaciho pocitace, jak muzete bajit o tom, co je to pc a kdo a jak to instaloval? ‚Mluvime o technologickem stroji‘ – nemel bych to vedet spis ja? Mohu Vam zodpovedne rici, ze nejste Sherlock Holmes a zajimave je, ze Vam to nevadi.
    Neustale hledate neci chybu, misto abyste si uvedomil, ze poselstvi bylo, ze nestaci jen kliknout ‚uz to priste nedelej‘.

    Co se tycewebu pro MSIE – prominte, web neni msie, a mozna Vas prekvapi, ze Bill Gates neni zakladatelem internetu. Bohudik.

  • 23. 12. 2009 10:09

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Samozřejmě nejstačí kliknout „uz to priste nedelej“. Vedlo by to totiž ke stavu, kdy se automatické aktualizace vůbec nenainstalují. To vás zřejmě moc netrápí. Jenže MS to trápí, protože tam venku má stovky milionů instalací, z toho miliony s malwarem. Kde nejsou záplaty, tam má malware otevřené dveře.

  • 23. 12. 2009 11:20

    jaromrax

    > Samozřejmě nejstačí kliknout „uz to priste nedelej“.

    No vyborne, to jsem chtel vedet. Samozrejme to muze pripadat nekomu z firmy.

  • 23. 12. 2009 9:39

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Trochu problém je v tom, že doporučení W3C se ani jeden browser nedrží kompletně. Pak vám holt nezbývá, než psát pro průnik funkcionality browserů, nebo psát jen pro jednotlivé browsery.

  • 23. 12. 2009 10:53

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    A k tomu mi nalinkujete dokument, který jasně říká, že žádný browser neimplementuje doporučení W3C kompletně. Teď nevím: snažíte se střelit do nohy?

  • 23. 12. 2009 11:33

    jaromrax

    > A k tomu mi nalinkujete dokument, který jasně říká, že žádný browser
    > neimplementuje doporučení W3C kompletně. Teď nevím: snažíte se střelit do nohy?
    Uznavam, bylo to zbytecne. Zelena a cervena nejsou dostatecne kontrastni barvy.

  • 23. 12. 2009 22:39

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Já se nebabil o kontrastu červené a zelené. Vámi linkovaný dokument pěkně dokladuje mé tvrzení, že žádný browser neimplementuje doporučení W3C kompletně. O tom snad není sporu.

  • 28. 12. 2009 7:28

    jaromrax

    > Já se nebabil o kontrastu červené a zelené. Vámi linkovaný dokument pěkně dokladuje mé tvrzení, že žádný browser neimplementuje doporučení W3C kompletně. O tom snad není sporu.

    Hlavne neni sporu o tom, ze ostatni browsery jsou na 95% pozadavku a dale pracuji na kompatibilite zatimco MS je standardem sam sobe.

  • 30. 12. 2009 2:02

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    O procentech neyla řeč. Byla řeč o tom, že nikdo neplní všechna doporučení W3C. Důvod proč se MS drží doporučení W3C volněji byl uveden mnohokrát: zpětná kompatibilita. Kdyby pánové ve W3C nepřijímali doporučení, která rozbíjejí kompatibilitu webu (viz box model), mohlo být lépe.
    Paradoxně dnes browsery implementují například prvky CSS 3 a HTML 5, což může vést k další pasti nekompatibility, pokud W3C opět na konci schválí něco jiného než firmy implementují (viz opět box model).

  • 30. 12. 2009 2:04

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    BTW měl byste být rád, že MS brání (bránil) zákazníky před zvůlí W3C. Ale chápu, že moment ochrany prostého člověka se hodí jen někdy. Třeba když si obchod dovolí neprodávat váš oblíbený salám nebo OS ;)

  • 4. 1. 2010 9:25

    jaromrax

    > BTW měl byste být rád, že MS brání (bránil) zákazníky před zvůlí W3C. Ale chápu, že moment ochrany prostého člověka se hodí jen někdy. Třeba když si obchod dovolí neprodávat váš oblíbený salám nebo OS ;)

    Chucpe.

  • 8. 1. 2010 0:01

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Viz níže. Je chucpe, když W3C chce poškodit kompatibilitu webu? Je chucpe, když tomu bránil?

  • 4. 1. 2010 9:24

    jaromrax

    > O procentech neyla řeč. Byla řeč o tom, že nikdo neplní všechna doporučení W3C. Důvod proč se MS drží doporučení W3C volněji byl uveden mnohokrát: zpětná kompatibilita. Kdyby pánové ve W3C nepřijímali doporučení, která rozbíjejí kompatibilitu webu (viz box model), mohlo být lépe.

    Smesne. O procentech se tu nebavite akorat Vy, protoze byste musel neco uznat. Jeste smesnejsi je, ze chcete, aby W3C jednalo podle IE. Kupte si W3C, penez mate dost.

  • 8. 1. 2010 0:00

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Jestli se chcete bavit o procentech, můžeme. Firefox například zjevně plní více doporučení W3C, než MSIE. Nicméně faktem zůstává, že žádný browset neplní všechna doporučení W3C.

    Je podle vás dobré, když velké firmy zavedou nějaký de-facto standard na internetu (třeba box model), a W3C později řekne „OK, my to uděláme jinak, a od zítřka rozbijeme kompatibilitu webu“? Přesně to se totiž stalo.
    A jak už jsem na rootu mnohokrát psal, dnes se to může opakovat. Browsery slavně implementují prvky CSS3 a HTML5, a přitom ještě nejsou finální specifikace. Jestli W3C opět přijme specifikaci v rozporu se stavem na webu, půjde opět kompatibilita webu do háje.

  • 23. 12. 2009 22:38

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    To je zvláštní. Já většinu stránek vidím v MSIE i ostatních browserech korektně, a nepřijde mi, že by používaly příliš malou část prvků HTML/CSS.

  • 23. 12. 2009 8:42

    jaromrax

    No, je to trochu lez, je to jednak velmi lehko vzit v uvahu a jednak ne 1% ale 10% uzivatelu, kteri by potencialne chteli zkusit neco jineho.

    Diky za navod o klikatku o ktere jsem nevedel – asi to bude to vynikajici gui, se kterym jde vsechno lip. Jen se budu muset par set hodin ucit, kde vsude ty klikatka jsou a co umi. Co naplat, commandline je mrtva. Tedy, pokud nejde o powershell.

    Budte tak hodny – nerikejte mi, co si uzivatel nakonfiguroval, kdyz jste u toho stroje nesedel a znova, nesrovnavejte poschovavana klikatka s cronem. Jestli mi chcete sdelit, ze si nekdo omylem muze nacpat do cronu restart, tak pak uz rozumim, ze s win muzou byt urcite problemy.

    a/ Psani SW neni zadnou svobodou projevu, je to psani SW. b/ do prav to zasahuje vsem uzivatelum, dokonce i tem, kteri to nechteji pouzit.

    Co se tyce zakazu, jsem okamzite pro. Na hrackach mate varovani nepolykejte, nestrkejte hlavu do pytliku a u IE, ktery si nedodrzuje obecne standardy neni zadne upozorneni ani varovani. Soud mel naridit, aby byla distribuovana verze s napisem pres celou krabici, ze toto baleni neni kompatibilni se standardy a dovolit remake s variantami. Totez o moonligt, net, docx atd. Na ochranu spotrebilete mame pravo.

  • 23. 12. 2009 11:05

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Naučit se administraci Windows je daleko jednodušší, než u administrace Linuxu. A ano, pokud chcete něco administrovat, musíte umět alespoň principy. Ovládání vi, skriptování v bash ani znalost stovek příkazů a konfiguráků samozřejmě není třeba; tyhle věci lze řešit daleko efektivněji.

    Pokud se vám stroj po aktualizacích chtěl sám restartovat, tak to bylo díky NASTAVENÍ. Takové nastavení po instalace neexistuje, takže to musel NĚKDO nastavit. Kdo to byl, a proč to udělal, to už je vaše věc.

    A) Psaní SW se řídí autorským právem, stejně jako psaní knih nebo hudby. Zákaz psaní SW je porušení svobody projevu. Je totiž jedno, jestli píšete text anglicky, nebo v C++.
    B) Do KTERÝCH konkrétních práv uživatelů to zasahuje?

    Buď máte opravdu zvrácený pohled na svět, nebo tu provozujete hospodské tlachání ve stylu „naházíme to všechno do Vltavy“. Na hračkách je varování proto, aby nedošlo k poškození zdraví spotřebitele. SW nemusí dodržovat žádné standardy, stejně jako je nemusí dodržovat třeba knihy. Navíc pro MSIE žádné vymahatelné standardy ani NEEXISTUJÍ. W3C přijímá jen doporučení, a doporučení můžete v klidu sepisovat doma s přáteli :), jen pod nimi nebudete mít tak silné jméno.
    Podobně nesmyslně byste mohl chtít, aby na každém balení a šálku čaje bylo přes celou krabici napsáno „nevyhovuje standardu ISO 1572:1980 pro čaj“. A samozřejmě na DVD musí být nápisy „nevyhovuje standardu pro VHS“. A Red Hat Enterprise Desktop musí mít na krabici napsáno „nevyhovuje standardu Single UNIX ani POSIX“ :)
    http://www.dfmg.com.tw/…6714010.html

  • 23. 12. 2009 12:09

    jaromrax

    > Naučit se administraci Windows je daleko jednodušší, než u administrace Linuxu.

    Uz zase?

    > Pokud se vám stroj po aktualizacích chtěl sám restartovat, tak to bylo díky NASTAVENÍ.
    No – snad uz jste jednou rekl, ze nestaci JENOM kliknout, ze uz to nema priste delat. Tak co se musi jeste v te jednoduche administraci, jednodussi nez v linuxu, udelat, aby se to opravdu znovu nestalo? A aby se to nestalo ani kdyz rozhodne MS HQ? Nestydte se, v modernim systemu nemusi jit prece vsechno…

    A/ zase spindoctor? Proc se excitujete mluvenim o zakazu psani SW?
    B/ to si zase smlsnete – zasahuje to do prava svobodne informovane volby a do prava na vlasneni obsahu svych dokumentu.

    Cekal jsem, ze ohledne W3C nakonec prejdete na to, ze pro MS je jen jediny standard a tim je on sam. A na tom se shodneme. A Vy z toho mate radost. Takze o cem se bavit?

  • 23. 12. 2009 22:37

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ano, už zase. Pro administraci unixů musíte znát nejen principy, ale i spousty příkazů a konfiguráků. Unixy nejsou stavěné ani pro uživatele, ani pro nenáročnou administraci.

    Co se ještě musí pro zakázání automatického rebootu? Otevřít Group Policy Editor, a tam to nastavit.

    A) Zákaz psaní SW jste prosazoval vy, konkrétně slovy „Co se tyce zakazu (MSIE), jsem okamzite pro.“
    B) Neexistuje žádné právo na svobodnou informovanou volbu. Dokumenty jsou samozřejmě vaše, i pokud je napíšete v MS produktu.

    MS se drží standardů tam, kde to má smysl. Autoři DVD disků se dost dobře nemohli držet standardu pro VHS. Podobně MS nemohl použít standardy které byly nevhodné, ještě neexistovaly apod. Konkrétně W3C si za vzniklou situaci může samo. 1) W3C zmršilo box model tak, že přijaté doporučení bylo v rozporu se stavem na webu, což by vedlo k nekompatibilitě; 2) jistě víte, že doporučení W3C nejsou nijak závazná.

  • 28. 12. 2009 7:25

    jaromrax

    > A) Zákaz psaní SW jste prosazoval vy, konkrétně slovy „Co se tyce zakazu (MSIE), jsem okamzite pro.“

    Zkuste si to precist po sobe znova a pomalu. Zakaz psani…snazite se o personifikaci ochrance lidkych prav. Do kterych asi patri i pravo na lichvu a na prostituci.

    > B) Neexistuje žádné právo na svobodnou informovanou volbu. Dokumenty jsou samozřejmě vaše, i pokud je napíšete v MS produktu.

    Obsah dokumentu si prectu jen pokud mam licenci na program na danem pocitaci.

    > MS se drží standardů tam, kde to má smysl

    Smysl pro obchod. Uz jste tu hajil myslenku, ze MS je standardem sam sobe. To povazuji za dostacujici.

  • 30. 12. 2009 2:14

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Četl jsem to po sobě znovu a pomalu. Problém personifikace ochrance lidkych prav není k věci. Právo na lichvu a prostituci není explicitně dané, ale rozumí se samo sebou (povoleno budiž cokoliv, co nezasahuje do práv druhého, u interakcí budiž podmínkou dobrovolnost). Ale opět to není k věci.

    Obsah dokumentu si přečtete, pokud si ho vytisknete. Nebo samozřejmě pokud máte licenci k programu.

    Samozřejmě MS dělá business, takže se drží standardů tam, kde to má smysl pro business. Kdyby MS například čekal na standard pro kódové stránky vhodné pro grafické systémy, tak by Windows přišly s křížkem po funuse. Zpoždění by bylo v řádu minimálně let. Standardizace je prostě pomalá. Vždyť takové W3C za 11 let ještě nepokročilo od CSS 2 k CSS 2.1. Čekal byste VY léta (třeba 11 let :) ) na standardizaci něčeho, co potřebujete do svého produktu, a nechal si kvůli tomu trh sebrat konkurencí?

  • 23. 12. 2009 7:53

    jaromrax

    Jestli mate porad nejake problemy s vi, nejsou to problemy racionalniho charakteru.
    Hohoho, nemame zadnou tovarnu a ani si tu nikdo nenastavil automaticke aktualizace s rebootem, ctete jen pul vety a zijete v dokonalem svete windows a kdyz neco nefunguje, je to vina uzivatele, ktery neumi konfigurovat skvelym gui. Tohle neni jediny pripad, kdy windows rozhodly o konci pracovni doby, druhy pripad jste nezminil a mam v zaloze jeste dalsi. Vsechno je podle Vas snad hloupost uzivatele a z me strany to hodnotim jako asocialni drzost.
    Srovnani
    Tento vyrobce zasahuje do prav vsech.

  • 23. 12. 2009 9:33

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Vi má mimořádně mizerný interface, ve kterém bez znalosti příkazu nemůžete provést vůbec nic. V GUI naproti tomu znalost příkazu nepotřebujete; pomůže znalost konceptu, ale ad absurdum ani ta není nutná. Jestli tohle není problém vi, tak co už?

    Automatické aktualizace s rebootem si u vás samozřejmě někdo nastavil. Windows nenastavují aktualizace automaticky. Po instalaci se uživatele zeptají, jak se má aktualizovat, a doporučují právě automatickou instalaci s rebootem. A jak jsem psal, pokud máte kvalifikovaného admina, a počítač používáte popsaným způsobem, tak měl dělat svoji práci: nastavit aktualizace odpovídajícím způsobem. Jako asociální drzost hodnotím vaši neznalost fakt :)

    S těmi právy je to celkem zásadní věc, takže to zkusme pro změnu vážně. Do jakých „práv všech“ podle vás ten výrobce zasahuje? Lidé jako vy si totiž rádi vymýšlejí různá iluzorní práva.
    Například typické „právo na žvýkačku s rybí příchutí“. To vypadá tak, že zákazník má PRÁVO na žvýkačku s rybí příchutí, na vybraný počítač s Linuxem, na polévku bez housky, a na auto bez motoru. Pokud někdo takovou věc nenabízí, porušuje tohle smyšlené právo. Ale uvidím, s čím přijdete vy.

  • 23. 12. 2009 9:42

    jaromrax

    Omyl: vi nema zadny interface a vi nema zadny problem. Jediny problem s vi, ktery tu vidim, je Vas problem, ze ho nekdo umi a pouziva. Mimochodem, vcera jsem ho zase zacal pouzivat a to na embeded zarizeni s par MB pameti a pomalou siti. Uplne skvele.

    Ne, automaticke aktualizace si nikdo nenastavil, naopak zakazal. To je jako radio Jerevan, tohle nema konce. V one bance maji take blbe adminy, a Vy asi vsechno sam neobehate.

    Ja prijdu s tim, ze mam pravo nebyt klaman. Mozna, ze to je ta vec, ktera nici dobry bussiness, ne?

  • 23. 12. 2009 11:04

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Vi samozřejmě má interface, jenom mimořádně špatný. A problém to zjevně je. Nejvíc rozesměje, že ještě před pár lety fandové Linuxu doporučovali pro každého vim a TeX :)

    Ne, ty automatické aktualizace naopak musel někdo nastavit. Jinak by se nestahovaly a neinstalovaly.

    V čem podle vás spočívá to porušení údajného práva nebýt klamán? Buďte konkrétní, a nebojte se to rozebrat. Nebo cítíte nejistotu ve svých argumentech? ;)

  • 23. 12. 2009 11:58

    jaromrax

    > Vi samozřejmě má interface, jenom mimořádně špatný.A problém to zjevně je.

