Hlavní navigace

Planetárium ve škole i v obýváku s KStars

1. 2. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pozorování a studium hvězdné oblohy patří mezi jedny z nejzajímavějších fyzikálních činností, které provozuje téměř každý, bez ohledu na své formální vzdělání. KStars je aplikace, která vám toto pozorování nejen usnadní, ale dovolí vám zjistit, co vlastně na noční obloze doopravdy vidíte.

Asi jen málo činností z oblasti vědy lze označit za více romantické a poetické než pozorování noční oblohy. Základní souhvězdí zná téměř každý, stejně jako bezpečně odhalí některé známé hvězdy či planety. Pokud ale chcete udělat při pozorování oblohy větší dojem, je toho potřeba vědět více – kam se podívat, co se jak jmenuje, kdy vidí hvězdu, dvojhvězdu, mlhovinu atp. Samostatnou kategorií je pak práce s dalekohledy – zde pokud nevíte, co hledáte, nenajdete téměř jistě nic. Proto je možné použít nějakou aplikaci, která vám s pozorováním oblohy pomůže.

Situace na školách ohledně výuky astrofyziky je poměrně komplikovaná; o vesmíru se má něco říci na základních školách a na vyšším stupni již záleží jen na vůli a zaměření pedagoga, zdali se tématu bude nebo nebude věnovat. Přesto i zde může být užitečné, když se studenti seznámí alespoň se základy práce s mapami hvězdné oblohy nebo s programem jako je KStars, který jim pozorování může do jistě míry ulehčit, zpřehlednit a učinit ještě zajímavějším.

O KStars jsme psali již před čtyřmi lety a tak snad nebude na škodu, když se na aplikaci podíváme ještě jednou, neboť za tuto dobu doznala řady zajímavých vylepšení a změn.

Začínáme

Hned při spuštění se objeví průvodce, který vás vyzve k nastavení polohy pozorování. Pokud nejste z Prahy, tak máte smůlu a své souřadnice si bude muset zadat sami ručně. To na druhou stranu nabízí větší přesnost. Takto vytvořená místa pozorování si pak můžete uložit a při přechodu z místa na místo mezi nimi jen snadno přepínat. Dále je možné si stáhnout další sady informací o jednotlivých objektech a katalogy.

Aplikace je v prvé řadě nástrojem pro pozorovatele noční oblohy. Naleznete zde tedy interaktivní deník, do kterého můžete zapisovat, co jste pozorovali, kde, jaké bylo počasí, jak dlouho to trvalo nebo jaký jste použili teleskop. Jedná se tedy o kompletní zprávu pozorovatelské agendy, které amatérský pozorovatel běžně potřebuje.

Aplikace mimo to dokáže vytvářet mapy hvězdné oblohy a animovat je v čase, takže získáte snadnou představu toho, co kdy je možné pozorovat a kde. Souhvězdí jsou samozřejmě popsána, je možné si nastavit hvězdu či planetu, která bude v centru vašeho pozorování a mnoho dalšího.

Aplikace je provázána s řadou externích zdrojů, což jí umožňuje dodávat nejrůznější obrázky, schémata nebo informace o záření toho kterého objektu. Množství informací, které o nich nabízí, je více než dostatečné i pro běžné akademické účely. Nechybí ani návaznost na články na Wikipedii a na další zdroje.

Další drobnosti

To, co je na KStars pozoruhodné, je velké množství drobných užitečných doplňků, které se snaží všemožně zlepšit komfort pozorování. Objekty je možné si zařadit do listu očekávaných pozorování a pak jen vyplňovat informace o tom, zda se to zdařilo či nikoli. Nechybí ani graf toho, jaké planety je možné v daném měsíci a čase pozorovat, což je poměrně užitečná pomůcka především pro začátečníky.

Nechybí ani pohodlný kalkulátor, který vám umožní snadné přepočty mezi úhly, křivkami, časy a dalšími veličinami, které se v astrofyzice často objevují. K dispozici je také interaktivní model sluneční soustavy, nebo křivky Jupiterových měsíců, které hrály klíčovou roli při úvahách o pohybu vesmírných těles.

CS24_early

Nástrojů je zde samozřejmě mnohem více – za všechny je možné zmínit ten, který umožňuje propojení aplikace s teleskopem a jeho konfiguraci tak, abyste mohli pozorovat právě to, co jste si na monitoru zvolili. Užitečná je také možnost užívat vlajek k označování zajímavých míst nebo přepínač vzhledu, který umožňuje KStars používat pohodlně jak za hluboké tmy, tak v pravé poledne doma.

Závěr

Jediné, co mi během testování aplikace nefungovalo, byl přístup ke světelným křivkám zářivých objektů. Jinak nabízí aplikace obrovské možnosti, ať již jde o podměty a evidenci vlastního pozorování nebo čistě akademické studium vesmírných objektů na základě dostupných dat. Jistě není problém jej použít také pro vizuálně zajímavé představení, které bude doplněné řadou obrázků a animací, které by mohlo studenty upoutat. Ač se jedná o aplikaci určenou pro KDE, není s ní ani na Gnome žádná potíž – vše funguje rychle, efektně i čitelně. Didakticky je pak možné ocenit fakt, že se aplikace snaží vést pozorovatele k systematické a kvalitní pozorovací práci a svými formuláři mu nabízí možnost získání správných pozorovacích návyků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.