Hlavní navigace

Nechte děti hrát si s Tuxem

18. 10. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Počítačových her, které mohou děti mnohému naučit, je poměrně velké množství. Hry s tučňákem Tuxem se ale svým způsobem odlišují. Nejen samotnou sázkou na linuxového maskota, který je průvodcem dětských uživatelů, ale především svojí nenásilností a zábavností. Naplňují tak ideálně heslo „škola hrou“.

Jistě není optimální výukovou metodou, pokud dítě posadíme k počítači a necháme je několik hodin hrát hry. Na druhou stranu téměř každý rodič má zkušenosti s tím, že děti si hrají rády. Určitým kompromisem jsou tedy hry, které jsou spojeny s výukou. Dítě má příjemný pocit, že si hraje, a přitom se alespoň něčemu učí.

V dnešním článku se podíváme především na trojici aplikací, kde hlavní roli hraje tučňák Tux. Část tatínků jistě ocení budování kladného vztahu své ratolesti k Linuxu. Objektivně jde o zdařilé projekty, které se snaží nabídnout maximálně možnou hravou formu, která bude děti bavit. Oproti balíčku Kde EDU jde o mnohem více zábavný a neškolský přístup, což bude vyhovovat těm nejmenším. Ostatně právě pro ně je celý balíček koncipován a jeho užívání skončí někde před prvními školními prázdninami; některé jeho části ale mohou vydržet podstatně déle.

Tux Math

Prvním zástupcem je Tux Math a jak již název napovídá, jeho cílem je výuka matematiky. Hra je plně lokalizovaná, takže s ní děti nebudou mít žádné problémy. K dispozici je několik různých herních módů, které provedou hráče výukou psaní číslic, sčítáním, prací se zlomky či jednoduchými rovnicemi.

Základem hry je vesmírný simulátor, kterým střílíte do různých objektů s tím, že vždy musíte vyplnit patřičnou číselnou hodnotu. K dispozici je hra s pozemní obranou nebo střílení vesmírnou lodí. Podporován je také režim více hráčů, takže děti spolu mohou různě soutěžit.

Snad největším nedostatkem hry je hudba, která působí jako z první poloviny devadesátých let, což jen koresponduje s logem u hlavního menu. Věřím tomu, že řada rodičů se přes tuto první scénu nepřenese, zvláště když si představí, že dítě bude mít u hraní zapnuté repráčky. Jinak jde o velice zdařilý projekt, který může dětem pomoci v budování dobrého vztahu k matematice již od prvních krůčků.

Tux Typing

Tux Typing je nástroj určený na výuku psaní a dle mého soudu je možná nejpodařenějším z celého balíčku. Připraveno je velké množství různých módů a cvičení, které lze přizpůsobit věku a možnostem dítěte. Aplikaci ale může bez obav používat také dospělý či senior. Aplikace není v češtině, ale je možné si českou slovní zásobu ručně jednoduše doplnit.

K dispozici je jednak klasická výuka psaní, která je založená na zvládnutí ovládání jednotlivých kláves, dále pak přepisování textu, vesmírná střílečka, při které jsou sestřelována písmena, nebo hra založená na tom, že je nutné napsat slovo dříve, než dopadne dolů. V každém z herních modulů je navíc na výběr, jaká slovní zásoba se má procvičovat. Osobně si myslím, že Tux Typing je možné velice dobře použít i pro výuku cizích jazyků, když jsou děti seznamovány s jednotlivými slovními okruhy.

Výuka psaní na počítači je v českých školách poměrně hodně zanedbávána, a tak je tato aplikace jednou z cest, jak v této oblasti dovzdělat dítě. Osobně mohu říci, že zvláště vyšší náročnosti her s psaním jsou skutečně obtížné a vedou děti k tomu, aby se nemohly dívat na klávesnici, když píší, což je jinak jedním z největších zlozvyků.

Tux Paint

Tux Paint je malováním určeným pro děti. Mezi jeho základní cíle patří naučit děti používat myš či jiné polohovací zařízení a rozvíjet jejich výtvarnou kreativitu. Navíc může naučit děti pracovat s grafickými editory, protože základní rozložení a schéma funkcí je relativně podobné.

root_podpora

Tux Paint sází na kombinaci vektorové a bitmapové grafiky a dětem nabízí obrovské množství efektů, kterými mohou vylepšit svoji kresbu. Do obrázků je možné vkládat různé fotografie a další grafické objety a s dětmi tak efektivně vytvářet koláž. Osobně mi vyhovuje také optimalizace i pro malá rozlišení. Myslím, že jde o velice zdařilý nástroj, který může v dětech pěkně rozvíjet výtvarné schopnosti i v jiných oblastech, než které jsou tradičně akcentovány.

Závěrem

Balíček aplikací s Tuxem nabízí překvapivě mnoho možností, jak je ve výuce vlastních dětí použít. Je možné rozvíjet výtvarnou kreativitu nebo naučit děti zábavným způsobem psát na počítači. Jistě nezanedbatelná je také výuka matematiky. Celkově jde o velice zdařilý projekt, který je možno jen doporučit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.