    No, zjevne jen Vas. A zabavne na tom je, ze ho vubec nepouzivate.

    > Nejvíc rozesměje, že ještě před pár lety fandové Linuxu doporučovali pro každého vim a TeX :)

    Rozesmeje koho? Ja tex pouzivam bezne a jsem asi posledni, kdo se nesmal. Nemate nejaky problem s textem? Jako ze to neni in?

  • 23. 12. 2009 22:28

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    On dnes vi/vim nepoužívá skoro nikdo. Výjimkou jsou ty situace na unixové konzoli, kdy není lepší editor k dispozici. Plus je tu pár lidí vašeho typu, kteří píšou dopisy v kombinaci vi/TeX. To jsou ovšem lidé, kteří jsou natolik mimo, že se těžko mohou vyjadřovat k potřebám uživatelů.

  • 28. 12. 2009 7:19

    jaromrax

    > Plus je tu pár lidí vašeho typu, kteří píšou dopisy v kombinaci vi/TeX. To jsou ovšem lidé, kteří jsou natolik mimo, že se těžko mohou vyjadřovat k potřebám uživatelů.

    Jestli chcete hledat nekoho, kdo je tu mimo, rad Vam s tim pomohu. Jestli chcete nahradit argumenty tim, ze hodnotite kdo se muze (Vy) a kdo nemuze vyjadrovat k potrebam uzivatelu, musite na schuzi microsoftu, tady Vam tyhle deklamace nepomuzou.

  • 8. 1. 2010 0:06

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Super, pojďme hledat toho, kdo je mimo. Naprostá většina uživatelů preferuje používání GUI a WYSIWYG word processorů před command line a TeXem. To snad nebudete zpochybňovat – podívejte se někdy do firem, domácností, státní správy, škol. Vy to vidíte jinak, váš názor je silně menšinový – aka mimo. Proto lze oprávněně očekávat, že vaše soudy o jiných počítačových potřebách uživatelů budou také mimo.

  • 23. 12. 2009 13:55

    Jarda_P

    Automaticky reboot je defaulne zapnut po aktivaci automatickych updatu. Tecka. Jiz jsem to videl na nekolika strojich. Mozne je akorat to, ze s nejakym SP MS zmenil defaultni nastaveni na vypnuto. Puvodne to tak nebylo.

  • 23. 12. 2009 22:26

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Při aktivaci automatických updatů si vybíráte, jestli se mají také automaticky instalovat (a u toho se restartuje). Jinými slovy uživatel si to tak nastavuje sám, tečka.

  • 28. 12. 2009 7:16

    jaromrax

    > Při aktivaci automatických updatů si vybíráte, jestli se mají také automaticky instalovat (a u toho se restartuje). Jinými slovy uživatel si to tak nastavuje sám, tečka.

    Jen doplnte, ze pri nasledne revokaci rozhodnuti se matoucim zpusobem nabizi volba, na kterou neni bran zretel a je vyzadovan zasah odbornika kdesi v hloubce registru. Tecka. Ktery nepomuze, pokud se MS opravdu rozhodne, ze update je opravdu dulezity. Dalsi tecka. Mate problem si priznat realitu? Otaznik.

  • 17. 12. 2009 9:41

    Jarda_P

    Ano, a nejlepsi je hrat Doom pres 46 kbps modemove spojeni.

    Pokud se vam na Linuxu nelibi vi, pouzijte treba Nano nebo MC. Vi ma jednu obrovskou vyhodu: je v nejake forme snad uplne na vsech UNIXech. Takze az vas nekdo pozada, abyste opravil babicce neco na serveru v Patagonii, nebudete tam hodinu hledat, co by na danem UNIXu mohlo byt za editor. A jsou lide, kteri tvrdi, ze s vi se da pracovat podstatne efektivneji a rychleji, pokud se clovek nauci ovladani dostatecne dobre. Tito vyvoleni jedinci by pak vi za nic nemenili a urcite by na editaci konfigurace a skriptu MS Office nechteli.

  • 17. 12. 2009 9:20

    Jarda_P

    > OK, zkuste si založit nový emailový account v KMailu pomocí editace konfiguráku.

    Pokud je to textak a ne nejake xml a bude tam pripraven okomentovany mustr, nebyl by to takovy problem.

  • 17. 12. 2009 9:46

    jaromrax

    :) pekne jste me chytil za nohu. Jenze nemuzete me stavet do pozice, ze Vam vnucuji nejaky zpusob komunikace, nebot jen reaguji na tvrzeni, ze se clovek musi naucit stovky prikazu. Samozrejme, vzdy se jedna o prijem informace, ale i kdyz to muze znit dramaticky, nemusi to byt slozite. Co takhle jazyk sms?

    Co treba -
    I wud lIk 2 prNt d letR 2 my lawyer whch I rOt lst wk. I wnt two copies of dat

    Nebo – soz i 4gt 2 fon u.i c u 2moz == Sorry I forgot to phone you. I will see you tomorrow

    nemuzu si odpustit s potesenim navrhnout
    find $HOME -name „letter2lawyer*“ -type f -ctime +7 -and -ctime –14 -exec lpr -# 2 {} \;

    Vite – ja nemam zadnou potrebu neco obhajovat. Vi a bash a dalsi inteligentne udelany programy tu budou i nadale bez ohledu na to, jestli se to nekomu prici. Teprve v momentu, kdy je lidi prestanou pouzivat, tak maji duvod zmizet. Dejte mi neco lepsiho a je prestanu pouzivat. Gui jsem zkusil a jako vitez mi vysel commandline. Mate neco dalsiho? Sem s tim.

    Jen technickou poznamku – jak se lisi naucit se alt-f alt-o ctrl-m shift-alt-e od nauceni se neceho v commandline? Postavme to obracene – zatimco ja se nevzdavam molochu jako je ooffice, Vy apriori odepisujete moznost pouzit commandline. Nebo ne a je to jenom diskuze o preferencich?

  • 17. 12. 2009 16:20

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Tak si ten svůj příklad zkuste. Dopis se samozřejmě nejmenuje „letter2lawyer“, ale třeba „2009–12–08 house agreement – pool supplement.odt“. Jednak ho nenajdete, a pak kdybyste ho našel, tak vám z tiskárny vyleze stoh papírů se zmršeným binárním obsahem toho ODF souboru.

    A teď to zkuste ve Windows. Start… Search? To zní dobře. Chci hledat dokument, vytvořený minulý týden, obsahuje attorney a letter… Tady ho vidím! A teď ho zbývá otevřít a vytisknout, nebo pro pokročilejšího uživatele kliknout pravou myší a vybrat Print. Nepotřebujete znát ŽÁDNÝ příkaz, vše vidíte ve formě nabídky před sebou, je to velmi rychlé (i z klávesnice na pár stisků), funguje to, a je to dost komfortní.

    Odpověď na technickou poznámku: Alt+F, O se naučíte tak, že se JEDNOU naučíte, že po stisku Alt můžete mačkat zvýrazněná písmena na klávesnici, a tak vybíráte z menu. Funguje to ve všech aplikacích. Podobně v menu vidíte přímo napsané akcelerátory (CTRL+O u File/O­pen).

    Proč bych odepisoval možnost používat command line? Tu můžete používat i ve Windows. Například PowerShell je generačně napřed oproti shellům na unixech. A cmd.exe sice neumí všechno co bash, ale uživatelé unixů ho neprávem podceňují (protože neznají příkazy typu for se všemi parametry). Ale primární uživatelský interface je GUI.

  • 17. 12. 2009 23:59

    jaromrax

    Jste obeti gui a nemam Vam to za zle. Jestli se lepe orientujete v barevnych listach a jste dobry s mysi, tak delate dobre, ze toho vyuzivate. Byl bych blazen, kdybych Vam ordinoval shell.
    Ja tu moznost pouzit gui taky mam, ale nebyl bych normalni, kdybych pouzival neco, co mi nevyhovuje. Snad jsem Vas presvedcil, ze jsme oba vicemene normalni.
    Podival jsem se na powershell – z nahledu se zda, ze umi neco z bashe, misto man je help, misto -help je ?. Fajn, kdyz prijde s necim dobrym a novym (v coz moc nedoufam), rad se potesim. Jen at jde pokrok kupredu.

    Ukazal jste mi, jak to delate, ja Vam tedy na oplatku ukazi tez.
    cd 01<tab>01<tab­><tab><tab>05<tab>2009<t­ab><enter>ll<en­ter>
    lpr 2<tab>12<tab>­8<enter>
    <arrow up><enter>
    15 vterin, kdyz vaham a rozhlizim se, co to tam je za soubory. Jestli se divite, kdepak je ods, tak ja proste pouzivam ps nebo pdf.

  • 22. 12. 2009 21:20

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Všichni se lépe orientují v nabídce GUI, než na černé command line s blikajícím kurzorem. (Kvalitní) GUI se dá velmi efektivně ovládat i s klávesnice, často to dělám.

    PowerShell je objektový, takže můžete vzít seznam objektů typu Service (service je obdoba deamonu; pracujeme přímo s objekty servisů, ne s textovým seznamem servisů), vyfiltrovat objekty které mají vlastnost State nastavenou jako Stopped, a zavolat na ně metodu Start. Mimo jiného můžete třeba získat seznam oken na obrazovce, vyfiltrovat je podle názvu, a zminimalizovat. Ostatní shelly (včetně cmd.exe) jsou proti tomu pravěk, který za posledních 30 let nepostoupil od konceptu „spustit utilitu, naparsovat výstup, a s výsledkem spustit jinou utilitu“.

    Vy mi s těmi příkazy neukazujete totéž. Nehledáte dokument, ale procházíte adresáře pomocí příkazu cd. Jinak byste použil například příkaz find s parametry; BTW na klasických unixech když nedáte find -print, tak si to výsledek hledání nechá pro sebe :). A samozřejmě takové hledání nepoužívá index, na rozdíl od hledání ve Windows, které má i fulltext. Tisk odf souboru z command line provést neumíte, takže musíte mít dopisy v needitovatelném formátu pdf, nebo v kryptickém ps. A nakonec musíte znát konkrétní příkazy. Pokud neznáte příkaz, tak si na command line ani neťuknete. Vidíte v tom výhodu?

    Ještě postup pro vyhledání a tisk dokumentu s použitím klávesnice (Windows Vista): [start]agreement pool[pravá myš na nalezeném souboru)[vybrat print z kontextového me­nu]

  • 22. 12. 2009 22:06

    Jarda_P

    Nejlepe se vsichni orientuji v GUI za ucpanou linkou. Me stacila orientace v GUI Win Vista prede mnou na stole, kdy tlacitko start melo nekolikasekundove zpozdeni, tak pomale ty Widle byly. Obvykle jsem, v domneni, ze si Widle nevsimly, ze na ne klika, klikl jeste jednou a kdyz to konecne neco udelalo, tak se to zase rovnou zavrelo. No a ze bych tohle delal jeste pres pul zemekoule s dalsim, treba mnohasekundovym zpozdenim??

  • 23. 12. 2009 6:24

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Zrovna vás práce přes půl zeměkoule nejspíš nemusí trápit :). Ale pro vaši informaci není problém administrovat stroj přes půl světa pomocí Remote Desktopu.

    Snažil jste se zjistit, proč vaše GUI mělo vteřinovou odezvu? Osobně bych si tipnul na dlouhou diskovou frontu, danou nedostatkem paměti. Kdybyste uměl Windows administrovat, tak si to triviálně zjistíte.

  • 23. 12. 2009 9:01

    jaromrax

    Mate vize? Urcite vite koho nemusi trapit admin pres pul sveta?
    Skoro by Vam clovek zavidel, ze umite vyklikat duvod, proc Vam to nejede. To clovek, co puziva ssh a vi tyhle zabavy nema.

  • 23. 12. 2009 9:52

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Nemám vize, ale úvaha říká, že zrovna zdejší počítačový expert JardaP už ukázal tolik neznalosti, že by se v IT neuživil. Natož aby ho někdo najímal na vysoce kvalifikovanou práci v oboru.

    Fakt používání ssh a vi magicky zabrání přetížení disku, případně nedostatku paměti? Zajímavé systémy to u vás máte :)

  • 23. 12. 2009 10:35

    jaromrax

    Vyborne, JardaP propadl – muzu si take udelat testy u ms certifikovaneho odbornika?
    > Fakt používání ssh a vi magicky zabrání přetížení disku, případně
    > nedostatku paměti? Zajímavé systémy to u vás máte :)
    To jsem opravdu psal? Mimochodem, uz Vam vi nekdy pretizil disk a pamet?

  • 23. 12. 2009 10:54

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ano, JardaP u mě propadl. Certifikace dělají pokud vím autorizovaní partneři MS.

    Vy jste psal, že problémy s přežížením disku a nedostatkem paměti nemusí řešit ti, kdo používají ssh a vi. To mě velmi udivilo, protože je to nesmysl.

  • 23. 12. 2009 11:46

    jaromrax

    Zahrajme si na kopace – mimochodem – mozna Vase schopnosti zmanipulovat tvrzeni vedou k tomu, ze citite,ze mate vzdycky pravdu, ne?

    ja:
    >>> Skoro by Vam clovek zavidel, ze umite vyklikat duvod, proc Vam to nejede. To clovek, co puziva ssh a vi tyhle zabavy nema.

    vy:
    > Vy jste psal, že problémy s přežížením disku a nedostatkem paměti nemusí řešit ti, kdo používají ssh a vi.

    No – jak? Nechce se Vam to vzit tak, ze minimalisticky nastroje nevytvareji pretizeni, ale radsi hledate nejakou jinou interpretaci (magickou?)?

  • 23. 12. 2009 22:26

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    To ale musíte dolovat ta data pořádně:

    Me stacila orientace v GUI Win Vista prede mnou na stole, kdy tlacitko start melo nekolikasekundove zpozdeni, tak pomale ty Widle byly. … No a ze bych tohle delal jeste pres pul zemekoule s dalsim, treba mnohasekundovym zpozdenim??

    Snažil jste se zjistit, proč vaše GUI mělo vteřinovou odezvu? Osobně bych si tipnul na dlouhou diskovou frontu, danou nedostatkem paměti. Kdybyste uměl Windows administrovat, tak si to triviálně zjistíte.

    a dále co jste vykopal vy. Já to čtu tak, že podle vás lidé používající ssh a vi nemají pomalý počítač a nemusejí zjišťovat příčinu, protože používají ssh a vi. Což je samozřejmě naprostý nesmysl – důvodem pomalého počítače není nepoužívání ssh/vi, ale zřejmě něco úplně jiného.

  • 28. 12. 2009 7:13

    jaromrax

    > a dále co jste vykopal vy. Já to čtu tak, že podle vás lidé používající ssh a vi nemají pomalý počítač a nemusejí zjišťovat příčinu, protože používají ssh a vi

    Vporadku, vidim, ze proste nemate vuli diskutovat rozumne. Nastesti je to zakladni lidske pravo zarucene ustavou.

  • 30. 12. 2009 2:29

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Kdybych měl vždycky pravdu, tak jsem o několik řádů bohatší :). A pocity bych sem nemíchal.

    Problém je v tom, že byla diskuse o GUI s pomalou odezvou, která byla možná způsobená přetížením disků či nedostatkem paměti. Použití ssh a vi by na tom asi nic nezměnilo, nemyslíte? Lae když jsme u toho, tak takový Performance Monitor je nádherný nástroj, který unixy mohou závidět. Dnes už ta propast pravda není tak velká, ale berte v úvahu, že perfmon byl ve Windows v roce 1994 či dříve.

  • 4. 1. 2010 9:34

    jaromrax

    > Lae když jsme u toho, tak takový Performance Monitor je nádherný nástroj, který unixy mohou závidět. Dnes už ta propast pravda není tak velká, ale berte v úvahu, že perfmon byl ve Windows v roce 1994 či dříve.

    Snupate?

  • 8. 1. 2010 0:09

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ne, děkuji za optání. Něco k věci? Nejlépe konkrétně. Mohl byste se třeba podívat na perfmon a performance counters API, než na tohle budete odpovídat. Aby to zase nebyl trapas.

  • 30. 12. 2009 2:31

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Vy jste psal, že vám počítač běžel pomalu i lokálně, tedy bez odesílání paketů.

  • 23. 12. 2009 8:07

    jaromrax

    > Všichni se lépe orientují v nabídce GUI, než na černé command line s blikajícím kurzorem

    To proste neni pravda .

    Necitujte primitivni marketing MS, reknete, co udelate z powershellu, co se neudela z bashe.

