Hlavní navigace

Kde EDU: vzdělávací aplikace pro každého

6. 10. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jednou z největších výhod grafického prostředí Kde je integrálně vyvíjený balík vzdělávacích aplikací, které se zaměřují skutečně na každého – od dětí na prvním stupni až po univerzitní projekty; od programování po výuku psaní. V následujícím článku si celý balíček představíme podrobněji.

Kde EDU patří bezpochyby mezi největší a nejrozšířenější balíky vzdělávacích aplikací, se kterými se lze setkat. A to jak co se týče šíře témat – od výuky psaní, programování, zeměpisu až po matematiku či grafy, tak věkovým zaměřením – počínaje prvním stupněm základní školy a konče univerzitou (aniž bychom chtěli někoho vyloučit). Pro českého uživatele je zajímavé, že část aplikací se lokalizace dočkala, ale notná řada jich na ni teprve čeká. Všechny aplikace jsou open source a jsou šířeny pod licencí GNU GPL.

My se v následujícím textu podíváme na jednotlivé aplikace (zvláště na ty, o kterých jsme doposud samostatně nepsali) podle jejich tématického zaměření.

Jazyky

První poměrně obsáhlou kapitolou jsou nástroje na výuku jazyků. Základní aplikací pro nejmladší uživatele je Klettres, který slouží pro výuku abecedy. Je možné si nastavit více slovníků (včetně českého) a děti mají k dispozici sluchový vjem i vizualizaci písmene; jejich úkolem je napsat na klávesnici požadovaný znak nebo skupinu písmen. Aplikace je velice jednoduchá a může posloužit pro výuku abeced ve více jazycích. V nejvyšší úrovni již nejsou písmena napsaná a dítě je musí správně zaznamenat jen z poslechu. Velice podobně funguje také Kanagram.

KHangMan – Hangman Game je klasická šibenice. Můžete si zde nastavit obtížnost slov i tématiku a pak se již pustit do luštění. Může se jednat o poměrně zábavný způsob výuky angličtiny. KwordQuiz je nástroj na práci s flashcards, tedy kartičkami, na kterých jsou vždy napsané dvě části – jedna na líci, druhá na rubu, obvykle jako otázka+odpověď, nebo slovo cizím jazykem+česky. Program nabízí poměrně dobré nastavení a pro základní práci s těmito kartičkami je rozhodně použitelný.

Na něj navazuje Parlay, který je určený na výuku slovíček ze slovníku. Mimo možnost třídění slov do kategorií a podpory více než dvou jazyků nabízí také podporu již zmíněných flashcards. Možnosti aplikace jsou ale mnohem širší, pracuje s lekcemi, je možné mít učební plány atp. Poslední aplikací je skupiny je program na výuku a studium japonštiny s názvem Kiten.

Matematika

Druhou poměrně obsáhlou skupinou jsou matematické nástroje, z nichž o mnohých jsme již podrobněji psali dříve. KmPlot slouží k tvorbě grafů obecných funkcí a Kig k práci s geometrií. Kalgebra nabízí základní podporou pro výpočty (velmi jednoduchý CAS) s tvorbou grafů.

Cantor je v podstatě integrované grafické vývojové prostředí, které umožňuje pracovat s Maxima, R, SAGE, Kalgebra v grafickém prostředí Kde pod jednou střechou. Ač se idea může zdát na první pohled zdařilá, není možné říci, že by fungovala nějak lépe a v podstatě vždy je dobré doporučit sáhnout po specializovaném prostředí či programu.

Kbruch představuje poměrně zdařilý nástroj na výuku práce se zlomky. Ty je možné sčítat, různě porovnávat atp. To vše v podařeném grafickém prostředí, které se bude studentům líbit a bude pro ně dostatečně názorné.

Rozhodně nejzajímavějším nástrojem této kategorie je Rocs, který je určený na výuku teorie grafů. Jde o poměrně komplexní IDE, které podporuje skriptování a všestrannou práci s grafy. Aplikace jednoznačně míří až na starší studenty, ale využít ji může každý. Uzly je možné různě zarovnávat, ohodnocovat a a procvičovat si různé algoritmy na jejich procházení. Ač aplikace zřejmě nepotěší děti, rodič může být příjemně zaujat.

Přírodní vědy

V zásadě všechny nástroje pro výuku přírodních věd jsme již na Rootu prošli. Ať již jde o simulaci fyzikálních dějů s programem Step, virtuální atlas Marble, tabulku periodických prvků Kalzium nebo hvězdářský nástroj KStars.

Další

V sekci další nalezneme čtyři navzájem příliš nesouvisející aplikace. KTouch již byla věnována část článku, takže jen připomeneme, že se jedná o nástroj na výuku psaní na počítači. KGeography slouží pro výuku zeměpisu – můžete vyhledávat státy podle měst, vlajek nebo na mapě interaktivně vyhledávat státy atp. Pro výuku zeměpisu jde o standardně kvalitní nástroj, který je možné bez obav využít.

root_podpora

Pro výuku programování je připraven Kturtle, což je obdoba českého Baltazara či Karla. Děti pomocí skriptu udávají želvě příkazy a ta vytváří program. Osobně jsem neshledal praktický didaktický výsledek spojený s těmito programy, ale snad to může alespoň některým dětem rozvíjet myšlení a k programování je přitáhnout. Poslední aplikací je Blinken, který s slouží k procvičování paměti na základě náhodného přeblikávání barev, na které musí uživatel reagovat.

Závěrem

Jak je vidět, možnosti Kde EDU jsou široké a pestré a není důvod je nevyzkoušet. Něco je poměrně exotické (Rocs) a zvláště některé nástroje v oblasti matematiky a přírodních věd je možné považovat za velmi zdařilé. Naopak například Cantor či Blinken jsou dle mého názoru poslabší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.