    Neni pravda, ze ps je krypticky. Opravdu krypticky je msword. Co se tyce prochazeni, jestli mate pocit, ze se s Vami pru o to jak lepe neco najit, tak dobre – moje pozice je – neschovavat to. Jestli mate problemy ve kterem document and settings nebo kyho vyra adresare jste to dal, reste to po svem a nasadte na to co chcete, davam Vam svobodu, ja veci jako beagle mazu. Jen otazka – proc bych mel lezt do commandline, kdyz neznam ani prikaz, je v tom nejaky chytak nebo co? To bych jako mel pouzivat vi a nevedet, jak to funguje? Neco jako byt hluchoslepy a pouzivat gui?

    Je mi to trapne, hledat hnidy, pravou mys davate z klavesnice?

  • 23. 12. 2009 9:58

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Chcete si to zkusit? Posaďte 100 neznalých uživatelů ke GUI a k command line, a nechte je najít a vytisknout ten dopis. Kolik myslíte, že jich to zvládne s command line?

    Necituji primitivni marketing MS, píši o faktech. V PowerShellu pracujete s objekty, ne s parsováním textů. PowerShall také nekončí na command line – lze provádět operace například nad okny, GUI aplikacemi apod.

    Otázka stojí úplně jinak. Proč bych se měl učit stovky příkazů command line, a zavírat si možnost udělat něco k čemu neznám konkrétní příkaz? Vždyť z GUI mohu udělat daleko víc, nemusím trávit tolik času učením (stačí principy, netřeba konkrétní příkazy). V GUI si nemusím pamatovat, jak provést rozepisování dopisů nebo tisk na naálepky ve Wordu – stačí se podívat v GUI. Na command line bych bez znalosti příkazu měl smůlu. V takovém vi bez znalosti konkrétního příkazu ani nevložím písmeno, natož abych soubor uložil.

    Pravou myš opravdu můžete dát z klávesnice, je tam na to tlačítko Context. Velmi praktické, zkuste se ho naučit používat. V daném případě ale vychází rychlejší klik myší, protože nemusíte soubor hledat klávesami ve výsledcích.

  • 23. 12. 2009 11:03

    jaromrax

    >>> Všichni se lépe orientují v nabídce GUI, než na černé command line s blikajícím kurzorem

    >> To proste neni pravda .

    > Chcete si to zkusit? Posaďte 100 neznalých uživatelů ke GUI a k command line, a nechte je najít a vytisknout ten dopis. Kolik myslíte, že jich to zvládne s command line?

    Trochu mi utikate, ze? Tvrdite, ze vsichi se lepe orientuji v nabidce GUI. Staci mi najit jednoho uzivatele, abych Vam to vyvratil. Chcete abych ho nasel?

    Co se tyce gui x vi, citim, ze je tam opravdu nejake trauma. Povezte mi o tom vice. Gui rozhodne pouzivejte, pokud Vam vyhovuje. Tlacitko Vam prijde velmi prakticke, pac pouzivate gui. Jak logicke. Urcite je to v manualu.

  • 30. 12. 2009 2:34

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Jednoduché otázky. Proč se unixové firmy tolik snažily o zavedení GUI (OPEN LOOK, CDE)? Proč jsou dnes všechna rozšířená distra Linuxu s GUI, pokud by podle vás byla praktičtější command line? Já vám to řeknu: lidé mají daleko vyšší produktivitu v GUI.

  • 4. 1. 2010 10:02

    jaromrax

    > Jednoduché otázky. Proč se unixové firmy tolik snažily o zavedení GUI (OPEN LOOK, CDE)? Proč jsou dnes všechna rozšířená distra Linuxu s GUI, pokud by podle vás byla praktičtější command line? Já vám to řeknu: lidé mají daleko vyšší produktivitu v GUI.

    Chcete to uz zase pretocit? Rovnou Vam reknu formulaci, kterou obhajite – ruzni lide maji ruzne produktivity v ruznych metodach vstupu u ruznych aplikaci. U nekterych aplikaci je CMDline pro nizkou produktivitu i privetivost nepouzitelna.
    Nechte si poradit.

  • 16. 12. 2009 12:23

    Jarda_P

    Ted jsem si vzpomnel na priklad, kdy jsem musel rucne vycistit registry. Jeden clovek mel GDV kameru pripojenou k Win Me. Uvnitr je v podstate obycejna Philips web camera, tusim PCVC 740K, kvuli vysoke citlivosti. Nechodila, reinstalace driveru nepomohla. Proste neslo to a neslo. Zabralo az to, ze jsem vymazal vsechny klice, ktere jsem od Philipse k te kamere nasel a jeste jsem musel dohledat a rucne vymazat vsechny soubory, na ktere ty klice odkazovaly a i ty, na ktere neodkazovaly, ale dle nazvu se dalo usoudit, ze k tomu patri. Teprve potom, po nekolikatem pokusu, kdy jsem konecne vymazal opravdu vse a na nic nezapomnel, se to dalo znovu nainstalovat a jelo to. Nejmene dve hodiny besneni s regeditem. Byl to opravdu orgasmus!

    Podobne jsem na Jinych Win Me cistil veskere odkazy na nainstalovane mysi a soubory z disku na instalaci, kde nejela mys. Hlavne, ze v device manageru to ukazovalo dve nainstalovane mysi, ovsem jine, nez ta, ktera tam vskutku byla. Vymazani nepomohlo, po rebootu byly zpet a mys nejela furt.

    Ano, samozrejme, Me je neskutecna sracka. Ale jiz jsem takle cistil klice i na W2k, to byl prave ten pripad dvojich klicu.

  • 16. 12. 2009 21:31

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Popsaná příloha s kamerkou se vám mohla úplně stejně stát s konfiguráky. Většina toho co jste smazal byla samozřejmě nepodstatná, a nejspíš šlo o jedinou hodnotu, která byla problematická. Ovšem z důvodu vaší neznalosti jste musel střílet na slepo. Samozřejmě existují lepší techniky, ale to byste je musel umět.

  • 17. 12. 2009 9:34

    Jarda_P

    Obavam se, ze to nebylo tak jednoduche. Pouhe vymazani vsech klicu z registry bylo nedostatecne, zabralo az to, kdyz jsem vymazal jeste soubory na disku. Win Me asi neinstaluji novou verzi souboru, kdyz ne disku jedna je a ma stejnou verzi.

    Opravdu nevim, jak bych stravil spoustu casu dohledavanim vsech klicu v textovem konfiguraku. Ledaze by konfigurace Linuxu byla ukladana po vzoru Windows: v jednom souboru s klici rozptylenymi po vsech certech.

    Velmi lituji, ze jste tam tehdy nebyl. Konecne bych mohl videt odbornika pri praci. Kouknul byste se na datum, z okna, zeptal se na datum narozenin majitelovy zelvy, opravil jeden klic a bylo by. Jen me tak napada, jak to, ze se ten jeden klic sam od sebe zmenil, kdyz s tim nikdo nic nedelal?

  • 17. 12. 2009 15:44

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Jinými slovy to zřejmě nebylo klíči v Registry, ale jedním souborem na disku. Kdybyste totiž místo mazání klíčů v Registry kreslil křídou kruhy okolo počítače, a pak smazal správný soubor, zřejmě by to pomohlo také. Nemusíte se stydět – i zkušení člověk musí občas experimentovat. Jen je třeba vyvodit správný závěr: nejspíš to bylo souborem. Ověřit jste to mohl na místě tak, že byste z Registry vyexportoval hodnoty před jejich smazáním (to jste stejně měl udělat), a po smazání souboru je zkusil dát zpátky. Takhle jste si z toho jen vyrobil bramboračku.

    Opravdu nevim, jak bych stravil spoustu casu dohledavanim vsech klicu v textovem konfiguraku – vraťte se v diskusi zpět k příkladu s OOo a konfigurací toolbaru. Tak dlouho byste jí po konfigurácích dohledával? A co kdyby vám padal OOo Write při startu díky špatné konfiguraci, a vy se snažil chybnou konfiguraci najít a opravit? Nebo jen smazat bez smazání zbytku konfigurace OOo?

    Dělal bych to úplně jinak. Přišel bych, vymočil se do akvária, vyprstil psa, pak chvíli mazal klíče v Registry, a nakonec bych řekl „hm, to je nějaké rozbité, kupte si nový počítač“ :). U tohoto bodu je dost dobře možné, že vám můj humor nesedne.

  • 17. 12. 2009 17:02

    Jarda_P

    Je mi jedno, cim presne to bylo. Nebudu delat pokusy, kdy bych vzdy smazal jeden klic, jindy zase jeden soubor… To by trvalo ne hodiny, ale dva dny. A to bych nejen rozflakal ten pocitac, ale vyvrazdil i nejblizsi pobocku Microsoftu.

    Ocekavam, ze kdyz preinstaluji driver, Windows si znovu nakopiruje soubory a da do kupy klice. Windows nekdy ale asi ocekavaji neco jineho, nez ja.

    BTW, na Widlich obcas take zalezi na vecech, jako co se udela v jakem poradi, neco jako ducharina. Pokud vse vybiji a znovu nainstaluji driver, je mozne, ze se to poradi zmeni a pak to jede nebo co ja vim. V kazdem pripade, jestli ta kamera lehne znovu, muzete se tam vypravit sam a predvest, jak to tremi kliknutimi date dohromady. Pobavite se, zejmena, kdyz vam ani nebudou schopni sdelit presne okolnosti vzniku problemu.

  • 22. 12. 2009 21:28

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Vždyť to říkám. Vy NEVÍTE, co bylo příčinou problému. Mazal jste hromadu „podezřelých“ věcí z Registry, mazal soubory, občas mezi tím rebootoval, a najednou to začalo fungovat. Kdybyste u toho maloval okolo počítače křídou pentagram, tak byste zřejmě nadával, že pro vyřešení problému je třeba použít spoustu křídy; přitom malování pentagramu nemá na řešení problému vliv.
    Přitom jste mohl použít metodický postup: před smazáním či změnou hodnoty v Registry můžete provést její export, a mazané soubory místo mazání přejmenovávat. Až věc začne chodit, můžete vrátit zpět všechny změny vyjma té poslední. Ve vašem případě byste zřejmě zjistil, že veškeré mazání z Registry bylo k ničemu. Ovšem pak byste asi opravdu začal ROZUMĚT tomu co děláte.

    Když přeinstalujete driver, tak Windows provedou přesně to, co je napsané v INF souboru toho driveru. Pokud je autor driveru prase (což často bývá), tak to může dopadnout všelijak. S Windows to ale nemá nic společného.

    Ta „duchařina“ je pouze vaše neznalost, viz první odstavec.

  • 22. 12. 2009 22:02

    Jarda_P

    Ne, opravdu nevim, co presne bylo pricinou. Mam snad dodavatele programu/driveru… zadat o zdrojaky a pouzite vyvojarske prostredi, abych si to doma debugoval? To by asi neslo a tak delam jedinou vec, kterou v dane situaci muzu: vybilit registry a zacit znova, na zelene louce. Co jineho byste mi, jako Widloguru, poradil.

    Nemazal jsem zadne podezrele veci z registry, to bych asi skoncil s nefunkcnimi Widlemi, protoze na prvni pohled v registry vypada podezrele uplne vsechno. A to by ze mne asi meli radost, kdyz bych jim tam jeste musel preinstalovat Widle a vsechny aplikace.

    Vsimnete si, ze za ta leta, co tohle radeni v registry delam, jsem ani jednou neslozil Widle ani zadnou jinou aplikaci, ktera s tim nemela co delat. Takze si asi, v rozporu s vasim nazorem, nepocinam tak uplne blbe.

    Na nejaky export se vykaslu. Proc bych exportoval neco, co si aplikace stejne znovu vytvori pri nasledujici instalaci? A propc bych prejmenovaval soubory, ktere mam na instalacnim CD? Abych pro priste vedel, v cem presne to bylo? Ja doufam, ze zadne stejne priste nebude a napriklad ten kram s Win Me jiz doufam vickrat neuvidim. Vubec doufam, ze nikdy neuvidim nic pred Win 2000, ale radsi ani ty W 2000.

    Je mi jedno, jestli budu rozumnet tomu, ze jsem akorat mel smazat klic bflm12589 a soubor xyz.sys, namisto abych smazal vsechno a zacal znovu. Tato znalost by mi pomohla leda tak k tomu, abych priste (snad) ten problem vyresil rychleji. Jak jsem ale rekl, zadne priste jiz doufam nebude a vzhledem k tomu, ze nasledujici problem bude jiny, nestoji mi presna izolace problemoveho klice nebo souboru za vynalozene usili.

    Vzhledem k tomu, ze nemam po ruce ani Ballmera ani autora driveru, abych jim vysypal na hlavu kos s odpadky, je mi jedno, zda za problem mohou Widle nebo autor driveru. Jedno mi neni, kdyz to nefunguje.

  • 23. 12. 2009 9:56

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Nikonu to neříkejte, ale pro debuggování nepotřebujete ani zdrojáky, ani Visual Studio. Natož pro triviální troubleshooting. To „vybílení Registry“ je pro vás bohužel obdobou malování pentagramu křídou okolo počítače. Nevíte ani proč, ani jak, a jen to zkoušíte. Nakonec ani nevíte, co tomu pomohlo. Představte si, že by takhle někdo v servisu „opravoval“ vaše auto nebo hodinky. Rozmontoval by zařízení, náhodně vyměnil nějaké součástky, do něčeho zabušil kladivem, občas někde něco naolejoval, složil, a pokud to náhodou bude fungovat, tak nadával na množství součástek, které zase „bylo potřeba vyměnit“. Takhle to dělá prase, a ne profesionál. To si neberte osobně – já bych opravoval auto nebo hodinky podobným způsobem :). Ale protože mám soudnost, tak to nechávám na lidech, kteří to umí.

    Kdybyste si smazal opravdu důležitý kus z Registry, tak nenabootujete (podobně jako když si smažete důležitý konfigurák). Ovšem při dalším rebootu by vám Windows nabídly Last Known Good Configuration, a problém by byl vyřešen. Krása, že?
    U vás je ale pravděpodobnější, že smažete nějakou nekritickou část, která později bude způsobovat nepředvidatelné chování systému. No nic, zase pak můžete nadávat na „nutnost reinstalace“ :)

    Proč byste měl provádět troubleshooting jako profesionál, a ne jako prase? Abyste se nemusel tolik stydět, a abyste se to jednou konečně naučil. Potom už nebudete muset kreslit pentagram křídou okolo počítače, protože budete konečně rozumět tomu, jak funguje. Příště pak totiž budete umět řešit VŠECHNY problémy toho konkrétního typu rychle a efektivně.

  • 24. 12. 2009 2:54

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Jestli vám někdo říkal, že Windows vždycky fungují, tak vám lhal. Každý trochu složitější SW má chyby, to je (zatím) obecná vlastnost. Podobně mají své problémy telefony, automobily, mikrovlnky… Ovšem mikrovlnku se (snad) nesnaží doma opravovat lidé, kteří nerozeznají šroubovák od pájky.

  • 23. 12. 2009 8:12

    jaromrax

    Cili vse je vzdycky vina nejakeho prasete, ms je wow. Sice je win pro kazdeho i nejblbejsiho uzivatele, a to jsou temer vsichni, jak plyne z problemu s registry a proto jen malokdo s tim umi neco udelat. Pres gui samozrejme, aby to mohl delat kazdy.
    Proc nalinuxovem foru delate ostudu microsoftu?

  • 23. 12. 2009 9:31

    jaromrax

    > Zatím děláte ostudu jen vy, a to sám sobě. Máte něco k věci?

    Mam. Jak muzu vstoupit do Vasi sekty uctivacu jedineho spravneho operacniho systemu JSOP? Je znalost hkmfrk a hkmprc postacujici podminkou, nebo se jeste musim naucit hkmprd?
    To, ze jste tomu venovat stovky hodin je mi lito, v dalsi verzi bude urcite uplne nova pokrokova wow technologie a budete mit moznost hajit uplne jine registry. Jeste ze je to za takovou skvelou cenu – vecere pro mensi vesnici. A to se vyplati.

  • 24. 12. 2009 4:05

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Nemohu poradit, protože nejsem členem žádné sekty. Pokud chcete administrovat Windows a dělat jejich troubleshooting, tak byste se měl naučit hkmfrk, hkmprc a hkmprd úplně stejně, jako dnes umíte /atakdále, /domů, editor Visual Interactive atd.

    Čemu jsem měl údajně věnovat stovky hodin?

  • 15. 12. 2009 16:30

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Já si nevzpomínám, že by mi v posledních pár letech nešlo nabootovat kvůli zapsání špatnéh hodnoty do Registry. A kdyby se to stalo, problém se vyřeší pomocí Last Known Good Configuration. Na rozdíl od hledání chyby v konfiguráku to zvládne i běžný uživatel.
    To howto pro Windows je opakováním pro každého, kdo umí základy správy Windows. Vždy mě překvapuje, že lidé se znalostí stovek příkazů, desítek konfiguráků, ovládání vi, skriptování v bashi a PERLu atd. mají veliký problém spravovat vlastní stanici s Windows. Možná měli čas investovaný do zvrácenosti zvané vi investovat do učení se administrace Windows.

  • 15. 12. 2009 19:00

    Jarda_P

    Nejde o zapsani spatne hodnoty, i kdyz i takto by se Widle urcite slozit daly, staci najit nejaky vhodny klic. Jde o to, ze se registry mohou poskodit a ze bobtnaji vselijakym smetim a poskozenymi klici. Bobtnani registry je povazovano za jeden z duvodu postupneho snizovani rychlosti Widli.

  • 15. 12. 2009 20:12

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    A spuštění LHC je považováno za předzvěst druhého příchodu Krista :)

    VZPAMATUJTE SE! Registry je konfigurační databáse, a s přidáním dalších záznamů se přístup do Registry nijak výrazně nezpomalí. Hledání v Registry má totiž složitost O(log n), kdežto v konfiguráku O(n). U zápisu vychází konfiguráky ještě daleko pomalejší, protože kvůli jeidné hodnotě musíte přepsat celý konfigurák. Jestli tohle nedokážete pochopit, tak vám holt chybí nezbytné základy.

    Databáze Registry se může poškodit, stejně jako konfigukák, nebo samotný FS. Jinými slovy žádná nevýhoda.

    Víte, že vám bobtnají konfiguráky různými nesmysly? Při odinstalaci SW na Linuxu totiž typicky nedojde k odstranění konfiguráků. Když už se odstraní smetí ze /etc (což nebývá vždy zvykem), tak zbývá ještě spousta věcí v home adresáři uživatele. A zpomaluje se vám kvůli tomu nějak systém? Asi ne. Na velikosti nezáleží, tedy alespoň pokud mluvíme o konfiguraci ;)

  • 15. 12. 2009 21:08

    Jarda_P

    Registry pristup nezpomaluji? Ani kdyz misto puvodnich treba 8MB maji treba fragmentovanych 20?

    Poskozeny konfigurak opravim editorem. Registry opravim reinstalaci.

    Zbyle konfiguraky na Linuxu akorat zabiraji misto, nic nezpomaluji. Aplikace na Linuxu nemusi cekat na odezvu z vyhledani klice z 20MB binarniho chaosu. Pri spusteni si proparsuje par kb textaku a je to. Pak uz do nej neleze, eventuelne nekdy konfigurak nasype uzivateli zpet do home directory. Na Debianu stare konfiguraky zrusim snadno, jsou na to nastroje. Pokud neco zbyde, asi by stacilo locate na to, abych to dohledal.

    Precteni konfiguraku je typicky zalezitosti precteni jednoho alokacniho bloku. Precteni konfigurace jedne aplikace na Widlich je pravdepodobne zalezitosti nacachovani cele fragmentovane databaze, aby bylo mozne zpristupnit klice tam rozptylene po ruznych sekcich.

  • 15. 12. 2009 23:06

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ne, ani když mají 20MB, a dokonce ani když mají stovky MB. Registry hive se defragmentuje jako běžný soubor.

    Poškozený konfigurák fakt opravíte editorem? Máte na mysli v případě poškození FS, nebo v případě vadné hodnoty? Protože v případě poškození FS vám to nevěřím, a v případě vadné hodnoty máte ve Windows Last Known Good Configuration. A zvolit Last Known Good Configuration (která se nabídne sama po neúspěšném bootu) zvládne i běžný uživatel, na rozdíl od patnání konfiguráku. Samozřejmě můžete i patlat Registry z konzole, jestli vás to baví.

    Zkusím vám věc vysvětlit. Když čtete konfigurák z 500GB disku, tak se Linux musí probírat 500GB binárního balastu. Partition table, partition X, FS, superblok, root directory, podadresář home, podadresář user, podadresář tečka-cosi… Umíte si představit, jak dlouho to trvá? No, kupodivu to moc netrvá, protože nemusíte prohledávat celý disk, ale jdete celkem najisto. Podobně je to v Registry. Je to binární struktura organizovaná pro rychlé vyhledávání. Vyhledání klíče (větve) v Registry je jako nalezení adresáře na disku, a nalezení hodnoty je jako nalezení souboru v adresáři. Tedy pekelně rychlé, na rozdíl od konfiguráku.

    „proparsuje par kb textaku a je to“ – přečtení jediné hodnoty z konfiguráku znamená načíst v průměru polovinu obsahu souboru. Zapsání jediné hodnoty znamená přepsat celý soubor. To jsou podle vás rychlé operace ve srovnání s Registry? Fakt?

    Precteni konfigurace jedne aplikace na Widlich je pravdepodobne zalezitosti nacachovani cele fragmentovane databaze, aby bylo mozne zpristupnit klice tam rozptylene po ruznych sekcich. – to vycházíte z testu výkonu Windows Registry, nebo si vymýšlíte? Ono je totiž čtení konfigurace na Linuxu jedním ze silně zpomalujících faktorů, spolu s pomalým dynamickým linkováním. Proto vám ty aplikace startují tak pomalu. Proto se používá „optimalizace“ spočívající v dopředném načtení obsahu konfiguráků, aby se pak protahovaly jen pamětí. Proto se OOo snaží vyřešit dlouhé načítání konfigurace při startu.
    http://wiki.services.openoffice.org/…onfiguration
    ‚The OOo configuration (aka registry; module configmgr) has various problems: Reading/stat‘ing its many data files upon start up has negative impact on start up performance (see Performance/Star­tup#strace).'
    http://performance.openoffice.org/…lets/ReadMsg?…

    Proč toho vím o konfiguraci ve Windows i v Linuxu víc než vy? Je trochu depresivní, když jsou lidé úplně mimo realitu :(

  • 15. 12. 2009 23:37

    Jarda_P

    Je-li konfigurak dokopan chybou FS, tak ho tam nasypu zpet ze zalohy. Vezmu MC, namontuju externi disk a za minutu je zpet. Pokud nemam zalohu, apt-get mi nainstaluje novou kopii defaultniho a ten si zedituji.

    V konfiguraku se nic nevyhledava, pochybuji, ze by autor kterekoliv aplikace psal parsovani takto. Proste se cte cely soubor a hodnoty se sypou do promennych v poradi, v jakem se najdou. Vyresi to jedno cteni, nikde se nic nehleda. Vy byste to snad resil jinak?

    Aplikace mi zas tak pomalu nestartuji. Nezda se mi. Kdyz uvazim, jak stary ten muj kram je, tak mi pripada zivejsi, nez Vista na modernim stroji.

  • 16. 12. 2009 0:36

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Pokud máte dokopaný FS, tak konfigurák zpravidla nebývá jediná zasažená věc, a restore konfiguráku je váš poslední problém. Samozřejmě restore můžete i u Registry. Všechny hives mají zálohu, včetně zálohy po prvním bootu (plus je tuším i záloha na rescue CD).

    Vámi popsaný způsob čtení konfiguráku je možný leda u aplikace typu Notepad. U takového OOo je konfigurace tolik, že jí nemůžete sázet do systémových proměnných. Načítání obsahu klíče/konfiguráku jedním průchodem může a nemusí být použito, záleží na scénáři. Když budete například v aplikaci vytvářet instanci nějakých KPart, tak rozhodně nevystačíte s jediným načtením konfigurace.

    Nevím co se vám zdá nebo nezdá, ale aplikace na Linuxu startují pomalu, a to ze mnou popsaných důvodů. Linky na web OOo jsou také dostatečně vypovídající. Smiřte se s tím: konfiguráky jsou z hlediska výkonu katastrofa.

  • 16. 12. 2009 0:55

    Jarda_P

    Na kompletni restore Debianu mi staci zaloha /etc a seznam baliku.

    Jak dlouho aplikace startuji, je mi jedno. Staci mi, kdyz slusne rychle bezi. OO startuje pomalu i na Widlich, pokud zrovna nemate povoleny quick start nebo jak se tomu nadava, coz nemam, protoze dopisu babicce pisi minimalne.

  • 16. 12. 2009 1:06

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Jestli je vám to jedno, to je celkem od věci. Pointa je ta, že ukládání konfigurace do konfiguráků není z hlediska výkonu žádná výhra, jak jste si zřejmě dodnes myslel. A ano, OOo ukládá konfiguraci do konfiguráků i ve Windows. Vyjma toho je to SW funkcí připomínající Office 97, ale rychlostí připomínající hlemýždě.

  • 22. 12. 2009 21:31

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Na kompletni restore Debianu vam NEstaci zaloha /etc a seznam baliku. Co vaše data a nastavení? Co aplikace instalované z tarballu, kompilované aplikace?

    Naopak ve Windows máte průvodce uložením nastavení. Provede export dokumentů, nastavení v Registry, a vše to pak můžete přenést na nový počítač. Krása, že?

  • 22. 12. 2009 22:13

    Jarda_P

    Mluvim o systemu, ne o mych datech. Ty, samozrejme, by musely byt zalohovany zvlast. System obnovim celkem snadno ze seznamu baliku a /etc a rekneme par veci z /var. Pokud by byly nejake aplikace z tarbalu, tak bych budto zalohoval ty tarbaly anebo, pokud by jich zacalo byt prilis mnoho, tak bych musel prejit na zalohu celeho sytemu, protoze bych byl liny ty aplikace zase instalovat znovu. To same s temi kompilovanymi aplikacemi, i kdyz tech vetsinou clovek moc nema.

    Nejaky pruvodce ulozenim nastaveni me pri padu sytemu moc nevytrhne. To snad leda, ze by se mi vedle valela stejna zalozni masina.

  • 23. 12. 2009 6:28

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Pokud byste provedl obnovení systému vámi popsaným způsobem, přišel byste o všechna uživatelská nastavení. Plus byster si zadělal na potenciální problémy s nastavením a verzemi SW apod.

    Naopak pruvodce ulozenim nastaveni ukládá uživatelské nastavení, a není nutné nastavení používat na stejném stroji. A samozřejmě i backup lze za jistých okolností rozbalit na cílovém stroji s jinou konfigurací; je to popsáno v MS KB.

  • 23. 12. 2009 9:05

    jaromrax

    O cem porad mluvime? Preinstaloval jsem from scratch / partisnu a pak pripojil home, pouzil zalohu /etc. Nevsml jsem si, ze bych prisel o nejake nastaveni… Co furt mate? Zkuste si to taky…
    A, zase reklama na pruvodce nastavenim…nekdo ma radsi pruvodce, vetsinou jsou to uzivatele ms.

  • 23. 12. 2009 9:55

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Budete se možná divit, ale i Registry lze importovat ;)

    Někdo má raději průvodce, než vysování hromady příkazů na command line. Konkrétně 100% uživatelů, a většina adminů. Pouze pokud wizardi chybí, a GUI není nebo je mizerné, tak je potřeba použít nouzovku: command line.

  • 23. 12. 2009 8:17

    jaromrax

    Proc tu delate ostudu microsoftu? Zkopiruju si home. Jaky pruvodce? Kdyz vydite krasu v necem, co je spojeno s registry, je to legalni a nikdo Vas dnes nemuze soudit za mravnostni delikt, nedelejte si starosti.

  • 23. 12. 2009 8:46

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Můžete si zkopírovat home. Pokud zkopírujete všechny home, nastavíte správně permissions atd. Nebo můžete použít průvodce (alespoň ve Windows), který to udělá za vás.

  • 23. 12. 2009 9:24

    jaromrax

    Kolik mate tech home? Ja obvykle mivam /home jeden.
    Jake permissions a atd mate na mysli? Identifikujte problem.
    Zase pruvodce a zase ten jeden proprietarni system – nejste nejaka sekta? Moje cesta s pruvodci koncila prilis casto v riti na to, abych si myslel, ze nejaky automaticky kod vi lip nez ja, co chci.

  • 23. 12. 2009 10:52

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Jistě víte, že home adresář uživatele může být prakticky kdekoliv.
    Jaké permissions? Uživatel jaromrax má na počítači alpha UID 201. Na počítači beta neexistuje UID 201. Pokud přenesete home adresář uživatele jaromrax na počítač beta, musíte se ujistit, že na cílovém stroji budou správně nastaveny vlastník, skupina a permissions.

    Průvodci jsou užiteční, pokud je umíte používat. Najdete je třeba v OOo, instaluje se tak Oracle, atd. Ale to je na Linuxu, tam je to opravdu o sektě ;)

  • 23. 12. 2009 11:28

    jaromrax

    Pripominam – resila se tu zaloha systemu – adresar /etc – tam jsou take uzivatele se svymi uid…skupiny se svymi uid… jeste vidite problem?

    A i kdyz to cpu na jiny system, porad nevidim duvod pro nejaky frontend. A abych dokazal ze jsem opravdu sektar ja – postoosme opakuji – pouzivejte frontend, kdyz je to pro Vas uzitecne. Vy mi vycitate, ze se musim ucit commandy – naucte se pouzivat vsechny pruvodce a vsechny alt-zkratky pro vsechny zapadle frontendy co jich je, preju Vam to.

  • 24. 12. 2009 4:10

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Aha, vy vlastně máte jen lokální uživatele…

    Používat průvodce je výrazně jednodušší, než používat příkazy. Vždyť si zkuste přidat WiFi síť, tiskárnu, nebo provést backup wizardem a z command line. A alt-zkratky vidíte přímo na obrazovce po stisknutí klávesy Alt, to nevíte?

    Samozřejmě pokud se vyžíváte v editaci konfiguráků, klidně tam pokračujte. Jenom netvrďte, že to tak vyhovuje ostatním – není to pravda. Upřímně: Linux se dá používat jen způsobem, kterým to děláte vy. Zkoušet ho používat jako Windows končí vždy hrozně. Než bych používal mizerné admin GUI, raději sám na Linuxu i unixech používám command line.

  • 15. 12. 2009 20:30

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Mimochodem co jsou to ty „poškozené klíče“? Mě se jednou poškodily klíče od bytu, ale nikdy klíče v Registry. Jak taková věc vypadá?

  • 15. 12. 2009 21:32

    Jarda_P

    Polozte klice od bytu na koleje od tramwaye a az je ta tramway prejede, tak se podivejte: poskozeny obsah, napriklad necitelny binarni odpad namisto retezce. Obcas necitelne jmeno klice. Obcas necitelny usek databaze kvuli poskozeni zaznamu na disku. Sezente si nejaky slusny program na opravu registry, treba Registry Mechanic od PC Tools nevypadal tak blbe. On vam nejake ty nesmyslne klice najde a vypise.

  • 16. 12. 2009 0:57

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Registry cleaners jsou snake oil, léčba svěcenou vodou! Registry neobsahují jen stringy, ale i binární data. A obsahují i nečitelná jména klíčů. Nečitelný úsek databáze je spíš kvůli nedostatku permissions daného uživatele, on ten uživatel zpravidla nemůže všude.

    Víte vůbec, co přesně dělají registry cleaners? Odstraňují reference na neexistující COM komponenty z Registry, což je naprosto zbytečné, protože to vyjma uvolnění pár kB nic nemá jiný efekt. Vyjma toho mohou odstranit klíče související s odinstalovanými aplikacemi. To má své háčky: 0) opět to ničemu nepomáhá, je to jako když smažete nepoužívaný konfigurák; 1) registry cleaner nezná zdaleka všechny aplikace, takže neví; 2) pokud používáte roaming profiles, tak vaše nastavení cestuje mezi stroji, a smazat nastavení nenainstalované aplikace je velký průšvih; 3) když to registry cleaner podělá, tak vašemu systému dost možná hodně ublíží. A protože ty aplikace nezná (případně nezná jejich různé verze), tak je tu dost vysoká pravděpodobnost problémů.

    Proč vám každý registry cleaner něco najde, a nejlépe to označí jako Critical? Protože vám musí ukázat, že jste fakt kriticky potřeboval vyčistit Registry. Vzpomeňte na Ad-Aware, který neškodé tracking cookies označuje jako Critical Objects – ze stejného důvodu.

    Zeptám se: pustil byste ini-cleaner s podobnou funkcionalitou na svůj Linux? Aby se přehraboval v konfigurácích, a dle svého výběru mazal řádky, sekce i celé soubory?

  • 16. 12. 2009 11:55

    Jarda_P

    >Zeptám se: pustil byste ini-cleaner s podobnou funkcionalitou na svůj Linux? Aby se přehraboval v konfigurácích, a dle svého výběru mazal řádky, sekce i celé soubory?

    Nepustil, jeste nikdo asi zadny nenapsal. K cemu by take byl dobry? V textovych konfigurakach se vyznaji i pionyri z pomocne skoly, coz bych o registry nerekl.

  • 16. 12. 2009 21:27

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Konfiguráky zdaleka nejsou jednoduché. Zkuste si ediací konfiguráku změnit umístění toolbaru nebo výchozí nastavení spelleru v OpenOffice Write. Zkuste si to nejen představit – zkuste to teď jít hledat. No a na Registry zase není nic magického, tedy pokud je trochu znáte. Ono se naučit proklikat do HKLM\Software a HKCU\Software není žádná věda. A pak jste na tom přesně jako s konfiguráky, jen je to rychlejší. Pravda, nemáte 10 různých formátů Registry, na rozdíl od konfiguráků ;)

  • 17. 12. 2009 9:25

    Jarda_P

    Predne Openoffice je komplexni GUI program, upravovat konfiguraci pomoci editace konfiguraku by napadlo akorat vas. Muvte treba radsi o nastaveni site nebo chovani nejakeho daemonu.

    S regeditem na tom urcite nejsem stejne ci lepe, jak s textovym konfigurakem. Urcite tam nenajdu vsechna nastaveni okomentovana a vysvetlena na jednom miste (nebo je nenajdu nekde v manualu). Ale mozna, ze vase Vista ma uplne jiny regedit, jaky jsem jeste nevidel.

  • 17. 12. 2009 15:25

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    OOo je poměrně komplexní program, a má tedy i v konfigurácích většinu „problémů“ Windows Registry. Například se v těch konfigurácích velmi těžko orientuje, nejsou komentované, těžko oddělit nastavení jednotlivých aplikací (protože sdílejí komponenty) atd.

    Ve Windows se běžně nic nenastavuje přímo v Registry, vždy nastavujete v GUI. Pokud je třeba sahat do Registry, stalo se někde něco špatně, protože uživatel v Registry nemá co dělat. To pouze na unixech bylo psaní uživatelského interface pro nastavování tak náročné (a nepotřebné pro ty pány v bílých pláštích a galoších), že se používaly komentované konfiguráky.

    Jinými slovy není důvod, aby byl v Registry v konfigurace servisu (deamonu) komentář „tady se zadává host name“, když ho zadáváte v GUI.

  • 17. 12. 2009 16:53

    Jarda_P

    Ano, ale ne vse lze nastavit pres gui. A to i ve Widlich, i na sajte Microsofto obcas vidite navody, kde rikaji, ze se ma udelat to ci ono rovnou v registry. Klasicka ukazka je treba Windows XP Home Disaster a zalohovani/obnova kryptovacich klicu.

    A pokud se nekde neco stane spatne, jak rikate, je mi na dve veci vedomi, ze vetsinou do registry nemusim a vetsinou to naklikam pres gui. Uz parkrat jsem byl v situaci, kdy bych to pres gui neuklikal. BTW, proc je tedy ve Widlich regedit, kdyz je vlastne k nicemu?

  • 22. 12. 2009 21:43

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Co by měl být podle autorů SW schopen nastavovat uživatel, to lze nastavit v GUI. Pokud musí uživatel do Registry, je to špatně.

    Pokud se stane něco špatně, tak a) víte co dělat, a uděláte to; b) nevíte co dělat, takže budete zkoušet, a doufat že nic neponičíte; c) zavoláte někoho, kdo věci rozumí. Doporučil bych vám možnosti b) a c), nebo se naučit základy administrace Windows.

    Nikdy jsem netvrdil, že regedit je ve Windows k ničemu.

  • 17. 12. 2009 9:50

    jaromrax

    Co znamena HKLM a co HKCU? Je tam krome /software jeste /hardware, nebo neco dalsiho? Kdyz to rikate, verim, ze bych to dokazal. Jako motorova mys.

  • 17. 12. 2009 15:12

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Registry mají hives, něco jako file systémy. Jsou to mimo jiné
    HKEY_LOCAL_MACHINE (zkracováno jako HKLM), který drží nastavení specifická pro lokální počítač; je to obdoba /etc
    HKEY_CURRENT_USER (zkracováno jako HKCU), který drží nastavení uživatele; je to odboda .* souborů v home adresáři uživatele

    HKLM i HKCU mají podklíče Software, do kterých se umisťuje nastavení. Nastavení je pak v podklíčích podle jména výrobce, a je doporučeno mít další podklíč podle jména produktu. Nastavení se typicky načítají v pořadí default value, z HKLM, a poté z HKCU. Jinými slovy nastavení uživatele má prioritu před nastavením stroje.

    Příklad:
    HKCU\Software\7-Zip – obsahuje nastavení výrobce/aplikace 7-Zip. Je to obdoba konfiguráku ~/.7-zip.config.
    Ve větvi HKCU\Software\7-Zip\Options můžete například vidět hodnotu CascadedMenu typu REG_DWORD (číslo), která je u mě nastavená na 1.

    Tohle a mnohem víc byste vědět, kdybyste znal alespoň základy administrace Windows. A teď mi řekněte: není to trivialita? A není snad člověk s vaším IQ schopný se tohle naučit?

  • 17. 12. 2009 16:49

    Jarda_P

    > A teď mi řekněte: není to trivialita?

    Neni, je to neokomentovana pakarna, rozptylena na 250 mistech po HKLM a HKCU. Nektere klice maji nazev takovy, ze clovek ani vzdalene neodhadne, k cemu slouzi. MS mel jiz davno vydat manual, kde by bylo vysvetleno, jak jednotlive vetve funguji a idealne rovnou jednu kopii pribalovat k Widlim do adresare Doc.

  • 22. 12. 2009 21:41

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Pokud se konfiguráky editují z GUI, také nejsou komentované (viz konfigurace OOo, a nejspíš i většiny dalších GUI aplikací). Jedinou výjimkou je pár konfiguráků pocházejících z prastarých unixů, pro které původně neexistovalo žádné GUI.

    Některé hodnoty v konfigurácích maji nazev takovy, ze clovek ani vzdalene neodhadne, k cemu slouzi.

    MS už dávno VYDAL Registry Reference. Navíc jak (ty zajímavé) větve Registry fungují jsem vám popsal během pár minut. Naučí vás to snad na každém základním školení administrace Windows. Opět nemáte problém trávit stovky hodin učením se příkazů a jejich syntaxe, memorováním manter typu „mount -t vfat /dev/fd0 /mnt/floppy“, bez problému se naučíte adresářovou strukturu unixů, ale naučit se význam DVOU větví Registry, to je na vás najednou moc.
    http://technet.microsoft.com/…ary/cc786673(WS.10).aspx

  • 22. 12. 2009 22:23

    Jarda_P

    Vase skoleni z registry se omezilo na vysvetleni toho, co znamena zkratka hklm a hkcu, coz vi skoro kazdy. Schvalne si prolezte registry a podivejte se, na kolika mistech ma klice treba vas oblibeny graficky editor. Pochopit presne, na co a proc kde a jak, neni vzdy zcela trivialni, zejmena, kdyz jsou ve hre krasne klice ve forme serie nahodnych cisel.

    Ta vase reference v technetu je na dve veci. Chci pravidelne aktualizovany soubor, treba ve formatu Windows helpu, abych si ho mohl odnest, kam zrovna potrebuji. To bych povazoval za pouzitelnou dokumentaci, zejmena, pokud by vyhledavani vracelo alespon z casti relevantni vysledky, coz bych o search enginu na microsoft.com nerekl. Takovy soubor kdysi vytvorili pro NT. 4.0. Bohuzel zastaraly a nikdy vice neaktualizovany.

  • 23. 12. 2009 6:39

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Zrovna vy jste se tvářil, že Registry je jeden velký zmatek, a HKLM ani HKCU vám nic neříká.

    Můj oblíbený grafický editor je Paint.NET, a nastavení má v HKLM\SW\Paint.NET a HKCU\SW\Paint.NET. Ty klíče ve formě série náhodných čísel vás nemusí zajímat; týkají se systému COM komponent, a pro vás je zjevně důvležité jediné: nemažte je z Registry, nemá to smysl :)

    Takže nejprve by měl MS vydat referenci Registry. Když na ní dostanete link, tak není ve formátu Windows Help. No, to byste si musel stáhnout MSDN Library, kde tuhle informaci máte (je k dispozici třeba v rámci VS Express, které je zdarma). Webové verze MSDN by mohla mít lepší vyhledávání, ta lokální je v pohodě. K aktualizaci jen tolik, že na MSDN vidíte: Applies To: Windows Server 2003, Windows Server 2003 R2, Windows Server 2003 with SP1, Windows Server 2003 with SP2 Jinými slovy jde o aktuální verzi.

    Když to shrnu, tak se nastavení ve Windows ukládá dost podobně jako na unixech. Jenom se používá daleko rychlejší binární DB místo pomalých textových souborů, formát Registry je jeden (zatím co formátů konfiguráků je mnoho), a na rozdíl od unixů je k dispozici dokumentace. Vy bohužel neznáte ani základy, je to jako byste na Linuxu nevěděl o existenci a významu adresáře /etc. Na základě své neznalosti potom vynášíte unáhledné a zjevně nesprávné soudy.

  • 23. 12. 2009 9:17

    jaromrax

    To je skvely – proc tu porad davate manualy na windows? Uz ted zni vsechno tak slozite, ze vsechny potencialni uzivatele odezenete.

    Tak nakonec se zda, ze rozdil je jen v DB. Mate nejake ciselne srovnani co se tyce dopadu rychlosti cteni? Mate pocit, ze v linuxu neni ke config dokumentace? Ukazete mi nejaky priklad? Jestli to bude ooo, tak jste samozrejme vyhral a ja nebudu moct presunout nejakou listu pomoci config a proto prejdu na win, kde se budu moct naucit registry.

  • 23. 12. 2009 10:57

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Nedávám sem manuály na Windows. JardaP tvrdí nesmysly, tak píšu, jak se věci ve skutečnosti mají.

    Číselné srovnání rychlosti čtení nemám, ale zjevně je ve prospěch Registry. O(n) je jak známo horší, než O(log n). Také jsem tu linkoval problémy OOo s rychlostí načítání konfigurace.

    Samozřejmě OOo je dobrý příklad.

  • 23. 12. 2009 11:37

    jaromrax

    > Číselné srovnání rychlosti čtení nemám, ale zjevně je ve prospěch Registry. > O(n) je jak známo horší, než O(log n).

    Ale to je skoda, ze nemate. Protoze Vas bod byl, ze to je na linuxu pomale.

  • 24. 12. 2009 4:13

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Zase tolik času nemám. Ale když jsme u toho, tak na Linuxu také máte kritické binární databáze. Například rpm používá binární DB. Když jsou ty konfiguráky tak skvělé, proč taháte na Linux obdobu tuto Windows Registry? Plus KConfig, GConf atd.

  • 23. 12. 2009 8:45

    jaromrax

    Hlasim, ze to nevim, presto, ze mi to bylo uz jednou vysvetleno. Nemam na to, jsem maximalne schopen zapamatovat si mantry typy mount -t vfat.

  • 23. 12. 2009 8:26

    jaromrax

    Konfiguraky – nechte si to patentovat. V zivote by me nenapadlo hrat si s config fily u ooo. To je Vas neverending priklad, ktery nikdy nepochopim.
    To, ze jsou komentovane jen stare a jen vyjimecne je opravdu ale opravdu velka lez, za tuhle si reknete o bonus.
    A uz je to tu zase, mate pocit, ze kdyz Vam trva stovky hodin par prikazu, ze to trva kazdemu. Jdete na skoleni, ja si dam man.
    Jinak vidim, ze to nejsou dve vetve ale pet, nekolik zpusobu pouziti, 9 datatypu… ale ne, nechte si je pro sebe, nechci to slyset a slibuji, ze to nepouziju. Je dobre, ze to nekomu vyhovuje, alespon to nedelali zbytecne.

  • 23. 12. 2009 9:48

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Já do konfigurace zpravidla nesehám příliš. Na OOo jsem demonstroval, že konfiguráky nejsou nijak jednoduché.

    Zkuste se někdy podívat na konfiguráky xorg, Oracle, SAPu, KMailu, OpenOffice a dalších. Jsou komentované? Kdepak.
    http://www.aleph0.com/…-OpenBSD-3.9

    Otázka není jak dlouho trvá se naučit ty hromady příkazů. Otázka je, proč s takovým nesmyslem vůbec ztrácet čas. Není lepší používat takový interface, který nevyžaduje memorování příkazů? Chápu, že v době děrných štítků a pravěkých UNIXů to nebylo možné. Ale dnes jsme někde jinde.

    Registry nejsou dvě větve, ale dvě z nich jsou ve většině případů zajímavé. Samozřejmě můžete používat své ultrarychlé O(n) konfiguráky, kde navíc změna jediné hodnoty znamená nutnost soubor kompletně přepsat. Na co nějaké zbytečnosti typu binární index, datové typy… Vždyť jsme fungovali i s těmi děrnými štírky, tak proč ne s konfiguráky. A určitě nepoužívejte GConf a KConfig ;)

  • 23. 12. 2009 10:32

    jaromrax

    xorg.conf, kdyz byl v systemu, neco tam bylo a ted – man xorg.conf.
    Oracle, SAP – v jakem repozitari to najdu ? Kmail je gui vec. ooffice – uz je tu zase demonstracni priklad.

    Zijte si jinde – nevnucuju Vam zadne prikazy ani powershell se svymi supr zkratkami. Vy se ‚nebudete ucit prikazy‘, ja se nebudu ucit kde je jaka roleta a kterym tlacitkem mysi kam sahnout'. Ja tady vidim mimobezny zajmy a kdyz budu chtit, klidne si muzu ztracet cas lovenim v gui pod linuxem, tohle blbnuti neni vysada windows.

    Zatim se mi nestalo, ze bych potreboval conf komplentne prepsat, protoze me nejaky moudry kod nezachranil pomoci datovych typu. A dekuji za upozorneni, gconf nepouzivam, pokud vim

  • 23. 12. 2009 11:03

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Oracle a SAP nenajdete asi v žádném repozitáři. Relevance dotazu?

    KMail lze nastavovat z GUI, stejně jako obsah většiny konfiguráků v /etc (KDE Control Panel, YaST, …). A jeho konfiguráky nejsou komentované. Totéž s OOo.

    Naprostá většina uživatelů počítačů i adminů žije z vašeho pohledu jinde. A vy z jejich pohledu žijete v počítačovém středověku.

    Konfigurák musíte komplet přepsat kdykoliv, když chcete změnit byť jedinou hodnotu. Výjimkou je případ, kdy má změněná hodnota stejnou délku jako původní (ovšem v praxi se přepis asi provede i pak). Navíc v době zápisu do konfiguráku z něj nelze číst, což v Registry nenastává. Viz též heslo race condition.

  • 23. 12. 2009 11:56

    jaromrax

    > Oracle a SAP nenajdete asi v žádném repozitáři. Relevance dotazu?
    Takze mi ukazujete, ze proprietarni soft. nema dobrou dokumentaci uvnitr config? A tedy linux nema dobrou dok v config?

    KMail – ano to jsem uz ale psal ja. OOo: mohl byste uz jednou rict, co ma spolecnyho tenhle hnusny moloch s config linuxu?

    Jestli z neciho pohledu nejsem in me nestresuje, verite? Zkuste to na chatu teenageru.

    Aha – jde Vam o to, ze Vy menite konkretni byte v pameti, zatimco ja sektory na disku. No, to asi bude nejaka bezpecnostni chyba linuxu, proto se tam drzi tolik malwaru. Nemate nejaky pripad, kdy se zneuzije zapis config file? To be me zajimalo…

  • 24. 12. 2009 4:00

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    To ukazuje, že ani na Linuxu nejsou konfiguráky zdaleka vždy komentované. Když jsme u toho, tak takový OOo nemá komentované konfiguráky, a přitom je součástí distribucí.

    Jestli jste in, to mě fakt netrápí. Pokud vám vyhovuje vi a TeX, nebo pro mě za mě dálnopis a děrné štítky, tak je klidně používejte. Já jenom říkám, že preference světa okolo vás jsou (z velmi dobrých důvodů) úplně jiné. A stejně jako vám tohle možná nepřijde, tak jsou poněkud mimo i vaše názory na údanou kvalitu Linuxu a open source.

    Ale kdepak, nebyla řeč o bezpečnosti (byť race condition může mít i bezpečnostní důsledky). Jde o to, že když zapisujete do konfiguráku, tak z něj po tu dobu není možné číst. Z Registry samozřejmě můžete číst i během zápisu, a nic se nestane.

  • 15. 12. 2009 18:46

    Jarda_P

    >Pokud vám lehne počítač při startu, tak stačí stisknout tlačítko reset, a při dalším bootu vybrat Last Known Good Configuration.

    V to doufam. Treba by take mohl rici, ze loader nemuze najit ntoskrnl nebo jak se to. :-)

    >ohle vaše konfiguráky na Linuxu? Nebo se musíte jen modlit, že jste si v konfiguraci nic nezmršil, a že to tedy nabootuje i příště?

    Ne, neumi. Na co? Je tzkke zmrsit konfiguraci tak, aby to nenajelo. Nevim, jak bych toho docilil.

    Opravu registry bych si predstavoval tak, aby nejaky nastroj prechroupal registry, vytahal z toho citelene, smysluplne vypadajici zaznamy a zrekonstruoval co nejlepe do nove databaze tak, aby mi alespon nabehl system. Tez bych si predstavoval, ze ve Widlich bude nastroj, ktery z registry vyhazi mnozici se poskozene zaznamy, zaznamy, ktere patri k jiz neexistujicimu softu… Abych se nemusel spolehat na pofiderni nastroje, ktere se daji koupit po Internetu, nekdy i stahnout zadara. A ne, Linux nic takoveho nema, krome tedy treba Sunapticu v .deb distribucich nebo veci, jako dpkg -l | awk ‚/^rc/ {print $2}‘ | xargs dpkg -P. Ale vzhledem ke znacne centralizaci konfigurace programu v Linuxu to lze dohledat a pobit i rucne. Rucni cisteni registry je des. A nerikejte, ze to neni nutne, protoze to neni pravda.

    Wizard v ntbackupu jsem se jeste neodvazil pouzit, od prirody wiardum neduveruji a kdykoliv jsem se ve Widlich nejaky pokusil pouzit, treba pro nastaveni site, skoncil jsem s necim, co jsem vubec nechtel. Proto si v ntbackupu radsi vse rucne naklikam, aspon vim, co se bude delat.

    Spustit inkrementalni backup pomoci ntbackupu bych nepochybne zvladl. Cim si nejsem jit, ze bych pak dal dohromady vsechny backupy, abych to obnovil. Ntbackup neni zrovna moc automatizovany. A abych premyslel o tom, kdy mam spustit inkrementalni a kdy uplny backup, to se mi nechce. Abych si vedl backupovaci kalendar, koukal se tam, kdykoliv bych mel promazat stare zalohy atd, na to se muzu… Riziko chyby je prilis velke a delat vzdycky kompletni backup je take pakarna.

    S rsyncem to dokazu, protoze si clovek jednou napise skript a pak na nej obcas klikne nebo si ho da do cronu.

    NTFS ma mozna zurnal, ale pri padu elektriky nebo blbem vypnuti pocitace s klidem lehne, jedine stesti, ze ne moc casto. Nekde to jeste asi neni dopilovane.

    Jaky jste to mel file system, ze jste s tim mel tenhle typ problemu? Ja pouzivam akorat ext3, prave proto, ze mam prakticky jistotu, ze vsechny potrebne utility budou k dispozici.

  • 15. 12. 2009 20:26

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Kdežto na Linuxu by vám mohl boot loader říci, že „Could Not Find Kernel image: Linux“, nebo co to píše.

    Fakt nevíte jak domršit konfiguraci tak, aby vám Linux nenajel? Někdy vás to naučím :)

    Proboha proč by systém měl přechroupávat Registry a provádět nějakou rekonstrukci? Provádíte snad rekonstrukci konfiguráků při startu systému? V registry neexistují žádné „poškozené záznamy“, podobně jako v konfiguráku neexistují žádné „poškozené řádky“. Záznamy patřící neexistujícímu SW máte na Linuxu úplně stejně, viz co jsem psal o pár příspěvků vedle.

    Pokud si v ntbackupu vše klikáte ručně, tak jste fakt nenašel možnost udělat ruční výběr? Neuvěřitelné.

    NTbackup není automatizovaný? Spustí se s parametry, a jede. Spustí se bez parametrů, a ručně si vyberete. Co byste ještě chtěl? Schedulovat zálohování? Jistě jste si všiml, že je ve Windows task scheduler. Opět zřejmě nemáte problém zpaměti vysypat syntaxi pro rsync, ale naschedulovat ntbackup je veliký problém. BTW vyjma ntbackupu existuje také robocopy, ten je rsyncu funkčně bližší.

    Jak to vypadá, když vám při výpadku proudu „spadne NTFS“? Tak, že se při rebootu spustí chkdsk (obdoba fsck), a provede redo/undo operace ze žurnálu? No jo, tak to fakt ošklivě lehlo :)

    FS se kterým jsem měl problém byl zřejmě právě ext2/3. Nakonec jsem ho přimountoval z Windows, což s IFS driverem šlo bez problému.

  • 15. 12. 2009 21:18

    Jarda_P

    Velmi nepravdepodobne. Aby se poskodila boot partition, na kterou se normalne moc neleze a kterou clovek muze mi i v read ony, tak to uz musi trakare padat.

    Linux mi naposledy nenajel, kdyz jsem si blbe zkompiloval nove jadro na Gentoo. Zabootoval jsem tedy jadro predchozi a nove zkompiloval znovu.

    System nema co prechroupavat a rekonstruovat registry. Ma tak cinit opravny nastroj, kdyz mi enabehne system. Idealne zcela nezavisle na funkcni instalaci Widli.

    „Zaznamy“ od neexistujiciho sw na Linuxu nepachaji zadnou skodu. Navic, kdyz si jich vsimnu, tak je vymazu. Uz jste si nekdy neceho takoveho vsimnul v registry? A kdyz jste si vsimnul na jednom miste, na kolik dalsich mist jste si musel jit vsimnout, abyste to vycistil vsechno? A jste si jist, ze jste vycistil opravdu vsechno? Docista docista?

    Prominte, ale task sheduler ve Widlich si odpustim. Mam tam pycron. Nt backup ma jedinou zasluhu: umi zalohovat system state. Ale jinak mi na widlich chybi rsync daemon, usnadnil by mi zalohovani po siti. Mam tu totiz tenky ethernet a tak kazdy byte je dobry.

  • 15. 12. 2009 23:11

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ve Windows můžete nenalézt NTLDR, v Linuxu kernel. Nepravděpodobné je to obojí. V Linuxu troufnu si tvrdit pravděpodobnější, protože ve Windows si nekrátíme chvíli kompilací kernelu a rýpáním se v konfiguraci boot manageru.

    Znovu se ptám: proč bych měl mazat nepoužitou konfiguraci? Můžete jí smazat ve Windows i v Linuxu, ale v obou případech je to naprosto nesmyslné.

    Proč si odpustíte scheduler ve Windows? Je dost kvalitní, a když se vám nelíbí GUI, můžete ho ovládat i z příkazové řádky (at, schtasks).

  • 15. 12. 2009 23:39

    Jarda_P

    Jeste jsem nemusel preinstalovat Linux, protoze by se nenasel kernel. Bylo to nejako moji chybou kdysi davno. Opravil jsem to z Knopixu a bylo. Jiz nekolikrat jsem preinstalovaval Widle, protoze nenasly jadro. To z Knoppixu neopravim.

    P.S.: Presel jsem z Gentoo na Debian testing. Jadro nekompiluji, nebavi me to.

  • 16. 12. 2009 0:55

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Pokud Windows nenašly jádro, tak na vašem systému bylo něco velmi špatně. Ve Windows totiž nelze smazat zavedený soubor, včetně jádra. Takže jste měl těžce poškozený FS, těžce poničenou konfiguraci, nebo poškozený HW.
    Samozřejmě i to se dá řešit. Zabootujete z instalačního CD/DVD, to opraví NTFS, a pak provedete repair startup environment. Pokud to nepomůže, provedete in-place upgrade, což je prakticky reinstalace se zachováním nastavení a SW. Reinstalovat je opět nejspíš zbytečné.

  • 16. 12. 2009 11:53

    Jarda_P

    Je mi jedno, co jsem mel tezce poskozene. Podstatne je, ze v Linuxu bych to opravil, zatimco Widle musim preinstalovat. BTW, chtel bych videt in-place upgrade z puvodniho CD bez SP nekdy v dobe, kdy Widle zatim pokrocily o nekolik SP date. To by take nemuselo dobre dopadnout.

  • 16. 12. 2009 21:29

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Jasně jsem vám psal, jak jste to mohl opravit. S nejvyšší pravděpodobností jste (jako již tradičně) reinstaloval ZBYTEČNĚ. In-place upgrade není problém, prostě po něm reinstalujete SP. Nebo můžete použít médium se SP.

  • 23. 12. 2009 8:29

    jaromrax

    Velmi souhlasim – " S nejvyšší pravděpodobností jste (jako již tradičně) reinstaloval ZBYTEČNĚ." – toto lema lze rozsirit i na instalaci.

  • 14. 12. 2009 9:18

    bez přezdívky

    Nevidim jako hrozbu nejakou ubunifikaci, ze lide kteri chteji s linuxem zacit zacnou s ubuntu je pro ne +, protoze je to jednoduchy system na porozumeni. Ja si spis vsimam Debianizace, protoze spousta mych linuxovych pratel, dokonce i jak posledni dobou upousti od distribuci, kde neni „apt-get“. Kdyz vemu v potaz ze RPM jsem nesnasel uz od prvnich pokusu s linuxem, tarbally nemaji resene zavislosti, tak pro mne byly DEB jasna volba … skoda jen, ze veci v DEB jsou binarky.

  • 14. 12. 2009 9:25

    Zrzka

    Pane Bednáři, vy snad znáte osobně někoho, kdo si koupil počítač od Applu aby ukázal, že na to má? Já mám všechno od Applu, znám spoustu dalších lidí, ale nikoho, kdo by ukazoval, že na to má. Prostě a jednoduše nám ten systém vyhovuje a tak ho používáme. Stejně jako někomu vyhovuje Linux, někomu Windows, …

    Ta vaše teze by mohla platit u specifických zařízeních od Applu, např. iPhone, ale pouze za předpokladu, že ten člověk nemá Mac OS X a přichází tak o řadu elegantních vychytávek, jednoduchou synchrozaci, atd. iTunes jsou sice pro Windows, ale …

    Nemám rád to módní škatulkování – ten má Apple, ukazuje, že na to má, protože není profesionál a nepoužívá Photoshop, Aperture, …

  • 15. 12. 2009 18:04

    Woknař (neregistrovaný)

    Ano, třeba Ekoteroristé (pardon, Strana zelených) používá Apple jako NB ve sněmovně. Není to proto, že by jim NB s Win XP na těch pár dopisů nestačily, jako stačí jiným poslancům. Oni jsou prostě JINÍ. Mají na to a jsou profesionálové. Zejména Káča Biomasa.

  • 16. 12. 2009 9:26

    ozu (neregistrovaný)

    Plně s Vámi souhlasím. Také mi připadá, že názor autora článku na MacOS vychází z neznalosti, a to ať cenové či technické.

    Já sám používám na domácím desktopu Linux, v práci jsem velmi dlouho používal Windows (NT/2000/XP/Vista). V posledním roce jsem v práci ale přešel na MacOS a to ze dvou důvodů – stabilita (v porovnání s Windows), uživatelská přívětivost (v porovnání s Linuxem).

    I když pracuji v IT, tak ke svému notebooku chci vlastně přistupovat jen jako tupý uživatel, který nemusí řešit nějaké složité nastavování (dejme tomu 802.1× na Linuxu) či neustále restartovat systém po příchodu k zákazníkovi a rekonfigurace několika síťových parametrů (s tím mne WinXP fakt dostávaly). V podstatě chci své PC používat jako spolehlivý nástroj k práci a tuto představu mi nejlépe splňuje MacOS X.

  • 14. 12. 2009 9:49

    obrys (neregistrovaný)

    Nesouhlasím, že by se linux měl přibližovat windowsům. Viděl bych v tom jeden zásadní důvod:

    Proč je MacOSX tak zajímavý, exkluzivní a „chtěný“?

    Protože je jiný než windows a na tom celej Apple stojí: „Nemáme takový shit, jako dělá Microsoft. Jsme jiní a lepší…“.

    Ze stejného důvodu je hloupost, aby linux byl druhými windows, protože pak by nebyl důvod ho používat. Linux by měl být jiný a lépe použitelný.

  • 14. 12. 2009 10:46

    zzxx (neregistrovaný)

    linux ma vyhodu v tom, ze sa v nom da urobit skoro cokolvek ale v to je aj jeho najvecsia nevyhoda pri masovom rozsirovani. Chyba tam dlhodobejsia koncepcia, ktora brani podpore linuxu zo strany vyrobcov HW a SW. Kto bude vyvyjat SW alebo driver, ked o rok-dva (aj menej) si v komunite zmyslia a zmenia zasadnu vec v linuxe, ktora bude mat dopad na fungovanie SW alebo HW v novsom jadre (distribucii). Pri linuxe je potrebne aplikaciu neustale vyvyjat a starat sa o nu aby fungovala aj v novsich distribuciach, hoci zo strany funkcnosti nieje potrebne ju upravovat. To je najvecsia brzda rozmachu linuxu. Samozrejme trpi aj windows ale tam je perioda dlhsia a velke zmeny sa nedeju tak casto ako v linuxe. V linuxe si nikto nieje isty, co bude o par mesiacov a to je potrebne odstranit. Robit distribucie s dlhsou podporou, zmenit koncepciu distribucii a velke zmeny robit menej casto.
    Teraz ma linux velku sancu ubrat z podielu windows, len je potrebne to vyuzit.

  • 15. 12. 2009 12:53

    dustin (neregistrovaný)

    Pokud výrobce HW dodá ovladač do jádra a správce příslušného modulu jej akceptuje (což je téměř pravidlem, pokud ten kód je kvalitní, dodržuje pravidla daného modulu a dá se udržovat), pak už se o ovladač téměř nemusí starat. I při velkých změnách se o přechod starají správci modulů a změny připravují právě s ohledem na nutné změny ve stávajících ovladačích.

    Samozřejmě u SW aplikace to tak neplatí, tu si udržuje většinou autor sám, pokud se nenajde někdo jiný. Ale i zde jsou výjimky – viz známý článek autora powertopu, kde popisuje, jak pomáhali i sami opravovali kód aplikací, které obsahovaly čekací smyčky.

  • 14. 12. 2009 12:42

    JJ (neregistrovaný)

    Moje řeč – tím, že se vývoj soustředí na to „aby to bylo jako Windows“ sice je možno dosáhnout toho, aby s Linuxem uměl pracovat každý uživatel Windows, ale protože přechod sám o sobě něco stojí (čas, peníze, práce), tak to k přetáhnutí uživatele nestačí.

    Takže ačkoli otevřenost Linuxu přímo vybízí k různým experimentům a hledání lepších konceptů a řešení, většina úsilí je napřena k tupému napodobování Windows, v lepším případě s opravami největších zvěrstev. Přitom nápadů a principů, které by stály za rozpracování je dost i kdyby se měly pouze vykrást dobré myšlenky ze zapadlých operačních systémů (např. tear-off menus v NeXT Stepu, ale zajímavé věci by se našly i v BeOS, u Amigy apod.).

  • 14. 12. 2009 11:25

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    žádný rozdíl mezi nimi nevidím, notebook s Linuxem jsem si pořídil, abych měl změnu, a ta změna mě baví. Navíc byla zadarmo. A možnosti nastavování? No to vás tak může bavit prvních 5 let práce s počítačem.

  • 14. 12. 2009 12:09

    Mnoho různých distribucí (neregistrovaný)

    A proč by se prostě jedno distro Linuxu nemohlo vydat cestou masového rozšíření s tím, že pro nadšence zbydou ta ostatní (Fedora, Mandriva, nebo cokoliv pro servery co má jenom terminál a minimální nároky)? Od začátku měl být Linux alternativou. Teď se touto alternativou stává a zdá se, že celá filosofie mezitím změnila. Ale musíme si vybrat, zda chceme mít systém pro horních 10 000 superinteligentních (a mít tedy i stejné množství uživatelů), nebo zda s jednou distribucí nepřistoupit k masám se všemi negativy, která to s sebou nese…

  • 14. 12. 2009 12:45

    Hloupý Nemouš (neregistrovaný)

    Na rovinu: ten článek mi připadá nedomrlý. Možná obsahuje zajímavé jádro, ale není dotažený do stavu, kdy by něco přinesl.
    Já používám Linux takových 14 let. Mám ktomu svoje důvody. Používám Windows od verze 3.0 – no a DOS jsem používal od verze 3.2, protože k tomu byly taky nějaké důvody (hlavně aplikace, které jsem používal). Každý ať si vybere tu platformu a ten systém, který mu vyhovuje. Má cenu tlačit na rozšiřování Linuxu do desktopu? Asi ne, protože uživatelé Windows Linux nechtějí, neumí ho používat, nejsou ochotni se učit něco nového, protože se nepotřebují něco nového učit (svoje nástroje už mají). Uživatelé jsou lidé, kteří mají své vlastní povolání, které musí zvládnout a vykonávat, ne tak se ještě učit nějakou novou práci s počítačem, který je pro ně jen nástroj, stejně jako kladivo, šroubovák, kleště, injekční stříkačka, špachtle, stetoskop…
    To rozhodnutí, zda a co použít nezávisí na nás (fanoušcích Linuxu) , ale na nich – uživatelích počítačů, a těm Windows vyhovují. S tím bohužel my nic nenaděláme.
    Občas mi připadá, že propagátoři Linuxu vedou jakousi formu svaté války proti Windowsářům a snaží se jím dokázat, že Linux je lepší, protože je svobodný. Ale svoboda je v možnosti výběru – i když si vyberete Windows. Ale vaše rozhodnutí je svobodné. Je dáno vašimi podmínkami, znalostmi, nutností použití aplikací.....
    A na konec, hystericky jsem se rozesmál nad použitou vazbou Jednoduchá Windows!

  • 14. 12. 2009 14:50

    jaromrax

    Svobodny software a svoboda volby jsou rozdilne kategorie. Svoboda volby prebije jakoukoliv kartu nejen v IT a proto vytahovat ji v diskuzi ma za dusledek pouze ukonceni diskuze.

  • 14. 12. 2009 20:59

    Jan (neregistrovaný)

    Dovolil bych si s Vámi nesouhlasit. Uživatelé Windows, pokud to jsou tzv. BFU (Běžný Franta Uživatel, ať si nemyslíte něco jiného), kteří se o oblast IT nezajímají a dělají jen svou práci, častokrát ani netuší co to je operační systém (OS). Takový uživatel „dostane“ Windows s počítačem, který si koupí, případně mu sestavý počíteč kamarád a nainstaluje mu nelegální kopii Windows, a ani netuší, že existují jiné alternativy, které by mu mohli i vyhovovat více.
    Příkladem může být má sestřenice, překladatelka, které jsem sestavoval počítač minulý rok, která, když jsem ji zdělil, že oem licence Windows ji bude stát cca 2500,– Kč reagovala tak, že mi sdělila že k notebooku ale Windows dostala. Jede už skoro rok zcela spokojeně na Ubuntu 8.04, a jediné otázky se týkají jen maličkostí v kancelářském balíku OpenOffice.org.

  • 14. 12. 2009 23:06

    Hulka (neregistrovaný)

    „… které by mu mohli i vyhovovat více“.

    Řekněte mi které věci by mohli vyhovovat více než u Windows kde většinou funguje všehno co uživatel (BFU) k práci potřebuje?. OpenOffice.org? XMMS, nebo snad Gimp? To má být onen špek na který chcete uživatele Windows nalákat? Zmiňovat jeden příklad navíc tak ideální je velmi povrchní. Co takhle jsem student, učím se v Autocadu nebo ProEngineeru, sem tam používám program pro MKP jako je Algor nebo program pro automatizaci LabView. Nebo jsem webový designer a potřebuji (nikoliv chci) pracovat ve Photoshopu. Ano lze toto provozovat ve wine (u kterého se můžete pomodlit aby Vám to běželo dobře) nebo ve VMware eventuelně ve VirtualBoxu. Pokud nemáte dostatečně výkonný počítač nejlépe s procesorem jenž by podporoval virtualizaci tak na toto raději zapomeňte (nepočítám onen wine který není zrovna použitelný). Tím nechci říct že je Linux špatný, rozhodně je v mnoha ohledech lepší než samotný Windows. Ovšem Linux (a všechny programy kolem něho) nevznikl původně proto aby se masově používal stejně jako se používá Windows. Je otevřený, je svobodný a to sebou přínáší řadu výhod ale i nevýhod.

  • 15. 12. 2009 13:28

    treebeard (neregistrovaný)

    inými slovami – ak užívateľ povie, že nejaký program potrebuje, vždy sa mýli. Linuxová komunita vie, že ho nepotrebuje a vie mu odporučiť to, čo potrebuje v skutočnosti.

    PS: podobnosť s komunizmom je naozaj len náhodná.

  • 15. 12. 2009 13:51

    . (neregistrovaný)

    Zkuste si pořídit okuliare. Buď nedovedete přečíst, co jsem napsal a nebo nevíte, pod čí příspěvek přispíváte. Obojí je poukázkou aspoň na osm dioptrií.

  • 14. 12. 2009 13:42

    Zuzka (neregistrovaný)

    Uvažujete o věci úplně špatně. Soustřeďujete se na paradigmata, která ve skutečnosti nikoho nezajímají. Snažíte se naplnit utkvělou myšlenku bez ohledu na to, jestli to smysl dává nebo ne.

    Jestli má smysl vytvářet nová Windows… A co to je, Windows? Pro uživatele je to GUI, pro vývojáře aplikační prostředí. Má smysl vytvářet obojí znovu? Jistěže má, dělá se to každý den, věci se mění a zdokonalují. Má smysl přicházet s novými vylepšeními? Pochybuje o tom snad někdo?

    Uživatelé si vystačili i s T602, uživatelé pazourků byli svého času taky docela spokojeni. Uživatelské „vystačím si“ je nepodstatné. Cestu ukážou lidé, kteří vidí a objeví pro ostatní nové možnosti.

    Vidíte nové možnosti? Máte vizi? Pak ji realizujte, ukažte ostatním. Jestli pod značkou Windows nebo Linuxu nebo čehokoli jiného, o to přece nejde.

    Zřejmě v příštích několika letech se GUI přesune do 3D. Bude to Linux, kdo ukáže cestu? Bude to Microsoft? Záleží na vás.

    Osobně sázím na MS, ale je mi to celkem jedno.

  • 14. 12. 2009 15:32

    jaromrax

    nekdy je dost nejasne, o cem se vlastne bavime. Tenhle post chapu ve zkratce tak, ze snaha linuxu priblizit se k win ma pozitivni nasledek rychlejsiho vyvoje napr. v GUI.
    Na jedne strane souhlasim, nekteri vyvojari hledaji zlaty gral, killer feature a treba to nekdo najde a bude slavny. Na druhe strane – kdo se ucastni jako uzivatel, tak vlaje v zavesu, nestaci vstrebavat novinky a zije ve vecne nestabilite. Pokud linux dozene windows v GUI, tak ho ztrati z dohledu ve stabilite. Windy maji za sebou firmy vyvijejici ovladace pro svuj HW. Linux je opensource. Je to jako kdyz bychom chteli dohonit Bema na Mount Everestu bez kyslikove masky a serpu.
    Dalsim krokem muzou byt bundly (pokud to neodporuje gpl2) oss a proprietarniho sw. Tim ale bude cely navrh proprietary-centred a vystaven na milost a nemilost obchodnim politikam ucastniku.

  • 14. 12. 2009 13:47

    Pavel Kysilka@Linuxsoft.cz (neregistrovaný)

    zdravim autora,

    vybral jste si nelehke tema. A to se ceni. Problem se vcelku spatne popisuje a o to vice jej mohou ctenari hure chapat.

    Urcite vize jsem vyslovil zamerne v tomto smeru pred par roky na v rozhovoru na linuxsoftu. Vcelku to potesi, precist si neco podobneho a zjistit, ze jsem se tolik nespletl.

    Mate castecne pravdu. V jedne a podle me zasadni veci se mylite. A to podle me hodne ovlivni Vasi analyzu.

    Windows jsou urcita regulace trhu a technologii. To muze dost subjektum, ktera s Windows navzajem particiuji vyhovovat. Regulace je to treba technologicka.

    Vemte si treba to, co umely OS a programy pred X-lety. To dnes velke firmy objevuji a rika se tomu inovace.
    Dale se snazily firmy drive o dlouhy cyklus mezi jednotlivymi verzemi. Dnes se to zamerne zkracuje a vy platite casteji jako firma nebo uzivatel.

    Firmy take nemaji zajem, aby novejsi vyrobek ponicil karieru starsimu vyrobku.

    Osobne si myslim, ze nejde o to mit druha windows. Je to pouze o sepsani pozadavku uzivatelu, ohodnoceni prinosnosti inovaci a potom o nasledne realizaci a dotazeni veci do konce. Podobne, jak to udelalala kdysi IBM, kdyz vytvarela novy OS a k nemu HW.

    V soucasnosti bych to spise videl na stagnaci. Hodne uzivatelu je zvyklych, ze technologicka meta jsou windows a nic vice uz neexistuje. Omyl. Hodne veci uz davno bylo. Osobne se domnivam, ze ani googleOS nebude velkym prulomem. Zabrzdi jej limitace webu.

    K tomu, aby se to prehouplo ve prospech jineho OS podle me bohate staci dotahnout chyby a nedostatky daneho OS. Neni treba udelat skoro stejnou kopii Windows. Cilize investice na par desitek milionu $. Mozna o neco vice v implementaci.

    Podle me se ceka na silneho „implementatora“. Nevim, jak to nazvat. V urcitych oblastech vyvoje musi nastoupit podobny styl vyvoje jako u kernelu. Pak je to jen otazka casu. Kdy ? To Vam nereknu. Boom Linuxu je uz davno pryc a neni nic moc noveho na obzoru.

    gf

  • 14. 12. 2009 14:30

    Zuzka (neregistrovaný)

    „Dale se snazily firmy drive o dlouhy cyklus mezi jednotlivymi verzemi. Dnes se to zamerne zkracuje a vy platite casteji jako firma nebo uzivatel.“

    Firmy se o nic takového nesnažily. Dlouhé přestávky mezi verzemi se dělaly do doby, než se podařilo najít pracovní metodiky, které je zkrátily. Dlouhé vývojové cykly nebyly dobré pro nikoho, jen nějakou dobu trvalo, než se s tím povedlo něco udělat.

    Jestli platíte víc, má to jeden jediný důvod – můžete platit víc.

  • 14. 12. 2009 17:32

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    No je čas definovat operační systém nově, po personálních počítačích, by měl přijít personální operační systém, který bude schovaný někde na síti, a rozběhne se zrovna na tom železe, které budete mít po ruce. Psaní aplikací na takovém systému by mělo být stejné, jako psaní pro jeden procesor. Paměťový prostor na serveru i na klientovi by měl být sdílen tak, aby tvořil jeden virtuální souvislý prostor.

  • 14. 12. 2009 17:34

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    No je čas definovat operační systém nově, po personálních počítačích, by měl přijít personální operační systém, který bude schovaný někde na síti, a rozběhne se zrovna na tom železe, které budete mít po ruce. Psaní aplikací na takovém systému by mělo být stejné, jako psaní pro jeden procesor. Paměťový prostor na serveru i na klientovi by měl být sdílen tak, aby tvořil jeden virtuální souvislý prostor.

  • 14. 12. 2009 17:52

    jaromrax

    Ja vim, ze je to takovy brainstormingovy nastrel – ale stejne -
    proc mit vubec data na klientovi?
    ovladace na periferie museji byt lokalni – minimalne na sit.
    co offline situace (v metru) – nenabootujete?
    No, myslim, ze neni moc kam se hnout.
    Zajimalo by me, kam se dohrabe googleapps. Sam je pouzivam a ted mi prislo pozvani do googlewave a googlephone(to je ale nanic).
    Mozna, ze prestane uplne zalezet na OS, coz by byla velka vyhoda.

  • 14. 12. 2009 21:22

    MarSik (neregistrovaný)

    Ad ovladace na periferie museji byt lokalni – minimalne na sit.)

    Ale nemusí :) Máme tu ramdisky a PXE. Pokud mám správně vytvořený zavaděč (kernel+ramdisk v případě linuxu), tak ze sítě nastartuji téměř cokoliv. Systém samotný potom může používat třeba NFS pro datové úložiště.

    Takže tohle už je dávno realita. Přinesu si cokoliv a nabootuji na tom svůj systém se svými daty (jen si ho vyberu z menu, nebo hodostanu automaticky v závislosti na MAC adrese).

  • 15. 12. 2009 9:28

    jaromrax

    To jsou veci…cili roli ovladacu v tomto pripade plni firmware – „The firmware on the client tries to locate a PXE redirection service on the network“, ne?
    Dokazu si predstavit, ze to ma tu vyhodu, ze clovek jen pripojuje podle potreby ruzne zelezo a system (+sprava) zustava na serveru. To je asi slusna skalovatelnost a centralni konfigurovatel­nost…ne?

  • 14. 12. 2009 22:26

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Ano, spíš mi šlo o to, aby runtime aplikace nevěděl, že běží v architektuře klient server a podle toho vypadalo programování, aby nebylo přes HTML a skripty, ale události klienta by automaticky ošetřoval server. O to, kde co poběží se staral OS. Z hlediska toho OS by byl klient něco ako grafická karta.

  • 22. 12. 2009 19:28

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Už dlouhou řadu let se podobně používají grafické terminály pro Remote Desktop (resp. Citrix Metaframe). Jenže je tu problém. Stroj s dvojnásobkem aplikačního výkonu nestojí dvojnásobnou částku, ale částku vyšší. Ve výsledku je výhodné přesunout všechny aplikace na server jen u aplikací generujících velmi nízkou a predikovatelnou zátěž. Typicky jde o formuláře s daty a podobné triviality. Jakmile je potřeba více výkonu, nebo je zátěž nestálá (typická kancelářská práce), tak se vyplatí běžet aplikace na desktopech.

  • 14. 12. 2009 14:45

    Clock (neregistrovaný)

    Soused vymenil motherboard (integrovane SCSI) za jiny (Adaptec PCI SCSI). SuSE 11 prestalo chodit protoze kernel nenasel boot partition /dev/sda2. Zajimave, ze SuSE rescue kernel ji nasel.

    Vygoogloval jsem nejaky navod ze se ma v /etc/fstab preeditovat nejake /dev/by-id/sci-12345… na /dev/sda2. Nechodilo to stejne.

    Pak jsme zkouseli v instalatoru dat upgrade ale to ukazalo nejake miliardy balickovych konfliktu.

    Doporucil jsem mu to tedy nainstalovat znova. Tak to nainstaloval a nebootuje to – kernel zahanguje pri bootu s nejakou hlaskou kolem HALu.

    Windows na tom samem pocitaci chodi bez problemu.

  • 14. 12. 2009 14:56

    jaromrax

    Ano, pred casem jsem zaregistroval, ze v /etc/fstab a v grubu se standardni /dev/sda1-/dev/sdax zamenily za UID. Nevim proc. Mozna, ze to chtelo zkusit to zamenit take v grubu. Ted je stejne pozde.
    Jestli preinstalovaval metodou upgrade a ne clean install, tak je mozne, ze to rozvrtane tam zustalo.
    Nemyslim, ze by mb nebyl podporovan, spis jde o neduslednost, kterou dovoli semiautomaticky install. Sam jsem si uzil s anakondou a nejsem jejim pritelem.

  • 14. 12. 2009 15:18

    . (neregistrovaný)

    No, nevím, jak teď, ale pamatuju si, že mnoho instalací Windows výměna základní desky dostala do naprosto nepoužitelného stavu, zatímco když jsem to samé udělal v Linuxu, tak to distribuce přežila. Možná je to dneska jinak, Windows přežijí vše, zatímco Linux nikoliv, ale moje zkušenost je přesně opačná než Clockova.

  • 14. 12. 2009 15:25

    hawran.diskuse

    … V případě, že dojde k výměně základní desky, není možné provést reaktivaci OEM licence Windows a zákazník si musí zakoupit novou licenci Windows. …

  • 14. 12. 2009 16:58

    . (neregistrovaný)

    To byl technický problém, nikoliv licenční. Prostě systém neměl ovladače pro novou základní desku a nebyl schopen naběhnout ani do nějakého nouzového/mini­málního režimu, ve kterém by mu ty ovladače bylo možno dodat.

  • 14. 12. 2009 17:18

    jaromrax

    :)

    „V případě, že dojde k výměně základní desky, není možné provést reaktivaci OEM licence Windows a zákazník si musí zakoupit novou licenci Windows. Zákazníci, kteří musí provést výměnu základní desky z důvodu jejího poškození a nemožnosti výměny za identickou, mohou provést telefonickou reaktivaci licence prostřednictvím aktivační linky společnosti Microsoft. V těchto případech je vyžadován důkaz…“

  • 15. 12. 2009 2:49

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Pro přenášení Windows na jiný HW existuje popsané procedura. Minimálně cílový stroj nesmí mít vypnuté ACPI pokud ho měl starý stroj zapnuté, a musíte mít nainstalovaný driver řadiče cílového stroje. Pokud jste to nedodržel, tak repair, nebo in-place-upgrade. To ale obojí zvládne i běžný uživatel. Patlat se s konfiguráky zvládne unixový admin, a stráví tím tolik času, že by za ten čas vydělal na licenci Windows.

  • 14. 12. 2009 15:17

    jaromrax

    Mozna jste mnozi nekde zaregistrovali novou zpravu – GNOME split off from the GNU Project. Stallman by chtel, aby GNU nedelal reklamu licencovanemu software.
    Rekl bych, ze to neprimo souvisi s tematem. Do developeru naplno dopadl duch nove generace koderu, kteri uz nejsou ti ‚hippies‘, ‚uctivaci cistoty a krasy‘ a ‚stavitele katedral‘, ale deti Billa Gatese, klausovska skola odchovana na windowsech a ‚stavitele zlatych jurt‘. Carpe diem, dnes chceme mit aero, automaticky updaty a antivir. Zitra to nekdo zapatchuje.
    Dobre, ano, pisu trochu moc vyzyvave, ale nemate lidi pocit, ze se neco zmenilo? Ze za narostlou komplexitou se zmenil pomer poctu bugu k dobe mezi release tak, ze vyvojari uz fyzicky nedokazou veci ukocirovat?

  • 14. 12. 2009 15:47

    Clock (neregistrovaný)

    Jo to mi pride silne :) Nejen ze to nejsou schopni ukocirovat, ale hlavne nechteji to ukocirovat :)

  • 14. 12. 2009 16:31

    petrvlk (neregistrovaný)

    po dvou letech co doma běží moje první Ubuntu v práci přechází všechny PC na Linux :) (jen na jednom stroji budou virtualizovaná XP – kvůli účetnímu programu)

    jinak jsem si dělal vlastní statistiku a už kolem mě z 86 počítačů co znám, je 62 UNIX

    a pokud vím tak W7SE fakt nikdo nechce :)

  • 14. 12. 2009 16:58

    jaromrax

    Otazka je, co znamena ruzove. Jestli hlavni distribuce preberou sakumprask vsechny manyry win, tak doufam, ze se to alespon odrazi v dostupnosti ovladacu.

  • 14. 12. 2009 17:12

    bez přezdívky

    Po dlhej dobe som si prečítal zaujímavý článok (až z diskusie som zistil autora).

    Dokonca aj diskusia ma milo prekvapila, pretože až na pár ukričaných krikľúňov bola vedená vcelku kultivovane.

    Ďakujem všetkým zúčastneným :-)

  • 14. 12. 2009 17:29

    zdeněk (neregistrovaný)

    uživateli je naprosto jedno jestli má kde nebo gnome, jak moc jsou okna barevná a průsvitná, uživatel chce, aby mu vše fungovalo. pokud si koupím nový mobil, pda nebo webkameru, ve windows zapojím a pokud to nefunguje, nainstaluju dodané ovladače a vše funguje. v linuxu? propagátoři linuxu by měli místo tvoření nové distribuce s jinými barvičkami ikonek přesvědčovat velké výrobce hardware, aby dodávali ovladače pro linux. klidně nesvobodné, ale funkční

  • 14. 12. 2009 19:21

    Jarda_P

    Zeleny je strom teorie. Jeste se vam nestalo, ze jste ve Windows zapojil nejaky HW a po prijemne stravenem odpoledni zjistil, ze to chodit nebude a nebude?

  • 14. 12. 2009 23:46

    n3klid (neregistrovaný)

    Ve Windows jsem musel na notebooku pracně stahovat ovladače na každou komponentu, dokonce i na síťovou kartu. V Ubuntu najelo všechno, všetně BT. Tiskárny, foťáky, skener, externí disky a monitory taky ok.
    Pravda je, že připojení mobilu a synchronizaci jeho obsahu s Linuxem jsem ještě nedal a USB webkamerka taky nechce spolupracovat. :-(

  • 15. 12. 2009 18:11

    Woknař (neregistrovaný)

    Houpat nás můžeš, synku, ale přetáčet už ne. Nelži, prosím, je to nedůstojné. Používám Win od verze 3.1 až po Vistu a v životě jsem nestáhl víc než snad 5 ovladačů, a to ještě pro Win 98 a Win ME.

  • 16. 12. 2009 9:33

    jaromrax

    Vazte si toho. V prubehu sve kratke winepizody jsem byval sama disketa. A ted po letech jsem se prichomytl k tomu, jak se behalo s nosicema z patra do patra a pomahalo se k zivotu nemocne sitove karte.

  • 16. 12. 2009 12:04

    Jarda_P

    To jeste nebylo to nejhorsi. Ja jednou do NT 4.0 nainstaloval NIC od US Robotics s puvodnimi drivery a ty dokopaly system tak, ze ani logon dialog se nechoval normalne. Odstraneni karty nepomohlo, vsechno jsem preinstaloval, protoze jsem nevedel co s tim. Nasledoval pokus s drivery stazenymi z netu, jestli nahodou nejsou opravene. Nebyly a tak po nove reinstalaci sla NIC zpet k prodejci a bylo treba koupit jinou, pro jistotu uplne jine znacky. Vydovadel jsem se, jak Kaja Marik u obecniho kacaku.

  • 15. 12. 2009 2:57

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Au. 1) Ve Windows můžete skriptovat, co hrdlo ráčí. A na rozdíl od unixů nekončí skripty triviálními operacemi na command line. Můžete skriptovat s objekty, což je o řád silnější. Nakonec v takových makrech pro MS Office lze napsat i viry :). 2) GUI je lepší proto, že uživatel vidí nabídku před sebou. Stačí mu vybrat řekněme Insert/Picture, a nemusí si pamatovat konkrétní příkaz. Koncepty (lze vložit obrázek) se pamatují mnohem snáze, než konkrétní příkazy. Bez konkrétního příkazu jste na command line ztracený, v GUI si naopak snadno poradíte. A rychlost? Naučte se používat (kvalitní) GUI. Z klávesnice je daleko rychlejší, než nějaké vypisování příkazů.

  • 14. 12. 2009 23:38

    n3klid (neregistrovaný)

    Zakoupení licencí na Microsoft produkty, pro lidi, kteří mi tvrdí, že musí mít Outlook a vědí, že tabulka s čísly a mřížkou se spouští jako zelené X mne drtí. Já používám spokojeně v práci (RHEL+Lotus Notes+OpenOffi­ce+Firefox+Nau­tilus+drobnos­ti na Intranetu) a doma (Ubuntu+Thunder­bird+Firefox+O­penOffice+Win­strom+Nautilus+drob­nosti) denně více než rok.
    A ti moji známí, kteří „musí mít Windows“ používají čím dál tím víc pouze programy na Internetu, zejména od „Velkého bratra“. Pouští si video z youtube, komunikují a sdílí informace přes Facebook, k informacím ve škole nebo v práci se připojují přes prohlížeč. Ještě sem tam pošlou nějaký mail přes seznam nebo gmail, ale co by v něm psali, když už si všechno na sociálních sítích vybreptali? Když něco ještě zbyde, napíší to do blogu nebo exibují ve fotogaleriích.
    Proto mi přijde zajímavý koncept GoogleChrome. Asi „plnotučný“ operační systém nenahradí, ale většině uživatelů bude něco takového bohatě stačit, protože to bude jednoduché a nebude potřeba se učit moc „technického“. Bude to vlastně zábavné, jako se naučit novou hru ve flashi…
    Ještě se to nějak promíchá s televizí a mobilama, fakt netuším co z toho vznikne.
    A z programátorů a ajtíků se stanou třeba tvůrci zázemí pro tento „zábavný průmysl“.
    Já osobně se nechám překvapit a vše nové si s potěšením vyzkouším.
    A to nejenom soukromě. Vše dobré ze soukromého sektoru přejímají firmy, aby se lidi cítili v práci „jako doma“.
    Neví náhodou někdo o práci, kde by člověk datloval do klávesnice a zíral na obrazovku počítače méně než 11 hodin denně?

  • 15. 12. 2009 3:00

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Vše dobré ze soukromého sektoru přejímají firmy… Soukromý sektor jsou firmy.

    Google ChromeOS může stačit jen tomu, kdo nikdy nebude na počítači dělat nic mimo internet. A takových lidí je naopak dost málo.

    Neví náhodou někdo o práci, kde by člověk datloval do klávesnice a zíral na obrazovku počítače méně než 11 hodin denně? – Běžte smažit hamburgery. Když nebudete dělat na kase, budete OK :)

  • 14. 12. 2009 23:43

    Ondra (neregistrovaný)

    „Na začátek je potřeba, abych zde definoval dvě zásadní premisy. “

    Premisa je predpoklad a predpoklad se nedefinuje. Definuje se novy pojem.
    Autor ma nejspis nedostatek tzv. kritickeho mysleni, ke kteremu patri schopnost se precizne vyjadrovat.

  • 14. 12. 2009 23:57

    --- (neregistrovaný)

    „Definice (z latinského de = od, pryč a finis = hranice, tedy definitio = ohraničení, vymezení) je pokud možno jednoznačné určení významu nějakého pojmu. Pojem, který se definuje, je také nazýván definiendum (latinsky „co se má definovat“), zatímco popis významu definovaného pojmu se označuje jako definiens (latinsky „definující“).“

  • 16. 12. 2009 9:32

    daemonna (neregistrovaný)

    „Z hlediska všech ostatních je jednodušší, dostupnější, bezpečnější a v důsledku i lacinější používat produkty společnosti Microsoft.“

    1.JEDNODUCHSI??? instalacia win zabere niekolko hodin (pokial mate vsetky programy na dvd) a pokial mate vsetky seriove cisla, ak nie.. objednajte si office, objednajte si antivir, objednajte si vsetko… registracia, registracia, registracia…

    priklad ubuntu: apt-get install openoffice gimp vlc atd atd… jeden riadok na commandline a je to tam

    2. BEZPECNEJSI??? wtf? pokial tam nedate antivir, tak vas win bude v haji do 24 hodin… a anti-spyware, a anti-neviemcovsetko… odkedy je win secure-by-default????

    3. LACNEJSI??? wtf? windows 100eur, office 300eur,antivir 50eur, graficke programy 100 az 1500eur, kazda jedna hra min 15eur… atd, atd, atd. Sorry, win je pre mna pouzitelny len vdaka cracknutym programom, kedze zakladna instalacia obsahuje velky prd… musel by som robit manazera banky aby som si tie programy vazne mohol dovolit…

  • 16. 12. 2009 15:57

    tazzz (neregistrovaný)

    Pro běžné uživatele Windows, kteří nemají páru o linuxových distribucích, je to opravdu jednodušší.Před nedávnem jsem prováděl reinstal XP SP3 přes instalačku připravenou v nLite a kompletní instalace včetně Office 2003, antiviru (jehož registrační číslo mám), bezpečnostních programů (SpyBoot Destroyed a Spyware Terminátor), optimalizačních a čistících programů (Advanced System Core a CCleaner), multimediálních programů (VCL Player, Piccasa a IrfanView) a pakovače (IZarc) mi trvalo všehovšudy necelé 2 hoďky a nevidím jediný důvod k tomu, abych si cokoliv kupoval …

  • 17. 12. 2009 16:45

    tazzz (neregistrovaný)

    Přeci není žádný velký problém si jí udělat, sice to není to pravé ořechové pro tetu z Horní Dolní, ale na vytvoření instalační CD z již nainstalovaného systému nemusím být žádný IT odborník …

  • 17. 12. 2009 23:37

    dustin (neregistrovaný)

    Jak je to s legálností instalace z takového instalačního systému, který vznikl na jiném PC, než na které se instaluje? Berme to v kontextu běžného domácího uživatele, který nemá žádné multilicenční smlouvy, kde by nemusel řešit registrační čísla (pokud něco takového vůbec existuje, do korporátního licencování windows vůbec nevidím).

  • 18. 12. 2009 12:56

    tazzz (neregistrovaný)

    Dělat instalačku v nLite na jiný komp nemá žádný smysl a patrně by instalace vzhledem k jiné sestavě neproběhla zdárně – v podstatě jde o to, že do nové instalačky si zavedete drivery, třeba i vyjmutí WMP, doplníte o SP3, nastavení IP adresy atd. a potom jí použijete na reinstal.Potom celý proces nové kompletní instalace proběhne třeba i do 20 minut.

  • 16. 12. 2009 19:27

    qwert (neregistrovaný)

    Stručně
    1. druhá Windows by to byla, pokud by u těch „druhých“ platila stejná EULA a prodávalo by se to za několik tisíc. Okna na monitoru tady byla už před MS-DOSem a dávno před Windows.
    2. V životě jsem neslyšel běžného uživatele Windows, že by řešil otázku jiných druhých Windows. To je virtuální realita, nebo hospodská diskuse přeci jen zasvědcenějších uživatelů, kteří mají tušení že za hranicemi Windows jsou i jiné světy
    3. Myslím, že kdyby někdo vtipný předělal v dnešních distro loga a dal tan nějaké „wokenní“ obrázky a nápisy Microsoft, 9 z 10 běžných uživateů by zbaštilo, že to je nová verze Windows Eclipse 2012 :o) Jen by se jim muselo vysvětlit proč tam není Internet Explorer a že jinak mohou pochopitelně používat stejné programy jako na Windows, třeba Firefox a OpenOffice.
    4. Kdo chápe podstatu toho, co se ve Windows nastavuje v ovládacích panelech, dokáže se zorientovat a nastavit i v KDE nebo GNOMe. Viz paralela v článku s automobilem. Když chápete význam pedálů a šaltpáky, celkem si poradíte s každým vozem. Troufám si tvrdit, že hned několik linuxů je ve stavu, kdy by se mohli klidně nasadit uživatelům na desktopy s tím že to jsou prostě nová Windows, stejně by jim to nedošlo – resp. je jim to srdečně jedno!!!! (abych je neurážel a nedělal z nich hlupáky, neboť jimi nejsou) asi jako je 9 z 10 motoristů jedno, jak je kostruována převodovka vozu který řídi.

  • 16. 12. 2009 20:03

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    3. Jenže (možná na rozdíl od vás) většina uživatelů nevystačí s OOo a Firefoxem.
    4. Zkuste si někdy nainstalovat WiFi, rozchodit 3D akceleraci, nebo rozchodit zvukovku pod Linuxem. Skončíte u procházení logů, editace konfiguráků a hromady experimentů. Skoro nic nefunguje, jak by mělo.

  • 20. 1. 2010 9:53

    Coraxus (neregistrovaný)

    Tak čtu ten článek, jsem asi uprostřed a říkám si: „Tak pěkně nadepsané téma a přitom takovej blábol uvnitř – lítá od jednoho tématu ke druhému a zase zpátky, je to jako když kočička s pejskem vařili dort… Otázka na konci mě nepodněcuje k úvaze, když mě předtím totálně znudil ten článek… jak to?“
    I pohlédnu dolů a vidím jméno autora. Chystám se zavřít okno a ponořit tak článek opět do močálu ostatních výplodů pana Bednáře – ale ještě než tak učiním, chci se rozloučit s vámi, moji druzi v utrpení, výzvou pro redakci: „Vykopejte už toho magora odsud, vždyť se to nedá číst !!!“

  • 2. 11. 2013 8:32

    Multicreatura (neregistrovaný)

    Zdravím všechny

    Kdy už konečně všichni programátoři pochopí - že normální operační systém NENÍ PRO PROGRAMÁTORY ale pro normálního člověka?

    Když vlezu do auta, nechci na něm nic ladit, chci najít intuitivně hlavní věci k jízdě, ergonomicky, kde bych je očekával, a ket z bodu A do bodu B a kochat se jízdou.

    Mikrosoft se s tunou programátorů pokouší léta o něco, co Apple nabídlo již dávno. A mohlo by to být ještě lepší.
    Dumám nad tím, co tam sakra ty týmy celé roky dělají?
    Když vyjedou s paskvilem W8, který má jen jakýsi vstupní interface za kterým se skrývá vpodstatě to samé.

    Nejde o Apple ale o princip.
    Myslím si, že běžný programátor uvažuje přesně jen ve svém ranku...
    TO PŘECI KAŽDÝ VÍ, ... Co hpcmfgh, prfmw, btstt... Bla bla bla...

    Tak programátoří
    Uživatel to neví, a není blbec, že to neví - stejně jako vy - také nenastupujete do letadla se znalostmi aerodynamiky a problematiky tryskových motorů a letové navigace.

    Uživatel si chce pustit rychle aplikace a něco s nimi udélat.
    Tečka.

    Vzorem budiž negramotný africký chlapec, co dostane do ruky iPad a za chvíli je v něm nako doma, jak to je intuitivní.

    Jsme v roce 2013 a windows a microsoft office jsou jak z pravěku.

    Síla je v jednoduchosti, intuitivnosti - na co nejméně kliků k tomu co chci.

    Proč to u Apple šlo? Protože protivný zlý Jobs řekl programátorovi - takhle to bude vypadat a fungovat na výstupu. Naprogramuj to tak. Pokud to neumíš - jdi pryč, ať to udělá ten, co to PROSTĚ UMÍ.

    Proč by se uživatel měl učit nějaké programátorovy komplikované halucinace, jak jemu se to dobře programuje? Kvalitní progrmátor by měl mít radost, že vytvořil něco, na co nemusí mít uživatel tlusté kompendium.

    Mějte se ;))))

    Ps:
    Není špatné se držet tématu a naučit se diskutovat.
    To je - bavit se o tématu a neurážet druhé - protože mají jiný názor.
    To co tu je v diskusi k vidění u některých - to je sbírka - "kterak se chci prezentovat tím, jak diskutovat k věci neumím a jaké mám mindráky v hlavě". ;)))